najF.I.L.M.F.I.L.M.


DVD
........................ najave
........................ VHS najave
........................ recenzije
........................ kultni film
kino
........................ najave
........................ recenzije
........................ festivali
........................ premijere
........................ kino raspored
TV
........................ kolumna
........................ recenzije
kazalište
........................ predstave
........................ festivali
........................ raspored
glazba
........................ CD/DVD
........................ koncerti
literatura
........................ knjige
........................ časopisi
........................ stvaralaštvo
izložbe
........................ osvrti

________________________________
Interview
Moram vam reći
Arheološki kutak

________________________________
forum
........................ oglasnik
newsletter
linkovi
Novosti - Home



Internet tjednik
F.I.L.M.
Izdavac Udruga Artikul

Premijera dokumentarca 'Solo' Tomislava Žaje i Davora Švaića u kinu Europa 11. prosinca 2008. (p)
PRESS,Thursday 11 December 2008

www.dim.hr

Impresivna priča o jedriličaru Šimi Stipaničevu u avanturi života

Zagrebačka produkcijska kuća Studio dim predstavit će svoj najnoviji uradak, cjelovečernji dokumentarni film SOLO priznatih hrvatskih scenarista i redatelja Tomislava Žaje i Davora Švaića. Premijera filma SOLO održat će se u četvrtak, 11. prosinca 2008. u kinu Europa u Zagrebu s početkom u 21 h.

Film je priča o iznimnom pothvatu Šime Stipaničeva, prvog Hrvata u povijesti koji je preplovio Atlantik od Francuske do Brazila prevalivši u 27 dana oko 8.000 km na brodu duljine 6,5 metara, isključivo na jedra i bez ikakve komunikacije s kopnom. Kamere montirane na brod jedini su svjedoci Šiminih 27 dana samoće u morskoj pustoši.



Na premijeri se očekuju poznati hrvatski umjetnici iz svijeta filmskog stvaralaštva. Producenti filma SOLO su Marina Andree (Studio dim), Darija Kulenović Gudan (Studio dim), Tomislav Žaja (Gral Film), Davor Švaić (Banana postprodukcija), koji je ujedno i montažer dokumentarca, te Šime Stipaničev. Snimateljski dio posla odradili su Šime Stipaničev i Jasenko Rasol, a filmsku glazbu potpisuje skladatelj Gordan Tudor.

Radnja cjelovečernjeg dokumentarnog filma SOLO temelji se na iznimnom sportskom pothvatu za koji je jedriličar Šime Stipaničev iz Tribunja dobio nagradu Hrvatskog olimpijskog odbora za 2007. godinu. Šime Stipaničev (27 god.) je prvi Hrvat koji je odjedrio regatu samaca preko Atlantika u klasi Mini 6.50. Ovo spartansko natjecanje pod nazivom “Mini Transat” najzahtjevnija je i najekstremnija jedriličarska regata na svijetu. Cilj je odjedriti rutu od nevjerojatnih 4.300 nautičkih milja (oko 8.000 kilometara) preko Atlantskog oceana u jedrilici duljine 6,50 metara bez komunikacije s kopnom, te bez ikakve logističke ili druge pomoći sa strane za manje od 30 dana. Ruta je od La Rochellea u Francuskoj, preko ekvatora, sve do Salvadora de Bahia u južnom Brazilu.



Budući da se radilo o solo plovidbi, tri na brod montirane kamere snimale su Šimu Stipaničeva od posljednje kvalifikacijske utrke u kolovozu 2007. kada je doživio havariju na Biskaju (kada se preokrenuo za 360 stupnjeva i ostao bez jarbola, pa odbio helikoptersko izvlačenje sa broda tijekom oluje), te dalje kroz 4 tjedna samotne plovidbe beskrajem oceana.

Više od 20 sati snimljenog materijala autori filma Tomislav Žaja i Davor Švaić montirali su sa velikom zanesenošću punih 9 mjeseci, što je rezultiralo zaista nesvakidašnjim filmskim ostvarenjem u kojemu 69 minuta imamo priliku gledati intimnu i uzbudljivu priču o jednom čovjeku na brodu okruženim samo morem i nebom.

