najF.I.L.M.F.I.L.M.


DVD
........................ najave
........................ VHS najave
........................ recenzije
........................ kultni film
kino
........................ najave
........................ recenzije
........................ festivali
........................ premijere
........................ kino raspored
TV
........................ kolumna
........................ recenzije
kazalište
........................ predstave
........................ festivali
........................ raspored
glazba
........................ CD/DVD
........................ koncerti
literatura
........................ knjige
........................ časopisi
........................ stvaralaštvo
izložbe
........................ osvrti

________________________________
Interview
Moram vam reći
Arheološki kutak

________________________________
forum
........................ oglasnik
newsletter
linkovi
Novosti - HomeInternet tjednik
F.I.L.M.
Izdavac Udruga Artikul

Otvorenje Muzeja suvremene umjetnosti u Zagrebu KRUHA I KULTURE by Ada Jukić
Ada Jukić,Sunday 13 December 2009

Muzej suvremene umjetnosti

Mjesec dana nakon otvorenja 'Mega' shopping centra na zapadnom ulazu u Zagreb, svečano je otvoren Muzej suvremene umjetnosti u Novom Zagrebu. 'Tisuće građana pohrlilo na otvorenje West Gate-a' citiram iz medija, a nije ih manjkalo ni pred ulazom u Muzej, samo nisu mogli tako lako ući.Westgate centar kraj Zaprešića


Svečanost otvorenja režirao je redatelj koji je u domoljubno vrijeme režirao vojne parade na Jarunu i vrhovničke domjenke na Pantovčaku, pa je i time naglašena povijesna veličina toga kulturnoga događaja.
'Događaju stoljeća' nazočili su najvažniji ljudi iz političkog, javnog i kulturnog života, a mnogobrojna publika, ona ista koja hrli na otvorenja shopping centara i periferije, u očekivanju akcijske kulturne ponude, zakrčila je ulaz, pa nisu mogli ući ni oni s pozivnicom, dok VIP uzvanici koji su ušli prije ne odu. Srećom, display natpisi obavještavali su obične građane i ljubitelje umjetnosti (među kojima je bilo i autora izložaka!) kada će se otvorenje za njih dogoditi, te kada će se doista dogoditi, kada je došlo do kašnjenja.

Međutim, i vani je bilo dovoljno svjetlosnih atrakcija, pa se čekači nisu mogli potužiti na dosadu. Mogli su u prolazu vidjeti i viđenije osobe, a kamera je uhvatila i neke suvremene umjetnike, koji nam mogu, kako je rekla TV voditeljica, objasniti što su htjeli reći nekom svojom instalacijom. A ako ne bude autora koji će nam se samoobjašnjavati, tu su autori koncepcije stalnoga postava Muzeja (djelatnici upravo te Institucije) koji su stavili naglasak na edukaciju širokih slojeva, koji na licu mjesta trebaju naučiti što je suvremena umjetnost, a predvorje Muzeja koristiti kao svoj dnevni boravak. Tko će onda parkirati na Cvjetnom i pod HNK-om, ako kulturne potrebe zadovolji kavicom u Novom Zagrebu? Jer, doista, najradikalniji zahvat u ovom projektu bio je smještaj Muzeja u Novi Zagreb, pa se u toj instalaciji ne može više govoriti o zagrebačkoj spavaonici. Veličanstveni događaj prenosila je nacionalna televizija, i svi su mogli sudjelovati u kulturnom užitku na kraju teške gospodarske godine.Gužva na otvaranju MSU


Netko neupućen u kulturne i gosdpodarske prilike, a njih nažalost ima, unatoč naporima nadležnih institucija i medija, takvih uvijek ima i uvijek ih ostaje, koliko god ih se edukacijom i pravodobnom informacijom nastojalo istrijebiti, netko neupućen, mogao bi, primjerice, uočiti da se tako raskošan kulturni projekt realizira u godini recesije, ali tu smo ga čekali!


Ti što to kažu (ili misle, a ti su još gori), zaboravljaju koliko je gradnja trajala, a trajala je koliko treba graditi tako veličajan objekt! A tko je onda kad se počelo graditi mogao i pomisliti što se može dogoditi u međuvremenu!
Tko bi u godini u kojoj je gradnja počela, a bilo je to davno, prije šest-sedam godina, tko bi tada mislio o krizi i neimaštini, bile su to, ili su trebale biti, godine blagostanja, u fazi socijalno osjetljive realizacije, kad se prvo pomislilo na to kako zadovoljiti kulturne potrebe naroda. Tko je onda pomišljao o krizi koja će nas nespremne iznenaditi, a tko ni danas o tome ne misli, o tome to više govori, ali nema govora o vlastitoj odgovornosti, krive su globalne okolnosti, odnosno nitko nije kriv ni odgovoran. Dakle, to je što se tiče ovoga trenutka. Umjesto da se raduju velebnom uspjehu kulture, graditeljstva i operative, ovi neupućeni i ne znam tko sve ne, i od ovog postignuća prave pitanje?!Gužva na otvaranju MSU


Neki idu i dalje, pa spominju činjenicu da je gradnja Muzeja stajala puno, nekih 65 milijuna Eura ili slično, i to im se čini previše, kao da se ne radi o zgradi u kojoj će biti pohranjene kulturne vrijednosti neprocjenjive vrijednosti! To što je premašena prvobitno planirana suma, pa to je uobičajeno u graditeljstvu. Zar nismo isti dan na drugom mjestu, to jest u Saboru, slušali polemike o troškovima cestogradnje, pa i tamo su mnogostruko premašene cijene kilometra autoceste, pa nikome ništa. Zašto bi gradnja kulturnih objekata bila manje vrijedna!


