najF.I.L.M.F.I.L.M.


DVD
........................ najave
........................ VHS najave
........................ recenzije
........................ kultni film
kino
........................ najave
........................ recenzije
........................ festivali
........................ premijere
........................ kino raspored
TV
........................ kolumna
........................ recenzije
kazalište
........................ predstave
........................ festivali
........................ raspored
glazba
........................ CD/DVD
........................ koncerti
literatura
........................ knjige
........................ časopisi
........................ stvaralaštvo
izložbe
........................ osvrti

________________________________
Interview
Moram vam reći
Arheološki kutak

________________________________
forum
........................ oglasnik
newsletter
linkovi
Novosti - Home



Internet tjednik
F.I.L.M.
Izdavac Udruga Artikul

ŠUTNJA MINISTARSTVA GRADITELJSTVA O CVJETNOM TRAJE DVIJE GODINE (p)
press,Wednesday 17 February 2010

Pravo na grad
Zelena akcija

PRAVO NA GRAD I ZELENA AKCIJA
www.pravonagrad.org | www.zelena-akcija.hr

Zagreb, 17. veljače 2010.

ŠUTNJA MINISTARSTVA GRADITELJSTVA O CVJETNOM TRAJE DVIJE GODINE

600 građana uručilo prijave Inspekciji

Danas je održana prva akcija na koju smo pozvali grupu "Živi zid za Varšavsku". 600 građana je sudjelovalo u akciji urudžbiranja prijava Urbanističkoj inspekciji Ministarstva zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva za vezanih za Detaljni plan uređenja (DPU) bloka na Cvjetnom trgu. Veći dio građana je osobno uručio prijave, a jedan dio će ih predati poštom.

Živi zid za Varšavsku je grupa u koju su se uključili građani radi aktivnog sudjelovanja u akcijama obrane pješačke zone u Varšavskoj. Građani se i dalje mogu uključiti davanjem osobnih podataka na www.nedamovarsavsku.net

Ministarstvo zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva je 27. veljače 2008. zaprimilo prijavu Prava na grad i Zelene akcije Urbanističkoj inspekciji Ministarstva na Detaljni plan uređenja spornog bloka uz Cvjetni trg. Iako je Ministarstvo 11. ožujka 2008. u medijima potvrdilo da je zaprimilo prijavu te da će odgovoriti na nju u roku tjedan dana, to se do danas nije dogodilo. Ministarstvo je prema odredbama članka 285. Zakona o prostornom uređenju i gradnji bilo dužno odgovoriti na prijavu no niti požurnica 20. listopada 2008. niti prosvjedna akcija ispred Ministarstva na tu temu 7. studenog 2008. nisu pomogli.

Ministarstvo graditeljstva na čelu s ministricom Dropulić je više godina u Gradu Zagrebu servisiralo dogovor Sanader - Bandić i dozvoljavalo nelegalnosti poput onih navedenih u prijavi Prava na grad i Zelene akcije prije dvije godine. Zanimljiva je i činjenica da je Ministarstvo graditeljstva tek iz trećeg pokušaja potvrdilo lokacijsku dozvolu Grada Zagreba za ulazno - izlaznu rampu u Varšavskoj dok je u međuvremenu IGH, u kojem ministrica Dropulić ima poveći broj dionica, ušao u projekt Hoto grupe kao projektant građevinske jame.

Isto tako nije slučajno što je gradonačelnik Bandić na dan posljednjeg prosvjeda u Varšavskoj izjavio kako potpuno podržava "Cvjetni prolaz" kao i "Ban Centar". Naime "Cvjetni prolaz" Hoto grupe i "Ban centar" IGH su interesno povezani projekti i funkcioniraju kao spojene posude. Da bi realizirali oba projekta s kojima su interesno povezani predstavnici Grada Zagreba (koji izdaje dozvole za projekte) i predstavnici MZOPUG (koje potvrđuje te iste dozvole) uzajamno si pogoduju. Očito je da realizacija projekta "Ban centar" svojim tempom prati realizaciju projekta "Cvjetni".

Treba podsjetiti javnost da je prilikom izmjena GUP-a u srpnju 2007. Ministarstvo izravnim dogovorom s predstavnicima gradske vlasti omogućilo podizanje koeficijenta izgrađenosti sa 3,0 na 4,5 za blok Hoto grupe i još 15 donjogradskih blokova, bez zakonom propisane javne rasprave, jedan dan prije sjednice Skupštine. Time je u svim donjogradskim blokovima omogućen onaj koeficijent koji je već od prije bio osiguran za blok u kojem će se graditi Ban centar.

