najF.I.L.M.F.I.L.M.


DVD
........................ najave
........................ VHS najave
........................ recenzije
........................ kultni film
kino
........................ najave
........................ recenzije
........................ festivali
........................ premijere
........................ kino raspored
TV
........................ kolumna
........................ recenzije
kazalište
........................ predstave
........................ festivali
........................ raspored
glazba
........................ CD/DVD
........................ koncerti
literatura
........................ knjige
........................ časopisi
........................ stvaralaštvo
izložbe
........................ osvrti

________________________________
Interview
Moram vam reći
Arheološki kutak

________________________________
forum
........................ oglasnik
newsletter
linkovi
Novosti - Home



Internet tjednik
F.I.L.M.
Izdavac Udruga Artikul

Novi film Roba Marshalla 'Devet' u hrvatskim kinima od 14. siječnja 2010. (p)
press,Saturday 09 January 2010

Discovery

Novi film Roba Marshalla 'Devet' (Nine) mjuzikl nominiran za 5 Zlatnih globusa, dolazi u hrvatska kina 14. siječnja 2010.

Rob Marshall je inače redatelj proslavljenog 'Chicaga' koji je osvojio 6 Oscara uključujući onaj za najbolji film. 'Devet' je okupio svezvjezdani oscarovski cast pa se u njemu pojavljuju Daniel Day Lewis, Nicole Kidman, Marion Cotillard, Penelope Cruz, Sofia Loren te Kate Hudson i pjevačica Fergie. Film je svojevrsni homage kultnom klasiku '8 i pol', Federica Fellinija, a tematizira sredovječnu krizu priznatog talijanskog redatelja koji je zaokupljen brojnim ženama u svom životu...


DEVET


Sinopsis

Živ i provokativan muzikl koji pratu stvaralačku i osobnu krizu talijanskog filmskog redatelja Guida Continija. Usput on se bori s brojnim ženama u svom životu: svojom zakonitom suprugom Luisom, ljubavnicom Carlom, filmskom muzom Claudijom, osobom od povjerenja te kostimografkinjom Lili, američkom modnom novinarkom Stephanie, kurvom iz mladosti Saraghinom te svojom majkom.

Strast, fantazija, požuda, ljubav, umjetnost, snovi, život je uvijek bio cirkus za poznatog fimskog redatelja Guida Continija iz 1960.-ih. Guido se sprema snimiti svoj novi film, deveti po redu pod nazivom Italija no i njegov privatni i kreativni dio života odjednom će mu se oteti van kontrole. Rimski studio Cinnecita oživjet će kulise njegovih snova i sjećanja, no prije nego uzvikne akcija Guido će morati prevladati svoje demone.




Kako je 'Devet' došao iz Broadwaya u kina

Svega nekoliko Broadway senzacija imaju kino korijene tako duboke kao 'Devet', priča o umjetnosti, snovima, ljubavi i inspiraciji koja se može naći samo u filmovima a koja nam stiže u adaptaciji proslavljenog redatelja Chicaga, RobaMarshalla.

Sve je počelo s Federicom Fellinijem. Njegov Oscarom nagrađeni film '8 i 1/2' iz 1963. ,nadrealna i magična priča o redateljskoj krizi postao je jedan od najznačajnijih i najanaliziranijih filmova svih vremena. To je navelo ljude diljem svijeta da osjete san skriven unutar svijeta talijanskih filmova.

Otada mnogi su odavali počast tom filmu, na svoje osobite načine. Bob Fosse je tako snimio Sav taj jazz, priču o samodestruktivnom koreografu a Woody Allen komediju Stardust memories o deziluzioniranom filmašu.

Sada Rob Marshall kreće istim putem, daje svoj hamage filmu '8 i 1/2'.

