najF.I.L.M.F.I.L.M.


DVD
........................ najave
........................ VHS najave
........................ recenzije
........................ kultni film
kino
........................ najave
........................ recenzije
........................ festivali
........................ premijere
........................ kino raspored
TV
........................ kolumna
........................ recenzije
kazalište
........................ predstave
........................ festivali
........................ raspored
glazba
........................ CD/DVD
........................ koncerti
literatura
........................ knjige
........................ časopisi
........................ stvaralaštvo
izložbe
........................ osvrti

________________________________
Interview
Moram vam reći
Arheološki kutak

________________________________
forum
........................ oglasnik
newsletter
linkovi
Novosti - Home



Internet tjednik
F.I.L.M.
Izdavac Udruga Artikul

Festival hrvatskog animiranog filma: press konferencija (p)
press,Wednesday 13 January 2010

Festival hrvatskog animiranog filma
Draško Ivezić
twitter.com/skomdra

U Kinu Europa se 13. siječnja održala konferencija za medije s ciljem predstavljanja novoosnovanog Festivala hrvatskog animiranog filma. Festival je predstavio organizacijski tim, Vesna Dovniković, predsjednica ASIFA-e Hrvatske, Margit Antauer, dopredsjednica ASIFA-e Hrvatske i Draško Ivezić, voditelj produkcije ispred Zagreb filma. Festival se održava u Kinu Europa, 20. i 21. veljače 2010. godine.



“Festival je nastao na inicijativu Zagreb filma – umjetničkog direktora Krešimira Zimonića i ravnatelja Vinka Brešana. Zamisao je da se dosadašnji ASIFA-in Dan hrvatske animacije proširi na više dana i postane punokrvni festival.” rekla je Vesna Dovniković na početku konferencije. “ASIFA je jedina međunarodna asocijacija autora animiranog filma. Ima podružnice po cijelom svijetu, a Hrvatska podružnica aktivna je od samog početka s obzirom da je jedan od direktora tadašnjeg Zagreb-filma Jurica Peruzović bio je potpredsjednik u prvom Upravnom odboru ASIFA 1960, dok je predsjednik bio slavni Norman McLaren.”

Riječ je preuzela Margit Antauer, dugogodušnja direktorica Animafesta, a sada dopredsjednica ASIFA-e Hrvatske: “Cilj je Festivala predstaviti domaću animaciju domaćoj publici i autorima. Dugoročno, cilj nam je promovirati animaciju kao ozbiljnu umjetničku formu, te ojačati veze s tradicijom i regijom. Isto tako, cilj nam je premijerno prikazati filmove, zato smo se odlučili na termin početkom godine. Važno je napomenuti da Festival nema ambiciju zamijeniti Dane hrvatskog filma u prikazivanju konkurencije animiranih filmova i ovom prilikom pozivam sve producente da nastave s prijavljivanjem na Dane hrvatskog filma.”



Festival organizira ASIFA Hrvatska uz logističku potporu Ustanove Zagreb film. Draško Ivezić, voditelj produkcije ispred Zagreb filma otkrio nam je detalje oko prijave filmova kao i kategorijama i nagradama.

“Svi producenti koji zadovoljavaju uvjete navedene u pravilniku (pogledati na hrvatska-animacija.org) mogu slobodno prijaviti film.

Rok prijave je 30. siječnja 2010. Filmovi prijavljeni iza tog roka neće se uvrstiti u program konkurencije.

Zamisao je da se Festival održava svake druge godine. U konkurenciju automatski ulaze svi javno financirani filmovi koji se prijave. Festivalski tim vrši predselekciju za filmove bez podrške javnih sredstava. Osnovne kategorije su autorski, studentski, dječji i namjenski animirani film. Za svaku će kategoriju stručni sud dodjeljivati novčanu nagradu. autorski film 7000 Kn studentski film 3000 Kn namjenski film 5000 Kn i dječji film 2000 kn. U svrhu poticaja posebnih disciplina oko nastanka animiranog filma stručni sud dodijeljuje i posebna priznanja za 1) animaciju, 2) glazbu 3) dizajn i 4) scenarij”

Margit Antauer dodaje: ”Kao što je bio običaj na Svjetskom danu animacije ASIFA Hrvatska dodjeljuje i nagradu za životno djelo. Na izvanrednom sastanku ASIFA-e Hrvatske 12. siječnja 2010. odlučeno je da nagradu osvoji Borivoj Dovniković Bordo. Nemoguće je ukratko nabrojati sve zasluge kojima je Bordo oplemenio hrvatski animirani film. Između ostalog, Bordo je jedini živući animator koji je radio na animiranom filmu Veliki Miting koji ove godine navršava točno 60 godina. Veliki Miting bio je prvi animirani projekt karikaturista oko časopisa Kerempuh i njegovo snimanje dovelo je do stvaranja legendarnog Duga filma, studija za animirani film i pokretanje proizvodnje animiranog filma u Hrvatskoj koja neprekinuto traje do dana današnjeg. Za ovu okruglu godišnjicu imat ćemo priliku prikazati Veliki Miting na otvaranju festivala, kad i dodjeljujemo nagradu za životno djelo.”

Vizija Festivala je da osim prikazivanja filmova stvori okruženje za druženje i suradnju unutar struke. Kroz okrugle stolove, prezentacije i radionice sudionici će razmjenjivati svoja iskustva ili se naprosto družiti u festivalskom klubu. Osim natjecateljskog programa, u pripremi je nekoliko retrospektiva.


