najF.I.L.M.F.I.L.M.


DVD
........................ najave
........................ VHS najave
........................ recenzije
........................ kultni film
kino
........................ najave
........................ recenzije
........................ festivali
........................ premijere
........................ kino raspored
TV
........................ kolumna
........................ recenzije
kazalište
........................ predstave
........................ festivali
........................ raspored
glazba
........................ CD/DVD
........................ koncerti
literatura
........................ knjige
........................ časopisi
........................ stvaralaštvo
izložbe
........................ osvrti

________________________________
Interview
Moram vam reći
Arheološki kutak

________________________________
forum
........................ oglasnik
newsletter
linkovi
Novosti - Home



Internet tjednik
F.I.L.M.
Izdavac Udruga Artikul

Premijera komedije 'Krletka' u Kerempuhu 10. ožujka 2012. (p)
press / Kerempuh,Thursday 08 March 2012



Premijera u ožujku

Jean Poiret: KRLETKA

Autor: Jean Poiret
Prijevod: Vladimir Gerić
Redatelj: Krešimir Dolenčić
Adaptacija teksta: Željka Udovičić i Krešimir Dolenčić
Scenografkinja: Marta Crnobrnja
Kostimograf: Neven Mihić
Oblikovatelj svjetla: Deni Šesnić
Koreograf: Dinko Bogdanić
Asistentica koreografa: Tina Vrtar Stipić
Obrade pjesama: Mario Mirković, Zvonko Presečki
Asistentica redatelja: Lea Anastazija Fleger
Asistentica produkcije: Petra Jagušić


Uloge:
Georges – Željko Königsknecht
Albin – Hrvoje Kečkeš
Francis – Mario Mirković
Filip – Ivan Đuričić
Lulas – Luka Petrušić
Mercèdès – Borko Perić
g. Tabaro – Velimir Čokljat
Ornela – Maja Posavec
Salomé – Filip Detelić
g. Petir – Edo Vujić
gđa Petir – Branka Trlin
Andrea – Ana Maras
Simoné – Linda Begonja


Naša „Krletka“ – je prostor igre koji je unutar kaveza spletenog od svojih žičica koje štite od vanjskog svijeta nes(p)retnim slučajem okolnosti „zarobio“ doista različite ljude, s nespojivim moralnim, svjetonazorskim, političkim uvjerenjima. Zarobio ih je u strukturi svojevrsne glazbene farse u trenutku kad sin homoseksualnog para koji vodi noćni klub odluči dovesti svoju zaručnicu i njenu ultrakonzervativnu obitelj na upoznavanje te traži od svog oca i njegovog partnera da budu ono što nisu – konzervativna, normalna obitelj. Naravno, komplikacije su neizbježne, one nasmijavaju, ali i pokazuju licemjerje, dvostrukost morala, ali i istinsku ljubav koja osigurava gotovo nježan kraj. U kojem sve ptičice tog kaveza ipak zajedno pjevaju!

Autor „Krletke“ Jean Poiret francuski je glumac, redatelj, scenarist i naravno – dramatičar. Tekst je napisan 1973.godine i iste godine praizveden u Parizu. Sam pisac igrao je glavnu ulogu, a predstava je postala pravi hit, osigurala svom autoru svjetsku slavu i doživjela čak 2000 izvedaba! No, to nije sve: 1978.po njoj je snimljen čuveni film „La cage aux folles“, zatim 1983.na Broadwayu ponovo uspješnica prema ovom komadu – no ovog puta riječ je o mjuziklu. I na kraju – 1996. snimljen je američki remake francuskog filma u kojem igraju Robin Williams, Nathan Lane, Gene Hackman i taj isto tako osvaja publiku.

A sada, 2012. „Krletka“ i u “Kerempuhu”! Dođite i uvjerite se zašto!




