najF.I.L.M.F.I.L.M.


DVD
........................ najave
........................ VHS najave
........................ recenzije
........................ kultni film
kino
........................ najave
........................ recenzije
........................ festivali
........................ premijere
........................ kino raspored
TV
........................ kolumna
........................ recenzije
kazalište
........................ predstave
........................ festivali
........................ raspored
glazba
........................ CD/DVD
........................ koncerti
literatura
........................ knjige
........................ časopisi
........................ stvaralaštvo
izložbe
........................ osvrti

________________________________
Interview
Moram vam reći
Arheološki kutak

________________________________
forum
........................ oglasnik
newsletter
linkovi
Novosti - HomeInternet tjednik
F.I.L.M.
Izdavac Udruga Artikul

KINO: AVATAR, SF by Tihoni Brčić
Tihoni Brčić,Sunday 20 December 2009

Avatar, Twentieth Century-Fox Film Corporation, 2009.
Trajanje: 162 min.
Format: 1,78:1
Zvuk: Dolby Digital
Redatelj: James Cameron
Glume: Sam Worthington, Zoe Saldana, Sigourney Weaver, Stephen Lang, Michelle Rodriguez, Giovanni Ribisi, Joel Moore, CCH Pounder, Wes Studi, Laz Alonso, Dileep Rao, Matt Gerald, Sean Anthony Moran, Jason Whyte

AVATAR “ZRNO PO ZRNO – PLANET”

Ne tako davne 1997. dok sam boravio u San Franciscu na filmskom postdiplomskom studiju, kao gost predavači došli su nam profesionalci iz famoznog studija za vizualne efekte Digital Domain. Nakon predavanja, od silnog uzbuđenja nisu mogli izdržati a da nam ne progovore o novom mega projektu svoga šefa u kojem je namjera bila stvoriti fotorealistični kompjuterski generirani vanzemaljski planet - od njegovih stanovnika pa do najmanjeg zrnca pijeska na plaži! Stekao sam dojam da im je već tada bilo jasno da to neće biti izvedivo. Šef im je bio James Cameron, projekt se zvao 'Avatar'.

Fast forward 10 godina u budućnost... Cameron službeno najavljuje 'Avatar'. Prije par mjeseci uslijedile su prve scene iz filma uz katastrofalne reakcije publike. Da li je poput nekih svojih kolega izgubio kreativnu nit ili je hiperaktivni marketing učinio zasićenje? Gledatelji i kritičari diljem svijeta ovih dana donose svoj sud koji je gotovo jedinstven – Cameron je još uvijek “king of the world”! Već je dobio nekoliko nagrada i nominacaja, a u pripremi su i dva nastavka...

'Avatar' je jednostavna priča o paraplegičnom marincu na planeti Pandori s ciljem iskorištavanja prirodnog bogatstva, koji se nakon intimnog zbližavanja s naizgled nerazvijenim humanoidima Na’vi nađe moralno rastrgan između svojih nadređenih i plavoputih domorodaca. Naziv avatar mnogi će prepoznati kao sličicu koju koriste pri komunikaciji na internetu, no ona se temelji na mitologiji Hindusa i predstavlja utjelovljenje boga. U filmu je taj naziv više nego prikladan, budući naš glavni ljudski junak (kao oličenje svemogućeg boga) radi integracije preuzima genetski prilagođeno tijelo inferiornih Na’vija. Kroz naziv planete njih se pak ilustrira kao božje miljenike, što je po mitologiji bila Pandora, žena kojoj je preostala samo nada.Moram priznati da sam bio vrlo skeptičan nakon prvih promotivnih materijala. No, kada se čovjek napokon sjedne u zamračeno kino, stavi 3D naočale i počne gledati film, shvati kako su sve predrasude neopravdane i van konteksta. Cameron nas sa takvom lakoćom kroz oči (a kasnije i avatar tijelo) glavnog lika upoznaje i zaljubljuje u rajsku planetu i njene egzotične stanovnike da nas doslovno transportira na Pandoru cijelim tijelom... i srcem. Nemojte se iznenaditi suznih očiju kao u 'Titanicu'. Ovog puta imat ćete ih za likove koji ne samo da nisu ljudi, već su obične kompjuterske animacije! Ako to nije vrhunski redateljski doseg, onda ne znam što je.