Film SOLO nije zamišljen kao sportski dokumentarac, već kao priča o odluci jednog čovjeka da živi svoj san, ma što ga to koštalo. Šime je odlučio ostvariti taj san, ali u isto vrijeme nije mogao niti u najluđem snu zamisliti što ga sve čeka na putu ka ostvarenju toga cilja. Vođen neustrašivim srcem (“...jedino me je strah samoga sebe”), on tijekom plovidbe kroz brojna iskušenja uspijeva pobijediti slabosti tijela i uma, te se vraća iz ove iscrpljujuće avanture ispunjen i sretan.

Film je sufinanciran sredstvima Hrvatskog audiovizualnog centra, a produkciju su potpomogli T Portal, Allianz osiguranje i Aqua Maritime.

Tomislav Žaja
Rođen 1967. godine u Zagrebu. Magistrirao dokumentarnu filmsku režiju i scenaristiku na akademiji FAMU u Pragu. Većinom prema vlastitim scenarijima režirao je više od trideset dokumentarnih filmova (od čega desetak međunarodnih koprodukcija). Njegove filmove prikazuju mnoge televizije širom svijeta, zahvaljujući interesu pojedinih stranih distributera koji kontinuirano prate njegov rad. Na većini filmova koje potpisuje kao autor istodobno djeluje i u ulozi producenta, a također producira i filmove drugih autora. Prema vlastitim scenarijima za Dramski program HTV-a režirao Tv adaptacije kazališnih hitova "Mjesec Alabame" i "Alma Mahler", a za Dokumentarni program HTV-a režira brojne dokumentarne filmove. U svojstvu koproducenta realizirao dva cjelovečernja igrana filma – slovenski “Zujanje u glavi” Andreja Košaka i srpski “Ledina” Ljubiše Samardžića. Trenutno priprema snimanje svog prvog cjelovečernjeg igranog filma “Duh babe Ilonke” u produkciji Formula Filma, HTV-a i nekoliko stranih koproducenata.

Davor Švaić
Rođen 1976., u Zagrebu. Diplomirao na Odsjeku filmske i televizijske montaže, stekao titulu Akademskog montažera. Od 1998. radi na različitim filskim i televizijskim projektima, u sektorima postprodukcije, organizacije i režije. Od 2001. radi u međunarodnoj produkcijskoj kućoj Formula film kao redatelj, production manager i supervizor postprodukcije na proizvodnji reklamnih spotova, za domaće i strano tržište. 2005. osniva i postaje jedan od suvlasnika postprodukcijske kuće Banana postprodukcija gdje montira i supervizira projekte. Godinama radi kao predavač u edukaciji iz područja audio-vizulanoh medija. Zaposlen kao asistent na Odsjeku montaže pri Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu

STUDIO DIM za filmsku produkciju i usluge iz Zagreba već se duži niz godina uspješno bavi svim segmentima produkcije; od ideje do finalnog proizvoda, a uspješno surađuje s velikim hrvatskim državnim i privatnim tvrtkama i marketinškim agencijama. Studio dim realizirao je niz projekata od namjenskih filmova, televizijskih emisija, do TV reklamnih spotova, dokumentarnih i igranih filmova, evenata i video glazbenih spotova. Ono što Studio dim čini jedinstvenim na tržištu je originalnost i inventivnost u osmišljavanju projekata koji nisu isključivo audiovizualnog karaktera.
Autori su i suorganizatori Festivala zdravlja, trodnevne sajamske manifestacije koji je ove godine privukao preko 100 izlagača i 20 tisuća posjetitelja.

Iz njihove filmografije novijeg datuma možemo istaknuti kratki igrani film redatelja Igora Mirkovića “Krupni otpad” koji je na ovogodišnjim Danima hrvatskog filma ovjenčan nagradama za najbolji igrani film i najbolji scenarij, te upravo snimljena dva kratka igrana filma iz omnibusa “Zagrebačke priče”. Iz “tvornice” Dim izašli su i mnogi zapaženi videospotovi Hladnog piva “Pitala si me”, TBF –a “Smak svita”, grupe Let3 "Dijete u vremenu", koji su samo neki od brojnih, nagrađenih projekata te produkcijske kuće.
email to someone printer friendly