Više o predstavi


JEAN POIRET
Jean Poiret (pravim imenom Jean-Gustave Poiré) rođen je 17.8.1926. u Parizu. Bio je glumac, redatelj, producent te pisac drama i scenarija.
Nakon obrazovanja u glumačkoj školi u Rue Blanche, Jean Poiret napravio je svoje prve korake na daskama kabarea, gdje 1952., u teatru ˝Sarah Bernhardt˝, susreće Michela Serraulta s kojim osniva slavni komični duo i čija će profesionalna suradnja trajati do kraja Poiretovog života.
Dramski pisac Jean Poiret napisao je petnaestak djela, između kojih valja istaknuti Gorkoslad (Douce-Amèr), 1970., Krletka (La Cage aux folles), 1973., Veseli Uskrs (Joyeuses Paques), 1980., Klijenti (Les Clients), 1986., a napravio je i nekoliko obrada, između ostalih Krojač za dame (Tailleur pour dames), Georgesa Feydeaua te Poslije podne je to još ljepše, Raya Cooneya.
Njegova komedija ˝Krletka˝ praizvedena je u Parizu, u Théâtre du Palais-Royal, 1973. Poiret u njoj glumi te ista doživljava preko 2000 izvedbi. ˝Krletka˝ je inspirirala više ekranizacija, od kojih su najistaknutije ona istoimena francusko-talijanska iz 1978. u režiji Edouarda Molinara (u filmu igraju Ugo Tognazzi i Michel Serrault, a box office mu je preko 20 milijuna dolara) te američka iz 1996. pod nazivom ˝Birdcage˝ u režiji Mikea Nicholsa (igraju Nathan Lane, Robin Williams i Gene Hackman). 1983. komedija je adaptirana u mjuzikl na Broadwayu koji ubrzo postaje hit te osvaja publiku i brojne nagrade (Tony Award).
Od šezdesetih godina glumi u šezdesetak filmova i televizijskih ostvarenja (surađuje s Truffautom, Chabrolom, Clairom, Lautnerom, Mockyjem i brojnim drugim etabliranim redateljima).
Glumački talent Jeana Poireta jednako se cijeni, kao i njegova legendarna otmjenost. Jean Poiret višeznačajan je čovjek, često je istovremeno glumac i redatelj u istoj predstavi, bogatog smisla za humor i obožavan od publike.
Umro je od srčanog udara 14.3.1992. u Parizu i danas pripada slavnoj obitelji teatra posljednjih pedesetak godina.


KREŠIMIR DOLENČIĆ
Rođen 1962. Završio srednju muzičku i Klasičnu gimnaziju, a i Akademiju dramske umjetnosti. Režira iz vlastitog i donesenog materijala u svim većim hrvatskim kazalištima, na Dubrovačkim ljetnim igrama, Splitskom ljetu, Riječkim ljetnim noćima itd… Predavao glumu kao asistent na ADU, a bio predavač na Muzičkoj akademiji u Zagrebu, Rice University u Houstonu i Trinity College Of Music u Londonu. Do sada je režirao 40 opera na pozornicama Hrvatske, Slovenije, Engleske, Amerike i Kine. Mnoge su na repertoaru već više godina.
Režirao na pozornicama Gavelle, HNK Split, Dubrovačkih ljetnih igara, Zagrebačkog kazališta lutaka, HNK Ivana pl. Zajca Rijeka, Splitskog ljeta, HNK u Zagrebu, Zagrebačkog kazališta mladih…
Za svoj rad nagrađen je mnogim nagradama.
Osim kazalištem, bavi se i osmišljavanjem scenarija i režijom raznih manifestacija, otvara i zatvara svečanosti, sportske priredbe, radi na velikim prostorima i u sasvim malim. Nakon, sada već hit predstave, Čudo u Poskokovoj Dragi, ovo mu je druga suradnja sa Satiričkim kazalištem Kerempuh.


