najF.I.L.M.F.I.L.M.


DVD
........................ najave
........................ VHS najave
........................ recenzije
........................ kultni film
kino
........................ najave
........................ recenzije
........................ festivali
........................ premijere
........................ kino raspored
TV
........................ kolumna
........................ recenzije
kazalište
........................ predstave
........................ festivali
........................ raspored
glazba
........................ CD/DVD
........................ koncerti
literatura
........................ knjige
........................ časopisi
........................ stvaralaštvo
izložbe
........................ osvrti

________________________________
Interview
Moram vam reći
Arheološki kutak

________________________________
forum
........................ oglasnik
newsletter
linkovi
Novosti - HomeInternet tjednik
F.I.L.M.
Izdavac Udruga Artikul

Razgovor s Denisom Latinom
Razgovor vodio Robert Jukić,Saturday 19 December 2009Denis Latin autor je i dugogodišnji voditelj izuzetno gledane i društveno relevantne TV emisije 'Latinica' koja je, nakon najave da će se kandidirati za predsjednika Republike Hrvatske, povučena iz Programa HRT-a. U vrijeme kada medijski istupi drugih (potencijalnih) kandidata zaokupljaju medijsku pažnju, razgovoramo s Denisom Latinom o razlozima namjere o kandidaturi i odluke o odustajanju od nje te dosadašnjem i budućem radu.
Pitanje: Prvo pitanje. Kako se Vi, koji pred kamerama i milijunskim auditorijem postavljate pitanja sudionicima svoje emisije, osjećate u ulozi osobe kojoj postavljaju pitanja?

Odgovor: Navikao sam se da uglavnom ja postavljam pitanja i da rijetko ja imam priliku iznositi svoja stajališta. Novinari me najčešće pitaju o banalnim stvarima, što je njihov doprinos sveopćoj trivijalizaciji u društvu. Volim kad me se pita i mislim da uvijek imam nešto zanimljivo za reći ili prokomentirati.


Pitanje: Kako se 'pronio glas' da se namjeravate kandidirati za predsjednika Hrvatske?

Odgovor: Glas su pronijeli moji fanovi na facebooku. To je izvorno bila njihova ideja. U jednom trenutku sam to prihvatio i stavio se u ulogu potencijalnog predsjednika, ne bih li iznio neke od svojih stavova za koje nije bili prilike da se javno čuju.


Pitanje: Da li ste odluku o odustajanju od kandidature donijeli samostalno ili pod nekim utjecajem ili uvjeravanjem?

Odgovor: Odluku sam donio samostalno. Jednostavno mislim da imam još puno toga za reći u novinarstvu. Mlad sam i za predsjedničku kandidaturu ima još uvijek vremena. Još uvijek ne znamo tko su stvarni kandidati za predsjednika, pa u tom smislu treba promatrati i moju nominaciju.


Pitanje: Da li je posljedica Vaše kandidature bila ta da se 'Latinica' na određeno vrijeme 'skine' s programa? Kada se vraćate na HRT?

Odgovor: Ja nisam ni otišao s HRT-a. Još uvijek sam tamo zaposlen. 'Latinica' će se vratiti u program kad se za to stvore uvjeti. Trenutno ne postoje i nemaju nikakve veze s mojom kandidaturom. To su priče za malu djecu....


Pitanje: Vaša emisija bila je jedan od najgledanijih, ako ne i najgledanija u svojem žanru na televiziji. Koliko je imala u utjecaja na rješavanje situacija na koje je upozoravala kao problematične ili kritične. Koliko je mogla konkretno pomoći sudionicima?

Odgovor: Pa mislim da smo pojedincima čije smo priče objavljivali vrlo često uistinu pomogli da riješe svoj problem ili da se javnost barem upozori na nerješivost takvih problema. Kao emisija, mislim da smo dali značaj obol u demokratizaciji hrvatskog društva i izgradnji tolerantnijeg društva. Na žalost, mislim da posla za nas još ima...


Pitanje: Kao čovjek koji je u nizu emisija 'Latinice' dolazio u kontakt s ljudima koji trpe teškoće, nepravde ili apsurde, što biste u zamišljenoj poziciji Predsjednika izdvojili kao prioritetna područja kojima se treba pozabaviti?

