najF.I.L.M.F.I.L.M.


DVD
........................ najave
........................ VHS najave
........................ recenzije
........................ kultni film
kino
........................ najave
........................ recenzije
........................ festivali
........................ premijere
........................ kino raspored
TV
........................ kolumna
........................ recenzije
kazalište
........................ predstave
........................ festivali
........................ raspored
glazba
........................ CD/DVD
........................ koncerti
literatura
........................ knjige
........................ časopisi
........................ stvaralaštvo
izložbe
........................ osvrti

________________________________
Interview
Moram vam reći
Arheološki kutak

________________________________
forum
........................ oglasnik
newsletter
linkovi
Novosti - HomeInternet tjednik
F.I.L.M.
Izdavac Udruga Artikul

TOYOTA – SIROTA by Ada & Robert Jukić
Ada & Robert Jukić,Saturday 20 February 2010

Toyota Avensis (moja): Smrdljiva klima & Očajna svijetla, by Robert Jukić

TOYOTA – SIROTA

Naslov je samo zbog rime. Iako se može suosjećati s Tvornicom koja povlači milijune vozila s greškom. Kako će to financijski podnijeti?

Rimuju se i druge kombinacije, TOYOTA – SRAMOTA, ali to bi se moglo tumačiti na uštrb reputacije jednog od najvećih svjetskih proizvođača automobila, na čije smo se ime oslonili kod i odabira vlastitog auta.

Ili, još gore, TOYOTA - STRAHOTA, na primjer, ali zar ne bi to bilo pretjerano, čak i kad se uzmu u obzir tragedije s papučicom gasa u Americi...

Ili, TOYOTA – GREHOTA, ali nije u pitanju grijeh, već greška, koja je nas 'koštala' živaca i novaca, a možda i zdravlja (guši nas neki plin iz klime, kao u plinskoj komori, a ne organski smrad, kao kad prolazite kraj njive posute stajskim gnojivom). Ali, što god nas 'strefilo' s našom TOYOTOM, neki su prošli i gore. Uzimajući u obzir argumente globalnog kapitala i profita, koje su potaknule Toyotu da poslovično pouzdanu japansku proizvodnju i isporuku ubrza i na uštrb izvrsnosti, zauzme visoko učešće na svjetskom tržištu, mase povučenih automobila zbog teških grešaka, ne štete samo TOYOTI, nego i cjelokupnoj japanskoj autoindustriji. Sjećamo se, kad smo razmišljali o novom autu, a mogli smo birati perjanice europskih i američkih četverokotača, neki su (auto)znalci bili izrazito protiv 'japanaca', ali mi smo protiv predrasuda, pa makar se odnosile na aute! Eto nam sad Avensisa!Ono što se dogodilo TOYOTI je da je iznevjerila svoju osnovnu ulogu, image pouzdanog auta, auta u kojem se možeš uputiti 'u pustinju i prašumu', auta s imenom proizvođača u takvom fontu i veličini na koje se možeš osloniti, ime proizvođača koji se ponosi svojim imenom. Oni koji su kupovali i vozili TOYOTE htjeli su se u autu osjećati sigurno, a ne moćno i nabrijano i važno i dobrostojeći, kao oni u Ferarijima i Audijima i Beemvejima. A kad te auto koji si kupio zato što je pouzdan, iznevjeri u tom očekivanju, što preostaje od njegove vrijednosti?

I mi smo se odlučili za 'najsigurniji auto' . U ono vrijeme, to jest prije pet-šest godina, TOYOTA Avensis bila je proglašena najsigurnijim autom, i to je dokazivala na testu. Sudarala se s eksperimentalnim zidovima, udarali su je testnim maljevima, pritiskali gas i kočnicu, a ona je ubrzavala i kočila i puštala zračne jastuke , jednom riječju, pokazivala je nama ziherašima, da nam se ništa kobno ne može dogoditi dok smo u njoj i ne pretjerujemo 's papučicom gasa'! Dakle, kupili smo auto koje neće privlačiti pažnju šiparica i zavist susjeda, već nas sigurno prevesti od jednog do drugog mjesta kamo smo se uputili! Ali, ne vozi vraže! Sad se u bivšem najsigurnijem vozilu ne usudimo potegnuti ni dozvoljenom gradskom brzinom. Čitamo u novinama, priprema se poziv tisućama nama sličnih (nas još nisu pozvali), na provjeru, ali zar ih i prije nisu provjeravali, pa vidi što im je promaklo!

