najF.I.L.M.F.I.L.M.


DVD
........................ najave
........................ VHS najave
........................ recenzije
........................ kultni film
kino
........................ najave
........................ recenzije
........................ festivali
........................ premijere
........................ kino raspored
TV
........................ kolumna
........................ recenzije
kazalište
........................ predstave
........................ festivali
........................ raspored
glazba
........................ CD/DVD
........................ koncerti
literatura
........................ knjige
........................ časopisi
........................ stvaralaštvo
izložbe
........................ osvrti

________________________________
Interview
Moram vam reći
Arheološki kutak

________________________________
forum
........................ oglasnik
newsletter
linkovi
Novosti - Home



Internet tjednik
F.I.L.M.
Izdavac Udruga Artikul

Premijera dokumentarno-igranog filma 'Zagorka' na HTV-u 30. studenog 2009. (p)
press,Friday 27 November 2009

Trailer

Premijerno emitiranje cjelovečernjeg filma povodom godišnjice smrti M. J. Zagorke!
Drugi program HTV, ponedjeljak, 30.11.2009., 22:45
ZAGORKA
dokumentarno-igrani film

Povodom godišnjice smrti velike književnice i novinarke Marije Jurić Zagorke u ponedjeljak, 30.11.2009. na drugom programu HTV-a u 22:45 emitirat će se cjelovečernji dokumentarno-igrani film Zagorka u režiji Biljane Čakić Veselič. Serija od dvije epizode emitirana je prije dvije godine na HTV-u povodom 50. obljetnice smrti a ovoga se puta premijerno emitira cjelovečernji film iste autorice.

Marija Jurić Zagorka (1873-1957), najpopularnija i najčitanija hrvatska književnica, bila je žena ispred svoga vremena: u prvom redu novinarka oštrog pera u doba u kojem je to zanimanje bilo rezervirano isključivo za muškarce, gorljiva aktivistica, zatim, u borbi protiv režima bana Khuen-Héderváryja, te žestoki borac za ženska prava i ravnopravnost spolova.



Dokumentarno-igrani film "Zagorka" scenaristice i redateljice Biljane Čakić-Veselič (autorice u zemlji i inozemstvu najvišim nagradama nagrađivanog dokumentarca "Dečko kojem se žurilo") prikazuje težak životni put ove velike žene - od nesretnog djetinjstva u neskladnoj obitelji, udaje za nevoljenog muškarca i prisilnog braka, stalne borbe s urednicima časopisa i novina za priznanje svog novinarskog rada, preko književne slave i goleme popularnosti njezinih romana u nastavcima poput "Gričke vještice" i kazališnih komada poput "Jalnuševčana", pa sve do smrti pod nerazriješenim okolnostima.

Film "Zagorka" oblikovan je po principu kolaža. Osim osnovne podjele na dokumentarne i igrane scene, autorica se poslužila nizom dramaturških i režijskih postupaka: tako nas kroz film vodi nekoliko naratora, pokraj crno-bijelih sekvenci stoje kadar uz kadar sekvence u boji, kompjuterskom animacijom igrani likovi "ulaze" u stare dokumentarne snimke, a pokraj reporterski intervjuiranih živućih svjedoka Zagorkinih posljednjih godina života koji govore o usamljenosti i izoliranosti koje je trpjela kao starica, pojavljuju se i "mrtvi svjedoci", igrani intervjui s pokojnim suvremenicima Zagorkinih mlađih dana.



Posebna zanimljivost filma su i rijetko viđene stare arhivske snimke koje sugestivno oživljuju vrijeme u kojemu je Zagorka živjela i povijesni kontekst u kojemu je djelovala. Kroz četiri životna razdoblja lik Zagorke tumače četiri glumice: djevojčicu Klara Justić, djevojku Irena Hihlik, zrelu ženu Vedrana Ćetković a Zagorku u posljednjim danima života igra umirovljenica Đurđa Veljović. Glas Zagorke kao naratora interpretira Neva Rošić.

U igranim scenama filma pojavljuju se najpoznatija imena hrvatskog glumišta koja utjelovljuju značajne ličnosti iz hrvatske povijesti i književnog života, ili osobe bliske Zagorki.

