najF.I.L.M.F.I.L.M.


DVD
........................ najave
........................ VHS najave
........................ recenzije
........................ kultni film
kino
........................ najave
........................ recenzije
........................ festivali
........................ premijere
........................ kino raspored
TV
........................ kolumna
........................ recenzije
kazalište
........................ predstave
........................ festivali
........................ raspored
glazba
........................ CD/DVD
........................ koncerti
literatura
........................ knjige
........................ časopisi
........................ stvaralaštvo
izložbe
........................ osvrti

________________________________
Interview
Moram vam reći
Arheološki kutak

________________________________
forum
........................ oglasnik
newsletter
linkovi
Novosti - HomeInternet tjednik
F.I.L.M.
Izdavac Udruga Artikul

Jonathan Franzen u Zagrebu (p)
press / VBZ,Saturday 17 March 2012Izdavačka kuća V/B/Z ima čast i zadovoljstvo najaviti hrvatsko predstavljanje i gostovanje u Zagrebu jednog od najvećih svjetskih pisaca današnjice Jonathana Franzena.

Tribina s Jonathanom Franzenom održat će se u zagrebačkom VIP Clubu, Trg bana J. Jelačića 9, u četvrtak 22. ožujka 2012. godine, s početkom u 20 sati. Voditelj tribine je Borivoj Radaković.
Jonathan Franzen
VELIKI AMERIČKI PISAC

„On nije najbogatiji ni najslavniji pisac. Njegovi likovi ne rješavanju zločine, nemaju nadnaravne moći niti žive u budućnosti. Ali u svom najnovijem romanu, Sloboda, Franzen nam je pokazao kako danas živimo.“ Lev Grossman, Times
Ovo je citat s naslovnice časopisa Time koji je Jonathana Franzena nazvao „Velikim američkim piscem“ i na naslovnici objavio njegovu sliku, što je u stoljeću političkih, ekonomskih i ekoloških kriza te zaokupljenosti drugačijim oblicima slave, čast koja rijetko dopadne živućeg pisca.

Korekcije
Jonathan Franzen rođen je 1959. godine u SAD-u, mjestu Western Springs, država Illinois, a odrastao u predgrađu St. Louisa, država Missouri. Nakon što je 1981. godine diplomirao germanistiku na Swarthmore Collegeu, kao Fullbrightov stipendist odlazi studirati na Freie Universität u Berlinu, a kasnije kraće vrijeme radi u seizmološkom laboratoriju harvardskog sveučilišta. Za svoj prvi roman, The Twenty-Seventh City (objavljen 1988.) dobio je nagradu Whiting Award. Drugi roman, Strong Motion, objavio je 1992. godine. Svjetsku slavu i priznanje donosi mu tek treći roman Korekcije (2001), književni fenomen zadnjeg desetljeća 20. stoljeća. Korekcije su priča o disfunkcionalnoj obitelji Lambert, roman koji predočava zastrašujuće obrise kapitalističke Amerike. Članovi obitelji proživljavaju teške trenutke: Alfred Lambert boluje od Parkinsonove bolesti, a njegova supruga Enid i dalje se zavarava nadom u bolju budućnost. S nestrpljenjem očekuje obiteljsko božićno okupljanje na kojem će se pojaviti njihova djeca: Chip, Denise i Gary. Nije svjesna toga da se njihovi životi gotovo raspadaju. Korekcije su potrebne svima: Alfredovom umu, scenariju koji piše Chip, Garyjevoj obitelji, Denis – vrhunskoj kuharici - koja je dobila otkaz nakon afere sa šefovom ženom. Potrebne su religiji, ekonomiji, zdravstvu i društvu u cjelini. Ovim romanom Franzen secira američko društvo i međuljudske odnose, a zapravo opisuje sve nas. Korekcije su izazvale pravi val oduševljenja kritike i čitatelja, kritičari su roman prozvali „prvim pravim romanom novog tisućljeća“, a Franzena modernim Tolstojem. Roman je osvojio National Book Award. Prodan je u više od 3 milijuna primjeraka, što je za ozbiljnu književnost nevjerojatna brojka, a kritičari i čitatelji željno su iščekivali novi roman tada već jednog od najslavnijih svjetskih pisaca.

Sloboda
Devet godina nakon proslavljenih Korekcija, Franzen je objavio roman Sloboda, što je postao kulturni i izdavački događaj ljeta 2010. godine. Obama je Slobodu čitao to ljeto na godišnjem odmoru, Franzenova slika pojavila se na naslovnici Timea, i svi su iščekivali ocjenu kritike. Kritičari su Slobodu nazvali „romanom godine, romanom stoljeća“, a Franzena književnim genijem našeg vremena. Sloboda se doista može nazvati romanom ovog stoljeća jer to je roman koji progovara o našem vremenu, načinu života, psihologiji i međuljudskim odnosima jedne ere. Saga je to o dvije američke obitelji, Berglundovima i Emersonovima, koja kroz njihove životne priče daje kritički presjek vremena u kojem živimo a kojem se mnogo toga može zamjeriti, što Franzen izražava britkim humorom, ni u jednom trenu ipak ne gubeći razumijevanje za nedokučivu dubinu ljudske psihe. Malo tko bi se usudio svom romanu dati naslov Sloboda koji obvezuje i lako navodi na skretanje u sladunjave vode u kojima začin čine sloboda i ljubav, a da ostane na visini zadatka – da bude ironičan i zahtjevan, ozbiljan i sveobuhvatan. Kao da je izišao iz Tolstojeva šinjela, Franzen je napisao roman koji pokriva sve što je nesloboda u današnjem svijetu – ekološko razaranje, pohlepa, korporacije, rat (u Iraku), kapitalizam, a s njima i najvažnije međuljudske odnose – rodbinske relacije, prijateljstvo, ljubav, seks, preljub…

