najF.I.L.M.F.I.L.M.


DVD
........................ najave
........................ VHS najave
........................ recenzije
........................ kultni film
kino
........................ najave
........................ recenzije
........................ festivali
........................ premijere
........................ kino raspored
TV
........................ kolumna
........................ recenzije
kazalište
........................ predstave
........................ festivali
........................ raspored
glazba
........................ CD/DVD
........................ koncerti
literatura
........................ knjige
........................ časopisi
........................ stvaralaštvo
izložbe
........................ osvrti

________________________________
Interview
Moram vam reći
Arheološki kutak

________________________________
forum
........................ oglasnik
newsletter
linkovi
Novosti - HomeInternet tjednik
F.I.L.M.
Izdavac Udruga Artikul

F.I.L.M.ski Interview - profesor Krešimir Mikić
Vendi Jukić,Friday 24 December 2004Profesor Krešimir Mikić izabran je na četiri godine (od 1.1.2005.) za potpredsjednika Svjetskog instituta za medije i djecu sa sjedištem u Los Angelesu u Hollywoodu. Izabran je u konkurenciji kandidata iz 47 zemalja i to na prijedlog člana Instituta iz Savezne Republike Njemačke.


1: Kako biste djeci i mladima predstavili profesora Krešimira Mikića
Kao osobu koja se od najmlađih dana, od sedam godina, bavi filmom. Kao dijete snimao sam amaterske filmove, vodio dječje kino-klubove, održavao predavanja, seminare, pisao o filmu. Gledao sam uvijek puno filmova, do danas ih se skupilo 40.000. Studirao sam na nekadašnjoj Akademiji za kazalište, film i televiziju, na Filozofskom fakultetu, na Studiju novinarstva. Usavršavao sam se dvije godine u Hollywoodu, i tako dalje. Snimao sam i režirao nekolicinu filmova u Njemačkoj, predavao sam na fakultetima u SAD-u, u Njemačkoj, Austriji i drugdje. Uvijek me je jednako zanimala praksa i teorija medija. Danas radim, odnosno predajem kolegij Medijska kultura na Učiteljskoj akademiji u Zagrebu, a ujedno sam profesor na Akademiji dramske umjetnosti i Studiju dizajna. Predsjednik sam Europske udruge medijskih pedagoga sa sjedištem u Münchenu. Radujem se što mi je hobi postao profesija i to želim svakom mladom čovjeku.

2: Povod za ovaj razgovor je novo izdanje Vaše knjige, Medijska kultura 'Priručnik za nastavnike uz udžbenike Medijske kulture 5-8'. Koja je to po redu Vaša knjiga i koje joj knjige prethode?
Prije udžbenika iz Medijske kulture za osnovnu školu napisao sam knjige 'Film u nastavi medijske kulture', 'Profesija snimatelj', 'Povijest filma u boji', 'Uvod u kino-amaterizam', 'Uvod u video tehniku' i druge, od kojih su neke objavljene i u Njemačkoj. Objavio sam i preko stotinjak stručnih članaka u raznim časopisima.
3. Pred nama je priručnik za nastavnike 'Medijska kultura'. Što ste o istom sadržaju napisali za učenike?
Postoje četiri udžbenika iz medijske kulture za 5., 6., 7. i 8. razred, dakle za učenike i, posebno, jedinstveni priručnik za učitelje. Sve je to popraćeno s 4 DVD-a.
4.Koji je osnovni cilj udžbenika i priručnika?
Krajnji je cilj konačno i kod nas suvremeno govoriti o svim medijima, pokušati izmijeniti postojeći nastavni plan i program, osuvremeniti ga, od sadržaja do odabira primjera, posebice filmskih naslova.


5. Kada je uveden obvezni predmet medijska kultura u osnovne škole? Tko je dao prijedlog? U kojoj dobi djecu treba početi upoznavati s medijima?
Za sada je medijska kultura sastavni dio predmeta Hrvatski jezik, a uvest će se izborni predmet, te se nadamo uskoro i poseban, i to obvezatan, kao što je i u nekim europskim zemljama. Na drugi dio Vašeg pitanja, mislim da se djeca trebaju s medijima upoznavati od predškolske dobi, preko fotografije, računalnih igara...

