najF.I.L.M.F.I.L.M.


DVD
........................ najave
........................ VHS najave
........................ recenzije
........................ kultni film
kino
........................ najave
........................ recenzije
........................ festivali
........................ premijere
........................ kino raspored
TV
........................ kolumna
........................ recenzije
kazalište
........................ predstave
........................ festivali
........................ raspored
glazba
........................ CD/DVD
........................ koncerti
literatura
........................ knjige
........................ časopisi
........................ stvaralaštvo
izložbe
........................ osvrti

________________________________
Interview
Moram vam reći
Arheološki kutak

________________________________
forum
........................ oglasnik
newsletter
linkovi
Novosti - HomeInternet tjednik
F.I.L.M.
Izdavac Udruga Artikul

Moram vam reći: TOČKA na VEMiLU
Ada Jukić,Saturday 28 June 2008MVR: TOČKA na VEMiLU

Dok sjedim i ovo pišem, oslabljena borbom za svoja ljudska potrošačka prava, s monitora me bode jedna crvena točka, darthwaderski mač dotiče moju glavu, laserski prst upire u moju bespomoćnost, unatoč svim zaštitarima potrošača i konkurenciji na koju se 'možeš misliti da možeš' osloniti.

Sa SAMSUNG-ovog monitora koji smo kupili u VEMIL-u za dvije tisuće tristo kuna buši me svojim subverzivnim djelovanjem svijetleća točka (sigurno ću dobiti rak, ako ne od točke, ono od uzrujancije što je moram gledati) koju su u nadležnom servisu M SAN (sanjaj o servisu) proglasili svijetlećim subpixelom i taj subpixel oni toleriraju na monitoru, ONI to toleriraju, pa mogu i tolerirati kad sami ne sjede pred mojim monitorom i njima crvena točka ne razdražuje očne živce i živce općenito.

Prema uljudnom i opsežnom e mail pismu iz VEMIL-a u kojem smo kupili rečeni proizvod obaviješteni smo da bismo trebali biti zadovoljni što nam nisu naplatili dodatnih 200 kuna za pregled proizvoda na NADLEŽNOM MJESTU, jer oni NISU NADLEŽNI, a garancija ne garantira popravak, već joj prethodi postupak utvrđivanja da li proizvod treba popraviti, pa ako se nama čini da nešto s proizvodom nije u redu, ako nas nešto BODE U OČI, to ne znači da proizvod nije ispravan i da će biti zamijenjen ili popravljen, već onaj tko ti proda proizvod, pardon, onaj tko je ovlašten da ga popravlja, taj će odrediti tolerira li to što se tebi ne sviđa na proizvodu.
Pri tome ONAJ TKO TI JE PRODAO PROIZVOD nema veze s tim proizvodom, na to su nas u VEMILU osobito upozorili, oni nemaju ništa s tim monitorom, oni ga samo prodaju! Kao da VEMIL uopće bilo što drugo radi nego prodaje opremu koju su drugi proizveli! Stoga ne smijemo očekivati od njih da riješe naš problem, jer smo kod njih samo KUPILI monitor, a oni ga nisu ni proizveli (već SAMSUNG, op. aut.), a nisu ga ni uvezli, već M SAN GRUPA (ili kako se već zovu), a M SAN je u Buzinu, pa ako hoćemo brže popraviti monitor, Izvolite, odvezite ga u Buzin!Dakle, s jedne strane je kupac s figom i kreditnom karticom u džepu, s druge strane grupa kompanija čije se nadležnosti komplementiraju. Tu je prodavač, tu distributer (uvoznik, serviser, može ih biti i više), a tu je i proizvođač, u ovom slučaju sa zvučnim imenom, nismo mi kupili neki jeftini NO NAME monitor, pa da imamo problema s monitorom ! S jedne strane stojiš ti, s druge profesionalni tim koji žonglira nadležnostima, pa ti piši e-mailove!

