najF.I.L.M.F.I.L.M.


DVD
........................ najave
........................ VHS najave
........................ recenzije
........................ kultni film
kino
........................ najave
........................ recenzije
........................ festivali
........................ premijere
........................ kino raspored
TV
........................ kolumna
........................ recenzije
kazalište
........................ predstave
........................ festivali
........................ raspored
glazba
........................ CD/DVD
........................ koncerti
literatura
........................ knjige
........................ časopisi
........................ stvaralaštvo
izložbe
........................ osvrti

________________________________
Interview
Moram vam reći
Arheološki kutak

________________________________
forum
........................ oglasnik
newsletter
linkovi
Novosti - Home



Internet tjednik
F.I.L.M.
Izdavac Udruga Artikul

Žedno uho u Tvornici od 13. svibnja do 4. lipnja 2012. (p)
press / Tvornica kulture,Thursday 22 March 2012



13.5. - 4.6.2012.
Tvornica Kulture
ŽEDNO UHO FESTIVAL

Žedno Uho festival se ne vraća jer zapravo nikad nije ni otišao!

Naime, još se lani, kad je poslužio kao uvod u nadolazeći premijerni Terraneo, ovaj festival vratio svom izvornom formatu koji je svojevremeno njegovan u KSET-u pa je kroz 3 tjedna trajanja predstavio niz iznimnih imena u rasponu od Mercury Rev i Crippled Black Phoenix, preko Animal Collective i Swans, sve do zaključnog The Jon Spencer Blues Explosion koncerta.



Budući se takav obnovljeni koncept pokazao jako zahvalnim odlučeno je da se s njim nastavi i ove godine pa će tako u rasponu od 13.05. – 04.06.2012. Tvornicu kulture pohoditi mnogi vanserijski izvođači.

SLEEP
Na samom otvaranju u nedjelju 13.05. iznova oformljeni američki stoner-doom metal heroji Sleep će demonstrirati zbog čega ih se smatra jednim od najutjecajnijih metal bendova devedesetih iz kojeg su kasnije nastali ništa manje cijenjeni High On Fire i Om. Uz njih će zasvirati i naši stari znanci A Storm Of Light, post metal bend predvođen gitaristom Joshom Grahamom koji je najpoznatiji kao pridruženi član legendarnih Neurosis zadužen za vizualizacije. Sličnu ulogu danas ima i u grupi Sleep.

TINDERSTICKS
Već dan poslije 14.05. u Zagreb se sa sjajnim novim albumom vraćaju miljenici ovdašnje publike Tindersticks. Tako će dvije godine nakon nezaboravnog nastupa u prepunom Kinu SC i, što je još važnije, neposredno po objavljivanju albuma za koji je kritika gotovo jednoglasno ustvrdila da prestavlja njihovo najbolje izdanje u zadnjih 15 godina, ovi britanski velikani soulom obojenog indie rocka ponovo demostrirati zašto s godinama postaju sve bolji, baš poput najboljih crnih vina koja toliko vole.

TERA MELOS
Ovo će trodnevno otvaranje Žednog uha u utorak 15.05. zaključit izvrsni kalifornijski Tera Melos. Premda je math rock pojam koji se najčešće vezuje uz ovaj potpuno nepredvidivi trojac, svojom otvorenošću i sklonošću eksperimentiranju s raznolikom glazbom u rasponu od jazza i ambijentalne elektronike, sve do noise rocka s daškom improvizacije, svaki pokušaj opisivanja unaprijed osuđuju na propast. I sve što vam tada preostaje je pokušati izbaciti imena na koja vas u određenom trenutku njihova glazba asocira, što na kraju rezultira vrlo zanimljivim i šarolikim društvom: US Maple, Health, Animal Collective, Hella, Don Caballero, Squarepusher te mnogi, mnogi drugi.

RICHARD BUCKNER
Nakon, nadamo se, zasluženog odmora, priča se nastavlja 24.05. uz nastup iznimnog američkog kantautora Richarda Bucknera. Premda je tijekom gotovo dvadesetogodišnje karijere objavio jedanaest albuma svo je to vrijeme svojevoljno djelovao negdje na društvenoj i medijskoj periferiji vodeći život nomada-trubadura. Nijemu svo to vrijeme nedostajalo podrške mnogo poznatijih kolega poput dvojca Burns-Convertino iz Calexica koji su ga na albumima pratli prije deset ili petnaest godina, ili Stevea Shelleya iz Sonic Youth koji je to isto radio na izvrsnom lanjskom albumu „Our Blood“, no čini se da je za njega konačna prekretnica nastupila s planetarnim usjehom Bon Ivera, odnosno Justina Vernona koji Bucknera redovito ističe kao svog najvećeg uzora. To ne znači da se ovaj već po povratku s euroske turneje neće preseliti u neki drugi grad, ali će mu zasigurno unijeti dašak sigurnosti u njegov težak i mukotrpan, ali zato sjajnim ostvarenjima prepun život.

