najF.I.L.M.F.I.L.M.


DVD
........................ najave
........................ VHS najave
........................ recenzije
........................ kultni film
kino
........................ najave
........................ recenzije
........................ festivali
........................ premijere
........................ kino raspored
TV
........................ kolumna
........................ recenzije
kazalište
........................ predstave
........................ festivali
........................ raspored
glazba
........................ CD/DVD
........................ koncerti
literatura
........................ knjige
........................ časopisi
........................ stvaralaštvo
izložbe
........................ osvrti

________________________________
Interview
Moram vam reći
Arheološki kutak

________________________________
forum
........................ oglasnik
newsletter
linkovi
Novosti - HomeInternet tjednik
F.I.L.M.
Izdavac Udruga Artikul

Moram vam reći: KOMUNALNI POREDAK by Ada Jukić
Ada Jukić,Thursday 13 March 2008Na televiziji sam, površno i djelomično, kako se s tog medija i pristoji, saznala za neki novi pravilnik ili zakon o kumunalnom redu i poretku po kojem su neki gradovi, Rijeka, napose, a čini mi se i Zagreb, uveli najstrože mjere kažnjavanja onih koji te odredbe i zabrane prekrše.

Među zabranama su švercanje u autobusima i drugim javnim prijevozilima, šaranje po gradskim fasadama, kopanje po kantama za smeće i sušenje rublja na balkonima! Sve tako, raznoliko. Kao da je sve to jednako uvjetovano bezobzirje građana, kao da oni koji špricaju sprejevima po svježoj fasadi imaju jednake nagone za špricanje kao i oni koji gladni kopaju po smeću. Kazne su 1000 kuna po nedjelu, uz popust za kopače po kantama, kojima će se naplatiti samo (!) 300 kuna. Dobra je vijest, kažu u reportaži, da će se globe moći plaćati na rate, a ustezat će se izravno s tekućih računa građana, bez odlaganja u pravnom odlagalištu predmeta, u kojima su nestale tisuće radnih sporova, privatizacijskih revizija i financijskih skandala. Reda mora bit! A treba čistiti 'od dna'.

Treba očistiti gradove! I učiniti ih prikladnim za pokazivanje turistima kojih, čini se, ima sve više i u Metropoli. Nekoliko turista zamijećeno je i u vrijeme održavanja Skijaškog natjecanja, a kako bi se Snježna kraljica osjećala da tko vidi njenog promrzlog podanika kako čeprka po otpacima! To se ne pristoji i zato treba biti kažnjeno. Netko mora tim ljudima objasniti da nije lijepo kopati po tuđim stvarima, da nije higijenski kopati po tuđoj prljavštini, a kako ćeš im objasniti, ako ih ne udariš po džepu!Dakle, kao da vidim nekog uspravljenog i uređenog komunalca kako prilazi čovjeku zagnjurenom u kontejner, s poderanom vrećicom za plastične boce koje traži među otpacima (Otpad nije smeće! Ne naginji se kroz prozor! Čuvajmo prirodu! Jedi vitamine! ).
- Dobar dan, gospodine. Možete mi, molim vas, reći broj Vašeg tekućeg računa, htio bih vam, naime, naplatiti kaznu za kršenje kumunalnog reda!
- 300 kuna, na licu mjesta.
- Ne, zabranjeno je kopati po smeću.
- Zato što to nije lijepo ni dozvoljeno. A mogli biste se i zaraziti.
- U službenom glasniku Grada, a bilo je na i televiziji.
- Što, nemate ni kreditnu karticu? American? Diners? Kako Vi živite, čovječe? A mi prihvaćamo i obročno plaćanje, samo da udovoljimo platežnoj sposobnosti naših građana.


To je što se tiče klošara, pardon, građana koji kopaju po posudama u koje drugi građani odlažu svoje smeće, pa plasiraju svoje pronalaske po 50 lipa u obližnjim trgovinama na račun Fonda za očuvanje okoliša i energetsku učinkovitost. Umjesto da jadnika zatečenog pred kantom upute socijalnoj službi (kao da bi mu to što pomoglo!) ili mu poklone gumene rukavice, čekaju od njega priliv u gradski proračun.

