najF.I.L.M.F.I.L.M.


DVD
........................ najave
........................ VHS najave
........................ recenzije
........................ kultni film
kino
........................ najave
........................ recenzije
........................ festivali
........................ premijere
........................ kino raspored
TV
........................ kolumna
........................ recenzije
kazalište
........................ predstave
........................ festivali
........................ raspored
glazba
........................ CD/DVD
........................ koncerti
literatura
........................ knjige
........................ časopisi
........................ stvaralaštvo
izložbe
........................ osvrti

________________________________
Interview
Moram vam reći
Arheološki kutak

________________________________
forum
........................ oglasnik
newsletter
linkovi
Novosti - HomeInternet tjednik
F.I.L.M.
Izdavac Udruga Artikul

Nemeza & Radio SC predstavljaju LIGNU 0d 11. do 13. rujna 2008. (p)
PRESS,Monday 08 September 2008MALI KREATIVNI RADIO 2008/09
Nemeza & Radio SC predstavljaju LIGNU


Nemeza – udruga za razvoj neprofitnih medija u suradnji s Kulturom promjene Studentskog centra u Zagrebu poziva vas na gostovanje umjetničkog kolektiva LIGNA iz Hamburga 11., 12. i 13. rujna u sklopu kojeg će se održati predavanje, radionica i okrugli stol na temu neprofitnog radijskog sektora.

Tema: Community radio i njegova uloga u civilnom društvu / radio-performans / radijske intervencije u javni prostor / jednostavni, brzi i jeftini postupci kreiranja radijskog programa

Voditelji: Ole Frahm i Torsten MichaelsenNezavisnu radio-grupu LIGNA čine Ole Frahm, Michael Huners i Torsten Michaelsen, medijski teoretičari i radijski umjetnici iz Hamburga, koji su početkom 90ih godina osnovali radio stanicu Freies Sender Kombinat, koja je i danas u Njemačkoj jedinstvena u svom žanru, a u formalno pravnom statusu funkcionira kao slobodni radio, neprofitan, ali financijski posve neovisan od institucionalnih subvencija. Od 1999. godine LIGNA proučava sredstva disperzije unutar samog radija, odnoseći se spram zaboravljenih ili izoliranih načina upotrebe medija, a s namjerom stvaranja novih praksi. LIGNA postavlja i performativne radio-komade u kojima emitiranje in-situ utječe na proces, a s obzirom da su njenom trojcu i obični radijski program i uobičajena radijska umjetnost dosadili, od 2002. godine razvija koncepte koji pokušavaju odgovoriti na pitanje kako medij radija može intervenirati u javni i često kontrolirani prostor. Na poziv Urban festivala 2006., jedan od odgovora dali su i u zagrebačkom naselju Travno privremenim Radijem Mamutica.
PREDAVANJE… će LIGNA započeti predstavljanjem svog umjetničkog kolektiva nakon čega će povesti raspravu na temu specifičnih oblika djelovanja neprofitnog radijskog sektora, s naglaskom na community radio i slobodni radio.
RADIONICA… se bavi praktičnim znanjima vezanim uz realizaciju radijskih intervencija u javni prostor, brzih i jeftinih postupaka kreiranja radijskog programa (radijska kuharica), a uz poseban interes za formu radio-performansa.
OKRUGLI STOL… će uz sudionike – aktere različitih neprofitnih radijskih projekata i inicijativa pokušati produbiti i nastaviti sva pitanja otvorena tokom radionice i predavanja, zadržavajući svoj problemski interes u polju community radio-a, nezavisnog te eksperimentalnog radijskog sektora.

Pozivaju se i svi pojedinci zainteresirani za tu tematiku.

Predavanje: 11.9. u 20h, kafić &TD
Radionica… 11. i 12., 14h-20h, SEK
Okrugli stol 13.9. u 17 h, vrt Teatra &TD

Prijave za radionicu na irenacurik@gmail.com, prvi sastanak 10.9. 17h, vrt Teatra &TD.

