najF.I.L.M.F.I.L.M.


DVD
........................ najave
........................ VHS najave
........................ recenzije
........................ kultni film
kino
........................ najave
........................ recenzije
........................ festivali
........................ premijere
........................ kino raspored
TV
........................ kolumna
........................ recenzije
kazalište
........................ predstave
........................ festivali
........................ raspored
glazba
........................ CD/DVD
........................ koncerti
literatura
........................ knjige
........................ časopisi
........................ stvaralaštvo
izložbe
........................ osvrti

________________________________
Interview
Moram vam reći
Arheološki kutak

________________________________
forum
........................ oglasnik
newsletter
linkovi
Novosti - Home



Internet tjednik
F.I.L.M.
Izdavac Udruga Artikul

FESTIVAL NOVOG CIRKUSA – od 26. do 30.11.2009. u zagrebačkim kazalištima!
press,Thursday 12 November 2009

Festival Novog Cirkusa

Peto izdanje Festivala novog cirkusa održava se od 26. do 30. studenoga 2009. i u potpunosti je posvećeno ženskom cirkusu. Predstave autorica iz Francuske, SAD-a, Velike Britanije, Švedske, Kolumbije, Njemačke i Hrvatske igrat će u Zagrebačkom kazalištu mladih, Zagrebačkom kazalištu lutaka – Scena Travno i dvorani Jedinstvo na savskom nasipu.

Peti FNC otvorit će bradata žena, iznimna i neobična Jeanne Mordoj (Compagnie Bal), krotiteljica žumanjaka, bambusa i vlastitog tjelesnog aparata. Francuska će kontorcionistica i trbuhozborka (vještina koja sve više izumire) dvaput odvesti publiku ZKM-a u svoj bizarni svijet (hvaljena predstava „Éloge du poil“ otvara festival 26. i 27.11.). Druga nepropustiva festivalska prigoda svakako je „A Won Woman Show“ američke klaunese Laure Herts (Le Rire Voyageur), praprapranećakinje braće Marx s prebivalištem u Montpellieru. Daleko od klasične mime i klaunerije, Laura razotkriva vrlo osobenu kritiku muški orijentiranog svijeta i čini to na urnebesni način zbog kojeg se publika (i muški dio!) valja po podu. Svjetski slavna klaunesa nastupit će u Zagrebačkom kazalištu lutaka, na Sceni Travno, 29.11.



Kao i uvijek, Festival novog cirkusa rezervirano je mjesto domaćih, ali i međunarodnih premijera cirkuskih produkcija. Ove godine, premijerno ćemo vidjeti predstavu zagrebačkog Trikoa „Poppins silazi“, koju režira Dubravka Crnojević-Carić. Predstava inspirirana likom čudesne engleske dadilje Mary Poppins govori o preispitivanju vlastite ženskosti te potrazi za unutrašnjim djetetom. Sadrži golotinju, pa unatoč dječje nevinom naslovu nije primjerena najmlađoj publici. Ante Ursić, Nijemac hrvatskih korijena, te nositelj glavne role nove, Lepageove Cirque du Soleil produkcije, režirao je „Bambulu“, akrobatsku predstavu Julie Christ (Nova Voda), prema motivima romana Ivane Sajko „Rio bar“.

Osim dviju premijera s hrvatskim predznakom, stalnu festivalsku publiku razveselit će i činjenica da se u Zagreb vraća Mélissa Von Vépy, akrobatkinja iz predstave „I look up, I look down...“ koja je 2006. godine oduševila domaću publiku i kritiku. Umjesto tadašnjeg petipometarskog kvadra kao teško osvojive tvrđave, sad je pred njom samo veliko ogledalo – predstavu „Miroir, Miroir“ naručio je festival u Avignonu, čime je tri godine nakon zagrebačke izvedbe skupina Moglice-Von Verx gostovala i na toj prestižnoj adresi. I nova predstava na FNC-u ima međunarodnu premijeru.

Zatvaranje petog Festivala novog cirkusa obilježit će Psychological Art Circus, Šveđanka i Kolumbijka, britanske imigrantice, koje će se u dvorani Jedinstvo vinuti u zrak u predstavi „Human Document“. Virtuozna i nadrealna izvedba na trapezu i vertikalnom užetu pokazat će zašto su već niz godina miljenice underground scene u Area 10 u londonskom Peckhamu.

Osim izvedbenih umjetnica, Festival novog cirkusa ove godine ugošćuje i teoretičare s četiri kontinenta! Na Akademiji dramske umjetnosti održat će se konferencija „Žena & Cirkus“ s doista uglednim predavačkim imenima iz svijeta teatrologije, antropologije, cirkuskih studija, ali i drugih područja u kojima se isprepliću teme žene i cirkusa (Peta Tait, Janet Davis, Rose English, Anne Quentin, Camilla Damkjaer, Magali Sizorn, Jessica Kendall, Yoram Carmeli, Jana Drašler, Nataša Govedić, Morana Čale...). Posebna gošća festivala bit će i Valérie Fratellini, kći prvog francuskog ženskog klauna i osnivačice prve francuske cirkuske škole Annie Fratellini. Festival će u svom petom izdanju biti i domaćin sastanaka više europskih mreža (Circostrada, Circle Around, te prvo internacionalno susretište francuske mreže Territoires de cirque, da nabrojimo samo neke), ugošćujući pedesetak programatora i producenata iz cijele Europe.