Klošari su, u zapadnim društvima karakteristična gradska pojava. Što bi bio New York bez svojih beskućnika, koja bi se metropola, osim totalitarističke, sramila svojih uličara, kad ih već ne može (?) udomiti? Dobro, tjeraju ih s klupa po parkovima i ugrijanih kolodvorskih čekališta, ali bar ih ne kažnjavaju što nisu uspjeli u životu! Uostalom, naši kopači po kantama nisu beskućnioci. Većina ih mirovinom podmiruje režije svojih socijalističkih pa otkupljenih stančića. Naša sirotinja, k tome, ima obrazovaniju strukturu, ima tu i srednjoškolskih profesora koji se nisu na vrijeme prestrukturirali i prekvalificirali u prijetvorbizaciji . Od njih ćeš ti 300 kuna za Snježnu kraljicu? A treba i za gradski prijevoz, uostalom, koji potkopavaju maloljetni šverceri. Njih treba! Oni su krivi što su karte skupe i autobusi kasne i što je zastario vozni park.

Ali na vrhuncu te čistunske estetike je zabrana sušenja rublja na balkonu. Zašto? Zato što je to ružno? Tko to prosuđuje? Za koga je čisto rublje ružno, što bi tek bilo da prljavo rublje izvjesimo na vidjelo? A tko prosuđuje što je lijepo, a što ružno? Tko prosuđuje jesu li same zgrade 'dovoljno lijepe' za svoje gradove, jesu li arhitektonski pristale i njihovi temelji upisani u zemljišnim knjigama? Što to nagrđuje grad s lepršavih balkona, zar nisu ružnije gole fasade akademičnih potemkinovih ožbučja u kojima se umjesto ureda i protokola, živi?

Koliko zgrada u Rijeci i Zagrebu raspolaže praonicama i sušionicama rublja na 'dopustivom' to jest nevidljivom mjestu, na kojima bi se posteljina mogla razmahati? Kakvu to sliku želi ostaviti mediteranski grad u kojemu se ne suše plahte na vjetru, na suncu, u kojem se ekološki razumno ne koriste obnovljivi resursi? Kad se već ne koristi u energetici, sunce bar koristimo za sušenje rublja! Što, svi trebamo imati sušilicu rublja? Je li tko izračunao koliko ćemo više nafte potrošiti da živimo u gradu u kojemu se ne pere prljavo rublje?

Prijetvorne reprezentativne fasade XIX stoljeća koje čine današnje Donje gradove i Poslovna središta imale su svoje služinčaste stražnjice dvorišta, s ventilacijskim i otpadnim Aufzugima u koje su gurale 'nepristojeće aspekte života'. Gdje ih sakriti u metražnoj arhitekturi stambenih naselja u kojima umjesto turista tvoje prozore i balkone razgledavaju samo susjedi promatrači?

Ako ima potrebe za estetskim intervencijama, one trebaju biti životne i bitne. Najružnije i najnužnije što treba komunalnim i nacionalnim i bilo kojim drugim regulama ukloniti s lica naše zemlje, su mine. Kad se očiste mine, mogu se čistiti balkoni. Kad se srede temelji življenja, na red dolaze ornamenti života, na stranu što su ukusi onih koji nameću svoj ukus u formi zabrana, najblaže rečeno upitni. Zabraniti pljuvanje po cesti ima smisla, ali tko je nadležan proglasiti štetnom moju plahtu na balkonu? Jer, ja ne stanujem na Stradunu ni na Gornjem Gradu, već u tipičnom stambenom naselju u kojem se samo stanuje, koje nikad nije imalo pretenzija na lijepo ni privlačno, a samo djelomično je uspjelo biti funkcionalno? Jesam li oslobođena obveze da stanujem u lijepoj zgradi, bar s ulične strane?

Još uvijek nisam došla do dokumenta po kojem se uvodi ova komunalna čistka, čitam i čujem samo komentare. Gdje je objavljeno, kad stupa na snagu, iz čega sve to dolazi? Zakon o komunalnom gospodarstvu? Globljenje bi doista bila izdašna grana gospodarstva. Telefonska informacija Komunalnog redarstva u Zagrebu je da je tek pripremljen prijedlog Odluke, a na teletekstu da će Odluka biti ublažena. Zagrebački kopači po kantama i dalje će slobodno kopati. Znaju i kome trebaju biti zahvalni za tu poduzetničku mogućnost. Ali kolika je kazna za rublje na balkonu? Idem ugasiti perilicu...