K tome, ne raspolažeš pravom kojim raspolažu kupci u uljuđenim tržišnim zemljama. Ne možeš vratiti robu! To je tvoj potrošački mač. Ne moraš objašnjavati što te BODE U OČI i što te TIŠTI U SRCU. Uđeš s računom i paketom i tražiš povrat novca! I nije to nekki ku(p)čev science fiction! To ljudi rade u europskom susjedstvu! Jer kakvi god posredni zaštitni instrumenti bili na raspolaganju, ovo je jedini pravi. Povrat novca nije isto što i mogućnost zamjene, jer kod zamjene za vrijednost robe koju vraćaš moraš kupiti drugu (i ono što ti ne treba), i to na istom mjestu (što bi najradije preskočio). A to da li će ti odobriti zamjenu, ovisi o dobroj atmosferi u dućanu, ne možeš biti siguran da će ti udovoljiti. Ionako si im tim zahtjevima prouzročio dodatne komplikacije...

Dakle, imamo monitor koji ima crvenu, svjetleću, prijeteću točku, a uvjeravaju te da je monitor ispravan, dakle, ne može se popraviti, a ne možeš dobiti ni drugi monitor, zato što je ovaj ispravan, a ne možeš ga ni vratiti, iako je ispravan. Catch 22!

Međutim, tu nije kriv onaj tko nam je prodao taj monitor. Maksimalno što bismo mogli prigovoriti VEMIL-u kao prodavaču je da nisu:
• prilikom kupnje monitor uključili, da vidimo kako funkcionira (otvorili su samo paket da provjerimo da li sadrži sve komponente)
• nisu nas upozorili na to kakve su njihove nadležnosti u odnosu na monitore, to jest kolike nisu. Najbolje bi bilo da su nam rekli da ga ne kupujemo kod njih, već kod Nadležnih.

Uvjeravaju nas, dakle, da je s našim monitorom sve u redu (to jest da s nama nešto nije .
Naš problem nije u tome da monitor treba popraviti, već što Nadležni tvrde da ga ne treba popraviti, to jest da je ispravan, a kad je ispravan ne može se:
a) popraviti
b) zamijeniti za drugi ispravni monitor koji nema te crvene točke, kao što smo tražili. Dajte nam monitor bez crvene točke! Ne može! I TOČKA!

Dakle, VEMIL je za nas učinio i više nego se pristoji (to jest kako je po svojim pravilima koja bi kupci trebali znati), i tako stoji u ljubaznom dopisu koji smo dobili na naš uzrujani dopis (sve emajlirano), jer je bez naknade organizirao dostavu monitora u nadležni M SAN u Buzetu, kako bi tamo utvrdili da se radi o podpixelu koji se tolerira, pa ako pixel kome bode oči, njih boli ... to jako brine .

Dakle, za pregled proizvoda za koji kupac misli da nije ispravan, a Ovlašteni tvrdi da jest, naplaćuje se, piše VEMIL 200 kuna, pa smo mi, with the compliments of VEMIL, pišu nam, uštedili tih 200, a s obzirom da smo za monitor potrošili 2300, ispada popust od gotovo 10%. Bingo! Zapravo smo na dobitku! I nitko ne može reći da se radi o robi sa skrivenom greškom. Radi se o greški koja (kao što smo već iritantno ponovili) BODE OČI. I to će nam bosti oči bar koliko traje garancija koja nam jamči besprijekornost proizvoda. O SAMSUNG-u! O M SAN-u! O VEMIL-u! O mores!

Sva ta utvrđivanja, predaje na pregled i popravak i preuzimanje, s nedostatkom komunikacije (na telefone VEMIL-a nitko se ne javlja, toliko je kupaca s raznim potrebama za komunikaciju), trajala su mjesec dana (doduše, i prije toga su nam ga 'intacta' nudili natrag). Za to vrijeme nemate monitor. Čak i kad date mobitel na popravak, daju vam zamjenski aparat da možete telefonirati, ali dok traju monitorna rješavanja, vi ste bez monitora, pa pišite na tuđem kompjuteru!