I tako je od imagea najsigurnijeg i najpouzdanijeg auta, ta i takva TOYOTA iz filmova i naslovnica, dospjela je na stranice Crne kronike.Jutarnli list od 10. veljače 2010., stranica 10Čitam i slušam u medijima: Direktor korporacije Toyota izvinjava se kupcima zbog nedostataka kod papučice gasa koji su se pojavili na njihovim automobilima u Americi. U glavnom televizijskom dnevniku vijest o tragediji na jednom američkom autoputu kada je usljed neispravne papučice gasa poginulo četvoro ljudi. Nisu mogli zaustaviti Toyotin auto (radilo se o Lexusu?), jer se papučica gasa zaglavila. Postoje kalkulacije kako iza svega toga stoji američka automobilska industrija, kojoj ne cvatu ruže. Međutim, sporne papučice priznate su s TOYOTINE strane. Ali najteže posljedice snose oni koji su se odlučili za TOYOTU.

Mi smo imali na primjedbe na našu TOYOTU i prije nego su se obznanile kobne greške. I pisali smo o tome kako naš Avenis ima pokvarenu klimu i slaba svijetla, a Predstavništvo TOYOTE u HR nema zanimanja za problem ni spremnosti za rješavanje problema. Klimu smo reklamirali odmah po kupnji, ali u ovlaštenom servisu tu grešku nisu uključili u opseg garancije, već su naplatili promjenu filtera (kao da smo ga koristili prije nego smo kupili auto), a onda su na svakom servisu nešto nešto pokušavali, bez rezultata. Klima i dalje kod niskih temperatura smrdi, pa je uglavnom ne koristimo. Sa svjetlima to ne možemo učiniti. Ne možemo isključiti svjetla! A ne možemo ni platiti zamjenu armature, jer zamjena žarulja (i to smo pokušali) ne donosi poboljšanje. Svjetla su počela (kao tempirano) slabiti po isteku garantnog roka, pa se u noćnoj vožnji cesta jedva vidi. U TOYOTINOM ovlaštenom servisu zamjena farova stoji cca 2.500 eura, znači 20.000,00 kuna. I to s jednogodišnjom garancijom. Pismenu ponudu s tom cifrom dobili smo tek na ponovljenu urgenciju. Na našu tvrdnju da se radi o sistemskom kvaru, nikada nismo dobili pismeni odgovor. Stav TOYOTINA Zagrebačkog predstavništva u telefonskim kontaktima svodio se na to da je garantni rok prošao, pa kupac mora snositi troškove zamjene kompletnih prednjih farova, a garancija za ono što se ugradi nije dulja od godine dana. I tako svake godine mogu lijepo mijenjati farove, da Korporacija i njena Predstavništva mogu zarađivati ne samo na prodaji i servisiranju auta, već i na popravkama 'ugrađenih grešaka'Jutarnli list od 10. veljače 2010., stranica 11Ali sada, poslije tragedija koje su TOYOTINI kupci imali na kočnicama ili papučicama, sretni smo što nam je pokvarena samo klima. I svjetla. I što nam od početka cvrči neki cvrčak kad prijeđem 'stotku'. Pa to su sitnice u odnosu na 'prave' TOYOTINE greške. Stoga, kad slušate reklame u kojima vam povoljno nude TOYOTINA vozila (a ova sniženja ruše i vrijednost rabljenih auta, pa svoga ne možemo ni prodati), razmislite o dodatnim troškovima. Raspitajte se o cijeni novog klima uređaja i klimatskih filtera i o ksenon armaturi. O zamjeni papučice gasa možda nećete moći razmišljati.

U naponu rasta, u želji za što bržim profitom, kao banke koje su pomamno nudile (hipotekarne) kredite, dok nisu potkopale temelje svjetskog financijskog sustava, TOYOTA je prestala voditi računa o perfekciji koja isključuje greške. A predstavništvima je prepustila lokalne odnose s kupcima. Hrvatsko Predstavništvo kojemu smo se obratili nije bilo spremno ni na ustupak ni kompromis. Načelno im je stalo do toga da kupac bude zadovoljan, ali ako je u stanju sam sebe (ulaganjem u popravke!) zadovoljiti . Smiješno, ali žalosno: nakon posjeta ovlaštenom TOYOTINOM servisu u kojem su odbili našu reklamaciju, telefonski su nas anketirali da li smo zadovoljni uslugama servisa. Naravno da smo zadovoljni! Sretni smo što smo s takvim svjetlima još živi i zdravi, doduše, izbjegavamo vožnju noću. A dani postaju sve duži. Vidi se da je svjetlo na TOYOTINOJ strani!