Ima tu i drugih neupućenih i neprimjerenih pitanja. Zašto je građevina morala biti tako velika, tako površna, konkretno 14.500 kvadratnih metara površine! Neki bi, dakle, očekivali da se dragocjeni fundus suvremenih instalacija smjesti u neki skromniji, našim dimenzijama primjereniji prostor, pa da postupno raste i nadograđuje se nekim modulima, paviljonima, valjda, šatorima na zelenim površinama? Neki su spremni ići dotle, da razmotre smještaj Muzeja u postojeće prazne prostore, u neku napuštenu tvornicu ili paromlin, u neku nedovršenu bolnicu ili u trgovački centar koji je zatvoren zbog potrošačke anemije i recesije! To bi oni htjeli? Neprimjereni prostor za naše suvremene umjetnike i umjetnine! Pa to se ne može dogoditi u zemlji znanja, u zemlji kulture. Kako bi se, primjerice, ona instalacija 'Čovjeka koji pljuje na vlastiti nadgrobni spomenik', smjestila u prostor koji nije specijalno za to namijenjen?Gužva na otvaranju MSU


Ni tu ne prestaju diletantska pitanja, na koja se nitko ozbiljan ne osvrće. Zašto je realiziran projekt takvih (Mega) razmjera koji će biti teško ili skupo održavati? Jer, ruku na (pro)račun, 65 mil Eura nije jedini trošak za projekt MSU-a. Ovaj grandiozni pogon treba održavati.

Koliko stoji grijanje i hlađenje, odnosno održavanje optimalne temperature prostora od 14.500 metara kvadratnih? Koliko stoji čišćenje tolike površine, tih volumena, koliko struje treba da se osvijetli i zamrači, koliko za održavanje opreme? Kako god je realno očekivati da će se prvobitna radoznalost publike održavati postojanom, i da će Muzej biti pun posjetitelja kao Arena rukometnih utakmica, može li Muzej živjeti od prodanih ulaznica? Koliko, uostalom, stoji ulaznica, kad prođe vrijeme besplatnog ulaza ili bar, besplatnog stajanja pred ulazom?

Ukratko, koja je energetska kartica ove zgrade? U vrijeme kad se Zemlja deklarira za štednju i učinkovito korištenje energije, ovo zdanje (za laike i neupućene, ponavljam da se ne zaboravi tko može postavljati ovakva pitanja), ova velebna građevina koja doslovce svjedoči koliko nam je stalo do kulture, ne ostavlja dojam da joj je ekološka svijest i mjera bila prioritet.

Koliko energije treba za betonskog diva plastičnih sjenila i širokih betonskih prilaza koje će pržiti ljeto i lediti zime (dobro, bar će ga ljeto pržiti, za zime ne znamo, zna se kako stojimo sa svjetskom klimom, eto i ta neugodnost dolazi nam iz svijeta )Guggenheim Bilbao


Iz svijeta nam, međutim, nije došao projekt i projektant zgrade, već je rezultat domaćih arhitektonskih snaga, pameti i javnog natječaja koje neki neupućeni imače, kao kategoriju, neutemeljeno sumnjiče i propitivaju, bez povjerenja u transparentnost i regularnost njihove provedbe? Što bi oni, za svaku investiciju međunarodni natječaj? A ni to ih ne bi zadovoljio. Pa zar nije na međunarodnom natječaju za novu zračnu luku Metropole pobijedila domaća pamet i ponuda? Jer, nisu samo u pitanju sudionici natječaja, već ukus i interes (za javno dobro, naravski) onih koji odabiru ponude, pa se provjerenim p(r)ovjerenstvom može osigurati da na potezu Lenucijeve Potkove ne strši neko bjelosvjetsko arhitektonsko 'čudovište' tipa Muzeja Guggenheim u Bilbaou ili Kunsthausa u obližnjem Grazu.Kunsthaus Graz


Sam autor nagrađenog projekta izjavljuje da ne želi arhitekturu koja se nameće muzejskom sadržaju (kao da atraktivnost vanjštine zgrade ide na uštrb atraktivnosti unutrašnjeg prostora, čitaj Brunu Zevija). Stoga je funkcionalističkom geometrijskom koncepcijom uspješno uklopio svoje zdanje u novozagrebačko arhitektonsko metražno okružje, a neupućeni u suvremenu umjetnost i arhitekturu mogu se korisno prevariti i ući u MSU, misleći da je robna kuća.

