najF.I.L.M.F.I.L.M.


DVD
........................ najave
........................ VHS najave
........................ recenzije
........................ kultni film
kino
........................ najave
........................ recenzije
........................ festivali
........................ premijere
........................ kino raspored
TV
........................ kolumna
........................ recenzije
kazalište
........................ predstave
........................ festivali
........................ raspored
glazba
........................ CD/DVD
........................ koncerti
literatura
........................ knjige
........................ časopisi
........................ stvaralaštvo
izložbe
........................ osvrti

________________________________
Interview
Moram vam reći
Arheološki kutak

________________________________
forum
........................ oglasnik
newsletter
linkovi
Novosti - HomeInternet tjednik
F.I.L.M.
Izdavac Udruga Artikul

F.I.L.M.ski Interview - profesor Krešimir Mikić
Vendi Jukić,Friday 24 December 2004Profesor Krešimir Mikić izabran je na četiri godine (od 1.1.2005.) za potpredsjednika Svjetskog instituta za medije i djecu sa sjedištem u Los Angelesu u Hollywoodu. Izabran je u konkurenciji kandidata iz 47 zemalja i to na prijedlog člana Instituta iz Savezne Republike Njemačke.


1: Kako biste djeci i mladima predstavili profesora Krešimira Mikića
Kao osobu koja se od najmlađih dana, od sedam godina, bavi filmom. Kao dijete snimao sam amaterske filmove, vodio dječje kino-klubove, održavao predavanja, seminare, pisao o filmu. Gledao sam uvijek puno filmova, do danas ih se skupilo 40.000. Studirao sam na nekadašnjoj Akademiji za kazalište, film i televiziju, na Filozofskom fakultetu, na Studiju novinarstva. Usavršavao sam se dvije godine u Hollywoodu, i tako dalje. Snimao sam i režirao nekolicinu filmova u Njemačkoj, predavao sam na fakultetima u SAD-u, u Njemačkoj, Austriji i drugdje. Uvijek me je jednako zanimala praksa i teorija medija. Danas radim, odnosno predajem kolegij Medijska kultura na Učiteljskoj akademiji u Zagrebu, a ujedno sam profesor na Akademiji dramske umjetnosti i Studiju dizajna. Predsjednik sam Europske udruge medijskih pedagoga sa sjedištem u Münchenu. Radujem se što mi je hobi postao profesija i to želim svakom mladom čovjeku.

2: Povod za ovaj razgovor je novo izdanje Vaše knjige, Medijska kultura 'Priručnik za nastavnike uz udžbenike Medijske kulture 5-8'. Koja je to po redu Vaša knjiga i koje joj knjige prethode?
Prije udžbenika iz Medijske kulture za osnovnu školu napisao sam knjige 'Film u nastavi medijske kulture', 'Profesija snimatelj', 'Povijest filma u boji', 'Uvod u kino-amaterizam', 'Uvod u video tehniku' i druge, od kojih su neke objavljene i u Njemačkoj. Objavio sam i preko stotinjak stručnih članaka u raznim časopisima.
3. Pred nama je priručnik za nastavnike 'Medijska kultura'. Što ste o istom sadržaju napisali za učenike?
Postoje četiri udžbenika iz medijske kulture za 5., 6., 7. i 8. razred, dakle za učenike i, posebno, jedinstveni priručnik za učitelje. Sve je to popraćeno s 4 DVD-a.
4.Koji je osnovni cilj udžbenika i priručnika?
Krajnji je cilj konačno i kod nas suvremeno govoriti o svim medijima, pokušati izmijeniti postojeći nastavni plan i program, osuvremeniti ga, od sadržaja do odabira primjera, posebice filmskih naslova.


5. Kada je uveden obvezni predmet medijska kultura u osnovne škole? Tko je dao prijedlog? U kojoj dobi djecu treba početi upoznavati s medijima?
Za sada je medijska kultura sastavni dio predmeta Hrvatski jezik, a uvest će se izborni predmet, te se nadamo uskoro i poseban, i to obvezatan, kao što je i u nekim europskim zemljama. Na drugi dio Vašeg pitanja, mislim da se djeca trebaju s medijima upoznavati od predškolske dobi, preko fotografije, računalnih igara...