Realističnost animacije je napokon na razini koja se već dugo očekuje, od neživih stvari (kompletna planeta – od atmosfere do famoznog zrnca pijeska!) do živih bića (“gluma” plavoputih Na’via realističnija je od živih glumaca), a 3D samo upotpunjuje iskustvo (prestaje biti jeftini trik za skretanje pažnje i postaje realna prostorna pozornica). Kao što to obično biva s Cameronovim filmovima, tehnologija za sve navedeno trebala je biti izmišljena za potrebe filma. Kada se uzdizalo 'Avatar' kao film koji će iz temelja promijeniti filmsku industriju, PR odjel bio je u pravu. Spielberg je još sa 'A.I.' i 'War of the Worlds' pokušao to postići, no tek je Cameronu uspjelo da na licu mjesta, dok snima glumce u bilo kojem ambijentu, u realnom vremenu vidi njihove virtualne “avatare” i virtualni svijet u kojem se nalaze. Ilustracije radi, da bi redatelji vidjeli finalnu verziju scene s efektima, donedavno je za to trebalo čekati i po par mjeseci! Nemojte se začuditi ako ova tehnologija završi na vašem kućnom računalu unutar sljedećeg desetljeća i omogući vam snimanje kućnih videa na Karibima sa Schwarzeneggerom kao gostom, a da se ne maknete iz vaše dnevne sobe.Dakako, kao što sam Cameron često govori, niti najbolji vizualni efekti ne funkcioniraju ako niste emotivno vezani uz likove (usporedite s Emmerichovim '2012'). Sa time nije nikada imao problema, a jedini problemi koji se ovdje javljaju su neoriginalnost, jednostavnost i predvidljivost priče. Diskutabilno je da li su to zaista problemi. Priča ne mora biti originalna da bi bila upečatljiva – istrebljenje jednih bića na uštrb drugih dio je ljudske repetativne povijesti, jednostavnost omogućuje jasniju koncentraciju na poruku priče (sjetimo se Snyderovih '300'), a o predvidljivosti da ne govorimo – znamo da brod potone, no to nije spriječilo 'Titanic' da postane najgledaniji film svih vremena.

U 'Avataru' se osjeti “posuđivanje” od mnoštva drugih filmova poput 'Dances with Wolves' i 'Star Trek: Insurrection', ali ponajviše Japanskih animea poput 'Princess Mononoke' i 'Final Fantasy' koji njeguju koncept Gaia hipoteze o planeti kao živućem organizmu. Može se to smatrati kao svojevrsni hommage. Poput 'Star Warsa' i' Matrixa', 'Avatar' miješa već dobro znane sastojke i od njih radi potpuno novu jedinstvenu i inspirativnu cjelinu, što nije tako jednostavno kako izgleda (svi znamo brojke i slova, no to nas ne čini matematičarima i pjesnicima). Zanimljivo je da su neki od tih sastojaka njegovi vlastiti filmovi – malo 'Aliens' i 'True Lies', no ponajviše 'Titanic'. Uz toplu (ne)ljudsku priču isprepletenu avanturizmom i zadivljujućim akcijskim prizorima, 'Avatar' nudi šarenenilo i sjaj u kojem će ženski dio publike posebno uživati (“Ovo je planet za žene” bio je komentar u kinu).

Raditi tehnički revolucionarni, najskuplji film u povijesti (budžet s marketingom u rangu od 500 milijuna dolara) velika je odgovornost čak i za perfekcionista i megalomana kao što je Cameron. Pojednostavljenje priče i “posuđivanje” iz drugih filmova u tom kontekstu ne djeluje iznenađujuće (film za sve dobne, spolne, vjerske i nacionalne skupine), no zato nije iskorišten njegov puni kreativni potencijal. Iako 'Avatar' nije medu njegovim najboljim ostvarenjima, još uvijek je to pravi James Cameron film i tu nema dileme. Naposlijetku, kao što je jedan gledatelj komentirao, ovo je najbliže iskustvu da za života kročimo na drugu planetu. Kad ne može NASA, može James Cameron.