6. Vi predajete na nekoliko fakulteta (primjerice, Vaše ime na Google stranici povezuje nas sa stranicom ADU, a ja sam Vas upoznala kao studentica Učiteljske akademije (UA). Jesu li uvjeti za predavanje na tim katedrama ujednačeni? Govori se da UA ima najbolje opremljenu prostoriju za medijsku kulturu:)?Nažalost, naše su visokoškolske ustanove još uvijek tehnički, u medijskom smislu, loše opremljene, a oprema je preduvjet za održavanje nastave iz ovog predmeta. U tom smislu je kabinet medijske kulture na Učiteljskoj akademiji u Zagrebu vrlo dobro opremljen, ali i ovdje treba još dosta toga osigurati kako bi UA bila vodeći fakultet glede nastave medijske kulture za buduće odgajatelje i učitelje u Hrvatskoj.

7. Surađujete i sa školom medijske kulture koja se odžava u Trakošćanu. Kome
je namijenjena i da li ju preporučujete? (Ako postoje još koje radionice na
kojima sudjelujete, molimo da ih navedete)

Da, sudjelujem u radu Medijske škole sa svojim kolegama profesorima. Tamo se svake godine održavaju predavanja iz teorije medija, ali i brojne radionice za igrani film, dokumentarni i animirani, za montažu, snimanje i tako dalje. To je vrlo korisno i predstavlja kontinuirano obrazovanje odgajatelja i učitelja, kako onih koji predaju predmet medijska kultura ili vode video družine u školama.
Inače sam održavao pedesetak raznih radionica, od onih za djecu, koje su mi najdraže, do radionica za odrasle, za studente, nastavnike, voditelje video družina i slično. Lijepo je prenositi znanje i iskustvo o onome što volite, pa to uvijek rado činim.

8. Je li lakše, kao filmski kritičar i teoretičar, biti autor? Kanite li snimiti (dugometražni, igrani ili dokumentarni) film?
Snimio sam pedesetak reklamnih filmova, zatim nekoliko dokumentarnih, pretežito edukativnih, te kraći igrani za njemačku televiziju i jednu seriju za djecu, također u Njemačkoj, što je inače manje poznato. Kod nas vas nažalost smjeste u jednu ladicu, konkretno mene u profesora i teoretičara, djelomice i kritičara i onda se postavlja pitanje što bi vi još htjeli, «uzimati kruh» svojim studentima, mislim u ovom slučaju na ADU. No, o tome radije ne bih ništa više rekao, možda samo to da pripremam jedan zanimljiv scenarij za film o filmu, odnosno priču iz svijeta filma.

9. Možete li čitateljima F.I.L.M.a ukratko objasniti značenje medija u F.I.L.M.-skom i svakodnevnom životu.
Život bez medija je danas nezamisliv, njima smo okruženi na svakom koraku. Ono što će neke buduće generacije saznavati o nama i našem životu, pronaći će u medijskim tvorevinama. U medijima se, naravno, kriju i neke opasnosti, te upravo stoga moramo puno raditi na širenju medijske kulture. To je naša obveza prema sadašnjim generacijama kao i onima koje tek dolaze. Bitan je odgoj za medije.

10. Koje su specificnosti FILMA kao medija?
Film je najsloženiji i, svakako, najpopularniji medij. Obuhvaća brojne umjetnosti, složen je fenomen u društvenom, kulturnom, umjetničkom, gospodarstvenom smislu. Danas je film poglavito industrija, ali može, hvala Bogu, biti i umjetnost, što nas najviše i zanima. Govori se kako film može postojati bez kino dvorana, ali ga zato trebaju i svi drugi mediji, od televizije, videa, DVD-a, multimedija…
Usudio bih se hrabro izjaviti da je film vječan medij, u ovom ili nekom drugom obliku. Upravo stoga osobno mu dajem prioritet kad se govori o medijima i medijskoj kulturi, kao temelju za izučavanje ostalih medija.

11. I za kraj, ono što ćemo pitati svaku interviewiranu osobu: koji su filmovi (autori) najviše utjecali na Vaš stav o filmu (da izbjegnemo pitanje 'Koji vam je najbolji film':)?
Nemojte se ljutiti, što ću Vas ovdje ostaviti bez odgovora. To mi je zaista teško reći, a da ne odgovorim, mnogi. Reći ću Vam stoga nešto drugo. Veliki utjecaj na mene u smislu bavljenja medijima imali su samoborski kinooperater gospodin Lamot, profesor iz osnovne škole gospodin Hudek, zatim sveučilišni profesori gospoda Tanhofer, Težak, Peterlić i, naravno, moji brojni studenti zbog kojih sve ovo ima smisla.

