najF.I.L.M.F.I.L.M.


DVD
........................ najave
........................ VHS najave
........................ recenzije
........................ kultni film
kino
........................ najave
........................ recenzije
........................ festivali
........................ premijere
........................ kino raspored
TV
........................ kolumna
........................ recenzije
kazalište
........................ predstave
........................ festivali
........................ raspored
glazba
........................ CD/DVD
........................ koncerti
literatura
........................ knjige
........................ časopisi
........................ stvaralaštvo
izložbe
........................ osvrti

________________________________
Interview
Moram vam reći
Arheološki kutak

________________________________
forum
........................ oglasnik
newsletter
linkovi
Novosti - Home



Internet tjednik
F.I.L.M.
Izdavac Udruga Artikul

ŠUTNJA MINISTARSTVA GRADITELJSTVA O CVJETNOM TRAJE DVIJE GODINE (p)
press,Wednesday 17 February 2010

Pravo na grad
Zelena akcija

PRAVO NA GRAD I ZELENA AKCIJA
www.pravonagrad.org | www.zelena-akcija.hr

Zagreb, 17. veljače 2010.

ŠUTNJA MINISTARSTVA GRADITELJSTVA O CVJETNOM TRAJE DVIJE GODINE

600 građana uručilo prijave Inspekciji

Danas je održana prva akcija na koju smo pozvali grupu "Živi zid za Varšavsku". 600 građana je sudjelovalo u akciji urudžbiranja prijava Urbanističkoj inspekciji Ministarstva zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva za vezanih za Detaljni plan uređenja (DPU) bloka na Cvjetnom trgu. Veći dio građana je osobno uručio prijave, a jedan dio će ih predati poštom.

Živi zid za Varšavsku je grupa u koju su se uključili građani radi aktivnog sudjelovanja u akcijama obrane pješačke zone u Varšavskoj. Građani se i dalje mogu uključiti davanjem osobnih podataka na www.nedamovarsavsku.net

Ministarstvo zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva je 27. veljače 2008. zaprimilo prijavu Prava na grad i Zelene akcije Urbanističkoj inspekciji Ministarstva na Detaljni plan uređenja spornog bloka uz Cvjetni trg. Iako je Ministarstvo 11. ožujka 2008. u medijima potvrdilo da je zaprimilo prijavu te da će odgovoriti na nju u roku tjedan dana, to se do danas nije dogodilo. Ministarstvo je prema odredbama članka 285. Zakona o prostornom uređenju i gradnji bilo dužno odgovoriti na prijavu no niti požurnica 20. listopada 2008. niti prosvjedna akcija ispred Ministarstva na tu temu 7. studenog 2008. nisu pomogli.

Ministarstvo graditeljstva na čelu s ministricom Dropulić je više godina u Gradu Zagrebu servisiralo dogovor Sanader - Bandić i dozvoljavalo nelegalnosti poput onih navedenih u prijavi Prava na grad i Zelene akcije prije dvije godine. Zanimljiva je i činjenica da je Ministarstvo graditeljstva tek iz trećeg pokušaja potvrdilo lokacijsku dozvolu Grada Zagreba za ulazno - izlaznu rampu u Varšavskoj dok je u međuvremenu IGH, u kojem ministrica Dropulić ima poveći broj dionica, ušao u projekt Hoto grupe kao projektant građevinske jame.

Isto tako nije slučajno što je gradonačelnik Bandić na dan posljednjeg prosvjeda u Varšavskoj izjavio kako potpuno podržava "Cvjetni prolaz" kao i "Ban Centar". Naime "Cvjetni prolaz" Hoto grupe i "Ban centar" IGH su interesno povezani projekti i funkcioniraju kao spojene posude. Da bi realizirali oba projekta s kojima su interesno povezani predstavnici Grada Zagreba (koji izdaje dozvole za projekte) i predstavnici MZOPUG (koje potvrđuje te iste dozvole) uzajamno si pogoduju. Očito je da realizacija projekta "Ban centar" svojim tempom prati realizaciju projekta "Cvjetni".

Treba podsjetiti javnost da je prilikom izmjena GUP-a u srpnju 2007. Ministarstvo izravnim dogovorom s predstavnicima gradske vlasti omogućilo podizanje koeficijenta izgrađenosti sa 3,0 na 4,5 za blok Hoto grupe i još 15 donjogradskih blokova, bez zakonom propisane javne rasprave, jedan dan prije sjednice Skupštine. Time je u svim donjogradskim blokovima omogućen onaj koeficijent koji je već od prije bio osiguran za blok u kojem će se graditi Ban centar.

