najF.I.L.M.F.I.L.M.


DVD
........................ najave
........................ VHS najave
........................ recenzije
........................ kultni film
kino
........................ najave
........................ recenzije
........................ festivali
........................ premijere
........................ kino raspored
TV
........................ kolumna
........................ recenzije
kazalište
........................ predstave
........................ festivali
........................ raspored
glazba
........................ CD/DVD
........................ koncerti
literatura
........................ knjige
........................ časopisi
........................ stvaralaštvo
izložbe
........................ osvrti

________________________________
Interview
Moram vam reći
Arheološki kutak

________________________________
forum
........................ oglasnik
newsletter
linkovi
Novosti - Home



Internet tjednik
F.I.L.M.
Izdavac Udruga Artikul

Zelena akcija ne odustaje od Varšavske! (p)
press,Tuesday 09 March 2010

Zelena akcija

NEĆEMO ODUSTATI OD VARŠAVSKE UNATOČ PRITISCIMA

U posljednjih nekoliko mjeseci, Zelena akcija je izložena neshvatljivim postupcima izvršne gradske vlasti zbog kojih bi mogli snositi oko pola milijuna kuna gubitaka, a što bi cjelokupni rad udruge dovelo u pitanje. Naši službeni dopisi gradonačelniku Bandiću i pročelniku Jelaviću u kojima zahtijevamo objašnjenja ostali su bez odgovora pa ovakve postupke doživljavamo kao politički pritisak na Zelenu akciju zbog kampanje za Cvjetni trg i Varšavsku ulicu.

Zelena akcija zajedno sa Hrvatskim prirodoslovnim društvom od 2001. godine koristi uredski prostor u Frankopanskoj 1 u vlasništvu Grada Zagreba te zakupninu prema Ugovoru o privremenom korištenju prostora plaća po subvencioniranoj cijeni za neprofitne udruge. Uredno izvršavamo svoje obveze plaćanja zakupnine, a prostor koristimo već 9 godina. Iako Zelena akcija prema Ugovor ima pravo koristiti i nusprostorije, Gradski ured za imovinu je u dopisu 4. veljače 2009. godine ustvrdio da Zelena akcija pored uredskog prostora u Frankopanskoj 1, koji se poimence spominje u Ugovoru, ilegalno koristi skladišni prostor od 120 m2 na istoj adresi. Zelena akcija je odmah odgovorila dopisom kako spomenuti prostor koristimo od početka najma tj. već 9 godina, a što dobro znaju razni gradski uredi jer se u skladišnom prostoru organizirao i veliki broj javnih događaja. Na naš dopis nije bilo nikakvog odgovora da bi 30. studenog 2009. godine Gradski ured za graditeljstvo bez ikakve pravne osnove tj. bez ikakvog rješenja poslao retroaktivno 22 mjesečne uplatnice za zakup istog skladišnog prostora. Potpuno arbitrarno je određeno da je prva uplatnica za veljaču 2008. godine, a sve uplatnice su na nevjerojatan iznos od 5670,54 kn što sve zajedno iznosi oko 125 000 kn. Od tada mjesečno dolazi po jedna uplatnica pa je sada ukupni iznos izmišljenog dugovanja oko 150 000 kuna. Na tri dopisa poslana gradonačelniku Bandiću, zamjenici Pavičić-Vukićević te Gradskom uredu za imovinu već mjesecima nema nikakvog odgovora, a uplatnice stižu i dalje. Podsjećamo i da je Zelena akcija u svibnju 2007. godine uredno prošla inspekciju za prostore u vlasništvu Grada Zagreba prilikom čega je tročlana komisija upoznata i sa korištenjem «spornog» skladišnog prostora.

Drugi primjer pritiska je izostanak podrške za Zeleni telefon, najstariji program Zelene akcije osnovan 1992. godine, a od 2008. godine proširen je i na Info centar za građane koji je otvoren u prizemlju Frankopanske 1. Budući da se ne radi o jednokratnom projektu, već o jedinstvenom servisu za građane i za komunalna poduzeća Grada Zagreba, Zeleni telefon već 16 godina dobiva kontinuiranu financijsku potporu Grada Zagreba. Ta financijska potpora se zadnjih nekoliko godina prema odlukama Gradskog poglavarstva kreće u iznosu od oko 330 000 kn, a isplaćivao ju je Gradski ured za graditeljstvo i komunalne poslove, na čijem čelu se nalazi gospodin Jelavić. Iako je zahtjev za financijsku potporu u 2010. godini predan zajedno s Izvještajem o radu još u studenom 2009. godine, Zeleni telefon još uvijek za rad u 2010. godini nije dobio niti kune iako smo dobili usmenu potvrdu da su sredstva za rad Zelenog telefona predviđena u proračunu za 2010. godinu. Gradski ured za graditeljstvo nam nije pismeno odgovorio, već usmeno uputio na Ured gradonačelnika i Ured za gospodarstvo koji su pismeno odbili isplatiti potporu za Zeleni telefon. Trenutno rad Zelenog telefona kreditiraju drugi programi Zelene akcije, no ukoliko u narednih mjesec dana ne dobijemo neka financijska sredstva od Grada, biti ćemo prisiljeni nakon 18 godina rada ugasiti ovaj vrijedan servis za građane i komunalna poduzeća. Svjesni smo trenutno teške socio-ekonomske situacija u Gradu Zagrebu i spremni smo zajedno s drugim sličnim udrugama i institucijama podnijeti teret krize u smislu pravednog smanjenje iznosa potpore za Zeleni telefon u odnosu na prethodne godine, no neprihvatljivo nam je da se bez ikakvog objašnjenja nakon 16 godina financijska potpora Zelenom telefonu naprasno ukine.