NEMEZA – Udruga za razvoj neprofitnih medija, djeluje u Zagrebu od početka 2005. godine, a njezini osnivači su grupa nezavisnih novinara te predstavnici onih udruga s neovisne kulturne scene čije je djelovanje usmjereno upravo na razvoj civilnog društva kao prioritet. Ciljevi udruge su promoviranje i poticanje razvoja neprofitnih medija, promoviranje javnih interesa, interesa civilnog društva, obrazovanja, slobodne razmjene javnih intelektualnih i kulturnih dobara, slobodni protok ideja, mišljenja i ifnormacija, edukacija i osposobljavanje za djelovanje na području novih medija, populariziranje civilno-društvenih sadržaja, osnivanje neprofitnih medija, promoviranje radijskih tehnologija te promoviranje transformativnih potencijala novih tehnologija. Od 2007. godine, Nemeza je članica Community Media Forum Europe (CMFE).

Serija predavanja Udruge Nemeza na temu „Community radio“

Cilj ovog programa je upoznavanje s pojmom «Community Radio» te načinima na koje se ovakvim alatom koriste pojedinci i grupe u zemljama Europske Unije, ali i izvan nje. Predavanja su otvorena za sve zainteresirane, a radionicu može prisustvovati ograničen broj polaznika (20) kojima će inozemni predavači predstaviti načine na koje oni ostvaruju program u sklopu svog community radija, jednostavne, brze i jeftine postupke kreiranja radijskog programa, te s njima pokušati realizirati neku ili više jedinica.

Već sama činjenica da pojam «community radio» u hrvatskom jeziku nije preveden ukazuje na genezu i ciljeve ovog programa: želja nam je njime ukazati na nedostatak sustavne prakse nečega što ćemo ispomoćno nazvati «civilnim radijom», kako u hrvatskom društvu, tako i u domaćem teorijskom diskursu. Takve prakse u zemljama Europske unije počele su se razvijati još šezdetsetih godina i jedan su od poligona otvaranja i osvještavanja građana za problematiku civilnog društva. Nizom predavanja i radionica pokušalo bi se približiti različite aspekte djelovanja «civilnog radija» lokalnoj publici te ih uputiti kako takav radio može biti agens u razvoju civilnog društva te njegovu bržem razvoju. Važnost civilnog radija krije se i u njegovoj nepfotinoj prirodi – on nije podložan zakonima tržišta pa samim time je i oslobođen brojnih okova kojima je podlegla većina više ili manje slobodnih medija u nas.

LIGNA : Community radio i njegova uloga u civilnom društvu / predavanje i radionica
Nezavisnu radio-grupu LIGNA čine Ole Frahm, Michael Huners i Torsten Michaelsen – medijski teoretičari i radijski umjetnici iz Hamburga – koji su početkom 90ih godina radio stanicu Freies Sender Kombinat, koja je i danas u Njemačkoj jedinstvena u svom žanru – u formalno pravnom statusu funkcionira kao slobodni radio, neprofitan, ali financijski posve neovisan od institucionalnih subvencija. Od 1999. godine LIGNA proučava sredstva disperzije unutar samog radija, odnoseći se spram zaboravljenih ili izoliranih načina upotrebe medija, a s namjerom stvaranja novih praksi. Ligna postavlja i performativne radio-komade u kojima emitiranje in-situ utječe na proces, a s obzirom da su njenom trojcu i obični radijski program i uobičajena radijska umjetnost dosadili, od 2002. godine razvija koncepte koji pokušavaju odgovoriti na pitanje kako medij radija može intervenirati u javni i često kontrolirani prostor.