Odgovor: Korupcija, kriminal, mafija, kažnjavanje pretvorbene pljačke - to su najvrući krumpiri za budućeg predsjednika. Umjesto etnonacionalizma, klerikalizma i rasizma, koje su vrednote na kojima su počivale sve države na prostoru ex Jugoslavije, mora se snažnije krenuti na izgradnju pravne države, socijalne države i države blagostanja. Mislim da je nužan radikalan zaokret u tom smjeru. Posljednje desetljeće bilo je ipak više pokušaj da se obračunamo devedestima. U idućem razdoblju čekaju nas drugačiji zadaci.


Pitanje: Ima li, po Vašem mišljenju, predsjednik Hrvatske bitnog utjecaja na stanje u zemlji ili je to samo reprezentativna funkcija?

Odgovor: Po ovlastima se čini da baš i nema pretjerano važnu ulogu, no po utjecaju kojeg je imao Stpe Mesić čini se da je njegov utjecaj na društvene procese 'prešišao' njegove ovlasti. Predsjednik Mesić je često bio korektiv i jamac stabilnosti zemlje u kritičnim trenucima. Također, vrlo je često nastupao s pozicije moralnog autoriteta, što mu je osiguralo znatno veći utjecaj od onog koje propisuju ustavne ovlasti. Nadam se da će takav biti i sljedeći predsjednik Republike.


Pitanje: Sada kada se ne pripremate za predsjedničku kampanju i niste angažirani u 'Latinici', što radite, čime se bavite?

Odgovor: Uglavnom sam na raspolaganju novinarima. Često dajem intervjuje i na raspolaganju sam svojim šefovima. Točnije rečeno, na ledu sam.


Pitanje: 'Latinica' je godinama obrađivala provokativne teme. Kako ste odolijevali pritiscima onih koji su se prepoznavali na 'drugoj strani'. Kome je do sada polazio za rukom da Vas, odnosno Vašu emisiju, 'izguraju' s TV ekrana?

Odgovor: To je, kao i koncem devedestih, uspjelo jedino Hloverki Novak Srzić. Čini se da je vrijeme drugačije, ali uloge su ipak iste.


Pitanje: Koliko se možete pouzdati u snagu javnog mnijenja kao podršku koju ne mogu zanemariti ni urednici ni jake interesne skupine izvan TV kuće? Dobivate li izravne poruke televizijskih gledatelja u situacijama u kojima Vaša emisija i Vaš angažman dolaze u pitanje?

Odgovor: Mandat ove vlasti obilježava snažna medijska cenzura i smanjivanje medijskih sloboda. Nestao je Feral, a mnogi su dobri novinari istraživači ostali bez posla. Stega je jaka, ali izrazi podrške ipak dolaze. Kriza je i ljudi se bore za svoju egzistenciju. Ljudska prava i medijske slobode danas su ipak u drugom planu.


Pitanje: Hrvatska televizija kao ustanova od javnog značaja ima najveći medijski utjecaj na javnost. Da li to isključuje manipulacije u okviru programa i uređivačke politike kojom se javnost usmjerava na određenu reakciju? Možete li ovim putem iznijeti svoj stav, bez daljnjih posljedica po svoju karijeru?

Odgovor: Informativni program je danas lišen istraživačkog novinarstva. Česta je i cenzura koja se očituje kroz selektivan odabir vijesti. Puno smo manje javna tv nego što smo bili u proteklih osam godina, a puno više državna i stranačka tv Mislili smo da su ta vremena prošla, ali smo se ipak prevarili.


Pitanje: Svojim izborom tema i načinom prezentiranja problema potvrđujete tezu o slobodi medija. S druge strane, pratimo posljedice ili ograničenja koja Vam se, i uz status medijske zvijezde, pri tome nameću. Postoji li (i u kojim granicama) sloboda medija?

Odgovor: Medijskih sloboda imamo onoliko koliko se za njih izborimo. Zadnjih godina one su u velikom padu. Za takvu situaciju odogovorni smo kao društvo u cjelini. Kriza kroz koju prolazimo dijelom je i rezultat smanjivanja medijskih sloboda. Da smo bili otvoreniji, mnoge stvari doznale bi se ranije, pa se u krizu moglo inervenirati ranije. Na žalost, sada je za mnoge stvari prekasno.


Pitanje: I zadnje pitanje, usmjereno na svjetliju medijsku budućnost. Koje će biti teme 'Latinica' iduće godine?

Odgovor: Ne znam kad će i kada 'Latinica' ponovno krenuti, tako da o novim temama i ne razmišljam. Vrijeme će pokazati čime ćemo se baviti u budućnosti.