6. Vi predajete na nekoliko fakulteta (primjerice, Vaše ime na Google stranici povezuje nas sa stranicom ADU, a ja sam Vas upoznala kao studentica Učiteljske akademije (UA). Jesu li uvjeti za predavanje na tim katedrama ujednačeni? Govori se da UA ima najbolje opremljenu prostoriju za medijsku kulturu:)?Nažalost, naše su visokoškolske ustanove još uvijek tehnički, u medijskom smislu, loše opremljene, a oprema je preduvjet za održavanje nastave iz ovog predmeta. U tom smislu je kabinet medijske kulture na Učiteljskoj akademiji u Zagrebu vrlo dobro opremljen, ali i ovdje treba još dosta toga osigurati kako bi UA bila vodeći fakultet glede nastave medijske kulture za buduće odgajatelje i učitelje u Hrvatskoj.

7. Surađujete i sa školom medijske kulture koja se odžava u Trakošćanu. Kome
je namijenjena i da li ju preporučujete? (Ako postoje još koje radionice na
kojima sudjelujete, molimo da ih navedete)

Da, sudjelujem u radu Medijske škole sa svojim kolegama profesorima. Tamo se svake godine održavaju predavanja iz teorije medija, ali i brojne radionice za igrani film, dokumentarni i animirani, za montažu, snimanje i tako dalje. To je vrlo korisno i predstavlja kontinuirano obrazovanje odgajatelja i učitelja, kako onih koji predaju predmet medijska kultura ili vode video družine u školama.
Inače sam održavao pedesetak raznih radionica, od onih za djecu, koje su mi najdraže, do radionica za odrasle, za studente, nastavnike, voditelje video družina i slično. Lijepo je prenositi znanje i iskustvo o onome što volite, pa to uvijek rado činim.

8. Je li lakše, kao filmski kritičar i teoretičar, biti autor? Kanite li snimiti (dugometražni, igrani ili dokumentarni) film?
Snimio sam pedesetak reklamnih filmova, zatim nekoliko dokumentarnih, pretežito edukativnih, te kraći igrani za njemačku televiziju i jednu seriju za djecu, također u Njemačkoj, što je inače manje poznato. Kod nas vas nažalost smjeste u jednu ladicu, konkretno mene u profesora i teoretičara, djelomice i kritičara i onda se postavlja pitanje što bi vi još htjeli, «uzimati kruh» svojim studentima, mislim u ovom slučaju na ADU. No, o tome radije ne bih ništa više rekao, možda samo to da pripremam jedan zanimljiv scenarij za film o filmu, odnosno priču iz svijeta filma.

9. Možete li čitateljima F.I.L.M.a ukratko objasniti značenje medija u F.I.L.M.-skom i svakodnevnom životu.
Život bez medija je danas nezamisliv, njima smo okruženi na svakom koraku. Ono što će neke buduće generacije saznavati o nama i našem životu, pronaći će u medijskim tvorevinama. U medijima se, naravno, kriju i neke opasnosti, te upravo stoga moramo puno raditi na širenju medijske kulture. To je naša obveza prema sadašnjim generacijama kao i onima koje tek dolaze. Bitan je odgoj za medije.

10. Koje su specificnosti FILMA kao medija?
Film je najsloženiji i, svakako, najpopularniji medij. Obuhvaća brojne umjetnosti, složen je fenomen u društvenom, kulturnom, umjetničkom, gospodarstvenom smislu. Danas je film poglavito industrija, ali može, hvala Bogu, biti i umjetnost, što nas najviše i zanima. Govori se kako film može postojati bez kino dvorana, ali ga zato trebaju i svi drugi mediji, od televizije, videa, DVD-a, multimedija…
Usudio bih se hrabro izjaviti da je film vječan medij, u ovom ili nekom drugom obliku. Upravo stoga osobno mu dajem prioritet kad se govori o medijima i medijskoj kulturi, kao temelju za izučavanje ostalih medija.

