najF.I.L.M.F.I.L.M.


DVD
........................ najave
........................ VHS najave
........................ recenzije
........................ kultni film
kino
........................ najave
........................ recenzije
........................ festivali
........................ premijere
........................ kino raspored
TV
........................ kolumna
........................ recenzije
kazalište
........................ predstave
........................ festivali
........................ raspored
glazba
........................ CD/DVD
........................ koncerti
literatura
........................ knjige
........................ časopisi
........................ stvaralaštvo
izložbe
........................ osvrti

________________________________
Interview
Moram vam reći
Arheološki kutak

________________________________
forum
........................ oglasnik
newsletter
linkovi
Novosti - HomeInternet tjednik
F.I.L.M.
Izdavac Udruga Artikul

KINO NAJAVA: MUŠKARCI KOJI BULJE U KOZE, komedija / ratni
press,Friday 25 December 2009

Muškarci koji bulje u koze

Od 7. siječnja 2010. u redoviti kino distribuciju kreće film 'Muškarci koji bulje u koze' (The Men Who Stare at Goats)


THE MEN WHO STARE AT GOATS
Muškarci koji bulje u koze

Uloge:
George Clooney (Burn After Reading),
Jeff Bridges (Iron Man),
Ewan McGregor (Angels & Demons),
Kevin Spacey (Moon), Robert Patrick (“The Unit”),
Stephen Root (The Soloist),
Stephen Lang (Public Enemies)
Rebecca Mader (“Lost”)

Redatelj: Grant Heslov (Good Night, and Good Luck)
Prema scenariju Petera Straughana (How to Lose Friends & Alienate People)
knjizi Jona Ronsona.
The Men Who Stare at Goats producirali su Clooney, Heslov i Paul Lister.
Direktor fotografije: OskarovacRobert Elswit (There Will be Blood).
Urednica: Tatiana S. Riegel (There Will Be Blood).
Kostimograf: Louise Frogley (Quantum of Solace).
Produkcijski dizajner: Sharon Seymour (Gone Baby Gone).
THE MEN WHO STARE AT GOATS
SINOPSIS

U komičnom pogledu na događaje iz stvarnog života koji su gotovo nevjerojatni, reporter otkriva tajno krilo američke vojske prateći zagontenog operatera Specijalnih postrojbi na zapanjujućem zadatku.
Reporter Bob Wilton (Ewan McGregor) u potrazi za velikom pričom susreće Lyna Cassadyja (Oskarovac George Clooney), čovjeka iz sjene, koji tvrdi da sudjeluje u eksperimentalnoj američkoj vojnoj jedinici. Prema Cassadyju, “Novozemaljska vojska “ mijenja načine ratovanja. Legija “ Redovnika ratnika” s besprijekornim psihičkim moćima može čitati misli neprijatelja, prolaziti kroz zidove pa čak i ubiti kozu gledajući u nju. Sada je izumitelj programa Bill Django (Jeff Bridges) nestao, a Cassadyjev zadatak je da ga pronađe.

Intrigiran nevjerojatnim pričama svoga poznanika, Bob impulzivno odluči pridružiti mu se. Kada pronađu Djanga u tajnom kampu pod vodstvom odmetnutog vidovnjaka Larryja Hoopera (Oskarovac Kevin Spacey), reporter se nađe usred inatljive bitke između snaga Djangove Novozemaljske vojske i osobnih Hooperovih super-vojnika. Da bi preživio ovu divlju avanturu, Bob će morati nadmudriti neprijatelja kojem se nije nadao.
Muškarci koji bulje u koze inspiriran je istoimenim bestselerom Jona Ronsona; osvješćujuća i često urnebesna istraživanja vladinih pokušaja da iskoristi paranormalne mogućnosti protiv neprijatelja.