Razgovor vodio Robert Jukić
za MikroOglasnik,
U Zagrebu, 03.10. 2009.
Tekst je objavljen u Mikrooglasniku za 11 mjesec 2009. godine
Fotografiju snimio Robert Jukić

email to someone printer friendly

Ocjena:
0%


bullet R.E.M.
bullet Zagrebačka filharmonija sezona 2012/2013: Press konferencija (p)
bullet Festival hrvatskog animiranog filma po treći put u Zagrebu (p)
bullet Cineplexx East - Vodeći kino prikazivač u ovom dijelu Europe dolazi u Zagreb (p)
bullet Dani hrvatskog filma 2012: Kritični dani na 21. Danima hrvatskog filma (p)
bullet FILM: ŽENSKA PRAVA HOĆU, drama by Ada Jukić
bullet In memoriam IVICA PERCL 16.3.2007.-16.3.2012. (p)
bullet Jonathan Franzen u Zagrebu (p)
bullet Nakon tri godine Rebel Star ponovno u Teatru &TD (p)
bullet Picksiebner koncert u Hard Placeu (p)
bullet Završena potpuna digitalizacija svih CineStar kina (p)
bullet RAF 2012: Održana press konferencija (p)
bullet Premijera lutkarske predstave 'Pekara Mišmaš' u ZKM-u (p)
bullet Kino Europa prikazuje canneskog slavodobitnika - film 'Turneja' Mathieua Amalrica (p)
bullet Kineski nacionalni cirkus 'Put svile', 25.4.2012. Dvorana Dražen Petrović (p)
bullet Knjiga 'Zločini u malom gradu' Marka Gimeneza za ljubitelje krimića (p)
bullet FILM: HARRISON, dokumentarni by Robert Jukić
bullet FILM: OPASNA METODA, biografska drama by Robert Jukić
bullet Knjiga 'Mrkli mrak, bez zvijezda' Stephena Kinga proglašena je najboljom knjigom mjeseca (p)
bullet FILM: JOHN CARTER, SF by Robert Jukić
bullet Roman 'Vožnja' James Sallisa za ljubitelje akcijskih krimića (p)
bullet FILM: KUPILI SMO ZOO, drama / komedija by Robert Jukić
bullet FILM: OPSTANAK, drama by Ada Jukić
bullet Roman 'Ubojice s razglednice' J. Pattersona i L. Marklund za ljubitelje napetih krimića (p)
bullet Roman 'Revolveraš : Kula tmine - knjiga prva' Stephena Kinga za fanove majstora fantastike (p)
bullet FILM: NOĆNI BRODOVI, drama by Ada Jukić
bullet Premijera predstave 'Lindarski kaban' u pulskom INK-u 9. ožujka 2012. (p)
bullet Edgar Degas – skulpture / 30. godina Galerije Klovićevi dvori (p)
bullet Snima se dokumentarni film o Dub Incorporationu koji dolaze u Zagreb 31. ožujka, 2012. (p)
bullet Premijera komedije 'Krletka' u Kerempuhu 10. ožujka 2012. (p)
bullet Redateljica Pouran Derakhshandeh i njenih sedam filmova u kinu Tuškanac (p)
bullet 'Video/Next' premijera u kino europa 12. ožujka 2012. (p)
bullet Filmovi S. Parajanova u zagrebačkom MM Centru (p)
bullet Film 'Slovenka' redatelja Damjana Kozolea u hrvatskim kinima (p)
bullet 'Krvna osveta' - novi film Joshue Marstona u hrvatskim kinima (p)
bullet Premijera filma 'Djeca su dobro' u Art kinu Grič (p)
bullet DOKUMENTARCI u MULTIPLEKSU: NA POČETKU BIJAŠE SVIJETLO & PROSVIJETLJENI by Ada Jukić
bullet 'Flekama' posebno priznanje 40. FEST- a (p)
bullet IZLOŽBA SOFIE THORSEN I MICHAELA KIENZERA, KUNSTHAUS GRAZ by Sonja Jeđud
bullet ZagrebDox 2012: Nagrada publike filmu 'Nije ti život pjesma Havaja' (p)

Ime:

Lozinka:


Zapamti meKoji igrani filmski žanr odgovara recesijskoj stvarnosti:

Komedija

Drama

Horor

Krimi filmGlasova: 1649
Stare ankete

All rights reserved. F.I.L.M © 2011. Since 22.01.2003.
Naše tekstove je moguće pratiti preko RSS i TXT servisa.
news.xml - news.txt