11. I za kraj, ono što ćemo pitati svaku interviewiranu osobu: koji su filmovi (autori) najviše utjecali na Vaš stav o filmu (da izbjegnemo pitanje 'Koji vam je najbolji film':)?
Nemojte se ljutiti, što ću Vas ovdje ostaviti bez odgovora. To mi je zaista teško reći, a da ne odgovorim, mnogi. Reći ću Vam stoga nešto drugo. Veliki utjecaj na mene u smislu bavljenja medijima imali su samoborski kinooperater gospodin Lamot, profesor iz osnovne škole gospodin Hudek, zatim sveučilišni profesori gospoda Tanhofer, Težak, Peterlić i, naravno, moji brojni studenti zbog kojih sve ovo ima smisla.

Razgovarala: Vendi Jukić

email to someone printer friendly

Ocjena:
0%


bullet R.E.M.
bullet Žedno uho u Tvornici od 13. svibnja do 4. lipnja 2012. (p)
bullet Saša Božić u Teatru &TD priprema Marinkovićevu 'Gloriju' (p)
bullet 'How To Make – Ideen, Notationen, Materialisierungen' at Kunsthaus Dresden (p)
bullet Plavi ciklus: Pogorelić i Kitajenko u Lisinskom 23. ožujka 2012. (p)
bullet Zagrebačka filharmonija sezona 2012/2013: Press konferencija (p)
bullet Animafest 2012: Press konferencija (p)
bullet 36.Smotra kazališnih amatera Zagreba - SKAZ - 23.03/04.04.2012. (p)
bullet Festival hrvatskog animiranog filma po treći put u Zagrebu (p)
bullet Četiri hrvatska filma u natjecateljskom programu Annecyja (p)
bullet Poziv na radionicu 'Osnove tehnika rada s filmom'! (p)
bullet Cineplexx East - Vodeći kino prikazivač u ovom dijelu Europe dolazi u Zagreb (p)
bullet Dani hrvatskog filma 2012: Kritični dani na 21. Danima hrvatskog filma (p)
bullet The Unschool Art School MFA/PhD (p)
bullet T.A.L.K. A.B.O.U.T. P.O.R.N. (p)
bullet Izložba '...Crteži iii' u Galeriji Anex (p)
bullet FILM: ŽENSKA PRAVA HOĆU, drama by Ada Jukić
bullet In memoriam IVICA PERCL 16.3.2007.-16.3.2012. (p)
bullet Jonathan Franzen u Zagrebu (p)
bullet Poziv umjetnicima za IETM Zagreb (p)
bullet Na 100.00 volta - Zagrebačka filharmonija, maestro Schiffman i pijanist Boyde (p)
bullet Worldwide deadline reminder: jobs, scholarships, competitions, residencies, exhibitions (p)
bullet Potpora fonda Eurimages filmskim projektima 'Svećenikova djeca' Vinka Brešana i 'Cure' Andreje Štake
bullet Kultura promjene SC poziva na radionicu Glas kao tijelo, tekst kao glazba! (p)
bullet Svečano otvoren Zgraf 11 (p)
bullet otvaranje josip kaniza (p)
bullet Sale of contemporary Arab, Turkish and Iranian photography at CMOOA's (p)
bullet Exhibition of Hervé Fischer at the Gallery Parisienne (p)
bullet Stephan Balkenhol at DEWEER gallery (p)
bullet Graduate Course in Art Practise in Cyprus (p)
bullet Nakon tri godine Rebel Star ponovno u Teatru &TD (p)
bullet Sunnysiders - Licence to Blues - Koncertna promocija (p)
bullet Picksiebner koncert u Hard Placeu (p)
bullet NICO DOCKX at PREMIERE OPENING of ESTHER DONATZ GALLERY. 17 MARCH 2012 (p)
bullet Prezentacija Vodiča HMNU (p)
bullet Geenger Records traži suradnike! (p)
bullet ALASKA vas poziva na rokkanje_najava (p)
bullet RockLive Festival - promjena termina i prijave bendova (p)
bullet 'TRAŽI SE PRIJATELJ' - glazbom protiv nasilja (p)
bullet 'Uskršnja jaja' na Filmskom festivalu Tribeca (p)

Ime:

Lozinka:


Zapamti meKoji igrani filmski žanr odgovara recesijskoj stvarnosti:

Komedija

Drama

Horor

Krimi filmGlasova: 1640
Stare ankete

All rights reserved. F.I.L.M © 2011. Since 22.01.2003.
Naše tekstove je moguće pratiti preko RSS i TXT servisa.
news.xml - news.txt