ROCKET FROM THE TOMBS
Još jedna istinska legenda se vraća u Zagreb 26.05. kad će David Thomas po treći put nogom kročiti u ovaj grad. Nakon Wooden Birds 1986., Two Pale Boysa 1996., a zatim i Pere Ubu koji su prije 6 godina zasvirali upravo na Žednom uhu, ova se ikona američkog nezavisnog rocka vraća sa svojim prvim bendom, legendarnim proto-punkerima iz Clevelanda Rocket From The Tombs. Nastali 1974. nakon nepunih godinu dana djelovanja rascjepili su se na punkerskije The Dead Boys i avangardnije Pere Ubu, ne ostavivši pri tom za sobom nikakav pristojniji tonski zapis ali zato pokupivši sa sobom svatko svoj materijal koji je potom postao prvim službenim snimkama novonastalih bendova. Trideset godina poslije ova se grupa okuplja kako bi konačno u studiju snimila originalne pjesme, da bi lani svjetlo dana ugledao i potpuno novi materijal koji se našao na albumu „Barfly“ i pokazao da nakon gotovo 4 desetljeća karijere ovi momci imaju još puno toga za reći.

TORTOISE
Za kraj ovogodišnjeg Žednog uha 04.06. nam dolaze genijalci iz Chicaga, grupa koja je sredinom devedetih mijenjala zvuk rock glazbe kakvu smo dotad poznavali i koja je najzaslužnija za nastanak danas popularnog post-rocka. Tortoise su zadnji album objavili 2009.


http://www.tvornicakulture.com/tvornica-kulture-2012-05-13-zedno-uho.html

email to someone printer friendly

Ocjena:
0%


bullet R.E.M.
bullet Žedno uho u Tvornici od 13. svibnja do 4. lipnja 2012. (p)
bullet Saša Božić u Teatru &TD priprema Marinkovićevu 'Gloriju' (p)
bullet 'How To Make – Ideen, Notationen, Materialisierungen' at Kunsthaus Dresden (p)
bullet Plavi ciklus: Pogorelić i Kitajenko u Lisinskom 23. ožujka 2012. (p)
bullet Zagrebačka filharmonija sezona 2012/2013: Press konferencija (p)
bullet Animafest 2012: Press konferencija (p)
bullet 36.Smotra kazališnih amatera Zagreba - SKAZ - 23.03/04.04.2012. (p)
bullet Festival hrvatskog animiranog filma po treći put u Zagrebu (p)
bullet Četiri hrvatska filma u natjecateljskom programu Annecyja (p)
bullet Poziv na radionicu 'Osnove tehnika rada s filmom'! (p)
bullet Cineplexx East - Vodeći kino prikazivač u ovom dijelu Europe dolazi u Zagreb (p)
bullet Dani hrvatskog filma 2012: Kritični dani na 21. Danima hrvatskog filma (p)
bullet The Unschool Art School MFA/PhD (p)
bullet T.A.L.K. A.B.O.U.T. P.O.R.N. (p)
bullet Izložba '...Crteži iii' u Galeriji Anex (p)
bullet FILM: ŽENSKA PRAVA HOĆU, drama by Ada Jukić
bullet In memoriam IVICA PERCL 16.3.2007.-16.3.2012. (p)
bullet Jonathan Franzen u Zagrebu (p)
bullet Poziv umjetnicima za IETM Zagreb (p)
bullet Na 100.00 volta - Zagrebačka filharmonija, maestro Schiffman i pijanist Boyde (p)
bullet Worldwide deadline reminder: jobs, scholarships, competitions, residencies, exhibitions (p)
bullet Potpora fonda Eurimages filmskim projektima 'Svećenikova djeca' Vinka Brešana i 'Cure' Andreje Štake
bullet Kultura promjene SC poziva na radionicu Glas kao tijelo, tekst kao glazba! (p)
bullet Svečano otvoren Zgraf 11 (p)
bullet otvaranje josip kaniza (p)
bullet Sale of contemporary Arab, Turkish and Iranian photography at CMOOA's (p)
bullet Exhibition of Hervé Fischer at the Gallery Parisienne (p)
bullet Stephan Balkenhol at DEWEER gallery (p)
bullet Graduate Course in Art Practise in Cyprus (p)
bullet Nakon tri godine Rebel Star ponovno u Teatru &TD (p)
bullet Sunnysiders - Licence to Blues - Koncertna promocija (p)
bullet Picksiebner koncert u Hard Placeu (p)
bullet NICO DOCKX at PREMIERE OPENING of ESTHER DONATZ GALLERY. 17 MARCH 2012 (p)
bullet Prezentacija Vodiča HMNU (p)
bullet Geenger Records traži suradnike! (p)
bullet ALASKA vas poziva na rokkanje_najava (p)
bullet RockLive Festival - promjena termina i prijave bendova (p)
bullet 'TRAŽI SE PRIJATELJ' - glazbom protiv nasilja (p)
bullet 'Uskršnja jaja' na Filmskom festivalu Tribeca (p)

Ime:

Lozinka:


Zapamti me



Koji igrani filmski žanr odgovara recesijskoj stvarnosti:

Komedija

Drama

Horor

Krimi film



Glasova: 1603
Stare ankete

All rights reserved. F.I.L.M © 2011. Since 22.01.2003.
Naše tekstove je moguće pratiti preko RSS i TXT servisa.
news.xml - news.txt