DINKO BOGDANIĆ
Rođen je 1950. u Starom Gradu na Hvaru. Sa sedam godina počinje učiti balet. U Zagrebu se usavršio kod uglednih baletnih umjetnika i pedagoga Sonje Kastl i Frane Jelinčića. S nepunih osamnaest godina postaje članom Baleta HNK u Zagrebu u kojem ubrzo stječe status prvaka, plešući, između ostaloga, Romea u Romeu i Juliji, Mirka u Đavlu u selu, Plavu pticu u Trnoružici, Seljački pas de deux u Giselle.
Zatim odlazi u inozemstvo i niz godina djeluje kao prvak Baleta u Pittsburgu, Baleta Bavarske državne opere u Münchenu, Hamburškog baleta i Baleta Kazališta na Gärtnerovu trgu u Münchenu. Ostvario je opsežan klasični i moderni repertoar s ulogama Albrechta u Giselle, Paganinija u istoimenom baletu, Franza u Coppeliji, Viteza u Dami i jednorogu, Mladog pjesnika u Sirenama, Kralja Ludwiga I u Loli Montez, Smrti u Zelenom stolu, Jeana u Miss Juli, prinčevskim ulogama u Labuđem jezeru, Orašaru, Trnoružici i Pepeljugi, Colasom u Vragoljastoj djevojci, Jamesom u Silfidi, Onjeginom i Lenskim u Onjeginu, Demetriusom i Oberonom u Snu ivanjske noći, Armandom i Gastonom u Dami s kamelijama, ulogama u Balanchineovim baletima Serenada, Četiri ugođaja, Concerto barocco, te brojnim drugim ulogama.
Surađivao je s vodećim svjetskim koreografima, između ostalih s Jurijem Vamosom, Johnom Crankom, Johnom Neumeierom, Mauricom Bejartom, Jiřijem Kylianom, Willimom Forsythom, Birgit Cullberg, Joseom Limonom, Pinom Bausch. John Neumeier za njega je koreografirao balet Kišne pjesme.
Po završetku aktivne plesačke karijere djeluje kao koreograf, baletni majstor i pedagog. Bio je profesor na Baletnoj akademiji u Münchenu i prvi baletni majstor Baleta Državne opere u Berlinu. Kao ravnatelj Baleta HNK u Zagrebu od 2002. do 2005. povećao je, proširio i intenzivirao repertoar.
U zagrebačkom Baletu koreografirao je Don Quijota, Giselle, Labuđe jezero, La Valse, Pavanu za umrlu infantkinju. Veliki uspjeh postigao je 2008. s Anom Karenjinom u HNK Ivana pl. Zajca u Rijeci, iskazujući izrazit smisao za neoklasično koreografiranje glazbe suvremenog i modernog izraza te snažnih dramskih predložaka cjelovečernjeg trajanja.
Nagrade:
Nagrada hrvatskog glumišta za najbolju koreografiju – Breza, 2011.
Nagrada hrvatskog glumišta za najbolju baletnu predstavu u cjelini – Orašar, 2005.
Nagrada hrvatskog glumišta za najbolju koreografiju – Tramvaj zvan čežnja, 2005.
Nagrada hrvatskog glumišta za najbolju baletnu predstavu u cjelini – Romeo i Julija, 2003.
Nagrada hrvatskog glumišta za najbolju baletnu predstavu u cjelini – Bajadera, 2002.
Plesačka nagrada za životno djelo Savezne države Bavarske, 1997.
Nagrada Tito Strozzi za režiju i koreografiju – Don Quijote, 1997.
Ordeni i priznanja:
Red Danice hrvatske s likom Marka Marulića, 1997.
Povelja Grada Zagreba, 2003.