a) Predavanje:
Ole Frahm – koji radi i kao istraživač na odsjeku za medije Sveučilišta u Hamburgu – u svom teorijskom radu proučava politički potencijal slobodnog radija koji se tradicionalno veže na „lijevo krilo“ političke scene, pri čemu je glavna referenta točka slavni tekst Bertolda Brechta o teoriji radija. Brecht u tom tekstu govori kako se radio, da bi postao revolucionarno sredstvo, alat, treba transformirati iz aparata za distribuciju u aparat razmjene i komunikacije. Potreba za takvom transformacijom je danas na neki način postala dijelom zdravorazumskog općeg mjesta svakog promišljanja o radiju i svih ljudi koji se njime bave. Stoga je Frahm svoj istraživački rada usmjerio upravo na proučavanje fenomena radijske distribucije, referirajući se na svojevrsno „začarano iskustvo“ radija koje je Gunter Stern zapazio u svom članku „Spook and Radio“, smatrajući da je za radio ključna situacija u kojoj se glas emitira u isto vrijeme na nekoliko radio aparata. Svaki glas stvrdi da je originalan, iako je zapravo samo dvojnik bez porijekla. To „nepostojeće, čak pomalo jezovito porijeklo“ radijskog glasa je je zatim Adorno u svojoj radijskoj teoriji istakao upravo kao jednu od velikih prednosti radija – jer mehanička reprodukcija glasa uništava autentičnost i original te tako omogućava novu umjetnost i novo društvo.

Na ovoj teorijskoj pozadini nastaje i kritička praksa umjetničko-aktivističkog kolektiva LIGNA. Zagrebačko predavanje pokušalo bi opisati i pritom kritički interpretirati nepfrofitni radijski pejzaž Njemačke i Evropske Unije. Kako evropska praksa unutar tog sektora razlikuje koncepte community radija, javnog radija i 'slobodnog radija' – koji se u bitnome razlikuju po programskoj i financijskoj strukturi, ciljevima, uređivačkim politikama, profilu publike ( tj. ciljanim skupinama) itd. – u kontekstu poput našeg, unutar kojeg se sadržaji od općeg javnog interesa emitiraju jedino na državnoj televiziji, često dolazi do tmeljnog nerazumijevanja ovih pojmova, pa tako i nesporazuma u praksi. Dijakronijski i sinkronijski pregled radijskih pokreta u Evropi bi suradnicima studentskog radija u nastajanju mogao biti jednim od solidnih temelja u daljnjem razvoju programa i definiraju vlastite agende u širem socijalnom kontekstu.

b) Radionica:
Proučavajući i u praksi fenomen distribucije odnosno disperzije glasa i njegove ne-kontrolabilnosti, Članovi Ligne dolaze do zaključka da je radio danas podcijenjen upravo u tome što se ne koriste sva njegova sredstva, a pod time misle na ono što je Adorno zvao „radijskom situacijom“. Želeći naglasiti povezanost radija sa svakodnenicom ljudi, utemeljili su čak novi radijski žanr performativne intervencije u javni prostor, koji su nazvali „radio-baletom“. Tim intervencijama aktivno su sudjelovali već u mnogim važnim društveno-političkim diskusijama u njemačkoj, a u Zagrebu su prošle godine – u sklopu Urban Festivala – koristeći i neke od performativnih elemenata „radio-baleta“ – osnovali privremeni Radio Mamutica, s cijem uključivanja što većeg broja stanovnika tog naselja u raspravu oko izgradnje crkve.
Radionica će ponuditi zainteresiranim polaznicima praktična znanja vezana uz realizaciju radijskih intervencija u javni prostor.
email to someone printer friendly

