najF.I.L.M.F.I.L.M.


DVD
........................ najave
........................ VHS najave
........................ recenzije
........................ kultni film
kino
........................ najave
........................ recenzije
........................ festivali
........................ premijere
........................ kino raspored
TV
........................ kolumna
........................ recenzije
kazalište
........................ predstave
........................ festivali
........................ raspored
glazba
........................ CD/DVD
........................ koncerti
literatura
........................ knjige
........................ časopisi
........................ stvaralaštvo
izložbe
........................ osvrti

________________________________
Interview
Moram vam reći
Arheološki kutak

________________________________
forum
........................ oglasnik
newsletter
linkovi
Novosti - HomeInternet tjednik
F.I.L.M.
Izdavac Udruga Artikul

Moram vam reći: BURZA VRIJEDNOSTI by Ada Jukić
Ada Jukić,Monday 08 October 2007'Koliko si ti dobila?' pitat će me. Ne smijem priznati da nisam ni kupila dionice. Znaš onaj vic o Bobiju? Moraš uplatiti, ako hoćeš dobiti na lutriji .

Pišem ovo u šest ujutro, u petak petoga listopada ove godine, dakle, prije nego su se otvorile burze i utvrdilo koliko su zaradili mali dioničari velike telefonske kompanije koja se davno prokapitalizirala, a nedavno isplatila i izvanrednu dobit onima koji su je zaslužili. A da bi danas mogli prodavati dionice, novopečeni dioničari morali su čekati u redovima da ih kupe, kao da je u bankama rasprodaja, kao da se otvara trgovački centar u kojima se dijele dionice!

I dok ja ovo pišem, neki čekaju pred tim burzovnim i depozitarnim vratima, kao što su čekali da kupe to što sad prodaju, uzbuđeni od prodaje i zarade preko noći, tko zna koliko će zaraditi? Čekaju odlučni da se obogate bez odlaganja, i to je moguće danas i kod nas, uostalom, i drugdje se to prije moglo dogoditi, moglo se otkriti zlato na Divljem zapadu ili sagraditi kuća u financijskom inženjeringu, i tamo se čekalo, ali ovo je drugo, ovo je financijsko tržište.Ja, dakle, nisam kupila te dionice i sad kao gubitnik gledam kako se drugi masovno obogaćuju, isključena iz tog narodnog know howa o ulaganju. Na televiziji su jučer prikazivali izračune zbog kojih tristopedeset tisuća ljudi nije moglo spavati, zaneseni mogućim dobitkom, kao kladioničari pred odlučnu utakmicu, kao kockari u velikom domaćem Las Vegasu s osiguranim adutima.

Prvo, znaju da ne smiju biti nezadovoljni svojim zgoditkom, osobito ako su u takvoj množini. Dobro, zgoditak im je umanjen, jer nisu dobiti koliko su im obećali da mogu, pa nisu uložili 38 tisuća, već manje od polovice, zbog onih koji su prije i poslije njih čekali u redovima, pa sad svi imaju manje, ali nije narod pohlepan. Neki su digli i kredite da plate koliko se moglo platiti, pa im sad ne treba toliko koliko su se zadužili, ali brojnost ipak donosi prednost, zna se da ne smiju izgubiti jer bi to utjecalo na njihovo biračko raspoloženje.

Drugo, a vezano s prvim, ipak nisu prepušteni samo tržištu. Što se može naučiti o ponudi i potražnji, kad je cijena dionica uz najveću potražnju bila tako niska? Zar nije skuplje ono čega nema dovoljno? Ali ne, uz interes koji bi podigao cijenu burzi pod oblake, cijena dionice digla se za simboličnu crtu od 'minimalca'. Budi miran, mali čovječe. Ipak netko brine o tebi. Ako ne baš o tebi, a ono o višim ciljevima, društvenim interesima, to jest investicijskim fondovima, a za tebe usput, ali tebi je svejedno, dok imaš koristi. A ako se netko pobrinuo za kupnju, ako Bog da bit će povoljna i prodaja, pa će sve dobro završiti. Onda ćeš danima pričati koliko si 'okrenuo' i kako je ona budala odustala, a ti si mu govorio..., pa kako ona budala nije prodala dionice kad i ti, pa je prodao jeftinije, pa kako je onaj blento (s)kupio tri punomoći, pa duplo zaradio, nije ni tako blesav, a nitko mu ništa ne može...

