najF.I.L.M.F.I.L.M.


DVD
........................ najave
........................ VHS najave
........................ recenzije
........................ kultni film
kino
........................ najave
........................ recenzije
........................ festivali
........................ premijere
........................ kino raspored
TV
........................ kolumna
........................ recenzije
kazalište
........................ predstave
........................ festivali
........................ raspored
glazba
........................ CD/DVD
........................ koncerti
literatura
........................ knjige
........................ časopisi
........................ stvaralaštvo
izložbe
........................ osvrti

________________________________
Interview
Moram vam reći
Arheološki kutak

________________________________
forum
........................ oglasnik
newsletter
linkovi
Novosti - Home



Internet tjednik
F.I.L.M.
Izdavac Udruga Artikul

Pravo na Grad: Obmanom javnosti do izmjene GUP-a i ubrzanog rušenja (p)
PRESS,Tuesday 26 June 2007



SVIM MEDIJIMA

Poštovani,

U privitku možete naci priopcenje za medije sa današnje tiskovne konferencije Prava na grad i Zelene akcije te dodatne materijale - analizu prijedloga izmjena GUP-a te tekst peticije koju je potpisalo vise od 50 000 gradjaana.

Pravo na grad i Zelena akcija
Zagreb, 26. lipnja 2007.

Obmanom javnosti do izmjene GUP-a i ubrzanog rušenja

Prijedlog izmjena Generalnog urbanističkog plana (GUP) kojeg je Poglavarstvo sredinom lipnja uputilo na prvo čitanje Gradskoj skupštini omogućuje neograničenu izgradnju u donjogradskim blokovima. Međutim, znajući da bi se javnost snažno suprotstavila takvom dokumentu, na javnu raspravu u svibnju nije upućen taj, već drugi, blaži prijedlog izmjena GUP-a kojeg su izradili stručnjaci Zavoda za prostorno uređenje. Na prijedlog izmjena GUP-a koje je izradio Zavod, Pravo na grad i Zelena akcija su tijekom javne rasprave uložile primjedbe temeljene na peticiji "Stop devastaciji Cvjetnog trga i Donjeg grada" koju je potpisalo preko 50.000 građana i građanki. No, ne samo da niti jedna od tih primjedbi nije uvažena, nego je i prvobitni prijedlog Zavoda promijenjen. Time je gradska vlast izigrala struku i obmanula javnost, izbjegavajući da se raspravlja o njenim stvarnim namjerama.

........ (vise u privitku).................


INICIJATIVA “PRAVO NA GRAD” I ZELENA AKCIJA
kontakt: Teodor Celakoski | m: 091 333 52 56 | e: pravonagrad@gmail.com
www.pravonagrad.org | www.zelena-akcija.hr
Zagreb, 26. lipnja 2007.


Obmanom javnosti do izmjene GUP-a i ubrzanog rušenja Prijedlog izmjena Generalnog urbanističkog plana (GUP) kojeg je Poglavarstvo sredinom lipnja uputilo na prvo čitanje Gradskoj skupštini omogućuje neograničenu izgradnju u donjogradskim blokovima. Međutim, znajući da bi se javnost snažno suprotstavila takvom dokumentu, na javnu raspravu u svibnju nije upućen taj, već drugi, blaži prijedlog izmjena GUP-a kojeg su izradili stručnjaci Zavoda za prostorno uređenje. Na prijedlog izmjena GUP-a koje je izradio Zavod, Pravo na grad i Zelena akcija su tijekom javne rasprave uložile primjedbe temeljene na peticiji "Stop devastaciji Cvjetnog trga i Donjeg grada" koju je potpisalo preko 50.000 građana i građanki. No, ne samo da niti jedna od tih primjedbi nije uvažena, nego je i prvobitni prijedlog Zavoda promijenjen. Time je gradska vlast izigrala struku i obmanula javnost, izbjegavajući da se raspravlja o njenim stvarnim namjerama.