Kako biti sam i Neumjerena zona
U razdoblju dok je pisao Slobodu Franzen je objavio i dvije knjige esejističko-memoarske proze Kako biti sam (2004.) i Neumjerena zona (2007.). Obje su prevedene na hrvatski jezik i objavljene u nakladi VBZ-a. U tim esejima Franzen se otvorio svojoj čitalačkoj publici i progovorio o temama koje ga zaokupljaju. Tek nakon knjige eseja "Kako biti sam" čitatelji su doznali koliko je tegobno i složeno bilo iskustvo pisanja znamenitih "Korekcija", i koliko je osobna priča samog autora odigrala ulogu u romanu: najpoznatiji esej je svakako onaj uvodni, o Alzheimerovoj bolesti autorova oca, koja je na nezaboravan način interpretirana u "Korekcijama". Dakako, među 14 eseja uvršten je i veliki esej o sudbini američkog romana, koji je svojedobno izazvao veliki interes u svijetu. O čemu god pisao - o Oprah Winfrey, društvenim ili političkim pitanjima ili povratku socijalnog romana, Franzen piše zabavno i kompetentno.
U Neumjerenim zonama Franzen piše o obiteljskim temama, ali ovog puta kroz filter vlastitog odrastanja na Srednjem zapadu u sedamdesetim godinama. On se dotiče različitih tema: piše o Charlieju Brownu, bezuspješnim pokušajima gubljenja nevinosti, svom intenzivnom užitku u promatranju ptica, propalom braku, studiju njemačkog ili nevjerojatnom profesoru koji je utjecao na njega. Neumjerena zona je esejistička knjiga koja strastveno raščlanjuje i tumači svijet pripovijedajući o naizgled nevažnim detaljima istim onim moćnim stilom koji smo upoznali u Korekcijama i koje su Jonathana Franzena učinile jednim od najboljih suvremenih pisaca.

Danas
Franzen je bio velik prijatelj Davida Fostera Wallacea, kultnog američkog pisca, čije je samoubojstvo (2008.) duboko utjecalo na njega. Franzen danas živi u New Yorku sa spisateljicom Kathryn Chetkovich, posvećen je pisanju, redovito piše eseje za New Yorker i jedina ekstravagantna stvar u njegovom životu je promatranje ptica – hobi u kojem neizmjerno uživa i kojem se posvetio nakon objavljivanja Korekcija. Kako sam kaže: „Da nisam objavio Korekcije i da nisu tako dobro prihvaćene, ne vjerujem da bih sebi dopustio užitak u promatranju ptica – užitak poradi užitka samog.“ Jer do objavljivanja toga romana, Franzen se neprestano borio: da bude prihvaćen i priznat kao pisac, da uopće napiše roman, da osigura egzistenciju, da ne „izda“ roditelje i njihova očekivanja, da sačuva, sada, svoj propali brak.


Kritičari o Slobodi
"Roman upravo o tome kako danas živimo." - Lev Grossman,
Time

"Književni genij našeg vremena... Suvremeni klasik... Sloboda je roman godine, roman stoljeća."
Jonathan Jones, Guardian (U.K.)

"Zaboravite 3D filmove, ovo je 3D roman. Likovi su životni; njihova prošlost, sadašnjost i budućnost. Uistinu žive svoje živote... To je štivo koje se ne ispušta iz ruku, a pritom i umjetnost... Blaženstvo."
- Evening Standard

Prozom koja je u isti mah emocionalna i britka, Jonathan Franzen ocrtava likove koji s mukom kormilare svijetom tehnoloških naprava i novih pravila te pokazuje kako žongliraju ne bi li uspostavili ravnotežu između svojih životnih očekivanja i stvarnosti… Ovo je dosad najdublji roman Jonathana Franzena – roman koji je istovremeno zanimljiva priča o disfunkcionalnoj obitelji i neizbrisiv portret našeg vremena. - Michiko Kakutani,
The New York Times

„Veliki američki roman.“
Esquire

“Trijumf … Pravo zadovoljstvo čitanja.”
Michael H. Miller, The New York Observer

„Izvrsno ... Epski ... Izvanredan stilist.“
Ron Charles, The Washington Post

“Tko je broj jedan?” Nevažno je. Dovoljno je to što je Franzen napisao dva sjajna romana u samo jednom desetljeću, a ovaj najnoviji jednako je dobar kao prethodni.“
Blake Morrison, The Guardian