BORIVOJ DOVNIKOVIĆ BORDO - dobitnik ASIFA-ine nagrade za životno djelo



Autor crtanih filmova, karikaturist, strip-crtač, ilustrator, grafički dizajner

Rođen 1930. u Osijeku. 1950. u redakciji zagrebačkog humorističkog lista Kerempuh pridružuje se grupi karikaturista koji pokreću našu animacije izradom prvog hrvatskog/jugoslavenskog umjetničkog crtanog filma Veliki miting (1950/51). 1951-53. sudjeluje u formiranju našeg našeg specijaliziranog poduzeća za crtani film Duga film, te obrazovanju budućih kadrova za filmsku animaciju.

Od 1961. realizira vlastite autorske filmove.

Filmovi su mu u sljedećih tridesetak godina nagrađivani na brojnim međunarodnim filmskim festivalima. Retrospektive svojih filmova u imao je u pedesetak gradova u svijetu. Do danas je sudjelovao u radu međunarodnih žirija ili selekcijskih komisija na dvadeset pet festivala, te na forumima o animaciji od Amerike i Kanade do Koreje, Kine I Japana.

Sudjelovao je u organiziranju Svjetskog festivala animiranih filmova u Zagrebu od njegovog početka (1972.) do 1992.

Od 1977. do 1982. djelovao je kao član Izvršnog odbora ASIFA-e, Međunarodne asocijacije animiranog filma, a od 1994. do 2000. bio je njen generalni sekretar.

Njegova knjiga Škola crtanog filma (1983.) objavljena je u više izdanja i prijevoda.
email to someone printer friendly

Ocjena:
0%


bullet R.E.M.
bullet Zagrebačka filharmonija sezona 2012/2013: Press konferencija (p)
bullet Festival hrvatskog animiranog filma po treći put u Zagrebu (p)
bullet Cineplexx East - Vodeći kino prikazivač u ovom dijelu Europe dolazi u Zagreb (p)
bullet Dani hrvatskog filma 2012: Kritični dani na 21. Danima hrvatskog filma (p)
bullet FILM: ŽENSKA PRAVA HOĆU, drama by Ada Jukić
bullet In memoriam IVICA PERCL 16.3.2007.-16.3.2012. (p)
bullet Jonathan Franzen u Zagrebu (p)
bullet Nakon tri godine Rebel Star ponovno u Teatru &TD (p)
bullet Picksiebner koncert u Hard Placeu (p)
bullet Završena potpuna digitalizacija svih CineStar kina (p)
bullet RAF 2012: Održana press konferencija (p)
bullet Premijera lutkarske predstave 'Pekara Mišmaš' u ZKM-u (p)
bullet Kino Europa prikazuje canneskog slavodobitnika - film 'Turneja' Mathieua Amalrica (p)
bullet Kineski nacionalni cirkus 'Put svile', 25.4.2012. Dvorana Dražen Petrović (p)
bullet Knjiga 'Zločini u malom gradu' Marka Gimeneza za ljubitelje krimića (p)
bullet FILM: HARRISON, dokumentarni by Robert Jukić
bullet FILM: OPASNA METODA, biografska drama by Robert Jukić
bullet Knjiga 'Mrkli mrak, bez zvijezda' Stephena Kinga proglašena je najboljom knjigom mjeseca (p)
bullet FILM: JOHN CARTER, SF by Robert Jukić
bullet Roman 'Vožnja' James Sallisa za ljubitelje akcijskih krimića (p)
bullet FILM: KUPILI SMO ZOO, drama / komedija by Robert Jukić
bullet FILM: OPSTANAK, drama by Ada Jukić
bullet Roman 'Ubojice s razglednice' J. Pattersona i L. Marklund za ljubitelje napetih krimića (p)
bullet Roman 'Revolveraš : Kula tmine - knjiga prva' Stephena Kinga za fanove majstora fantastike (p)
bullet FILM: NOĆNI BRODOVI, drama by Ada Jukić
bullet Premijera predstave 'Lindarski kaban' u pulskom INK-u 9. ožujka 2012. (p)
bullet Edgar Degas – skulpture / 30. godina Galerije Klovićevi dvori (p)
bullet Snima se dokumentarni film o Dub Incorporationu koji dolaze u Zagreb 31. ožujka, 2012. (p)
bullet Premijera komedije 'Krletka' u Kerempuhu 10. ožujka 2012. (p)
bullet Redateljica Pouran Derakhshandeh i njenih sedam filmova u kinu Tuškanac (p)
bullet 'Video/Next' premijera u kino europa 12. ožujka 2012. (p)
bullet Filmovi S. Parajanova u zagrebačkom MM Centru (p)
bullet Film 'Slovenka' redatelja Damjana Kozolea u hrvatskim kinima (p)
bullet 'Krvna osveta' - novi film Joshue Marstona u hrvatskim kinima (p)
bullet Premijera filma 'Djeca su dobro' u Art kinu Grič (p)
bullet DOKUMENTARCI u MULTIPLEKSU: NA POČETKU BIJAŠE SVIJETLO & PROSVIJETLJENI by Ada Jukić
bullet 'Flekama' posebno priznanje 40. FEST- a (p)
bullet IZLOŽBA SOFIE THORSEN I MICHAELA KIENZERA, KUNSTHAUS GRAZ by Sonja Jeđud
bullet ZagrebDox 2012: Nagrada publike filmu 'Nije ti život pjesma Havaja' (p)

Ime:

Lozinka:


Zapamti me



Koji igrani filmski žanr odgovara recesijskoj stvarnosti:

Komedija

Drama

Horor

Krimi film



Glasova: 1649
Stare ankete

All rights reserved. F.I.L.M © 2011. Since 22.01.2003.
Naše tekstove je moguće pratiti preko RSS i TXT servisa.
news.xml - news.txt