najF.I.L.M.F.I.L.M.


DVD
........................ najave
........................ VHS najave
........................ recenzije
........................ kultni film
kino
........................ najave
........................ recenzije
........................ festivali
........................ premijere
........................ kino raspored
TV
........................ kolumna
........................ recenzije
kazalište
........................ predstave
........................ festivali
........................ raspored
glazba
........................ CD/DVD
........................ koncerti
literatura
........................ knjige
........................ časopisi
........................ stvaralaštvo
izložbe
........................ osvrti

________________________________
Interview
Moram vam reći
Arheološki kutak

________________________________
forum
........................ oglasnik
newsletter
linkovi
Novosti - Home



Internet tjednik
F.I.L.M.
Izdavac Udruga Artikul

Izložba: Slučaj(na) bolnica / Magnus Bartas i Lars Henrik Stahl (p)
press / Galerija MK,Saturday 03 March 2012



SLUCAJ(NA) BOLNICA
MAGNUS BARTAS I LARS HENRIK STAHL

Galerija Miroslav Kraljevic
03.03. - 07.04.2012.

Otvorenje izlozbe i razgovor s autorima
u SUBOTU, 03. ozujka 2012. u 19.00

Galerija Miroslav Kraljevic predstavlja novi projekt svedskih umjetnika i arhitekata Magnusa Barthasa i Larsa Henrika Stahla. Projekt je rezultat visemjesecnog istrazivanja umjetnika o koristenju javnog prostora u gradu Zagrebu te odnosu javnog i privatnog sektora u kreiranju urbanog krajolika u okviru tranzicijske ekonomije. Bartas i Stahl svoje istrazivanje prenose u dvokanalnu video-instalaciju kreirajuci paralelu izmedu nikada dovrsene sveucilisne bolnice i Golf & Country Club-a Zagreb, dva carstva koja se nalaze jedno uz drugo, na samoj obali Save u zagrebackom Blatu.



Dok je javna bolnica polako ali sigurno propadala, u njenoj blizini je rastao privatni golf klub. Odlukom suda 2010. godine nalozeno je vlasnicima golf kluba da isplate 4,5 milijuna kuna za ilegalno iskoristavanje predjela oko Save u blizini njihovog zemljista. Vlasnici su do tog trenutka, naime, iskopali 300 000 kubicnih metara pijeska i sljunka, sto je uzrokovalo zagadjivanje podzemnih voda oko rijeke Save.

Rad se razvija oko figure posljednjeg i jedinog preostalog cuvara bolnice koji bespomocno patrolira zgradom, nemocan u namjeri da sprijeci propadanje zgrade i konstantnu kradu svih vrijednih materijala s njenog skeleta. Narativ u bolnici i brojni okolni zvukovi cine zajednicki soundtrack dva videa i njihove dvije stvarnosti. Cuvareva rutinska setnja bolnicom sa svim tragovima kradje, skvotera, grafiti umjetnika i drugih istovremeno egzistira s kretanjima automobila za golf.

Magnus Bartas je umjetnik, pisac i profesor likovnih umjetnosti u Konstfacku, Stockholm. U svojim interdisciplinarnim projektima najcesce radi s biografijama, pripovjedackim metodama i arhitekturom. Njegov video-radovi visestruko su nagradjivani na Les Rencontres Internationales -09, Centar Pompidou, Pariz, Göteborg International Filmfestival. Recentne izlozbe ukljucuju Apex Art u New Yorku, Moderna Museet u Stockholmu, Gävle Konstcentrum te Kalmar Konstmuseum. U pripremi su mu radovi za Gwangju Bijennale u Juznoj Koreji, Tensta Konsthall (Stockholm) i za Art museum of Uppsala (Svedska).

Lars-Henrik Stahl je arhitekt, umjetnik i predavac na Teorijskoj i primjenjenoj estetici Sveucilista u Lundu. Direktor je ResArc-a, svedske istrazivacke skole arhitekture. Njegova se intelektualna i umjetnicka praksa nalazi na razmedju arhitekture, umjetnosti, znanosti, urbanizma, istrazivanja krajolika itd.