Građani iz Živog zida za Varšavsku su danas zahtijevali od nadležnog Ministarstva da po prijavi Prava na grad, Zelene akcije te okupljenih građana ukine sporni Detaljni plan uređenja te time do daljnjeg zaustavi projekt Hoto grupe i radove u Varšavskoj. Isto tako od Ministarstva očekujemo da zbog niza nepravilnosti pozitivno riješi žalbe stanara na Rješenje o zauzimanju javno - prometne površine koje je Grad Zagreb 21. siječnja protupropisno izdao izvođaču radova u Varšavskoj ulici.

U nastavku pročitajte tekst prijave podnesene Ministarstvu.


* * *


MINISTARSTVO ZAŠTITE OKOLIŠA,
PROTORNOG UREĐENJA I GRADITELJSTVA
Urbanistička inspekcija
Ulica Republike Austrije 20
10000 ZAGREB
Zagreb, 17. veljače 2010.

Poštovani,

Zahtijevamo inspekcijski nadzor i ukidanje Detaljnog plana uređenja (DPU) bloka Ilica-Preobraženska-Preradovićev trg-Varšavska-Gundulićeva, (Sl.gl. 01/08) koji je usvojen na Skupštini Grada Zagreba 31.1.2008. Predmetni DPU treba ukinuti jer je protivan Zakonu o prostornom uređenju i gradnji (NN 76/07), Pravilniku o sadržaju, mjerilima kartografskih prikaza, obaveznim prostornim pokazateljima i standardu elaborata prostornih planova (NN 106/98, 39/04, 45/04, 163/04), Zakonu o zaštiti i očuvanju kulturnih dobara (NN 69/99, 151/03, 157/03) i Odluci o donošenju Generalnog urbanističkog plana Grada Zagreba (Sl.gl. 16/07)

Predmetni DPU treba ukinuti zbog sljedećih elemenata:
1) Priključivanje na prometnu infrastrukturu nije riješeno u obuhvatu DPU-a čime se krši čl. 77. Zakona o prostornom uređenju i gradnji te čl. 15. i 17. Pravilnika o sadržaju, mjerilima kartografskih prikaza, obaveznim prostornim pokazateljima i standardu elaborata prostornih planova
2) Lokacija trafostanice prvobitno nije riješena u obuhvatu DPU-a već u rampi u Varšavskoj ulici, a sada se premiješta u unutrašnjost bloka. Time prestaje važiti izdana lokacijska dozvola za rampu, doneseni DPU za blok, lokacijska dozvola te potvrda glavnog projekta za Cvjetni prolaz.
3) Za novu zgradu koja će se graditi na mjestu srušenih povijesnih zgrada DPU ne predviđa provedbu arhitektonskog natječaja, iako bi morao kako je propisano u članku 59. Odluke o donošenju GUP-a. Pri tome napominjemo da su povijesne zgrade srušene na temelju nove kategorizacije spomenika kulture koja nije zakonita niti po sadržaju niti po proceduri donošenja.
4) DPU predviđa prometno povezivanje na gradsku uličnu mrežu preko rampe u Varšavskoj ulici. Međutim, izgradnja rampe je člankom 59. GUP-a omogućena samo u slučaju da postoji javni interes te ukoliko ne postoji drugo prometno rješenje. To ovdje nije slučaj jer:
a) Pristup rampom iz Varšavske te tunelom ispod Varšavske 6 nije jedino moguće prometno rješenje
b) Javni interes je utvrđen Zaključkom Gradskog poglavarstva 30. siječnja 2008. što nije u skladu sa Statutom Grada Zagreba te odredbama članka 13. Zakona o prostornom uređenju i gradnji jer je Zaključak trebala usvojiti Skupština, a ne Gradsko poglavarstvo
c) Zaključak o javnom interesu je u sadržajnom smislu potpuno neprihvatljiv jer niti jedan od navedenih sadržaja ne predstavlja javni interes prema navedenom Zakonu
d) Jedna od točaka na osnovu kojih je proglašen javni interes jest prolaz kroz blok od Preradovićevog trga do Gundulićeve ulice koji se više ne realizira projektom «Cvjetni» jer investitor nije kupio nekretnine u Gundulićevoj ulici

Zbog navedenih razloga tražimo da urbanistička inspekcija izvrši nadzor i podnese prijedlog odgovarajućih mjera, kako bi MZOPUG u skladu sa člankom 292. Zakona o prostornom uređenju i gradnji, ukinulo predmetni DPU.