Manje avangardna od obližnjeg Avenue Malla, vanjština Muzeja neće plašiti neupućene ulaznike u domaće suvremene kulturne prostore, a meandar koji su znalci uočili na profilu fasade u asocijaciji na djelo jednog drugog suvremenog umjetnika, bit će dovoljna atrakcija za svjetske kulturne turiste koji nas i inače masovno posjećuju.

Dakle nema govora o promašaju, pretjerivanju ili oportunitetnom gubitku. Naprotiv, radi se o kulturnom podvigu takvih razmjera, da će se generacije neupućenih pitati čime smo to baš mi zaslužili.

Ada Jukić, 12 12 2009.
Fotografije Gužva na otvaranju MSU by Robert Jukić
email to someone printer friendly

Ocjena:
0%


bullet R.E.M.
bullet Zagrebačka filharmonija sezona 2012/2013: Press konferencija (p)
bullet Festival hrvatskog animiranog filma po treći put u Zagrebu (p)
bullet Cineplexx East - Vodeći kino prikazivač u ovom dijelu Europe dolazi u Zagreb (p)
bullet Dani hrvatskog filma 2012: Kritični dani na 21. Danima hrvatskog filma (p)
bullet FILM: ŽENSKA PRAVA HOĆU, drama by Ada Jukić
bullet In memoriam IVICA PERCL 16.3.2007.-16.3.2012. (p)
bullet Jonathan Franzen u Zagrebu (p)
bullet Nakon tri godine Rebel Star ponovno u Teatru &TD (p)
bullet Picksiebner koncert u Hard Placeu (p)
bullet Završena potpuna digitalizacija svih CineStar kina (p)
bullet RAF 2012: Održana press konferencija (p)
bullet Premijera lutkarske predstave 'Pekara Mišmaš' u ZKM-u (p)
bullet Kino Europa prikazuje canneskog slavodobitnika - film 'Turneja' Mathieua Amalrica (p)
bullet Kineski nacionalni cirkus 'Put svile', 25.4.2012. Dvorana Dražen Petrović (p)
bullet Knjiga 'Zločini u malom gradu' Marka Gimeneza za ljubitelje krimića (p)
bullet FILM: HARRISON, dokumentarni by Robert Jukić
bullet FILM: OPASNA METODA, biografska drama by Robert Jukić
bullet Knjiga 'Mrkli mrak, bez zvijezda' Stephena Kinga proglašena je najboljom knjigom mjeseca (p)
bullet FILM: JOHN CARTER, SF by Robert Jukić
bullet Roman 'Vožnja' James Sallisa za ljubitelje akcijskih krimića (p)
bullet FILM: KUPILI SMO ZOO, drama / komedija by Robert Jukić
bullet FILM: OPSTANAK, drama by Ada Jukić
bullet Roman 'Ubojice s razglednice' J. Pattersona i L. Marklund za ljubitelje napetih krimića (p)
bullet Roman 'Revolveraš : Kula tmine - knjiga prva' Stephena Kinga za fanove majstora fantastike (p)
bullet FILM: NOĆNI BRODOVI, drama by Ada Jukić
bullet Premijera predstave 'Lindarski kaban' u pulskom INK-u 9. ožujka 2012. (p)
bullet Edgar Degas – skulpture / 30. godina Galerije Klovićevi dvori (p)
bullet Snima se dokumentarni film o Dub Incorporationu koji dolaze u Zagreb 31. ožujka, 2012. (p)
bullet Premijera komedije 'Krletka' u Kerempuhu 10. ožujka 2012. (p)
bullet Redateljica Pouran Derakhshandeh i njenih sedam filmova u kinu Tuškanac (p)
bullet 'Video/Next' premijera u kino europa 12. ožujka 2012. (p)
bullet Filmovi S. Parajanova u zagrebačkom MM Centru (p)
bullet Film 'Slovenka' redatelja Damjana Kozolea u hrvatskim kinima (p)
bullet 'Krvna osveta' - novi film Joshue Marstona u hrvatskim kinima (p)
bullet Premijera filma 'Djeca su dobro' u Art kinu Grič (p)
bullet DOKUMENTARCI u MULTIPLEKSU: NA POČETKU BIJAŠE SVIJETLO & PROSVIJETLJENI by Ada Jukić
bullet 'Flekama' posebno priznanje 40. FEST- a (p)
bullet IZLOŽBA SOFIE THORSEN I MICHAELA KIENZERA, KUNSTHAUS GRAZ by Sonja Jeđud
bullet ZagrebDox 2012: Nagrada publike filmu 'Nije ti život pjesma Havaja' (p)

Ime:

Lozinka:


Zapamti meKoji igrani filmski žanr odgovara recesijskoj stvarnosti:

Komedija

Drama

Horor

Krimi filmGlasova: 1649
Stare ankete

All rights reserved. F.I.L.M © 2011. Since 22.01.2003.
Naše tekstove je moguće pratiti preko RSS i TXT servisa.
news.xml - news.txt