STRANGER THAN FICTION

Neke su priče predodređene da se pretvore u film kao i ova: Vojsku ratnika Novoga doba financira vlada Sjedinjenih Država da bi razvila metode ratovanja pomoću njihovih umova. Nevjerojatno, ali ova priča je istinita. U svome bestseleru, koji je temeljen na detaljnim istraživanjima, novinar Jon Ronson otkriva povijest bataljona “Prva zemlja” te tako postavlja temelj za zadivljujući i urnebesni kinematografski poged na praktički nepoznato poglavlje povijesti američke vojske.
Kada je producent Paul Lister dobio prva dva poglavlja knjige od Ronsonova agenta, naslov mu je bio neodoljiv. “Naslov je odličan” kaže Lister. “Odmah sam uzeo knjigu i pitao se ‘Što je ovo?’ I to je glavna ideja filma.”
“ Poglavlja su bila vrlo smiješna,” dodaje. “Nisam mogao dočekati kraj knjige. Bila je puna čudnih, istinitih priča koje su bile zvučne. To me privuklo- mislio sam, ‘Čekaj, kako nešto toliko smiješno i čudno može biti stvarno?’”

Scenarist Peter Straughan dalje je razvio priču u scenarij. “Koliko god da mi se knjiga svidjela, nije se mogla predočiti kao film” kaže Lister. “Peterova je vizija bila da knjigu transformiramo.”
Straughanov izazov bio je pronalaženje niti koja se provlačila kroz Ronsonove interviewe i koju je mogao uobličiti u ravnu narativnu crtu.
“Ja sam dodao svemirsku dimenziju koja je portebna da sve uobliči,” dodaje.
Gotov scenarij kombinira oštroumnu satiru i slatko beznađe, u duhu knjige.
Scenarij je privukao pažnju Granta Heslova i Georgea Clooneyja, partnera u produkcijskoj tvrtci Smokehouse. Heslov, producent filmova koji uključuju Good Night and Good Luck i Leatherheads, planirao je svoj filmski redateljski debi kada je scenarij došao do njega.
“Čitao sam mnoge scenarije, no ovome sam se smijao od poćetka do kraja. Jon Ronson uhvatio je ovaj svijet na vrlo stvaran način a Peter je adaptirao kako to samo doista velik pisac može.”

Straughanov scenarij dodao je novi, više emocionalni sloj filmu The Men Who Stare at Goats. “Površinski, to je priča o grupi ljudi u vojsci koji proučavaju psihološko ratovanje,” Heslov navodi. “Ali to je istovremeno i slika o dvojici muškaraca koji su izgubljeni u vlastitim životima i krivotvore pravu vezu.”
U filmu se fiktivni bataljon Prva zemlja zove Novozemaljska vojska.
“Mi ih također zovemo Projekt Jedi u filmu,” kaže Heslov. “Oni su se zapravo nazivali Jedi ratnici. Radilo se o oslobođenju uma i osmišljavanju novih, antidestruktivnih metoda ratovanja.”

Lister smatra ideju o grupi vojnih lica koji unaprijed razmišljajući prihvaćaju duh Novog doba, nadahnjujućom. “Oni su htjeli iznaći nove načine ratovanja bez nanošenja ozljeda,” objašnjava producent. “u našoj priči, ovaj fantastični, idealistični, novi način ratovanja je korumpiran, što se zapravo i dogodilo.”
Jim Dever, umirovljeni major u Mornarici sa 25 godina službe i vojni savjetnik na filmu, bio je šokiran otkrivši da se priča temelji na stvarnosti. “Kada sam dobio scenarij pitao sam se da li je to zaista tako, da li se to dogodilo, stoga sam istraživao i sve je bilo tako.”