Građani iz Živog zida za Varšavsku su danas zahtijevali od nadležnog Ministarstva da po prijavi Prava na grad, Zelene akcije te okupljenih građana ukine sporni Detaljni plan uređenja te time do daljnjeg zaustavi projekt Hoto grupe i radove u Varšavskoj. Isto tako od Ministarstva očekujemo da zbog niza nepravilnosti pozitivno riješi žalbe stanara na Rješenje o zauzimanju javno - prometne površine koje je Grad Zagreb 21. siječnja protupropisno izdao izvođaču radova u Varšavskoj ulici.

U nastavku pročitajte tekst prijave podnesene Ministarstvu.


* * *


MINISTARSTVO ZAŠTITE OKOLIŠA,
PROTORNOG UREĐENJA I GRADITELJSTVA
Urbanistička inspekcija
Ulica Republike Austrije 20
10000 ZAGREB
Zagreb, 17. veljače 2010.

Poštovani,

Zahtijevamo inspekcijski nadzor i ukidanje Detaljnog plana uređenja (DPU) bloka Ilica-Preobraženska-Preradovićev trg-Varšavska-Gundulićeva, (Sl.gl. 01/08) koji je usvojen na Skupštini Grada Zagreba 31.1.2008. Predmetni DPU treba ukinuti jer je protivan Zakonu o prostornom uređenju i gradnji (NN 76/07), Pravilniku o sadržaju, mjerilima kartografskih prikaza, obaveznim prostornim pokazateljima i standardu elaborata prostornih planova (NN 106/98, 39/04, 45/04, 163/04), Zakonu o zaštiti i očuvanju kulturnih dobara (NN 69/99, 151/03, 157/03) i Odluci o donošenju Generalnog urbanističkog plana Grada Zagreba (Sl.gl. 16/07)

Predmetni DPU treba ukinuti zbog sljedećih elemenata:
1) Priključivanje na prometnu infrastrukturu nije riješeno u obuhvatu DPU-a čime se krši čl. 77. Zakona o prostornom uređenju i gradnji te čl. 15. i 17. Pravilnika o sadržaju, mjerilima kartografskih prikaza, obaveznim prostornim pokazateljima i standardu elaborata prostornih planova
2) Lokacija trafostanice prvobitno nije riješena u obuhvatu DPU-a već u rampi u Varšavskoj ulici, a sada se premiješta u unutrašnjost bloka. Time prestaje važiti izdana lokacijska dozvola za rampu, doneseni DPU za blok, lokacijska dozvola te potvrda glavnog projekta za Cvjetni prolaz.
3) Za novu zgradu koja će se graditi na mjestu srušenih povijesnih zgrada DPU ne predviđa provedbu arhitektonskog natječaja, iako bi morao kako je propisano u članku 59. Odluke o donošenju GUP-a. Pri tome napominjemo da su povijesne zgrade srušene na temelju nove kategorizacije spomenika kulture koja nije zakonita niti po sadržaju niti po proceduri donošenja.
4) DPU predviđa prometno povezivanje na gradsku uličnu mrežu preko rampe u Varšavskoj ulici. Međutim, izgradnja rampe je člankom 59. GUP-a omogućena samo u slučaju da postoji javni interes te ukoliko ne postoji drugo prometno rješenje. To ovdje nije slučaj jer:
a) Pristup rampom iz Varšavske te tunelom ispod Varšavske 6 nije jedino moguće prometno rješenje
b) Javni interes je utvrđen Zaključkom Gradskog poglavarstva 30. siječnja 2008. što nije u skladu sa Statutom Grada Zagreba te odredbama članka 13. Zakona o prostornom uređenju i gradnji jer je Zaključak trebala usvojiti Skupština, a ne Gradsko poglavarstvo
c) Zaključak o javnom interesu je u sadržajnom smislu potpuno neprihvatljiv jer niti jedan od navedenih sadržaja ne predstavlja javni interes prema navedenom Zakonu
d) Jedna od točaka na osnovu kojih je proglašen javni interes jest prolaz kroz blok od Preradovićevog trga do Gundulićeve ulice koji se više ne realizira projektom «Cvjetni» jer investitor nije kupio nekretnine u Gundulićevoj ulici

Zbog navedenih razloga tražimo da urbanistička inspekcija izvrši nadzor i podnese prijedlog odgovarajućih mjera, kako bi MZOPUG u skladu sa člankom 292. Zakona o prostornom uređenju i gradnji, ukinulo predmetni DPU.