Zadnjim prijedlogom Poglavarstva u potpunosti se zadovoljavaju interesi i planovi građevinskog biznisa vezani za blok na Cvjetnom trgu i još 15 donjogradskih blokova. Tako se za novu izgradnju unutar blokova ukidaju sva sadržajna ograničenja, pa će sve njih biti moguće popuniti stanovima, uredima i trgovačkim centrima. Nadalje, omogućuje se maksimalna izgrađenost (do 100 posto) i neograničena visina objekata, što će dovesti do potpunog zatrpavanja unutrašnjosti blokova. Konačno, dopušta se ukopavanje rampi, odnosno ulaza u podzemne garaže na javnoprometnim površinama, što znači uništavanje tih površina, pa čak i pješačkih zona (uključujući i onu u Varšavskoj ulici). Sve to jasno pokazuje u čiju korist se mijenja GUP. Upravo je ovih nekoliko elemenata nedostajalo u važećem GUP-u kako bi se na Cvjetnom trgu mogao izgraditi projekt HOTO grupe.

Iako trenutni prijedlog zasad ne predviđa izgradnju javnih garaža u donjogradskim blokovima, izvjesno je da će gradska vlast nastaviti s istom metodom obmane javnosti te da će u zadnji tren, pred finalno donošenje izmjena GUP-a, organizirati umetanje amandmana kojima će se i to omogućiti. Investitoru na Cvjetnom trgu gradska vlast međutim ne pogoduje samo mijenjanjem GUPa. Kako se nedavno moglo saznati iz medija, Grad prije donošenja izmjena planira izdati lokacijske dozvole za građevinske pothvate u bloku, kako bi se s rušenjem moglo početi već tijekom ljeta. Pored toga je i sam Grad Zagreb, za potrebe istog projekta, zatražio lokacijsku dozvolu za ulazno-izlaznu rampu u podzemnu garažu u Varšavskoj ulici, čime izravno sudjeluje u razaranju postojeće pješačke zone.

Sva opisana pogodovanja usprkos otvorenom protivljenju javnosti, kao i ona prethodna (davanje povlaštenih informacija prilikom kupnje nekretnina i sudjelovanje gradskih dužnosnika u investitorovom žiriju), navode na sumnju da je ovdje na djelu korupcija. Na idućoj sjednici Gradske skupštine (28. lipnja) Pravo na grad i Zelena akcija će predati peticiju te zatražiti od gradskih zastupnika da nipošto ne izglasaju dio izmjena GUP-a koje se odnose na Donji grad. Također, zahtijevamo od Grada da ne izdaje nikakve dozvole, a posebno ne onu za ulazno-izlaznu rampu u Vašavskoj ulici kojom se uništava pješačka zona i naš zajednički javni prostor. Ovime ulazimo u novu fazu otpora koji će se nastaviti u svim etapama eventualne realizacije projekta na Cvjetnom trgu. S protestnim akcijama krećemo već od idućeg tjedna te ćemo javno pozvati građane i građanke da nam se pridruže.



INICIJATIVA “PRAVO NA GRAD” I ZELENA AKCIJA
www.pravonagrad.org | www.zelena-akcija.hr
PETICIJA
ZAUSTAVIMO DEVASTACIJU CVJETNOG TRGA I DONJEG GRADA!


Gradska vlast i privatni investitor, u dogovoru sklopljenom iza leđa građana, mimo procedure i suprotno postojećim propisima, planiraju rušenje u zaštićenoj povijesnoj jezgri i uništavanje kulturnog identiteta Zagreba. U bloku na Cvjetnom trgu, a uskoro i u ostalim donjogradskim blokovima, planira se izgradnja mimo javnog interesa sa sadržajima namijenjenim isključivo eliti i nedostupnim za većinu građana. Pretrpavanje blokova trgovačko-poslovnim sadržajima uzrokovat će prometno zagušenje centra Zagreba te potpuni kolaps javnog prijevoza.
Zahtijevamo:
(1) zaustavljanje izgradnje trgovačkog, poslovnog i stambenog centra Hoto grupe na
Cvjetnom trgu;
(2) planiranje projekata u donjogradskim blokovima prema načelima pažljive obnove i revitalizacije uz jasno utvrđivanje javnog interesa kroz sudjelovanje građana i neovisne
struke;
(3) zaustavljanje izgradnje novih javnih garaža kako je i zabranjeno postojećim Generalnim urbanističkim planom (prostor zabrane je omeđen Kačićevom, Vodnikovom, Branimirovom, Borninom, Bauerovom, Vlaškom, Ribnjakom i Mikloušićevom ulicom), te
(4) proširenje pješačke zone u centru Zagreba.
email to someone printer friendly