Pa što preostaje onom tko kupi TOYOTU na koju se ne može osloniti? Upoznati javnost sa svojom situacijom. Jedina mogućnosti je prevencija, izbjegavanje kupnje auta koji ima potencijalnu ugrađenu manu. Nama nije potrebno da nam se direktor Toyota korporacije ispriča zato što vozimo uz slaba svjetla i trpimo smrdljivu klimu. Jedino što je važno je da proizvođač prizna i popravi grešku. Ili pribavi dovoljno novih kupaca koji se neće obazirati na iskustva prevarenih vozača. Dakle, pamet za volanom! I u auto-salonu.

Zagreb, 15.02.2010. Ada i Robert Jukić
email to someone printer friendly

Ocjena:
0%


bullet R.E.M.
bullet Zagrebačka filharmonija sezona 2012/2013: Press konferencija (p)
bullet Festival hrvatskog animiranog filma po treći put u Zagrebu (p)
bullet Cineplexx East - Vodeći kino prikazivač u ovom dijelu Europe dolazi u Zagreb (p)
bullet Dani hrvatskog filma 2012: Kritični dani na 21. Danima hrvatskog filma (p)
bullet FILM: ŽENSKA PRAVA HOĆU, drama by Ada Jukić
bullet In memoriam IVICA PERCL 16.3.2007.-16.3.2012. (p)
bullet Jonathan Franzen u Zagrebu (p)
bullet Nakon tri godine Rebel Star ponovno u Teatru &TD (p)
bullet Picksiebner koncert u Hard Placeu (p)
bullet Završena potpuna digitalizacija svih CineStar kina (p)
bullet RAF 2012: Održana press konferencija (p)
bullet Premijera lutkarske predstave 'Pekara Mišmaš' u ZKM-u (p)
bullet Kino Europa prikazuje canneskog slavodobitnika - film 'Turneja' Mathieua Amalrica (p)
bullet Kineski nacionalni cirkus 'Put svile', 25.4.2012. Dvorana Dražen Petrović (p)
bullet Knjiga 'Zločini u malom gradu' Marka Gimeneza za ljubitelje krimića (p)
bullet FILM: HARRISON, dokumentarni by Robert Jukić
bullet FILM: OPASNA METODA, biografska drama by Robert Jukić
bullet Knjiga 'Mrkli mrak, bez zvijezda' Stephena Kinga proglašena je najboljom knjigom mjeseca (p)
bullet FILM: JOHN CARTER, SF by Robert Jukić
bullet Roman 'Vožnja' James Sallisa za ljubitelje akcijskih krimića (p)
bullet FILM: KUPILI SMO ZOO, drama / komedija by Robert Jukić
bullet FILM: OPSTANAK, drama by Ada Jukić
bullet Roman 'Ubojice s razglednice' J. Pattersona i L. Marklund za ljubitelje napetih krimića (p)
bullet Roman 'Revolveraš : Kula tmine - knjiga prva' Stephena Kinga za fanove majstora fantastike (p)
bullet FILM: NOĆNI BRODOVI, drama by Ada Jukić
bullet Premijera predstave 'Lindarski kaban' u pulskom INK-u 9. ožujka 2012. (p)
bullet Edgar Degas – skulpture / 30. godina Galerije Klovićevi dvori (p)
bullet Snima se dokumentarni film o Dub Incorporationu koji dolaze u Zagreb 31. ožujka, 2012. (p)
bullet Premijera komedije 'Krletka' u Kerempuhu 10. ožujka 2012. (p)
bullet Redateljica Pouran Derakhshandeh i njenih sedam filmova u kinu Tuškanac (p)
bullet 'Video/Next' premijera u kino europa 12. ožujka 2012. (p)
bullet Filmovi S. Parajanova u zagrebačkom MM Centru (p)
bullet Film 'Slovenka' redatelja Damjana Kozolea u hrvatskim kinima (p)
bullet 'Krvna osveta' - novi film Joshue Marstona u hrvatskim kinima (p)
bullet Premijera filma 'Djeca su dobro' u Art kinu Grič (p)
bullet DOKUMENTARCI u MULTIPLEKSU: NA POČETKU BIJAŠE SVIJETLO & PROSVIJETLJENI by Ada Jukić
bullet 'Flekama' posebno priznanje 40. FEST- a (p)
bullet IZLOŽBA SOFIE THORSEN I MICHAELA KIENZERA, KUNSTHAUS GRAZ by Sonja Jeđud
bullet ZagrebDox 2012: Nagrada publike filmu 'Nije ti život pjesma Havaja' (p)

Ime:

Lozinka:


Zapamti meKoji igrani filmski žanr odgovara recesijskoj stvarnosti:

Komedija

Drama

Horor

Krimi filmGlasova: 1649
Stare ankete

All rights reserved. F.I.L.M © 2011. Since 22.01.2003.
Naše tekstove je moguće pratiti preko RSS i TXT servisa.
news.xml - news.txt