MARTA CRNOBRNJA
Rođena je u Zagrebu.
Diplomirala je slikarstvo na Akademiji likovnih umjetnosti nakon čega se pod mentorstvom Dinke Jeričević počinje baviti scenografijom.
Kao autorica i suradnica radila je scenografije za mnoga hrvatska kazališta, između ostalog za: HNK Osijek (Vodena koka), GK Požega (Arapska noć), Kazalište Komedija (Legalisti), Kazalište Kerempuh (Bitange i Princeze), Glumačku družinu Histrion (Hercegovci za volanom, Maestrova smrt), Teatar &TD (Lutkina kuća ~ Zmija mladoženja), HNK u Pečuhu (Pogreb u Theresienbourgu), HNK u Zagrebu (Coppelia na Montmartru, Pustolov pred vratima, I konje ubijaju, zar ne u suradnji s Dinkom Jeričević te Kraljevo i Orfej u suradnji s Ozrenom Prohićem), Footloose -lakonogi mjuzikl za Kino SC i brojne druge predstave.
Osmislila je scenografije za nekoliko kratkih filmova i desetak TV reklama.
Surađuje s organizatorima uličnog festivala Cest is the best kao fotografkinja, aranžerka, članica žirija i autorica brojnih likovnih instalacija na ulicama grada, a iz godine u godinu kreira vizualni identitet Strossmartrea.
Autorica je jumbo plakata za 8. cest is the best festival i nekoliko plakata za kazališne predstave.
Ostvaruje brojne projekte s Academiom Cravaticom kao izvođačica i suradnica na likovnim rješenjima za promicanje hrvatskog kulturnog identiteta kroz povijest kravate te je izvela desetke intervencija na skulpturama i arhitekturi po gradu.
2008. godine za potrebe hrvatskog paviljona na Expo-u u Zaragozi koordinirala je izradu i postavljanje 8-metarske instalacije kravate.
Sudjeluje na samostalnim i skupnim slikarskim izložbama te brojnim likovnim kolonijama.
Za scenografiju opere Orfej u suradnji s Ozrenom Prohićem dobitnica je Nagrade hrvatskog glumišta 2009. godine.
Članica je HDLU-a , ULUPUH-a i HZSU-a.


NEVEN MIHIĆ
Neven Mihić rođen je 1988. godine u Osijeku. U Osijeku je uspješno završio Školu za tekstil, dizajn i primijenjene umjetnosti, smjer Dizajn odjeće. Tijekom školovanja, 2002. godine, primljen je u Hrvatsko narodno kazalište u Osijeku kao član plesnog ansambla. U četiri godine nastupao je u mnogim opernim, dramskim i baletnim predstavama. 2006. godine upisuje Tekstilno – tehnološki fakultet u Zagrebu, diplomirao je Modni dizajn 2010. Dobitnik je Dekanove nagrade kao najbolji student na drugoj godini studija, dok je u srpnju 2010. osvojio prestižnu Top stipendiju, i proglašen Top studentom Republike Hrvatske. Za vrijeme studiranja osvojio je prvo mjesto na modnom natjecanju Mladi? Kreativni? Chevrolet! kreirajući haljinu/kostim za hostese. S istom nagradom sudjelovao je na europskom natjecanju u Torinu, osvojivši treće mjesto. Nakon toga, 2011. godine, nastavio je suradnju sa Chevroletom, kreirajući haljine za hostese na svjetskim sajmovima automobila u Ženevi i Frankfurtu. Do sada je postavio nekoliko modnih revija i skupnih izložbi te dvije samostalne: Kostim i scena – jedan autor i Prije premijere - izložbu kostimografskih skica. U HNK Osijek kreirao je kostime za plesno-baletnu predstavu Zaplešimo kroz povijest u koreografiji Antuna Marinića. S redateljicom Helenom Petković prilagodio je kostime za Vojnovićevu dramu Suton, dok je u Dječjem kazalištu Dubrava kreirao kostime za predstavu Svinje. 2010. godine volontirao je na baletu Don Quixote, a u prosincu 2011. kreirao je i izradio nakit za novu produkciju baleta Orašar u zagrebačkom HNK. S redateljom Krešimirom Dolenčićem surađivao je kao scenograf na nekoliko glazbenih projekata, kao i na scenografiji za humanitarni koncert Želim život – zaklade Ana Rukavina 2009. godine. Trenutno je apsolvent diplomskog studija Kostimografije na Tekstilno – tehnološkom fakultetu u Zagrebu. Prvi put surađuje sa Satiričkim kazalištem Kerempuh.