S poštovanjem,

Zelena akcija, Frankopanska 1, 10000 Zagreb
email to someone printer friendly

Ocjena:
0%


bullet R.E.M.
bullet Žedno uho u Tvornici od 13. svibnja do 4. lipnja 2012. (p)
bullet Saša Božić u Teatru &TD priprema Marinkovićevu 'Gloriju' (p)
bullet 'How To Make – Ideen, Notationen, Materialisierungen' at Kunsthaus Dresden (p)
bullet Plavi ciklus: Pogorelić i Kitajenko u Lisinskom 23. ožujka 2012. (p)
bullet Zagrebačka filharmonija sezona 2012/2013: Press konferencija (p)
bullet Animafest 2012: Press konferencija (p)
bullet 36.Smotra kazališnih amatera Zagreba - SKAZ - 23.03/04.04.2012. (p)
bullet Festival hrvatskog animiranog filma po treći put u Zagrebu (p)
bullet Četiri hrvatska filma u natjecateljskom programu Annecyja (p)
bullet Poziv na radionicu 'Osnove tehnika rada s filmom'! (p)
bullet Cineplexx East - Vodeći kino prikazivač u ovom dijelu Europe dolazi u Zagreb (p)
bullet Dani hrvatskog filma 2012: Kritični dani na 21. Danima hrvatskog filma (p)
bullet The Unschool Art School MFA/PhD (p)
bullet T.A.L.K. A.B.O.U.T. P.O.R.N. (p)
bullet Izložba '...Crteži iii' u Galeriji Anex (p)
bullet FILM: ŽENSKA PRAVA HOĆU, drama by Ada Jukić
bullet In memoriam IVICA PERCL 16.3.2007.-16.3.2012. (p)
bullet Jonathan Franzen u Zagrebu (p)
bullet Poziv umjetnicima za IETM Zagreb (p)
bullet Na 100.00 volta - Zagrebačka filharmonija, maestro Schiffman i pijanist Boyde (p)
bullet Worldwide deadline reminder: jobs, scholarships, competitions, residencies, exhibitions (p)
bullet Potpora fonda Eurimages filmskim projektima 'Svećenikova djeca' Vinka Brešana i 'Cure' Andreje Štake
bullet Kultura promjene SC poziva na radionicu Glas kao tijelo, tekst kao glazba! (p)
bullet Svečano otvoren Zgraf 11 (p)
bullet otvaranje josip kaniza (p)
bullet Sale of contemporary Arab, Turkish and Iranian photography at CMOOA's (p)
bullet Exhibition of Hervé Fischer at the Gallery Parisienne (p)
bullet Stephan Balkenhol at DEWEER gallery (p)
bullet Graduate Course in Art Practise in Cyprus (p)
bullet Nakon tri godine Rebel Star ponovno u Teatru &TD (p)
bullet Sunnysiders - Licence to Blues - Koncertna promocija (p)
bullet Picksiebner koncert u Hard Placeu (p)
bullet NICO DOCKX at PREMIERE OPENING of ESTHER DONATZ GALLERY. 17 MARCH 2012 (p)
bullet Prezentacija Vodiča HMNU (p)
bullet Geenger Records traži suradnike! (p)
bullet ALASKA vas poziva na rokkanje_najava (p)
bullet RockLive Festival - promjena termina i prijave bendova (p)
bullet 'TRAŽI SE PRIJATELJ' - glazbom protiv nasilja (p)
bullet 'Uskršnja jaja' na Filmskom festivalu Tribeca (p)

Ime:

Lozinka:


Zapamti me



Koji igrani filmski žanr odgovara recesijskoj stvarnosti:

Komedija

Drama

Horor

Krimi film



Glasova: 1640
Stare ankete

All rights reserved. F.I.L.M © 2011. Since 22.01.2003.
Naše tekstove je moguće pratiti preko RSS i TXT servisa.
news.xml - news.txt