Jon Ronson inspiraciju za pisanje priče Muškarci koji bulje u koze dobio je nakon što je čuo malo vjerojatnu fascinantnu priču o pokušajima američke vojske da iskoristi ekstra-senzornu percepciju i telepatiju u svrhu ratovanja. Jim Channon, bivši vojni poručnik pukovnik, rekao je Ronsonu da je on jedan od osnivača bataljona Prva zemlja i da je napisao terenski priručnik za grupu nakon dugog istraživanja filozofije, borilačkoh vještina, psiho-nauka, izlječenja, psihologije i niza ekstra-senzornih iskustava. “Oni su bili grupa vojnih lica, neki visoko pozicionirani, koji su očajnički htjeli naučiti paranormalne mogućnosti,” kaže Ronson. “Oni su doista pokušali hodati kroz zidove i postati nevidljivi. Uvježbavali su pozdravljanje neprijatelja “blistajućim očima” i nakon nekog vremena, u Fort Braggu, kad su ideje postajale mračnije, pokušavali su ubiti koze gledajući u njih.”

Channon se zainteresirao za alternativno ratovanje nakon službe u Vijetnamskom ratu. Počeo je istraživati široki spektar novih tehnika, uključujući Reichijevsku reinkarnaciju( Wilhelm Reich, austrijski psihijatar), izvorno hrvanje te nage susrete u vrućim kupkama kako bi revolucionizirao vojsku. Crteži, grafovi i eseji u kojima je razrađena kompletna reorganizacija tradicionalne vojske, sadržani su na 125 stranica, gdje su pokrivene teme od tehnika vizualizacije i kompletnog fitnesa do ezoteričnijih “Etičke bitke” i “Zemaljskih molitvi”.
“Jim se godinama obrazovao uz razne gurue i pokrete Novog doba,” govori Heslov.” “Kada se vratio, napisao je tzv. Manifest, koji ocrtava način vođenja ratova na miroljubiv način. Prilično je detaljan, od načina ophođenja s neprijateljem pa do određenih taktika ratovanja.”

Channon je uvjerio svoje nadređene da mu omoguće preuzimanje bataljona vojnika obučavanih psihološkim i paranorlanim tehnikama ratovanja, uključujući gledanje u daljinu- izvantjelesno iskustvo koji subjektu omogućava uvid u događaje miljama daleko te nevidljivost.
Prema Jon Ronsonovoj marljivo istraženoj knjizi, Major General Albert Stubblebine III bio je među prvima koji su zamišljali vojsku budućnosti koja bi se koristila naprednim osjetilnim tehnikama u svrhu razrješavanja internacionalnih konflikata.
General Stubblebine, a West Pointov diplomac i zapovjedni general Američke obavještajne i sigurnosne jedinice (INSCOM) od 1981. do svog umirovljenja 1984. godine, strastveno je vjerovao da svako ljudsko ima sposobnosti za nadnaravna čuda.
Generala je zaintrigirala vizija Jima Channona o završetku konvencionalnog ratovanja bataljonom “redovnika ratnika”, koji su mogli zaviriti u budućnost, čitati misli, postati nevidljivi i teleportirati se. Svu težinu svoga utjecaja prebacio je na ideju vojske Novog doba serijom prikrivenih projekata u Fort Meadu. Značajno vrijeme posvetio je i vlastitim psihičkim moćima, nadajući se usavršavanju umjetnosti “faziranja”- što uključuje sposobnost hodanja kroz zidove.

“U prvoj sceni knjige Major General Stubblebine ustaje od svog stola u Arlingtonu, Virginia,” kaže Ronson. “Nagovještava odlazak u susjedni ured, hvata zalet i snažno udara glavom u zid svog ureda.”
Nedugo nakon što je postao šefom INSCOMa, Stubblebine je osnovao program pod nazivom High Performance Task Force. Program je koristio tehnike Novog doba uključujuću neurolingvističko programiranje i sinkronizaciju mozga, te je poslao nekolicinu svojih oficira na Monroe Institute, gdje se proučava ljudska svijest.
Prema Ronsonu je program započeo vrlo jednostavno. “Prvo CIA, a zatim je i Ministarstvo obrane uzelo nekolicinu vojnika, strpali ih u tajnu sobu i naredili im da budu vidoviti.”
“Eksperimentirali su sa apsurdnim stvarima, kao što su ‘rasno-specifične smrdljive bombe’, podsvjesni zvukovi i “pčele ubojice” nastavlja. “Prvi vođa udaljene jedinice za promatranje— CIA-in čovjek Sidney Gottlieb—također je vodio vrlo mračan poduhvat po imenu MK-Ultra. Tajno bi u pića bezazlenih vojnih lica ubacili LSD. Neke od groznih stvari koje u filmu čini lik Kevina Spaceyja inspirirane su pričama o Gottliebu.”
“Istraživali su sve vrste filozofije i aparata kako bi vodili anti-ubilačke ratove,” govori Lister. “Čak su istraživali i ‘Predatora,’ plastičnu kuglicu koja izgleda kao dječja igračka, ali je zapravo vrlo opasna.”