DENI ŠESNIĆ
Rođen je 1963. u Rijeci.
Diplomirao je dizajn svjetla, video i kazališne projekcije na Moving Academy for Performing Arts Amsterdam. Za istu akademiju predavao u Bukureštu, Bratislavi i Pragu te je kao tehnički direktor vodio MAPA Karavan tour 1998., 2000., 2001., Praški festival Četiri+Četiri dana u pokretu te Light laboratorij na Praškom scenografskom Quadriennalu 1999.
Oblikovao je svjetlo za više od 90 predstava u Hrvatskoj i inozemstvu.
S Krešimirom Dolenčićem postavlja u Pekingu najveću svjetsku produkciju Verdijeve “Aide”, osvijetlivši je s više od 3200 rasvjetnih tijela.
U suradnji s Daliborom Laginjom izradio je scenografiju i projekt dočeka Svetog Oca Ivana Pavla II. u Rijeci.
U arhitekturalnoj rasvjeti izradio je projekt scenske rasvjete kazališta “Zorin dom” u Karlovcu, projekt ambijentalne rasvjete Ljetne pozornice Opatija te nekoliko projekata ugostiteljskih objekata s autorski dizajniranim rasvjetnim tijelima.
Autor je i dvije samostalne izložbe u galeriji “Gal” u Rijeci. Surađivao je s mnogim umjetnicima na brojnim skupnim izložbama u Hrvatskoj i inozemstvu.
Bavi se primjenom svjetla u slikarstvu i skulpturi. Sudjelovao je s Mirkom Zrinšćakom na Biennalu u Veneciji 1955. i Damirom Šegotom na Biennalu malog formata u Splitu. S arhitektom Vladijem Bralićem pokreće “Urbanu Akciju”, kolumnu u Novom listu i Kanalu RI, vezanu uz arhitekturalno-estetske probleme grada Rijeke.
Od 1996. surađuje s Goranom Petercolom u nekoliko kazališnih predstava i izložbi. S kolegama iz Multimedijelnog centra “Palach” iz Rijeke pokreće projekt “Goli otok – Novi hrvatski turizam”, s idejom da se otok pretvori u internacionalni art centar. Autor je svjetla stalnog postava izložbe “Morski psi i raže” te scenografije i svjetla stalnog postava izložbe “Metodika oceanografskih istraživanja” u Prirodoslovnom muzeju grada Rijeke.
Dobtinik je Nagrade “Veljko Maričić” na Festivalu malih scena 2001. (predstava “Pet vrsta tišina”), Nagrade “Dr. Đuro Rošić” (predstava “Michelangelo Bounarotti”), nagrada za najbolje oblikovanje svjetla na 12. Marulićevim danima (predstava “Akvarij”) te Nagrade hrvatskog glumišta (predstava “Ekvinocijo” i “Filumena Marturano”).
Član je Hrvatske zajednice samostalnih umjetnika, Udruženja likovnih umjetnika primijenjenih umjetnosti Hrvatske te Hrvatske glazbene unije.