“Silno zabavan prikaz obitelji koja je u ratu sama sa sobom te briljantna disekcija nezadovoljstava i razočaranja suvremenim američkim životom ... Dojmljivo ... Sloboda, premda često navodi na smijeh, u suštini je nježna... Rijetko zadovoljstvo, neodoljiv poziv na čitanje do iznemoglosti ... Ako Slobodi s pravom ne pripada naslov velikog američkog romana našeg vremena, onda ne znam kome pripada.... Ovo je prvi veliki američki roman post Obamine ere.“
Benjamin Secher, Daily Telegraph


Knjige Jonathana Franzena u izdanju VBZ-a:
Korekcije (2002.)
Kako biti sam (2004.)
Neumjerena zona (2007.)
Sloboda (2011.)
email to someone printer friendly

Ocjena:
0%


bullet R.E.M.
bullet Zagrebačka filharmonija sezona 2012/2013: Press konferencija (p)
bullet Festival hrvatskog animiranog filma po treći put u Zagrebu (p)
bullet Cineplexx East - Vodeći kino prikazivač u ovom dijelu Europe dolazi u Zagreb (p)
bullet Dani hrvatskog filma 2012: Kritični dani na 21. Danima hrvatskog filma (p)
bullet FILM: ŽENSKA PRAVA HOĆU, drama by Ada Jukić
bullet In memoriam IVICA PERCL 16.3.2007.-16.3.2012. (p)
bullet Jonathan Franzen u Zagrebu (p)
bullet Nakon tri godine Rebel Star ponovno u Teatru &TD (p)
bullet Picksiebner koncert u Hard Placeu (p)
bullet Završena potpuna digitalizacija svih CineStar kina (p)
bullet RAF 2012: Održana press konferencija (p)
bullet Premijera lutkarske predstave 'Pekara Mišmaš' u ZKM-u (p)
bullet Kino Europa prikazuje canneskog slavodobitnika - film 'Turneja' Mathieua Amalrica (p)
bullet Kineski nacionalni cirkus 'Put svile', 25.4.2012. Dvorana Dražen Petrović (p)
bullet Knjiga 'Zločini u malom gradu' Marka Gimeneza za ljubitelje krimića (p)
bullet FILM: HARRISON, dokumentarni by Robert Jukić
bullet FILM: OPASNA METODA, biografska drama by Robert Jukić
bullet Knjiga 'Mrkli mrak, bez zvijezda' Stephena Kinga proglašena je najboljom knjigom mjeseca (p)
bullet FILM: JOHN CARTER, SF by Robert Jukić
bullet Roman 'Vožnja' James Sallisa za ljubitelje akcijskih krimića (p)
bullet FILM: KUPILI SMO ZOO, drama / komedija by Robert Jukić
bullet FILM: OPSTANAK, drama by Ada Jukić
bullet Roman 'Ubojice s razglednice' J. Pattersona i L. Marklund za ljubitelje napetih krimića (p)
bullet Roman 'Revolveraš : Kula tmine - knjiga prva' Stephena Kinga za fanove majstora fantastike (p)
bullet FILM: NOĆNI BRODOVI, drama by Ada Jukić
bullet Premijera predstave 'Lindarski kaban' u pulskom INK-u 9. ožujka 2012. (p)
bullet Edgar Degas – skulpture / 30. godina Galerije Klovićevi dvori (p)
bullet Snima se dokumentarni film o Dub Incorporationu koji dolaze u Zagreb 31. ožujka, 2012. (p)
bullet Premijera komedije 'Krletka' u Kerempuhu 10. ožujka 2012. (p)
bullet Redateljica Pouran Derakhshandeh i njenih sedam filmova u kinu Tuškanac (p)
bullet 'Video/Next' premijera u kino europa 12. ožujka 2012. (p)
bullet Filmovi S. Parajanova u zagrebačkom MM Centru (p)
bullet Film 'Slovenka' redatelja Damjana Kozolea u hrvatskim kinima (p)
bullet 'Krvna osveta' - novi film Joshue Marstona u hrvatskim kinima (p)
bullet Premijera filma 'Djeca su dobro' u Art kinu Grič (p)
bullet DOKUMENTARCI u MULTIPLEKSU: NA POČETKU BIJAŠE SVIJETLO & PROSVIJETLJENI by Ada Jukić
bullet 'Flekama' posebno priznanje 40. FEST- a (p)
bullet IZLOŽBA SOFIE THORSEN I MICHAELA KIENZERA, KUNSTHAUS GRAZ by Sonja Jeđud
bullet ZagrebDox 2012: Nagrada publike filmu 'Nije ti život pjesma Havaja' (p)

Ime:

Lozinka:


Zapamti meKoji igrani filmski žanr odgovara recesijskoj stvarnosti:

Komedija

Drama

Horor

Krimi filmGlasova: 1653
Stare ankete

All rights reserved. F.I.L.M © 2011. Since 22.01.2003.
Naše tekstove je moguće pratiti preko RSS i TXT servisa.
news.xml - news.txt