Razgovarala: Vendi Jukić

email to someone printer friendly

Ocjena:
0%


bullet R.E.M.
bullet Zagrebačka filharmonija sezona 2012/2013: Press konferencija (p)
bullet Festival hrvatskog animiranog filma po treći put u Zagrebu (p)
bullet Cineplexx East - Vodeći kino prikazivač u ovom dijelu Europe dolazi u Zagreb (p)
bullet Dani hrvatskog filma 2012: Kritični dani na 21. Danima hrvatskog filma (p)
bullet FILM: ŽENSKA PRAVA HOĆU, drama by Ada Jukić
bullet In memoriam IVICA PERCL 16.3.2007.-16.3.2012. (p)
bullet Jonathan Franzen u Zagrebu (p)
bullet Nakon tri godine Rebel Star ponovno u Teatru &TD (p)
bullet Picksiebner koncert u Hard Placeu (p)
bullet Završena potpuna digitalizacija svih CineStar kina (p)
bullet RAF 2012: Održana press konferencija (p)
bullet Premijera lutkarske predstave 'Pekara Mišmaš' u ZKM-u (p)
bullet Kino Europa prikazuje canneskog slavodobitnika - film 'Turneja' Mathieua Amalrica (p)
bullet Kineski nacionalni cirkus 'Put svile', 25.4.2012. Dvorana Dražen Petrović (p)
bullet Knjiga 'Zločini u malom gradu' Marka Gimeneza za ljubitelje krimića (p)
bullet FILM: HARRISON, dokumentarni by Robert Jukić
bullet FILM: OPASNA METODA, biografska drama by Robert Jukić
bullet Knjiga 'Mrkli mrak, bez zvijezda' Stephena Kinga proglašena je najboljom knjigom mjeseca (p)
bullet FILM: JOHN CARTER, SF by Robert Jukić
bullet Roman 'Vožnja' James Sallisa za ljubitelje akcijskih krimića (p)
bullet FILM: KUPILI SMO ZOO, drama / komedija by Robert Jukić
bullet FILM: OPSTANAK, drama by Ada Jukić
bullet Roman 'Ubojice s razglednice' J. Pattersona i L. Marklund za ljubitelje napetih krimića (p)
bullet Roman 'Revolveraš : Kula tmine - knjiga prva' Stephena Kinga za fanove majstora fantastike (p)
bullet FILM: NOĆNI BRODOVI, drama by Ada Jukić
bullet Premijera predstave 'Lindarski kaban' u pulskom INK-u 9. ožujka 2012. (p)
bullet Edgar Degas – skulpture / 30. godina Galerije Klovićevi dvori (p)
bullet Snima se dokumentarni film o Dub Incorporationu koji dolaze u Zagreb 31. ožujka, 2012. (p)
bullet Premijera komedije 'Krletka' u Kerempuhu 10. ožujka 2012. (p)
bullet Redateljica Pouran Derakhshandeh i njenih sedam filmova u kinu Tuškanac (p)
bullet 'Video/Next' premijera u kino europa 12. ožujka 2012. (p)
bullet Filmovi S. Parajanova u zagrebačkom MM Centru (p)
bullet Film 'Slovenka' redatelja Damjana Kozolea u hrvatskim kinima (p)
bullet 'Krvna osveta' - novi film Joshue Marstona u hrvatskim kinima (p)
bullet Premijera filma 'Djeca su dobro' u Art kinu Grič (p)
bullet DOKUMENTARCI u MULTIPLEKSU: NA POČETKU BIJAŠE SVIJETLO & PROSVIJETLJENI by Ada Jukić
bullet 'Flekama' posebno priznanje 40. FEST- a (p)
bullet IZLOŽBA SOFIE THORSEN I MICHAELA KIENZERA, KUNSTHAUS GRAZ by Sonja Jeđud
bullet ZagrebDox 2012: Nagrada publike filmu 'Nije ti život pjesma Havaja' (p)

Ime:

Lozinka:


Zapamti meKoji igrani filmski žanr odgovara recesijskoj stvarnosti:

Komedija

Drama

Horor

Krimi filmGlasova: 1649
Stare ankete

All rights reserved. F.I.L.M © 2011. Since 22.01.2003.
Naše tekstove je moguće pratiti preko RSS i TXT servisa.
news.xml - news.txt