Broadwayska verzija 'Devetke' po knjizi Arthura L. Kopita te glazbi Maurya Yestona započele su još jednu posvetu Felliniju. Yeston se zaljubio u 8 1 još kao tinejdžer. Kad je Fellinijevoj viziji dodao glazbu utemeljio je 'Devetku'. Premijera je 1982. donijela kazališni hit. Predstava je prikazana 729 puta te je osvojila 5 Tonyja.

No 'Devet' je morao proći još jednu transformacijiu i vratiti se svom početku- filmu. Ideja se pojavila kada su Rob Marshall i Harvey Weinstein tražili projekt koji će se naslanjati na uspješnicu 'Chicago'.


„Bio sam oduševljen kad sam čuo da Harvey Weinstein želi snimiti 'Devet' a tek kad sam saznao da će film režirati Rob Marshall postao sam još uzbuđeniji.. !“, kaže Yeston. „Dao sam Robu potpunu slobodu jer svi znamo da ne možeš samo usmjeriti kameru na pozornicu i snimiti film. Bilo je potrebno da redatelj redefinira 'Devet' u svim njegovim elementima a to je upravo ono što je Rob i napravio.“

„Uvijek sam osjećao obvezu prema Felliniju koji mi je tako velikodušno prepustio svoje remek djelo a sad je Rob vratio istom mjerom, napravivši dobar film..“ priča Yeston.

Marshall i Weinstein su zaposlili dvojicu scenarista, za Oscara nominiranog Michaela Tolkina (Igrač) i sada pokojnog Oscarovca Anthony Minghellu ( Engleski pacijent, Talentirani gospodin Ripley).

Njihovo pisanje nije bilo insiprirano samo Fellinijem, Kopitom i Yestonom nego i njihovim vlastitim životima zaposlenih filmaša pod stresom.

U medjuvremenu su shvatili da će morati napisati neke pjesme za film budući da su pjesme iz kazališne predstave sve bile dijelom Guidove fantazije. Yeston kaže: „Bila je to šansa da ponovno izmislim i preustrojim svoj dio na filmu.“

Yeston je napisao uspavanku Gaurde la luna s mišlju na Sofiju Loren u ulozi Guidove mame. „Originalna pjesma za Gudiovu majku u predstavi je bila visoki sopran no budući da Sofija nema sporan morao sam je prilagoditi glumičinom glasu. „

Yeston je napisao i novu pjesmu za Marion Cotillard koja tumači Guidovu ženu Luisu: snažnu Take it all. Originalno je bila zamišljena kao trio za Cotillardovu, Kidman i Cruzovu. No zatim se pojavila svježa ideja da se veoma talentiranoj Marion Cotillard da potpuna prilika.

Konačno je Yeston napisao Cinema Italiano, razigranu odu cijeloj pop kulturi i utjecaju talijanskih filmova na istu, izvodi je Kate Hudson kao fensi Vougeova novinarka. Bio je to način da se oživi ne samo stil starih talijanskih filmova nego i modni stil toga doba ( 1960.-te) gdje su uske kravate i sportski automobili postali obavezni must have...Savršena oslika jednog davnog doba...

Uloge tumače: Daniel Day Lewis, Marion Cotillard, Nicole Kidman, Penelope Cruz, Kate Hudson, Fergie, Sofia Loren.

Film je nominiran za 5 Zlatnih globusa u kategorijama najboljeg mjuzikla, glavnih glumaca ( Day Lewis i Cotillard) te sporedne glumice ( Cruz) i originalne pjesme.


Vrhunska zabava......
Matt Pais
Metromix.com

Prvorazredne izvedbe, klasična filmska elegancija....
Alastair Plumb
Empire Magazine