Nije ni kod drugih bolje! To ti je najbolje pomisliti kad staneš u ...Kvaku. Zar je moglo biti drugačije? Evo kako je bilo.

KAKO JE BILO (stanje 6. lipnja 2008.)

Eto, dogodilo nam se. Kao onim jadnicima u Potrošačkom kodu na televiziji, koji su majstorima uplatili predujam. Ili oročili mirovinu u propalu banku. Ili potpisali ugovor s metrom fussnota o isključenju odgovornosti. Uspoređujući se s njima, i nismo najveći looseri.
Ali i nama se dogodilo.

U VEMIL-u. Onom što se uselio u Namu na Vrbanima. Što se reklamira u superlativima. Najbolja oprema. Sve za računala. Obratite se s povjerenjem.

Dakle, ne bismo mi ni kupili taj monitor, da nismo drugdje kupovali na American karticu, pa skupili toliko bodova, da smo ih morali potrošiti! Tako je to u ovom potrošačkom loncu, što više trošiš, više moraš trošiti. Što nam sve treba? Što se sve može kupiti za tisuću kuna? Ne možeš kuću. Ne možeš novi auto. Ali, možeš se 'opremiti'! Odlučimo se za monitor. Ako malo dodamo, imat ćemo 'sliku kakvu smo zaslužili'. Vodite računa o svojem vidu! Vi zaslužujete najbolje! Za jedan model treba dodati 600 kuna, ali ako dodamo još toliko, bit će još bolji, a ovaj od dvije i tristo, taj baš ono što nam treba, gledat ćemo kao Terminatori u širokom formatu i tri godine bez brige, ima jamstvo!

Da skratimo o izboru i nabavci, izaberemo najprije jedan SAMSUNG, pa dodamo za drugi, SAMSUNG T200 (što god ti brojevi značili), 'lijep kao slika' (Čestitamo na izboru!, tako stoji na etiketama samouvjerenih potrošnih predmeta), u dućanu nam pokažu da su svi dijelovi monitora na okupu, ali nam ne pokažu sliku. Tko bi pomislio da SAMSUNG ima neku manu, a o svjetlećim pikselima, da ne govorimo. Ali moramo govoriti! Donesemo SAMSUNGA kući, montiramo postolje i uključimo ekran, kad tamo, crvena točka kao laser na operaciji! Užas! Zovemo VEMIL. Nitko se ne javlja.

U VEMILU se ne javljaju na telefon. Dobro, možda se nekom i jave. Ali, ne nama. Ni jednom. Probajte vi, možda vam uspije. Uostalom, pisali su nam da će taj nedostatak ispraviti. To se može ispraviti. Ali naš monitor ne!

Dobro, kasno je, petak, sutra ćemo ga zamijeniti. Rastavimo ekran od postolja, pa ih složimo u kutiju. U subotu. put pod noge. Umjesto izleta. Kad tamo, reklamacije u VEMIL-u subotom ne rade. Samo se prodaju monitori i ostala vrhunska oprema. Kutiju pod ruku, čekanje ostatak vikenda, a u ponedjeljak, ponovo dostava u prodavaonicu. Dajte nam drugi monitor! Ne može! Dajte nam nešto drugo, umjesto monitora. Ne može! Uostalom, tolerira se nekoliko mrtvih ili kakvih već piksela. Tko će zbrojiti koliko piksela čini našu laserku točku!

Ali ja neću ni jednog piksela. Na monitori od 2300 kuna ne želim točke. I točka!