Ocjena:
0%


bullet R.E.M.
bullet Zagrebačka filharmonija sezona 2012/2013: Press konferencija (p)
bullet Festival hrvatskog animiranog filma po treći put u Zagrebu (p)
bullet Cineplexx East - Vodeći kino prikazivač u ovom dijelu Europe dolazi u Zagreb (p)
bullet Dani hrvatskog filma 2012: Kritični dani na 21. Danima hrvatskog filma (p)
bullet FILM: ŽENSKA PRAVA HOĆU, drama by Ada Jukić
bullet In memoriam IVICA PERCL 16.3.2007.-16.3.2012. (p)
bullet Jonathan Franzen u Zagrebu (p)
bullet Nakon tri godine Rebel Star ponovno u Teatru &TD (p)
bullet Picksiebner koncert u Hard Placeu (p)
bullet Završena potpuna digitalizacija svih CineStar kina (p)
bullet RAF 2012: Održana press konferencija (p)
bullet Premijera lutkarske predstave 'Pekara Mišmaš' u ZKM-u (p)
bullet Kino Europa prikazuje canneskog slavodobitnika - film 'Turneja' Mathieua Amalrica (p)
bullet Kineski nacionalni cirkus 'Put svile', 25.4.2012. Dvorana Dražen Petrović (p)
bullet Knjiga 'Zločini u malom gradu' Marka Gimeneza za ljubitelje krimića (p)
bullet FILM: HARRISON, dokumentarni by Robert Jukić
bullet FILM: OPASNA METODA, biografska drama by Robert Jukić
bullet Knjiga 'Mrkli mrak, bez zvijezda' Stephena Kinga proglašena je najboljom knjigom mjeseca (p)
bullet FILM: JOHN CARTER, SF by Robert Jukić
bullet Roman 'Vožnja' James Sallisa za ljubitelje akcijskih krimića (p)
bullet FILM: KUPILI SMO ZOO, drama / komedija by Robert Jukić
bullet FILM: OPSTANAK, drama by Ada Jukić
bullet Roman 'Ubojice s razglednice' J. Pattersona i L. Marklund za ljubitelje napetih krimića (p)
bullet Roman 'Revolveraš : Kula tmine - knjiga prva' Stephena Kinga za fanove majstora fantastike (p)
bullet FILM: NOĆNI BRODOVI, drama by Ada Jukić
bullet Premijera predstave 'Lindarski kaban' u pulskom INK-u 9. ožujka 2012. (p)
bullet Edgar Degas – skulpture / 30. godina Galerije Klovićevi dvori (p)
bullet Snima se dokumentarni film o Dub Incorporationu koji dolaze u Zagreb 31. ožujka, 2012. (p)
bullet Premijera komedije 'Krletka' u Kerempuhu 10. ožujka 2012. (p)
bullet Redateljica Pouran Derakhshandeh i njenih sedam filmova u kinu Tuškanac (p)
bullet 'Video/Next' premijera u kino europa 12. ožujka 2012. (p)
bullet Filmovi S. Parajanova u zagrebačkom MM Centru (p)
bullet Film 'Slovenka' redatelja Damjana Kozolea u hrvatskim kinima (p)
bullet 'Krvna osveta' - novi film Joshue Marstona u hrvatskim kinima (p)
bullet Premijera filma 'Djeca su dobro' u Art kinu Grič (p)
bullet DOKUMENTARCI u MULTIPLEKSU: NA POČETKU BIJAŠE SVIJETLO & PROSVIJETLJENI by Ada Jukić
bullet 'Flekama' posebno priznanje 40. FEST- a (p)
bullet IZLOŽBA SOFIE THORSEN I MICHAELA KIENZERA, KUNSTHAUS GRAZ by Sonja Jeđud
bullet ZagrebDox 2012: Nagrada publike filmu 'Nije ti život pjesma Havaja' (p)

Ime:

Lozinka:


Zapamti me



Koji igrani filmski žanr odgovara recesijskoj stvarnosti:

Komedija

Drama

Horor

Krimi film



Glasova: 1643
Stare ankete

All rights reserved. F.I.L.M © 2011. Since 22.01.2003.
Naše tekstove je moguće pratiti preko RSS i TXT servisa.
news.xml - news.txt