Ocjena:
0%


bullet R.E.M.
bullet Zagrebačka filharmonija sezona 2012/2013: Press konferencija (p)
bullet Festival hrvatskog animiranog filma po treći put u Zagrebu (p)
bullet Cineplexx East - Vodeći kino prikazivač u ovom dijelu Europe dolazi u Zagreb (p)
bullet Dani hrvatskog filma 2012: Kritični dani na 21. Danima hrvatskog filma (p)
bullet FILM: ŽENSKA PRAVA HOĆU, drama by Ada Jukić
bullet In memoriam IVICA PERCL 16.3.2007.-16.3.2012. (p)
bullet Jonathan Franzen u Zagrebu (p)
bullet Nakon tri godine Rebel Star ponovno u Teatru &TD (p)
bullet Picksiebner koncert u Hard Placeu (p)
bullet Završena potpuna digitalizacija svih CineStar kina (p)
bullet RAF 2012: Održana press konferencija (p)
bullet Premijera lutkarske predstave 'Pekara Mišmaš' u ZKM-u (p)
bullet Kino Europa prikazuje canneskog slavodobitnika - film 'Turneja' Mathieua Amalrica (p)
bullet Kineski nacionalni cirkus 'Put svile', 25.4.2012. Dvorana Dražen Petrović (p)
bullet Knjiga 'Zločini u malom gradu' Marka Gimeneza za ljubitelje krimića (p)
bullet FILM: HARRISON, dokumentarni by Robert Jukić
bullet FILM: OPASNA METODA, biografska drama by Robert Jukić
bullet Knjiga 'Mrkli mrak, bez zvijezda' Stephena Kinga proglašena je najboljom knjigom mjeseca (p)
bullet FILM: JOHN CARTER, SF by Robert Jukić
bullet Roman 'Vožnja' James Sallisa za ljubitelje akcijskih krimića (p)
bullet FILM: KUPILI SMO ZOO, drama / komedija by Robert Jukić
bullet FILM: OPSTANAK, drama by Ada Jukić
bullet Roman 'Ubojice s razglednice' J. Pattersona i L. Marklund za ljubitelje napetih krimića (p)
bullet Roman 'Revolveraš : Kula tmine - knjiga prva' Stephena Kinga za fanove majstora fantastike (p)
bullet FILM: NOĆNI BRODOVI, drama by Ada Jukić
bullet Premijera predstave 'Lindarski kaban' u pulskom INK-u 9. ožujka 2012. (p)
bullet Edgar Degas – skulpture / 30. godina Galerije Klovićevi dvori (p)
bullet Snima se dokumentarni film o Dub Incorporationu koji dolaze u Zagreb 31. ožujka, 2012. (p)
bullet Premijera komedije 'Krletka' u Kerempuhu 10. ožujka 2012. (p)
bullet Redateljica Pouran Derakhshandeh i njenih sedam filmova u kinu Tuškanac (p)
bullet 'Video/Next' premijera u kino europa 12. ožujka 2012. (p)
bullet Filmovi S. Parajanova u zagrebačkom MM Centru (p)
bullet Film 'Slovenka' redatelja Damjana Kozolea u hrvatskim kinima (p)
bullet 'Krvna osveta' - novi film Joshue Marstona u hrvatskim kinima (p)
bullet Premijera filma 'Djeca su dobro' u Art kinu Grič (p)
bullet DOKUMENTARCI u MULTIPLEKSU: NA POČETKU BIJAŠE SVIJETLO & PROSVIJETLJENI by Ada Jukić
bullet 'Flekama' posebno priznanje 40. FEST- a (p)
bullet IZLOŽBA SOFIE THORSEN I MICHAELA KIENZERA, KUNSTHAUS GRAZ by Sonja Jeđud
bullet ZagrebDox 2012: Nagrada publike filmu 'Nije ti život pjesma Havaja' (p)

Ime:

Lozinka:


Zapamti meKoji igrani filmski žanr odgovara recesijskoj stvarnosti:

Komedija

Drama

Horor

Krimi filmGlasova: 1649
Stare ankete

All rights reserved. F.I.L.M © 2011. Since 22.01.2003.
Naše tekstove je moguće pratiti preko RSS i TXT servisa.
news.xml - news.txt