Službeni dokumenti o Bataljonu Prva zemlja su zapečaćeni a vojska tvrdi da su njihovi programi odavno obustavljeni. Međutim veterani programa nastavljau utjecaj u i izvan vojske, uključujući Jima Channona, poznatog kao “prvi svjetski korporativni šaman”; Johna Alexandera, vodećeg stručnjaka za nesmrtonosno oružje; Josepha McMoneaglea, jednog od originalnih novaka koji je fizički identificirao prije nepoznatu sovjetsku podmornicu; Inga Swanna, tvorca izraza "gledanje na daljinu" te utemeljitelja prvih protokola za treniranje; Lyna Buchanana i Mela Rileya, koji trenutno nude usluge psiholoških operacija kroz privatnu tvrtku u Washingtonu, D.C., te Eda Damesa, ponekad znanog kao “Pravi Obi Wan Kenobi,” priznatog stručnjaka i trenera gledanja na daljinu.

Straughan je odlučio ne intervjuirati bilo kojeg od stvarnih sudionika za svoj scenarij. “Jon je to već učinio,” objašnjava. “Mislio sam da bi mi to samo pomutilo razmišljanje. Morao sam krenuti suprotnim putem i kreirati fiktivnu priču koja bi Johnovu knjigu pretvorila u pravu komediju, stoga sam se namjerno držao podalje od svega sve dok nisam završio s pisanjem.”


GEORGE CLOONEY (Lyn Cassady/Producer) Oskarovac je koji je samo 2005. godine 3 puta bio nominiram za prestižnu nagradu: za redatelja i scenarij (Good Night, and Good Luck.) te sporednu ulogu (Syriana). Iste je godine Clooney osvojio Oscara za sporednu ulogu te Zlatni globus za ulogu u filmu Syriana.
2007. godine osvojio je Zlatni globus i nominaciju za Oscara za nominirani film Michael Clayton
2008, Clooney je glumio u filmu Leatherheads, romantičnoj komediji koju je režirao za Universal.
Clooneyjev zadnji film, Burn After Reading braće Coen, bio je iznenadni hit. Treći su puta ostvarili suradnju, budući das u ranije surađivali na O Brother, Where Art Thou? (za kojeg je Clooney osvojio Zlatni globus ) te na Intolerable Cruelty,sa Catherine Zeta Jones.
Clooneyjevi novi projekti su Up in the Air, u režiji Jasona Reitmana, te animirani film Fantastic Mr. Fox, za kojega kojega posudio glas.
Heslov i Clooney suraživali su u kompaniji Section Eight, u kojoj je Clooneyjev partner bio Steven Soderbergh. Među naslovima u produkciji te kompanije bili su Ocean’s 11, Ocean’s 12, Ocean’s 13, Michael Clayton, The Good German, Good Night, and Good Luck., Syriana, Confessions of a Dangerous Mind, The Jacket, Full Frontal te Welcome To Collinwood.