Više informacija o festivalu potražite na www.cirkus.hr ili na Facebook grupi „Festival novog cirkusa“. Ulaznice se mogu rezervirati na e-mail ulaznice@cirkus.hr ili putem telefona 091/726-3878. Ulaznice su puštene u prodaju u Profil Megastoreu, Integralu-Pothodnik, te u Francuskoj medijateci (Preradovićeva 5) koja će se u tjednu festivala transformirati u centralni festivalski punkt – Cirkuski centar.

Festival novog cirkusa organizira Mala performerska scena uz potporu Gradskog ureda za obrazovanje, kulturu i šport Grada Zagreba, Ministarstva kulture Republike Hrvatske, CulturesFrance, Francuskoga instituta, Američkog, Švedskog i Australskog veleposlanstva, Turističke zajednice grada Zagreba, Nacionalne zaklade za razvoj civilnoga društva, te drugih partnera, donatora i sponzora.
email to someone printer friendly

Ocjena:
0%


bullet R.E.M.
bullet Zagrebačka filharmonija sezona 2012/2013: Press konferencija (p)
bullet Festival hrvatskog animiranog filma po treći put u Zagrebu (p)
bullet Cineplexx East - Vodeći kino prikazivač u ovom dijelu Europe dolazi u Zagreb (p)
bullet Dani hrvatskog filma 2012: Kritični dani na 21. Danima hrvatskog filma (p)
bullet FILM: ŽENSKA PRAVA HOĆU, drama by Ada Jukić
bullet In memoriam IVICA PERCL 16.3.2007.-16.3.2012. (p)
bullet Jonathan Franzen u Zagrebu (p)
bullet Nakon tri godine Rebel Star ponovno u Teatru &TD (p)
bullet Picksiebner koncert u Hard Placeu (p)
bullet Završena potpuna digitalizacija svih CineStar kina (p)
bullet RAF 2012: Održana press konferencija (p)
bullet Premijera lutkarske predstave 'Pekara Mišmaš' u ZKM-u (p)
bullet Kino Europa prikazuje canneskog slavodobitnika - film 'Turneja' Mathieua Amalrica (p)
bullet Kineski nacionalni cirkus 'Put svile', 25.4.2012. Dvorana Dražen Petrović (p)
bullet Knjiga 'Zločini u malom gradu' Marka Gimeneza za ljubitelje krimića (p)
bullet FILM: HARRISON, dokumentarni by Robert Jukić
bullet FILM: OPASNA METODA, biografska drama by Robert Jukić
bullet Knjiga 'Mrkli mrak, bez zvijezda' Stephena Kinga proglašena je najboljom knjigom mjeseca (p)
bullet FILM: JOHN CARTER, SF by Robert Jukić
bullet Roman 'Vožnja' James Sallisa za ljubitelje akcijskih krimića (p)
bullet FILM: KUPILI SMO ZOO, drama / komedija by Robert Jukić
bullet FILM: OPSTANAK, drama by Ada Jukić
bullet Roman 'Ubojice s razglednice' J. Pattersona i L. Marklund za ljubitelje napetih krimića (p)
bullet Roman 'Revolveraš : Kula tmine - knjiga prva' Stephena Kinga za fanove majstora fantastike (p)
bullet FILM: NOĆNI BRODOVI, drama by Ada Jukić
bullet Premijera predstave 'Lindarski kaban' u pulskom INK-u 9. ožujka 2012. (p)
bullet Edgar Degas – skulpture / 30. godina Galerije Klovićevi dvori (p)
bullet Snima se dokumentarni film o Dub Incorporationu koji dolaze u Zagreb 31. ožujka, 2012. (p)
bullet Premijera komedije 'Krletka' u Kerempuhu 10. ožujka 2012. (p)
bullet Redateljica Pouran Derakhshandeh i njenih sedam filmova u kinu Tuškanac (p)
bullet 'Video/Next' premijera u kino europa 12. ožujka 2012. (p)
bullet Filmovi S. Parajanova u zagrebačkom MM Centru (p)
bullet Film 'Slovenka' redatelja Damjana Kozolea u hrvatskim kinima (p)
bullet 'Krvna osveta' - novi film Joshue Marstona u hrvatskim kinima (p)
bullet Premijera filma 'Djeca su dobro' u Art kinu Grič (p)
bullet DOKUMENTARCI u MULTIPLEKSU: NA POČETKU BIJAŠE SVIJETLO & PROSVIJETLJENI by Ada Jukić
bullet 'Flekama' posebno priznanje 40. FEST- a (p)
bullet IZLOŽBA SOFIE THORSEN I MICHAELA KIENZERA, KUNSTHAUS GRAZ by Sonja Jeđud
bullet ZagrebDox 2012: Nagrada publike filmu 'Nije ti život pjesma Havaja' (p)

Ime:

Lozinka:


Zapamti me



Koji igrani filmski žanr odgovara recesijskoj stvarnosti:

Komedija

Drama

Horor

Krimi film



Glasova: 1649
Stare ankete

All rights reserved. F.I.L.M © 2011. Since 22.01.2003.
Naše tekstove je moguće pratiti preko RSS i TXT servisa.
news.xml - news.txt