Nastavak slijedi.
email to someone printer friendly

Ocjena:
0%


bullet R.E.M.
bullet Zagrebačka filharmonija sezona 2012/2013: Press konferencija (p)
bullet Festival hrvatskog animiranog filma po treći put u Zagrebu (p)
bullet Cineplexx East - Vodeći kino prikazivač u ovom dijelu Europe dolazi u Zagreb (p)
bullet Dani hrvatskog filma 2012: Kritični dani na 21. Danima hrvatskog filma (p)
bullet FILM: ŽENSKA PRAVA HOĆU, drama by Ada Jukić
bullet In memoriam IVICA PERCL 16.3.2007.-16.3.2012. (p)
bullet Jonathan Franzen u Zagrebu (p)
bullet Nakon tri godine Rebel Star ponovno u Teatru &TD (p)
bullet Picksiebner koncert u Hard Placeu (p)
bullet Završena potpuna digitalizacija svih CineStar kina (p)
bullet RAF 2012: Održana press konferencija (p)
bullet Premijera lutkarske predstave 'Pekara Mišmaš' u ZKM-u (p)
bullet Kino Europa prikazuje canneskog slavodobitnika - film 'Turneja' Mathieua Amalrica (p)
bullet Kineski nacionalni cirkus 'Put svile', 25.4.2012. Dvorana Dražen Petrović (p)
bullet Knjiga 'Zločini u malom gradu' Marka Gimeneza za ljubitelje krimića (p)
bullet FILM: HARRISON, dokumentarni by Robert Jukić
bullet FILM: OPASNA METODA, biografska drama by Robert Jukić
bullet Knjiga 'Mrkli mrak, bez zvijezda' Stephena Kinga proglašena je najboljom knjigom mjeseca (p)
bullet FILM: JOHN CARTER, SF by Robert Jukić
bullet Roman 'Vožnja' James Sallisa za ljubitelje akcijskih krimića (p)
bullet FILM: KUPILI SMO ZOO, drama / komedija by Robert Jukić
bullet FILM: OPSTANAK, drama by Ada Jukić
bullet Roman 'Ubojice s razglednice' J. Pattersona i L. Marklund za ljubitelje napetih krimića (p)
bullet Roman 'Revolveraš : Kula tmine - knjiga prva' Stephena Kinga za fanove majstora fantastike (p)
bullet FILM: NOĆNI BRODOVI, drama by Ada Jukić
bullet Premijera predstave 'Lindarski kaban' u pulskom INK-u 9. ožujka 2012. (p)
bullet Edgar Degas – skulpture / 30. godina Galerije Klovićevi dvori (p)
bullet Snima se dokumentarni film o Dub Incorporationu koji dolaze u Zagreb 31. ožujka, 2012. (p)
bullet Premijera komedije 'Krletka' u Kerempuhu 10. ožujka 2012. (p)
bullet Redateljica Pouran Derakhshandeh i njenih sedam filmova u kinu Tuškanac (p)
bullet 'Video/Next' premijera u kino europa 12. ožujka 2012. (p)
bullet Filmovi S. Parajanova u zagrebačkom MM Centru (p)
bullet Film 'Slovenka' redatelja Damjana Kozolea u hrvatskim kinima (p)
bullet 'Krvna osveta' - novi film Joshue Marstona u hrvatskim kinima (p)
bullet Premijera filma 'Djeca su dobro' u Art kinu Grič (p)
bullet DOKUMENTARCI u MULTIPLEKSU: NA POČETKU BIJAŠE SVIJETLO & PROSVIJETLJENI by Ada Jukić
bullet 'Flekama' posebno priznanje 40. FEST- a (p)
bullet IZLOŽBA SOFIE THORSEN I MICHAELA KIENZERA, KUNSTHAUS GRAZ by Sonja Jeđud
bullet ZagrebDox 2012: Nagrada publike filmu 'Nije ti život pjesma Havaja' (p)

Ime:

Lozinka:


Zapamti meKoji igrani filmski žanr odgovara recesijskoj stvarnosti:

Komedija

Drama

Horor

Krimi filmGlasova: 1649
Stare ankete

All rights reserved. F.I.L.M © 2011. Since 22.01.2003.
Naše tekstove je moguće pratiti preko RSS i TXT servisa.
news.xml - news.txt