Trajanje: 87 min.
Uloge: Pero Kvrgić, Nada Gačešić Livaković, Urša Raukar, Vesna Tominac Matačić, Jagoda Kralj Novak, Zvonko Novosel, Žarko Potočnjak, Željko Vukmirica, Kristina Krepela, Bojan Navojec, Zvonko Zečević, Dubravko Sidor i mnogi drugi.
Scenarij: Biljana Čakić-Veselič
Režija: Biljana Čakić-Veselič
Produkcija: Fade In, HRT i Zagreb film.
Godina: 2008.
email to someone printer friendly

Ocjena:
0%


bullet R.E.M.
bullet Zagrebačka filharmonija sezona 2012/2013: Press konferencija (p)
bullet Festival hrvatskog animiranog filma po treći put u Zagrebu (p)
bullet Cineplexx East - Vodeći kino prikazivač u ovom dijelu Europe dolazi u Zagreb (p)
bullet Dani hrvatskog filma 2012: Kritični dani na 21. Danima hrvatskog filma (p)
bullet FILM: ŽENSKA PRAVA HOĆU, drama by Ada Jukić
bullet In memoriam IVICA PERCL 16.3.2007.-16.3.2012. (p)
bullet Jonathan Franzen u Zagrebu (p)
bullet Nakon tri godine Rebel Star ponovno u Teatru &TD (p)
bullet Picksiebner koncert u Hard Placeu (p)
bullet Završena potpuna digitalizacija svih CineStar kina (p)
bullet RAF 2012: Održana press konferencija (p)
bullet Premijera lutkarske predstave 'Pekara Mišmaš' u ZKM-u (p)
bullet Kino Europa prikazuje canneskog slavodobitnika - film 'Turneja' Mathieua Amalrica (p)
bullet Kineski nacionalni cirkus 'Put svile', 25.4.2012. Dvorana Dražen Petrović (p)
bullet Knjiga 'Zločini u malom gradu' Marka Gimeneza za ljubitelje krimića (p)
bullet FILM: HARRISON, dokumentarni by Robert Jukić
bullet FILM: OPASNA METODA, biografska drama by Robert Jukić
bullet Knjiga 'Mrkli mrak, bez zvijezda' Stephena Kinga proglašena je najboljom knjigom mjeseca (p)
bullet FILM: JOHN CARTER, SF by Robert Jukić
bullet Roman 'Vožnja' James Sallisa za ljubitelje akcijskih krimića (p)
bullet FILM: KUPILI SMO ZOO, drama / komedija by Robert Jukić
bullet FILM: OPSTANAK, drama by Ada Jukić
bullet Roman 'Ubojice s razglednice' J. Pattersona i L. Marklund za ljubitelje napetih krimića (p)
bullet Roman 'Revolveraš : Kula tmine - knjiga prva' Stephena Kinga za fanove majstora fantastike (p)
bullet FILM: NOĆNI BRODOVI, drama by Ada Jukić
bullet Premijera predstave 'Lindarski kaban' u pulskom INK-u 9. ožujka 2012. (p)
bullet Edgar Degas – skulpture / 30. godina Galerije Klovićevi dvori (p)
bullet Snima se dokumentarni film o Dub Incorporationu koji dolaze u Zagreb 31. ožujka, 2012. (p)
bullet Premijera komedije 'Krletka' u Kerempuhu 10. ožujka 2012. (p)
bullet Redateljica Pouran Derakhshandeh i njenih sedam filmova u kinu Tuškanac (p)
bullet 'Video/Next' premijera u kino europa 12. ožujka 2012. (p)
bullet Filmovi S. Parajanova u zagrebačkom MM Centru (p)
bullet Film 'Slovenka' redatelja Damjana Kozolea u hrvatskim kinima (p)
bullet 'Krvna osveta' - novi film Joshue Marstona u hrvatskim kinima (p)
bullet Premijera filma 'Djeca su dobro' u Art kinu Grič (p)
bullet DOKUMENTARCI u MULTIPLEKSU: NA POČETKU BIJAŠE SVIJETLO & PROSVIJETLJENI by Ada Jukić
bullet 'Flekama' posebno priznanje 40. FEST- a (p)
bullet IZLOŽBA SOFIE THORSEN I MICHAELA KIENZERA, KUNSTHAUS GRAZ by Sonja Jeđud
bullet ZagrebDox 2012: Nagrada publike filmu 'Nije ti život pjesma Havaja' (p)

Ime:

Lozinka:


Zapamti me



Koji igrani filmski žanr odgovara recesijskoj stvarnosti:

Komedija

Drama

Horor

Krimi film



Glasova: 1643
Stare ankete

All rights reserved. F.I.L.M © 2011. Since 22.01.2003.
Naše tekstove je moguće pratiti preko RSS i TXT servisa.
news.xml - news.txt