Ti znaš da je to prilika koju treba iskoristiti. Nema tu nikakvih analiza poslovanja, perpektiva razvoja, šta ti ja znam. Ne možeš ti čekati da se nešto razvije ili održi. Ti trebaš svoje nofce. I ti ih trebaš sad. Trebaš ih jučer, trebaš ih od onda od kad ih uložio, kad si se zadužio da dobiješ ono što ćeš uložiti. Nemaš ti vremena za spekulacije. Sad ili nikad. I zato si ovdje u redu, nije tebi problem pričekati na par tisuća.

Naravno, nisi ti ljubitelj te tvrtke, daleko od toga, znaš ti da si čekao dvije godine i platio telefonski priključak, deset mjeseci si ti uplaćivao u dojčmarkama, deset uplatnica u protuvrijednosti, pa sve propalo kad su firmu prodali, zna se tko ju je prodao. Pa pretplata, kakva pretplata, kome to ti plaćaš, oni će tebi pretplate! I ono o impulsima, kad su sekundu naplaćivali kao minutu, pa kako su im davali koncesije za monopol, i ovi i oni, svi su isti, ma ja ću njima monopol, sad će konkurencija to sve srezati (ali, ako malo bolje promisliš, zar ti je sad stalo do konkurencije, sad kad si 'postao dioničar', zar ti sad ne odgovara pretplata, zar ti ne odgovara da su fiksne linije i ti DTK-i i što ti ga ja znam kabeli koje si sam financirao, nemoj ti meni, ti si financirao Tecom prije Deutsche Tecoma i sad tu stojiš da kupiš ono što je tvoje, pa prodaš prije nego ga rasklimaju drugi provideri i ne uvedu porez na tvoj prihod od ulaganja kapitala. Neki bi sad uvodili porez na tvoju crkavicu! A koliko si se ti namučio? Koliko si čekao u redovima? Koliko si formulara ispunio i potvrda i zadužnica! Dakle, sad bi oni tebe, kad su tajkuni podigli dobit i potrošili, bez kune poreza, sad bi oni narod zbog te sirotinje...

Kad pomisliš da si skupio sve što su tražili, rekli su, svako po 38 tisuća, ti računaš 5 tisuća eura, da se lakše računa, ti si se dakle, isprsio, nije bilo lako, otkud tebi 5 tisuća eura, pa ti nemaš kune, i ako sad, u petak petoga okreneš pet tisuća, dobro, kuna, nisi gramzljiv, ti si zadovoljan malim, evo pet tisuća, ako budu kupovali po 350 kuna, zašto ne bi po to kupovali, pa to du dobre dionice, firma je solidna, treba tim fondovima tih dionica, mogli bi dat i više, ma dobra je to firma, neće propast dok narod telefonira, Ma i ti bi čekao da možeš, ali ne možeš, moraš poplaćati režije, a treba i za zimnicu... Zaradio bi i više, da ti nisu srezali, otkud njima pravo da režu, rekli su, može svako po 38 i ti si ih našao, ni ti ne znaš kako, ali si našao i predao ih tamo, još ih drže, a onda ti kažu, ne može toliko, može upola manje... Ali, opet, možda je i bolje da su ti smanjili kvotu, jer da si sve dao što si mogao, sad bi još manje spavao, nije to ipak tako jednostavno.

A oni koji su uplatili samo po jednu dionicu, i sad i bez nje ostali, toliko su im srezali! Oni koji su htjeli iz principa, oni hoće svoje pravo, nije im do dobiti. 'Ne dam ja njima svoje nofce, doći ću ja njima na Skupštinu!' Eto im sad...

Mogućnost sudjelovanja u tajkunskom užitku makar i u umanjenon mjerilu (ne može se reći bez ulaganja, pa tu se radi baš o ulaganju, zar ne, budimo pravedni , uzbudljiva je kao rulet. I osjećaj zaslužene nagrade. Ja sam svoje nofce riskirao! Tko je meni garantirao da ću što dobiti! Mog'o sam sve i izgubit! A sad oni koji nisu ni prstom maknuli, sad im je krivo što sam ja zaradio! Nabijem im... kompleks manje vrijednosti, op. aut.).

Na burzi izvora zarade na najvišoj je cijeni mogućnost zarade bez rada, bez trajanja ulaganja, u izvanrednoj situaciji koju samo neki 'kuže'. Pri tome se ne računa čekanje, guranje, gužvanje i pritisak birokratskih zahtjeva koje treba izdržati. Cilj je dočepati se ograničenog dobra i unovčiti ga u rekordnom vremenu. Ne radi se tu o ulaganju imovine u poduzetničku budućnost i uzbuđenju dioničara koji za doručkom prije vijesti čita izvještaje s burze. Radi se o čarobnoj formuli, o mađioničarskom triku s novčanicama u šeširu kojih jučer nije bilo. Na burzi popularnosti trguje se društvenim vrijednosnicama. Ostali čekaju 'svoju dionicu'.