Tekst napisao Tihoni Brčić
email to someone printer friendly

Ocjena:
0%


bullet R.E.M.
bullet Zagrebačka filharmonija sezona 2012/2013: Press konferencija (p)
bullet Festival hrvatskog animiranog filma po treći put u Zagrebu (p)
bullet Cineplexx East - Vodeći kino prikazivač u ovom dijelu Europe dolazi u Zagreb (p)
bullet Dani hrvatskog filma 2012: Kritični dani na 21. Danima hrvatskog filma (p)
bullet FILM: ŽENSKA PRAVA HOĆU, drama by Ada Jukić
bullet In memoriam IVICA PERCL 16.3.2007.-16.3.2012. (p)
bullet Jonathan Franzen u Zagrebu (p)
bullet Nakon tri godine Rebel Star ponovno u Teatru &TD (p)
bullet Picksiebner koncert u Hard Placeu (p)
bullet Završena potpuna digitalizacija svih CineStar kina (p)
bullet RAF 2012: Održana press konferencija (p)
bullet Premijera lutkarske predstave 'Pekara Mišmaš' u ZKM-u (p)
bullet Kino Europa prikazuje canneskog slavodobitnika - film 'Turneja' Mathieua Amalrica (p)
bullet Kineski nacionalni cirkus 'Put svile', 25.4.2012. Dvorana Dražen Petrović (p)
bullet Knjiga 'Zločini u malom gradu' Marka Gimeneza za ljubitelje krimića (p)
bullet FILM: HARRISON, dokumentarni by Robert Jukić
bullet FILM: OPASNA METODA, biografska drama by Robert Jukić
bullet Knjiga 'Mrkli mrak, bez zvijezda' Stephena Kinga proglašena je najboljom knjigom mjeseca (p)
bullet FILM: JOHN CARTER, SF by Robert Jukić
bullet Roman 'Vožnja' James Sallisa za ljubitelje akcijskih krimića (p)
bullet FILM: KUPILI SMO ZOO, drama / komedija by Robert Jukić
bullet FILM: OPSTANAK, drama by Ada Jukić
bullet Roman 'Ubojice s razglednice' J. Pattersona i L. Marklund za ljubitelje napetih krimića (p)
bullet Roman 'Revolveraš : Kula tmine - knjiga prva' Stephena Kinga za fanove majstora fantastike (p)
bullet FILM: NOĆNI BRODOVI, drama by Ada Jukić
bullet Premijera predstave 'Lindarski kaban' u pulskom INK-u 9. ožujka 2012. (p)
bullet Edgar Degas – skulpture / 30. godina Galerije Klovićevi dvori (p)
bullet Snima se dokumentarni film o Dub Incorporationu koji dolaze u Zagreb 31. ožujka, 2012. (p)
bullet Premijera komedije 'Krletka' u Kerempuhu 10. ožujka 2012. (p)
bullet Redateljica Pouran Derakhshandeh i njenih sedam filmova u kinu Tuškanac (p)
bullet 'Video/Next' premijera u kino europa 12. ožujka 2012. (p)
bullet Filmovi S. Parajanova u zagrebačkom MM Centru (p)
bullet Film 'Slovenka' redatelja Damjana Kozolea u hrvatskim kinima (p)
bullet 'Krvna osveta' - novi film Joshue Marstona u hrvatskim kinima (p)
bullet Premijera filma 'Djeca su dobro' u Art kinu Grič (p)
bullet DOKUMENTARCI u MULTIPLEKSU: NA POČETKU BIJAŠE SVIJETLO & PROSVIJETLJENI by Ada Jukić
bullet 'Flekama' posebno priznanje 40. FEST- a (p)
bullet IZLOŽBA SOFIE THORSEN I MICHAELA KIENZERA, KUNSTHAUS GRAZ by Sonja Jeđud
bullet ZagrebDox 2012: Nagrada publike filmu 'Nije ti život pjesma Havaja' (p)

Ime:

Lozinka:


Zapamti meKoji igrani filmski žanr odgovara recesijskoj stvarnosti:

Komedija

Drama

Horor

Krimi filmGlasova: 1649
Stare ankete

All rights reserved. F.I.L.M © 2011. Since 22.01.2003.
Naše tekstove je moguće pratiti preko RSS i TXT servisa.
news.xml - news.txt