Želimo vjerovati kako je u oba slučaja riječ o birokratskim pogreškama no zbog šutnje administracije te «odbijenica» gradonačelnika Bandića i pročelnika Jelavića sve ovo doživljavamo kao politički pritisak na Zelenu akciju težak oko pola milijuna kuna. Ukoliko gradska vlast ne počne hitno rješavati ove probleme, biti će sasvim očito kako je riječ o politički motiviranom napadu na Zelenu akciju i odmazdi za kampanju oko Varšavske ulice. U tom slučaju molimo Skupštinu Grada Zagreba da mehanizmima koji su joj na raspolaganju zaštiti Zelenu akciju od samovolje gradske izvršne vlasti.

U svakom slučaju, čak i ako ova gradska vlast uskrati sredstva za Zeleni telefon te ako budemo prisiljeni ići na sud zbog izmišljenog duga za zakup prostora, nećemo odustati od borbe za očuvanje pješačke zone u Varšavskoj ulici.
email to someone printer friendly

Ocjena:
0%


bullet R.E.M.
bullet Zagrebačka filharmonija sezona 2012/2013: Press konferencija (p)
bullet Festival hrvatskog animiranog filma po treći put u Zagrebu (p)
bullet Cineplexx East - Vodeći kino prikazivač u ovom dijelu Europe dolazi u Zagreb (p)
bullet Dani hrvatskog filma 2012: Kritični dani na 21. Danima hrvatskog filma (p)
bullet FILM: ŽENSKA PRAVA HOĆU, drama by Ada Jukić
bullet In memoriam IVICA PERCL 16.3.2007.-16.3.2012. (p)
bullet Jonathan Franzen u Zagrebu (p)
bullet Nakon tri godine Rebel Star ponovno u Teatru &TD (p)
bullet Picksiebner koncert u Hard Placeu (p)
bullet Završena potpuna digitalizacija svih CineStar kina (p)
bullet RAF 2012: Održana press konferencija (p)
bullet Premijera lutkarske predstave 'Pekara Mišmaš' u ZKM-u (p)
bullet Kino Europa prikazuje canneskog slavodobitnika - film 'Turneja' Mathieua Amalrica (p)
bullet Kineski nacionalni cirkus 'Put svile', 25.4.2012. Dvorana Dražen Petrović (p)
bullet Knjiga 'Zločini u malom gradu' Marka Gimeneza za ljubitelje krimića (p)
bullet FILM: HARRISON, dokumentarni by Robert Jukić
bullet FILM: OPASNA METODA, biografska drama by Robert Jukić
bullet Knjiga 'Mrkli mrak, bez zvijezda' Stephena Kinga proglašena je najboljom knjigom mjeseca (p)
bullet FILM: JOHN CARTER, SF by Robert Jukić
bullet Roman 'Vožnja' James Sallisa za ljubitelje akcijskih krimića (p)
bullet FILM: KUPILI SMO ZOO, drama / komedija by Robert Jukić
bullet FILM: OPSTANAK, drama by Ada Jukić
bullet Roman 'Ubojice s razglednice' J. Pattersona i L. Marklund za ljubitelje napetih krimića (p)
bullet Roman 'Revolveraš : Kula tmine - knjiga prva' Stephena Kinga za fanove majstora fantastike (p)
bullet FILM: NOĆNI BRODOVI, drama by Ada Jukić
bullet Premijera predstave 'Lindarski kaban' u pulskom INK-u 9. ožujka 2012. (p)
bullet Edgar Degas – skulpture / 30. godina Galerije Klovićevi dvori (p)
bullet Snima se dokumentarni film o Dub Incorporationu koji dolaze u Zagreb 31. ožujka, 2012. (p)
bullet Premijera komedije 'Krletka' u Kerempuhu 10. ožujka 2012. (p)
bullet Redateljica Pouran Derakhshandeh i njenih sedam filmova u kinu Tuškanac (p)
bullet 'Video/Next' premijera u kino europa 12. ožujka 2012. (p)
bullet Filmovi S. Parajanova u zagrebačkom MM Centru (p)
bullet Film 'Slovenka' redatelja Damjana Kozolea u hrvatskim kinima (p)
bullet 'Krvna osveta' - novi film Joshue Marstona u hrvatskim kinima (p)
bullet Premijera filma 'Djeca su dobro' u Art kinu Grič (p)
bullet DOKUMENTARCI u MULTIPLEKSU: NA POČETKU BIJAŠE SVIJETLO & PROSVIJETLJENI by Ada Jukić
bullet 'Flekama' posebno priznanje 40. FEST- a (p)
bullet IZLOŽBA SOFIE THORSEN I MICHAELA KIENZERA, KUNSTHAUS GRAZ by Sonja Jeđud
bullet ZagrebDox 2012: Nagrada publike filmu 'Nije ti život pjesma Havaja' (p)

Ime:

Lozinka:


Zapamti me



Koji igrani filmski žanr odgovara recesijskoj stvarnosti:

Komedija

Drama

Horor

Krimi film



Glasova: 1643
Stare ankete

All rights reserved. F.I.L.M © 2011. Since 22.01.2003.
Naše tekstove je moguće pratiti preko RSS i TXT servisa.
news.xml - news.txt