EWAN MCGREGOR (Bob Wilton) rođen je u Škotskoj te je glumiti počeo u
Perth Repertory Theatre. Još je pohađao London’s Guildhall School of Music & Drama, kad je dobio glavnu ulogu u BBC-jevoj seriji “Lipstick on Your Collar.”
McGregor igrao je glavnu ulogu Obi-Wan Kenobija u tri filma Georgea Lucasa koja su prethodila trilogiji Star Wars. Debitirao je na filmu Being Human a godinu dana iza toga oduševio je kritiku filmom Shallow Grave, prvom suradnjom s redateljem Dannyjem Boyleom. 1996. glumio je u Boyleovom Trainspottingu kao ovisnik Mark Renton.
Ranije ostvarene uloge uključuju filmove Emma sa Gwyneth Paltrow, Brassed Off i Little Voice (oba je režirao Mark Herman), The Serpent’s Kiss Philippea Rousselota, zatim A Life Less Ordinary Dannyja Boylea i Velvet Goldmine Todda Haynesa.
2001, McGregor je glumio uz Nicole Kidman u mjuziklu Baza Luhrmanna Moulin Rouge! Te u Ridley Scottovom filmu Black Hawk Down.
McGregora ćemo uskoro gledati u trilerur Incendiary, gdje ponovo glumi sa Michelle Williams. Nedavno se pojavio u I Love You, Phillip Morris, uz Jima Carreyja, te u filmu Amelia, s Hillary Swank.
Na američkoj je televiziji gostovao u seriji “E.R.” te je za svoj nastup bio nominiran za nagradu Emmy.


KEVIN SPACEY (Larry Hooper) dvostruki je Oscarovac te umjetnički direktor trupe The Old Vic Theatre Company., u kojoj trenutno nastupa s predstavom “Inherit the Wind”, u produkciji Trevora Nunna.
Spaceyjeve filmske uloge uključuju Superman Returns, gdje je tumačio ulogu kriminalca Lexa Luthora; Beyond the Sea, kao producent, redatelj i glumac; The Usual Suspects, koji mu je donio Oscara za sporednu ulogu; American Beauty Sama Mendesa za koji je također nagrađen Oscarom za najbolju ulogu i nagradom BAFTA. Ostali filmovi: Swimming with Sharks, Se7en, L.A. Confidential, Glengarry Glen Ross, The Negotiator, Hurlyburly, K-PAX and The Shipping News.
Shrink, u kojem Spacey glumi uz Robina Williamsa, imao je premijeru na Sundance Film Festivalu u siječnju, 2009.
Nedavno je završio snimanje Casino Jack and Father of Invention, čiji je producent njegova kompanija Trigger Street. Prethodni filmovi iste produkcijske kuće su The United States of Leland, The Big Kahuna, 21, Fanboys te HBO naslov “Bernard and Doris,” s Ralphom Fiennesom i Susan Sarandon, koja je nominirana za 10 Emmyja i 3 Zlatna globusa.


GRANT HESLOV (Redatelj i Producent) producent je i koscenarist Clooneyjevog projekta Good Night, and Good Luck, koji je osvojio nominaciju za Oscara za najbolji film a Heslov i Clooney podijelili su nominaciju za najbolji scenarij.
Heslov je ko-producirao Intolerable Cruelty braće Coen te je nedavno producirao komediju Leatherheads, u kojima glumi Clooney.
Heslov je karijeru započeo kao glumac, a kao redatelj je debitirao nagrađivanim kratkim filmom Waiting for Woody 1998. godine, kojeg je i napisao.
Za televiziju je Heslov režirao i bio izvršni producent priznatog serijala “Unscripted” te je bio izvršni koproducent projekta “K Street,” oboje za HBO.
Kao glumac je Heslov ostvario uloge u filmovima The Scorpion King, Dante’s Peak, The Birdcage, Congo i True Lies.
email to someone printer friendly

