najF.I.L.M.F.I.L.M.


DVD
........................ najave
........................ VHS najave
........................ recenzije
........................ kultni film
kino
........................ najave
........................ recenzije
........................ festivali
........................ premijere
........................ kino raspored
TV
........................ kolumna
........................ recenzije
kazalište
........................ predstave
........................ festivali
........................ raspored
glazba
........................ CD/DVD
........................ koncerti
literatura
........................ knjige
........................ časopisi
........................ stvaralaštvo
izložbe
........................ osvrti

________________________________
Interview
Moram vam reći
Arheološki kutak

________________________________
forum
........................ oglasnik
newsletter
linkovi
Novosti - Home



Internet tjednik
F.I.L.M.
Izdavac Udruga Artikul

Zahtjev za inspekcijskim nadzorom u Zavodu za zaštitu spomenika kulture Grada Zagreba (p)
PRESS,Wednesday 17 October 2007





Gospodin
Božo Biškupić, Ministar
Ministarstvo kulture RH
Runjaninova 1
10000 ZAGREB

Predmet: Zahtjev za žurno provođenje inspekcijskog nadzora u Zavodu za zaštitu spomenika kulture Grada Zagreba
Naš broj: 04/10/07
Zagreb, 16.10.2007.


Poštovani gospodine Ministre,

Molimo vas da temeljem Zakona o zaštiti i očuvanju kulturnih dobara (NN/99, članci 83 - 92) izdate nalog inspektorima Ministarstva kulture RH da u Zavodu za zaštitu spomenika kulture i prirode grada Zagreba izvrše inspekcijski nadzor. To tražimo zbog osnovane sumnje da je gđa Doris Kažimir, pročelnica Zavoda, zlouporabila službene ovlasti izdavši slijedeće dokumente:

1. posebne uvjete uz lokacijsku dozvolu za izgradnju rampe u Varšavskoj ulici, iako je to suportnosti s člankom 59. Odluke o donošenju GUP-a (koji propisuje da su kolni ulazi u blokove mogući isključivo kroz veže) kao i člankom 90. iste Odluke, koji se u cijelosti odnosi na povijesnu baštinu i definiran je u Zavodu za zaštitu spomenika kulture i prirode (koji propisuje zaštitu niveleta donjogradskih ulica).

2. primjedbu na GUP u tijeku javne rasprave kojom se traži ukidanje zabrane izgradnje javnih podzemnih garaža u najstrožem povijesnom središtu Zagreba, između Bauerove na istoku i Kačićeve na zapadu, dakle na području kulturnog dobra upisanog u Registar pod nazivom Zagreb – povijesna urbana cjelina Grad Zagreb (br. rješ. 1525) i Zagreb - Zelena potkova (br.rješ. 1536). Ova je primjedba služila kao osnov da Gradsko poglavarstvo u skupštinsku proceduru uputi GUP kojim se ukida navedena zabrana. Skupština Grada Zagreba je sporne izmjene izglasala u provom čitanju na sjednici 11.10.07. Završno izglasavanje dogodit će se na Skupštini 30.10.07.

3. konzervatorske uvjete za izradu detaljnog urbanističkog plana bloka Ilica-Preobraženska-Trg Pretra Preradovićeva-Varšavska-Gundulićeva, koji je od 1.10.07.do 30.10.07. na javnoj raspravi i koji će tijekom studenoga biti usvojen. Ovim planom je predviđeno rušenje povijesnih zgrada (Preobraženska 6, Preradovićev trg 6 i Ilica 19) iako prema mišljenju Vijeća za kulturna dobra Ministarstava kulture to nije dozvoljivo.

4. novu kategorizaciju spomeničke baštine u zagrebačkom Donjem gradu, kojom se uvodi kategorija spomeničkih zgrada pod oznakom «b2», za koje zgrade propozicije omogućavaju rušenje u slučaju da investitor dokaže opravdanost rušenja. Prema nekoliko primjera vidljivo je da su to zgrade koje se po svojoj vrijednosti nimalo ne razlikuju od njima susjednih zgrada, ali je poznato da su pojedini investitori «zamislili» urbanistička rješenja bloka koja se zasnivaju na njihovom rušenju. To znači da je kategorizacija rađena prema investitorskim interesima a ne objektivnim stručnim kriterijima zaštite kulturnih dobara.

Iz svega navedenog može se zaključiti da Zavod ne vrši svoju osnovnu funkciju zaštite kulturne baštine nego, upravo suprotno, biva sredstvom manipulacije koje zlorabi svoju poziciju u sustavu, potpomažući unošenje drugovrsnih, prvenstveno investicijskih interesa u proces donošenja odluka.

Kako je racionalno za pretpostaviti da okolnost donošenja ovako važnih dokumenata neposredno pred izbore može stvoriti procesni i institucionalni vakuum u upravnom postupku kojim bi se reagiralo na štetne postupke prema kulturnim dobrima, pozivamo vas da temeljem članka 86. Zakona o zaštiti i očuvanju kulturnih dobara, a najkasnije 8 dana od primitka ovog dopisa: a) utvrdite ima li nedostataka ili nepravilnosti u radu Zavoda te b) zabranite provedbe protuzakonitih radnji.