Raspjevana i rasplesana sexy filmska poslastica...
Alex Zane
Sun Online

http://nine-movie.com
email to someone printer friendly

Ocjena:
0%


bullet R.E.M.
bullet Zagrebačka filharmonija sezona 2012/2013: Press konferencija (p)
bullet Festival hrvatskog animiranog filma po treći put u Zagrebu (p)
bullet Cineplexx East - Vodeći kino prikazivač u ovom dijelu Europe dolazi u Zagreb (p)
bullet Dani hrvatskog filma 2012: Kritični dani na 21. Danima hrvatskog filma (p)
bullet FILM: ŽENSKA PRAVA HOĆU, drama by Ada Jukić
bullet In memoriam IVICA PERCL 16.3.2007.-16.3.2012. (p)
bullet Jonathan Franzen u Zagrebu (p)
bullet Nakon tri godine Rebel Star ponovno u Teatru &TD (p)
bullet Picksiebner koncert u Hard Placeu (p)
bullet Završena potpuna digitalizacija svih CineStar kina (p)
bullet RAF 2012: Održana press konferencija (p)
bullet Premijera lutkarske predstave 'Pekara Mišmaš' u ZKM-u (p)
bullet Kino Europa prikazuje canneskog slavodobitnika - film 'Turneja' Mathieua Amalrica (p)
bullet Kineski nacionalni cirkus 'Put svile', 25.4.2012. Dvorana Dražen Petrović (p)
bullet Knjiga 'Zločini u malom gradu' Marka Gimeneza za ljubitelje krimića (p)
bullet FILM: HARRISON, dokumentarni by Robert Jukić
bullet FILM: OPASNA METODA, biografska drama by Robert Jukić
bullet Knjiga 'Mrkli mrak, bez zvijezda' Stephena Kinga proglašena je najboljom knjigom mjeseca (p)
bullet FILM: JOHN CARTER, SF by Robert Jukić
bullet Roman 'Vožnja' James Sallisa za ljubitelje akcijskih krimića (p)
bullet FILM: KUPILI SMO ZOO, drama / komedija by Robert Jukić
bullet FILM: OPSTANAK, drama by Ada Jukić
bullet Roman 'Ubojice s razglednice' J. Pattersona i L. Marklund za ljubitelje napetih krimića (p)
bullet Roman 'Revolveraš : Kula tmine - knjiga prva' Stephena Kinga za fanove majstora fantastike (p)
bullet FILM: NOĆNI BRODOVI, drama by Ada Jukić
bullet Premijera predstave 'Lindarski kaban' u pulskom INK-u 9. ožujka 2012. (p)
bullet Edgar Degas – skulpture / 30. godina Galerije Klovićevi dvori (p)
bullet Snima se dokumentarni film o Dub Incorporationu koji dolaze u Zagreb 31. ožujka, 2012. (p)
bullet Premijera komedije 'Krletka' u Kerempuhu 10. ožujka 2012. (p)
bullet Redateljica Pouran Derakhshandeh i njenih sedam filmova u kinu Tuškanac (p)
bullet 'Video/Next' premijera u kino europa 12. ožujka 2012. (p)
bullet Filmovi S. Parajanova u zagrebačkom MM Centru (p)
bullet Film 'Slovenka' redatelja Damjana Kozolea u hrvatskim kinima (p)
bullet 'Krvna osveta' - novi film Joshue Marstona u hrvatskim kinima (p)
bullet Premijera filma 'Djeca su dobro' u Art kinu Grič (p)
bullet DOKUMENTARCI u MULTIPLEKSU: NA POČETKU BIJAŠE SVIJETLO & PROSVIJETLJENI by Ada Jukić
bullet 'Flekama' posebno priznanje 40. FEST- a (p)
bullet IZLOŽBA SOFIE THORSEN I MICHAELA KIENZERA, KUNSTHAUS GRAZ by Sonja Jeđud
bullet ZagrebDox 2012: Nagrada publike filmu 'Nije ti život pjesma Havaja' (p)

Ime:

Lozinka:


Zapamti me



Koji igrani filmski žanr odgovara recesijskoj stvarnosti:

Komedija

Drama

Horor

Krimi film



Glasova: 1649
Stare ankete

All rights reserved. F.I.L.M © 2011. Since 22.01.2003.
Naše tekstove je moguće pratiti preko RSS i TXT servisa.
news.xml - news.txt