Ocjena:
0%


bullet R.E.M.
bullet Zagrebačka filharmonija sezona 2012/2013: Press konferencija (p)
bullet Festival hrvatskog animiranog filma po treći put u Zagrebu (p)
bullet Cineplexx East - Vodeći kino prikazivač u ovom dijelu Europe dolazi u Zagreb (p)
bullet Dani hrvatskog filma 2012: Kritični dani na 21. Danima hrvatskog filma (p)
bullet FILM: ŽENSKA PRAVA HOĆU, drama by Ada Jukić
bullet In memoriam IVICA PERCL 16.3.2007.-16.3.2012. (p)
bullet Jonathan Franzen u Zagrebu (p)
bullet Nakon tri godine Rebel Star ponovno u Teatru &TD (p)
bullet Picksiebner koncert u Hard Placeu (p)
bullet Završena potpuna digitalizacija svih CineStar kina (p)
bullet RAF 2012: Održana press konferencija (p)
bullet Premijera lutkarske predstave 'Pekara Mišmaš' u ZKM-u (p)
bullet Kino Europa prikazuje canneskog slavodobitnika - film 'Turneja' Mathieua Amalrica (p)
bullet Kineski nacionalni cirkus 'Put svile', 25.4.2012. Dvorana Dražen Petrović (p)
bullet Knjiga 'Zločini u malom gradu' Marka Gimeneza za ljubitelje krimića (p)
bullet FILM: HARRISON, dokumentarni by Robert Jukić
bullet FILM: OPASNA METODA, biografska drama by Robert Jukić
bullet Knjiga 'Mrkli mrak, bez zvijezda' Stephena Kinga proglašena je najboljom knjigom mjeseca (p)
bullet FILM: JOHN CARTER, SF by Robert Jukić
bullet Roman 'Vožnja' James Sallisa za ljubitelje akcijskih krimića (p)
bullet FILM: KUPILI SMO ZOO, drama / komedija by Robert Jukić
bullet FILM: OPSTANAK, drama by Ada Jukić
bullet Roman 'Ubojice s razglednice' J. Pattersona i L. Marklund za ljubitelje napetih krimića (p)
bullet Roman 'Revolveraš : Kula tmine - knjiga prva' Stephena Kinga za fanove majstora fantastike (p)
bullet FILM: NOĆNI BRODOVI, drama by Ada Jukić
bullet Premijera predstave 'Lindarski kaban' u pulskom INK-u 9. ožujka 2012. (p)
bullet Edgar Degas – skulpture / 30. godina Galerije Klovićevi dvori (p)
bullet Snima se dokumentarni film o Dub Incorporationu koji dolaze u Zagreb 31. ožujka, 2012. (p)
bullet Premijera komedije 'Krletka' u Kerempuhu 10. ožujka 2012. (p)
bullet Redateljica Pouran Derakhshandeh i njenih sedam filmova u kinu Tuškanac (p)
bullet 'Video/Next' premijera u kino europa 12. ožujka 2012. (p)
bullet Filmovi S. Parajanova u zagrebačkom MM Centru (p)
bullet Film 'Slovenka' redatelja Damjana Kozolea u hrvatskim kinima (p)
bullet 'Krvna osveta' - novi film Joshue Marstona u hrvatskim kinima (p)
bullet Premijera filma 'Djeca su dobro' u Art kinu Grič (p)
bullet DOKUMENTARCI u MULTIPLEKSU: NA POČETKU BIJAŠE SVIJETLO & PROSVIJETLJENI by Ada Jukić
bullet 'Flekama' posebno priznanje 40. FEST- a (p)
bullet IZLOŽBA SOFIE THORSEN I MICHAELA KIENZERA, KUNSTHAUS GRAZ by Sonja Jeđud
bullet ZagrebDox 2012: Nagrada publike filmu 'Nije ti život pjesma Havaja' (p)

Ime:

Lozinka:


Zapamti me



Koji igrani filmski žanr odgovara recesijskoj stvarnosti:

Komedija

Drama

Horor

Krimi film



Glasova: 1643
Stare ankete

All rights reserved. F.I.L.M © 2011. Since 22.01.2003.
Naše tekstove je moguće pratiti preko RSS i TXT servisa.
news.xml - news.txt