Ocjena:
0%


bullet R.E.M.
bullet Zagrebačka filharmonija sezona 2012/2013: Press konferencija (p)
bullet Festival hrvatskog animiranog filma po treći put u Zagrebu (p)
bullet Cineplexx East - Vodeći kino prikazivač u ovom dijelu Europe dolazi u Zagreb (p)
bullet Dani hrvatskog filma 2012: Kritični dani na 21. Danima hrvatskog filma (p)
bullet FILM: ŽENSKA PRAVA HOĆU, drama by Ada Jukić
bullet In memoriam IVICA PERCL 16.3.2007.-16.3.2012. (p)
bullet Jonathan Franzen u Zagrebu (p)
bullet Nakon tri godine Rebel Star ponovno u Teatru &TD (p)
bullet Picksiebner koncert u Hard Placeu (p)
bullet Završena potpuna digitalizacija svih CineStar kina (p)
bullet RAF 2012: Održana press konferencija (p)
bullet Premijera lutkarske predstave 'Pekara Mišmaš' u ZKM-u (p)
bullet Kino Europa prikazuje canneskog slavodobitnika - film 'Turneja' Mathieua Amalrica (p)
bullet Kineski nacionalni cirkus 'Put svile', 25.4.2012. Dvorana Dražen Petrović (p)
bullet Knjiga 'Zločini u malom gradu' Marka Gimeneza za ljubitelje krimića (p)
bullet FILM: HARRISON, dokumentarni by Robert Jukić
bullet FILM: OPASNA METODA, biografska drama by Robert Jukić
bullet Knjiga 'Mrkli mrak, bez zvijezda' Stephena Kinga proglašena je najboljom knjigom mjeseca (p)
bullet FILM: JOHN CARTER, SF by Robert Jukić
bullet Roman 'Vožnja' James Sallisa za ljubitelje akcijskih krimića (p)
bullet FILM: KUPILI SMO ZOO, drama / komedija by Robert Jukić
bullet FILM: OPSTANAK, drama by Ada Jukić
bullet Roman 'Ubojice s razglednice' J. Pattersona i L. Marklund za ljubitelje napetih krimića (p)
bullet Roman 'Revolveraš : Kula tmine - knjiga prva' Stephena Kinga za fanove majstora fantastike (p)
bullet FILM: NOĆNI BRODOVI, drama by Ada Jukić
bullet Premijera predstave 'Lindarski kaban' u pulskom INK-u 9. ožujka 2012. (p)
bullet Edgar Degas – skulpture / 30. godina Galerije Klovićevi dvori (p)
bullet Snima se dokumentarni film o Dub Incorporationu koji dolaze u Zagreb 31. ožujka, 2012. (p)
bullet Premijera komedije 'Krletka' u Kerempuhu 10. ožujka 2012. (p)
bullet Redateljica Pouran Derakhshandeh i njenih sedam filmova u kinu Tuškanac (p)
bullet 'Video/Next' premijera u kino europa 12. ožujka 2012. (p)
bullet Filmovi S. Parajanova u zagrebačkom MM Centru (p)
bullet Film 'Slovenka' redatelja Damjana Kozolea u hrvatskim kinima (p)
bullet 'Krvna osveta' - novi film Joshue Marstona u hrvatskim kinima (p)
bullet Premijera filma 'Djeca su dobro' u Art kinu Grič (p)
bullet DOKUMENTARCI u MULTIPLEKSU: NA POČETKU BIJAŠE SVIJETLO & PROSVIJETLJENI by Ada Jukić
bullet 'Flekama' posebno priznanje 40. FEST- a (p)
bullet IZLOŽBA SOFIE THORSEN I MICHAELA KIENZERA, KUNSTHAUS GRAZ by Sonja Jeđud
bullet ZagrebDox 2012: Nagrada publike filmu 'Nije ti život pjesma Havaja' (p)

Ime:

Lozinka:


Zapamti meKoji igrani filmski žanr odgovara recesijskoj stvarnosti:

Komedija

Drama

Horor

Krimi filmGlasova: 1649
Stare ankete

All rights reserved. F.I.L.M © 2011. Since 22.01.2003.
Naše tekstove je moguće pratiti preko RSS i TXT servisa.
news.xml - news.txt