Ovo je naša priča. Mi možemo (moramo) bez monitora. Može li VEMIL bez kupaca?
email to someone printer friendly

Ocjena:
0%


bullet R.E.M.
bullet Zagrebačka filharmonija sezona 2012/2013: Press konferencija (p)
bullet Festival hrvatskog animiranog filma po treći put u Zagrebu (p)
bullet Cineplexx East - Vodeći kino prikazivač u ovom dijelu Europe dolazi u Zagreb (p)
bullet Dani hrvatskog filma 2012: Kritični dani na 21. Danima hrvatskog filma (p)
bullet FILM: ŽENSKA PRAVA HOĆU, drama by Ada Jukić
bullet In memoriam IVICA PERCL 16.3.2007.-16.3.2012. (p)
bullet Jonathan Franzen u Zagrebu (p)
bullet Nakon tri godine Rebel Star ponovno u Teatru &TD (p)
bullet Picksiebner koncert u Hard Placeu (p)
bullet Završena potpuna digitalizacija svih CineStar kina (p)
bullet RAF 2012: Održana press konferencija (p)
bullet Premijera lutkarske predstave 'Pekara Mišmaš' u ZKM-u (p)
bullet Kino Europa prikazuje canneskog slavodobitnika - film 'Turneja' Mathieua Amalrica (p)
bullet Kineski nacionalni cirkus 'Put svile', 25.4.2012. Dvorana Dražen Petrović (p)
bullet Knjiga 'Zločini u malom gradu' Marka Gimeneza za ljubitelje krimića (p)
bullet FILM: HARRISON, dokumentarni by Robert Jukić
bullet FILM: OPASNA METODA, biografska drama by Robert Jukić
bullet Knjiga 'Mrkli mrak, bez zvijezda' Stephena Kinga proglašena je najboljom knjigom mjeseca (p)
bullet FILM: JOHN CARTER, SF by Robert Jukić
bullet Roman 'Vožnja' James Sallisa za ljubitelje akcijskih krimića (p)
bullet FILM: KUPILI SMO ZOO, drama / komedija by Robert Jukić
bullet FILM: OPSTANAK, drama by Ada Jukić
bullet Roman 'Ubojice s razglednice' J. Pattersona i L. Marklund za ljubitelje napetih krimića (p)
bullet Roman 'Revolveraš : Kula tmine - knjiga prva' Stephena Kinga za fanove majstora fantastike (p)
bullet FILM: NOĆNI BRODOVI, drama by Ada Jukić
bullet Premijera predstave 'Lindarski kaban' u pulskom INK-u 9. ožujka 2012. (p)
bullet Edgar Degas – skulpture / 30. godina Galerije Klovićevi dvori (p)
bullet Snima se dokumentarni film o Dub Incorporationu koji dolaze u Zagreb 31. ožujka, 2012. (p)
bullet Premijera komedije 'Krletka' u Kerempuhu 10. ožujka 2012. (p)
bullet Redateljica Pouran Derakhshandeh i njenih sedam filmova u kinu Tuškanac (p)
bullet 'Video/Next' premijera u kino europa 12. ožujka 2012. (p)
bullet Filmovi S. Parajanova u zagrebačkom MM Centru (p)
bullet Film 'Slovenka' redatelja Damjana Kozolea u hrvatskim kinima (p)
bullet 'Krvna osveta' - novi film Joshue Marstona u hrvatskim kinima (p)
bullet Premijera filma 'Djeca su dobro' u Art kinu Grič (p)
bullet DOKUMENTARCI u MULTIPLEKSU: NA POČETKU BIJAŠE SVIJETLO & PROSVIJETLJENI by Ada Jukić
bullet 'Flekama' posebno priznanje 40. FEST- a (p)
bullet IZLOŽBA SOFIE THORSEN I MICHAELA KIENZERA, KUNSTHAUS GRAZ by Sonja Jeđud
bullet ZagrebDox 2012: Nagrada publike filmu 'Nije ti život pjesma Havaja' (p)

Ime:

Lozinka:


Zapamti meKoji igrani filmski žanr odgovara recesijskoj stvarnosti:

Komedija

Drama

Horor

Krimi filmGlasova: 1649
Stare ankete

All rights reserved. F.I.L.M © 2011. Since 22.01.2003.
Naše tekstove je moguće pratiti preko RSS i TXT servisa.
news.xml - news.txt