S poštovanjem,

Zelena akcija, Frankopanska 1, 10000 Zagreb
email to someone printer friendly

Ocjena:
0%


bullet R.E.M.
bullet Zagrebačka filharmonija sezona 2012/2013: Press konferencija (p)
bullet Festival hrvatskog animiranog filma po treći put u Zagrebu (p)
bullet Cineplexx East - Vodeći kino prikazivač u ovom dijelu Europe dolazi u Zagreb (p)
bullet Dani hrvatskog filma 2012: Kritični dani na 21. Danima hrvatskog filma (p)
bullet FILM: ŽENSKA PRAVA HOĆU, drama by Ada Jukić
bullet In memoriam IVICA PERCL 16.3.2007.-16.3.2012. (p)
bullet Jonathan Franzen u Zagrebu (p)
bullet Nakon tri godine Rebel Star ponovno u Teatru &TD (p)
bullet Picksiebner koncert u Hard Placeu (p)
bullet Završena potpuna digitalizacija svih CineStar kina (p)
bullet RAF 2012: Održana press konferencija (p)
bullet Premijera lutkarske predstave 'Pekara Mišmaš' u ZKM-u (p)
bullet Kino Europa prikazuje canneskog slavodobitnika - film 'Turneja' Mathieua Amalrica (p)
bullet Kineski nacionalni cirkus 'Put svile', 25.4.2012. Dvorana Dražen Petrović (p)
bullet Knjiga 'Zločini u malom gradu' Marka Gimeneza za ljubitelje krimića (p)
bullet FILM: HARRISON, dokumentarni by Robert Jukić
bullet FILM: OPASNA METODA, biografska drama by Robert Jukić
bullet Knjiga 'Mrkli mrak, bez zvijezda' Stephena Kinga proglašena je najboljom knjigom mjeseca (p)
bullet FILM: JOHN CARTER, SF by Robert Jukić
bullet Roman 'Vožnja' James Sallisa za ljubitelje akcijskih krimića (p)
bullet FILM: KUPILI SMO ZOO, drama / komedija by Robert Jukić
bullet FILM: OPSTANAK, drama by Ada Jukić
bullet Roman 'Ubojice s razglednice' J. Pattersona i L. Marklund za ljubitelje napetih krimića (p)
bullet Roman 'Revolveraš : Kula tmine - knjiga prva' Stephena Kinga za fanove majstora fantastike (p)
bullet FILM: NOĆNI BRODOVI, drama by Ada Jukić
bullet Premijera predstave 'Lindarski kaban' u pulskom INK-u 9. ožujka 2012. (p)
bullet Edgar Degas – skulpture / 30. godina Galerije Klovićevi dvori (p)
bullet Snima se dokumentarni film o Dub Incorporationu koji dolaze u Zagreb 31. ožujka, 2012. (p)
bullet Premijera komedije 'Krletka' u Kerempuhu 10. ožujka 2012. (p)
bullet Redateljica Pouran Derakhshandeh i njenih sedam filmova u kinu Tuškanac (p)
bullet 'Video/Next' premijera u kino europa 12. ožujka 2012. (p)
bullet Filmovi S. Parajanova u zagrebačkom MM Centru (p)
bullet Film 'Slovenka' redatelja Damjana Kozolea u hrvatskim kinima (p)
bullet 'Krvna osveta' - novi film Joshue Marstona u hrvatskim kinima (p)
bullet Premijera filma 'Djeca su dobro' u Art kinu Grič (p)
bullet DOKUMENTARCI u MULTIPLEKSU: NA POČETKU BIJAŠE SVIJETLO & PROSVIJETLJENI by Ada Jukić
bullet 'Flekama' posebno priznanje 40. FEST- a (p)
bullet IZLOŽBA SOFIE THORSEN I MICHAELA KIENZERA, KUNSTHAUS GRAZ by Sonja Jeđud
bullet ZagrebDox 2012: Nagrada publike filmu 'Nije ti život pjesma Havaja' (p)

Ime:

Lozinka:


Zapamti me



Koji igrani filmski žanr odgovara recesijskoj stvarnosti:

Komedija

Drama

Horor

Krimi film



Glasova: 1643
Stare ankete

All rights reserved. F.I.L.M © 2011. Since 22.01.2003.
Naše tekstove je moguće pratiti preko RSS i TXT servisa.
news.xml - news.txt