Podrzali: Ministarstvo kulture Republike Hrvatske, Grad Zagreb

Boravak u Zagrebu za vrijeme istrazivanja i produkcije rada omogucen je suradnjom s Muzejom suvremene umjetnosti.


Galerija Miroslav Kraljevic
Subiceva 29, Zagreb
http://www.g-mk.hr/
t. + 385 1 45 92 696
Radno vrijeme:
Uto-Pet 12-19, Sub 11- 13
email to someone printer friendly

Ocjena:
0%


bullet R.E.M.
bullet Žedno uho u Tvornici od 13. svibnja do 4. lipnja 2012. (p)
bullet Saša Božić u Teatru &TD priprema Marinkovićevu 'Gloriju' (p)
bullet 'How To Make – Ideen, Notationen, Materialisierungen' at Kunsthaus Dresden (p)
bullet Plavi ciklus: Pogorelić i Kitajenko u Lisinskom 23. ožujka 2012. (p)
bullet Zagrebačka filharmonija sezona 2012/2013: Press konferencija (p)
bullet Animafest 2012: Press konferencija (p)
bullet 36.Smotra kazališnih amatera Zagreba - SKAZ - 23.03/04.04.2012. (p)
bullet Festival hrvatskog animiranog filma po treći put u Zagrebu (p)
bullet Četiri hrvatska filma u natjecateljskom programu Annecyja (p)
bullet Poziv na radionicu 'Osnove tehnika rada s filmom'! (p)
bullet Cineplexx East - Vodeći kino prikazivač u ovom dijelu Europe dolazi u Zagreb (p)
bullet Dani hrvatskog filma 2012: Kritični dani na 21. Danima hrvatskog filma (p)
bullet The Unschool Art School MFA/PhD (p)
bullet T.A.L.K. A.B.O.U.T. P.O.R.N. (p)
bullet Izložba '...Crteži iii' u Galeriji Anex (p)
bullet FILM: ŽENSKA PRAVA HOĆU, drama by Ada Jukić
bullet In memoriam IVICA PERCL 16.3.2007.-16.3.2012. (p)
bullet Jonathan Franzen u Zagrebu (p)
bullet Poziv umjetnicima za IETM Zagreb (p)
bullet Na 100.00 volta - Zagrebačka filharmonija, maestro Schiffman i pijanist Boyde (p)
bullet Worldwide deadline reminder: jobs, scholarships, competitions, residencies, exhibitions (p)
bullet Potpora fonda Eurimages filmskim projektima 'Svećenikova djeca' Vinka Brešana i 'Cure' Andreje Štake
bullet Kultura promjene SC poziva na radionicu Glas kao tijelo, tekst kao glazba! (p)
bullet Svečano otvoren Zgraf 11 (p)
bullet otvaranje josip kaniza (p)
bullet Sale of contemporary Arab, Turkish and Iranian photography at CMOOA's (p)
bullet Exhibition of Hervé Fischer at the Gallery Parisienne (p)
bullet Stephan Balkenhol at DEWEER gallery (p)
bullet Graduate Course in Art Practise in Cyprus (p)
bullet Nakon tri godine Rebel Star ponovno u Teatru &TD (p)
bullet Sunnysiders - Licence to Blues - Koncertna promocija (p)
bullet Picksiebner koncert u Hard Placeu (p)
bullet NICO DOCKX at PREMIERE OPENING of ESTHER DONATZ GALLERY. 17 MARCH 2012 (p)
bullet Prezentacija Vodiča HMNU (p)
bullet Geenger Records traži suradnike! (p)
bullet ALASKA vas poziva na rokkanje_najava (p)
bullet RockLive Festival - promjena termina i prijave bendova (p)
bullet 'TRAŽI SE PRIJATELJ' - glazbom protiv nasilja (p)
bullet 'Uskršnja jaja' na Filmskom festivalu Tribeca (p)

Ime:

Lozinka:


Zapamti me



Koji igrani filmski žanr odgovara recesijskoj stvarnosti:

Komedija

Drama

Horor

Krimi film



Glasova: 1640
Stare ankete

All rights reserved. F.I.L.M © 2011. Since 22.01.2003.
Naše tekstove je moguće pratiti preko RSS i TXT servisa.
news.xml - news.txt