Napomena: fotografija nije snimljena pred bankom, već na drugoj manifestaciji (Sajam kruha i slastica) na kojem su se dijelili uzorci
email to someone printer friendly

Ocjena:
0%


bullet R.E.M.
bullet Zagrebačka filharmonija sezona 2012/2013: Press konferencija (p)
bullet Festival hrvatskog animiranog filma po treći put u Zagrebu (p)
bullet Cineplexx East - Vodeći kino prikazivač u ovom dijelu Europe dolazi u Zagreb (p)
bullet Dani hrvatskog filma 2012: Kritični dani na 21. Danima hrvatskog filma (p)
bullet FILM: ŽENSKA PRAVA HOĆU, drama by Ada Jukić
bullet In memoriam IVICA PERCL 16.3.2007.-16.3.2012. (p)
bullet Jonathan Franzen u Zagrebu (p)
bullet Nakon tri godine Rebel Star ponovno u Teatru &TD (p)
bullet Picksiebner koncert u Hard Placeu (p)
bullet Završena potpuna digitalizacija svih CineStar kina (p)
bullet RAF 2012: Održana press konferencija (p)
bullet Premijera lutkarske predstave 'Pekara Mišmaš' u ZKM-u (p)
bullet Kino Europa prikazuje canneskog slavodobitnika - film 'Turneja' Mathieua Amalrica (p)
bullet Kineski nacionalni cirkus 'Put svile', 25.4.2012. Dvorana Dražen Petrović (p)
bullet Knjiga 'Zločini u malom gradu' Marka Gimeneza za ljubitelje krimića (p)
bullet FILM: HARRISON, dokumentarni by Robert Jukić
bullet FILM: OPASNA METODA, biografska drama by Robert Jukić
bullet Knjiga 'Mrkli mrak, bez zvijezda' Stephena Kinga proglašena je najboljom knjigom mjeseca (p)
bullet FILM: JOHN CARTER, SF by Robert Jukić
bullet Roman 'Vožnja' James Sallisa za ljubitelje akcijskih krimića (p)
bullet FILM: KUPILI SMO ZOO, drama / komedija by Robert Jukić
bullet FILM: OPSTANAK, drama by Ada Jukić
bullet Roman 'Ubojice s razglednice' J. Pattersona i L. Marklund za ljubitelje napetih krimića (p)
bullet Roman 'Revolveraš : Kula tmine - knjiga prva' Stephena Kinga za fanove majstora fantastike (p)
bullet FILM: NOĆNI BRODOVI, drama by Ada Jukić
bullet Premijera predstave 'Lindarski kaban' u pulskom INK-u 9. ožujka 2012. (p)
bullet Edgar Degas – skulpture / 30. godina Galerije Klovićevi dvori (p)
bullet Snima se dokumentarni film o Dub Incorporationu koji dolaze u Zagreb 31. ožujka, 2012. (p)
bullet Premijera komedije 'Krletka' u Kerempuhu 10. ožujka 2012. (p)
bullet Redateljica Pouran Derakhshandeh i njenih sedam filmova u kinu Tuškanac (p)
bullet 'Video/Next' premijera u kino europa 12. ožujka 2012. (p)
bullet Filmovi S. Parajanova u zagrebačkom MM Centru (p)
bullet Film 'Slovenka' redatelja Damjana Kozolea u hrvatskim kinima (p)
bullet 'Krvna osveta' - novi film Joshue Marstona u hrvatskim kinima (p)
bullet Premijera filma 'Djeca su dobro' u Art kinu Grič (p)
bullet DOKUMENTARCI u MULTIPLEKSU: NA POČETKU BIJAŠE SVIJETLO & PROSVIJETLJENI by Ada Jukić
bullet 'Flekama' posebno priznanje 40. FEST- a (p)
bullet IZLOŽBA SOFIE THORSEN I MICHAELA KIENZERA, KUNSTHAUS GRAZ by Sonja Jeđud
bullet ZagrebDox 2012: Nagrada publike filmu 'Nije ti život pjesma Havaja' (p)

Ime:

Lozinka:


Zapamti meKoji igrani filmski žanr odgovara recesijskoj stvarnosti:

Komedija

Drama

Horor

Krimi filmGlasova: 1649
Stare ankete

All rights reserved. F.I.L.M © 2011. Since 22.01.2003.
Naše tekstove je moguće pratiti preko RSS i TXT servisa.
news.xml - news.txt