http://www.kazalistekerempuh.hr/
email to someone printer friendly

Ocjena:
0%


bullet R.E.M.
bullet Zagrebačka filharmonija sezona 2012/2013: Press konferencija (p)
bullet Festival hrvatskog animiranog filma po treći put u Zagrebu (p)
bullet Cineplexx East - Vodeći kino prikazivač u ovom dijelu Europe dolazi u Zagreb (p)
bullet Dani hrvatskog filma 2012: Kritični dani na 21. Danima hrvatskog filma (p)
bullet FILM: ŽENSKA PRAVA HOĆU, drama by Ada Jukić
bullet In memoriam IVICA PERCL 16.3.2007.-16.3.2012. (p)
bullet Jonathan Franzen u Zagrebu (p)
bullet Nakon tri godine Rebel Star ponovno u Teatru &TD (p)
bullet Picksiebner koncert u Hard Placeu (p)
bullet Završena potpuna digitalizacija svih CineStar kina (p)
bullet RAF 2012: Održana press konferencija (p)
bullet Premijera lutkarske predstave 'Pekara Mišmaš' u ZKM-u (p)
bullet Kino Europa prikazuje canneskog slavodobitnika - film 'Turneja' Mathieua Amalrica (p)
bullet Kineski nacionalni cirkus 'Put svile', 25.4.2012. Dvorana Dražen Petrović (p)
bullet Knjiga 'Zločini u malom gradu' Marka Gimeneza za ljubitelje krimića (p)
bullet FILM: HARRISON, dokumentarni by Robert Jukić
bullet FILM: OPASNA METODA, biografska drama by Robert Jukić
bullet Knjiga 'Mrkli mrak, bez zvijezda' Stephena Kinga proglašena je najboljom knjigom mjeseca (p)
bullet FILM: JOHN CARTER, SF by Robert Jukić
bullet Roman 'Vožnja' James Sallisa za ljubitelje akcijskih krimića (p)
bullet FILM: KUPILI SMO ZOO, drama / komedija by Robert Jukić
bullet FILM: OPSTANAK, drama by Ada Jukić
bullet Roman 'Ubojice s razglednice' J. Pattersona i L. Marklund za ljubitelje napetih krimića (p)
bullet Roman 'Revolveraš : Kula tmine - knjiga prva' Stephena Kinga za fanove majstora fantastike (p)
bullet FILM: NOĆNI BRODOVI, drama by Ada Jukić
bullet Premijera predstave 'Lindarski kaban' u pulskom INK-u 9. ožujka 2012. (p)
bullet Edgar Degas – skulpture / 30. godina Galerije Klovićevi dvori (p)
bullet Snima se dokumentarni film o Dub Incorporationu koji dolaze u Zagreb 31. ožujka, 2012. (p)
bullet Premijera komedije 'Krletka' u Kerempuhu 10. ožujka 2012. (p)
bullet Redateljica Pouran Derakhshandeh i njenih sedam filmova u kinu Tuškanac (p)
bullet 'Video/Next' premijera u kino europa 12. ožujka 2012. (p)
bullet Filmovi S. Parajanova u zagrebačkom MM Centru (p)
bullet Film 'Slovenka' redatelja Damjana Kozolea u hrvatskim kinima (p)
bullet 'Krvna osveta' - novi film Joshue Marstona u hrvatskim kinima (p)
bullet Premijera filma 'Djeca su dobro' u Art kinu Grič (p)
bullet DOKUMENTARCI u MULTIPLEKSU: NA POČETKU BIJAŠE SVIJETLO & PROSVIJETLJENI by Ada Jukić
bullet 'Flekama' posebno priznanje 40. FEST- a (p)
bullet IZLOŽBA SOFIE THORSEN I MICHAELA KIENZERA, KUNSTHAUS GRAZ by Sonja Jeđud
bullet ZagrebDox 2012: Nagrada publike filmu 'Nije ti život pjesma Havaja' (p)

Ime:

Lozinka:


Zapamti me



Koji igrani filmski žanr odgovara recesijskoj stvarnosti:

Komedija

Drama

Horor

Krimi film



Glasova: 1642
Stare ankete

All rights reserved. F.I.L.M © 2011. Since 22.01.2003.
Naše tekstove je moguće pratiti preko RSS i TXT servisa.
news.xml - news.txt