U očekivanju vašeg žurnog odgovora, s poštovanjem.

Za Zelenu akciju
Tomislav Tomašević, predsjednik

Za Pravo na grad
Teodor Celakoski, voditelj inicijative


O tome obavijest:
- Gđa Marina Matulović – Dropulić, Ministrica, Ministarstvo
zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva
- G. Antun Palarić, Državni tajnik, Središnji ured za državnu upravu
- Prof. dr. Petar Selem, Predsjednik saborskog Odbora za obrazovanje, znanost i kulture
email to someone printer friendly

Ocjena:
0%


bullet R.E.M.
bullet Zagrebačka filharmonija sezona 2012/2013: Press konferencija (p)
bullet Festival hrvatskog animiranog filma po treći put u Zagrebu (p)
bullet Cineplexx East - Vodeći kino prikazivač u ovom dijelu Europe dolazi u Zagreb (p)
bullet Dani hrvatskog filma 2012: Kritični dani na 21. Danima hrvatskog filma (p)
bullet FILM: ŽENSKA PRAVA HOĆU, drama by Ada Jukić
bullet In memoriam IVICA PERCL 16.3.2007.-16.3.2012. (p)
bullet Jonathan Franzen u Zagrebu (p)
bullet Nakon tri godine Rebel Star ponovno u Teatru &TD (p)
bullet Picksiebner koncert u Hard Placeu (p)
bullet Završena potpuna digitalizacija svih CineStar kina (p)
bullet RAF 2012: Održana press konferencija (p)
bullet Premijera lutkarske predstave 'Pekara Mišmaš' u ZKM-u (p)
bullet Kino Europa prikazuje canneskog slavodobitnika - film 'Turneja' Mathieua Amalrica (p)
bullet Kineski nacionalni cirkus 'Put svile', 25.4.2012. Dvorana Dražen Petrović (p)
bullet Knjiga 'Zločini u malom gradu' Marka Gimeneza za ljubitelje krimića (p)
bullet FILM: HARRISON, dokumentarni by Robert Jukić
bullet FILM: OPASNA METODA, biografska drama by Robert Jukić
bullet Knjiga 'Mrkli mrak, bez zvijezda' Stephena Kinga proglašena je najboljom knjigom mjeseca (p)
bullet FILM: JOHN CARTER, SF by Robert Jukić
bullet Roman 'Vožnja' James Sallisa za ljubitelje akcijskih krimića (p)
bullet FILM: KUPILI SMO ZOO, drama / komedija by Robert Jukić
bullet FILM: OPSTANAK, drama by Ada Jukić
bullet Roman 'Ubojice s razglednice' J. Pattersona i L. Marklund za ljubitelje napetih krimića (p)
bullet Roman 'Revolveraš : Kula tmine - knjiga prva' Stephena Kinga za fanove majstora fantastike (p)
bullet FILM: NOĆNI BRODOVI, drama by Ada Jukić
bullet Premijera predstave 'Lindarski kaban' u pulskom INK-u 9. ožujka 2012. (p)
bullet Edgar Degas – skulpture / 30. godina Galerije Klovićevi dvori (p)
bullet Snima se dokumentarni film o Dub Incorporationu koji dolaze u Zagreb 31. ožujka, 2012. (p)
bullet Premijera komedije 'Krletka' u Kerempuhu 10. ožujka 2012. (p)
bullet Redateljica Pouran Derakhshandeh i njenih sedam filmova u kinu Tuškanac (p)
bullet 'Video/Next' premijera u kino europa 12. ožujka 2012. (p)
bullet Filmovi S. Parajanova u zagrebačkom MM Centru (p)
bullet Film 'Slovenka' redatelja Damjana Kozolea u hrvatskim kinima (p)
bullet 'Krvna osveta' - novi film Joshue Marstona u hrvatskim kinima (p)
bullet Premijera filma 'Djeca su dobro' u Art kinu Grič (p)
bullet DOKUMENTARCI u MULTIPLEKSU: NA POČETKU BIJAŠE SVIJETLO & PROSVIJETLJENI by Ada Jukić
bullet 'Flekama' posebno priznanje 40. FEST- a (p)
bullet IZLOŽBA SOFIE THORSEN I MICHAELA KIENZERA, KUNSTHAUS GRAZ by Sonja Jeđud
bullet ZagrebDox 2012: Nagrada publike filmu 'Nije ti život pjesma Havaja' (p)

Ime:

Lozinka:


Zapamti me



Koji igrani filmski žanr odgovara recesijskoj stvarnosti:

Komedija

Drama

Horor

Krimi film



Glasova: 1643
Stare ankete

All rights reserved. F.I.L.M © 2011. Since 22.01.2003.
Naše tekstove je moguće pratiti preko RSS i TXT servisa.
news.xml - news.txt