najF.I.L.M.F.I.L.M.


DVD
........................ najave
........................ VHS najave
........................ recenzije
........................ kultni film
kino
........................ najave
........................ recenzije
........................ festivali
........................ premijere
........................ kino raspored
TV
........................ kolumna
........................ recenzije
kazalište
........................ predstave
........................ festivali
........................ raspored
glazba
........................ CD/DVD
........................ koncerti
literatura
........................ knjige
........................ časopisi
........................ stvaralaštvo
izložbe
........................ osvrti

________________________________
Interview
Moram vam reći
Arheološki kutak

________________________________
forum
........................ oglasnik
newsletter
linkovi
Novosti - Home



Internet tjednik
F.I.L.M.
Izdavac Udruga Artikul

Arhitektura i naslijeđe IV: Obnova krovova i pročelja iz programa spomeničke rente (p)
press / HKA,Wednesday 29 February 2012



Pozivamo vas na predavanje koje će se održati u
četvrtak 01.03.2012.u 19 sati iz ciklusa

Arhitektura i naslijeđe IV
s temom
Obnova krovova i pročelja iz programa spomeničke rente
u četvrtak 01.03.2012. u 19 sati
u prostorijama Društva arhitekata Zagreba,
Trg bana Josipa Jelačića 3/1, Zagreb

predavači:
Jadran Antolović,
Alan Braun,
Zdravko Mahmet,
Mladen Perušić

u organizaciji DAZ-ove sekcije za Arhitektonsko naslijeđe
voditelji sekcije: Ksenija Petrić, dia
Stjepan Lončarić, dia
Mladen Perušić, dia

Koordinator 4. ciklusa Arhitektura i naslijeđe:
Mladen Perušić, dia




Dr. sc. Jadran Antolović
O spomeničkoj renti

Nesporno je baština važan turistički resurs što osobito potvrđuju hrvatski spomenički lokaliteti upisani u Listu UNESCO-a. Međutim, da bismo imali baštinu uključenu u turističku ponudu prvotno moramo uložiti u njezino očuvanje. Nije li onda logično, u tržišnom društvu, da se za gospodarsko korištenje kulturne baštine plaća spomenička renta, te da se ta sredstva ulože u očuvanje baštine. Danas kada imamo više od osam godina iskustva možemo reći kako su stvarni efekti od sustava spomeničke rente sljedeći:

Od 2004. do danas na ime spomeničke rente ubrano više od 1 milijarde kuna, što možemo sagledati kroz trostruki učinak ulaganja
1 milijarde u očuvanje baštine,
1 milijarde za obrtnike, restauratore i druge izvođače radova na očuvanju,
1 milijarde ulaganja u unapređenje baštine kao turističke destinacije.
Iako velik iznos, mali je u odnosu na stanje baštine koje karakterizira zapuštenost iz doba socijalizma i društvenog vlasništva, te još uvijek velike štete iz Domovinskog rata.
Sva ili barem većina ubranih sredstava su sukladno Zakonu uložena u očuvanje hrvatske kulturne baštine, što u pravilu potvrđuju nalazi Državne revizije.
Od 2004. osamdesetak gradova i općina (14-15%) ubire spomeničku rentu temeljem odluka koje su sami donijeli (u RH ima 127 gradova i 429 općina), te se sreću u taj postotak ubrajaju u pravilu svi veći gradovi u Hrvatskoj
Hrvatski model spomeničke rente poslužio je kao uzor nekim državama npr. Crnoj Gori, Egiptu, Izraelu, Mađarskoj, Sloveniji i još nekima koje su razmatrale mogućnost njezina uvođenja. Poseban interes za ovaj model iskazan je i od strane Europske komisije u hrvatskim pregovorima za punopravno članstvo.
Grad Zagreb daje dobar primjer jer se od ukupno ubranih sredstava u Hrvatskoj, u gradu Zagrebu ubere 54% sredstava.

Jedna od dobrobiti sustava spomeničke rente je rasprava koja se vodi na lokalnim razinama (po gradovima i općinama) o politici ubiranja i trošenja tih sredstava. Uprava ta rasprava doprinosi širenju interesa za stanje baštine i za odnos lokalne zajednice prema njoj.

Mr. sc. Alan Braun
Iskustva korištenja sredstava spomeničke rente na primjeru grada Rijeke

Grad Rijeka je u praksu utroška sredstava iz spomeničke rente, koja datira od 2006. godine, uveo neke posebnosti, a izbor građevina koje ulaze u program sufinanciranja radova obnove i sanacije, povjerio je svojem Kulturnom vijeću za zaštitu i očuvanje kulturnih dobara.

Iskustva u formiranju Pravilnika o korištenju sredstava spomeničke rente, izboru građevina kao i do sada izvedene radove na pročeljima zgrada povijesne jezgre Rijeke, ukratko će predstaviti predavač koji je i predsjednik Kulturnog vijeća u Rijeci.

Zdravko Mahmet dipl. ing arh.
Provedba nadzora nad izvedbama obnove pročelja

U svojstvu više godišnjeg stručnog suradnika Ureda za upravljanje imovinom Republike Hrvatske predavač će izložiti pristup i način provedbe obnove pročelja i krovova građevina tog investitora na nekim primjerima u Zagrebu s opširnijim naglaskom na provođenju direktivnog nadzora i problematici tog važnog segmenta koji je neophodan za uspješnu realizaciju radova na kulturnim dobrima.

Mladen Perušić dipl. ing. arh.
Obnove pročelja i krovova u Zagrebu, neka iskustva na primjerima

Grad Zagreb je po donošenju zakonske regulative, organizirao putem svojih stručnih službi 2004. obnove pročelja i krovova iz programa spomeničke rente. Već 2001. Gradsko stambeno komunalno gospodarstvo pokrenulo je širi program obnove zgrada kojima upravljaju. Gradski zavod za zaštitu spomenika kulture i prirode vodio je niz stručnih poslova iz svoje nadležnosti, od pripreme do realizacije kroz provođenje konzervatorskog nadzora. Na nekoliko primjera obnove pročelja i krovova povijesnih građevina iz 18., 19. i 20. stoljeća izložiti će se metodologija pripreme i provedba izvođenja radova.


Predavanja su uvrštena u Program stalnog stručnog usavršavanja Hrvatske komore arhitekata i boduju se s dva (2) boda.

Više o programu Arhitektura i Naslijeđe saznajte ovdje ( http://www.d-a-z.hr/hr/ciklusi-programa/arhitektura-i-naslijede-iv,19.html ).


Ciklus predavanja Arhitektura i naslijeđe

Sekcija za Arhitektonsko naslijeđe DAZ-a pokrenula je seriju stručnih predavanja, tribina i prezentacija na temu arhitektonske baštine. Cilj ovog pvog programa je potaknuti aktivniji odnos arhitekata prema radu na zaštiti i očuvanju povijesnih prostora grada Zagreba.

Odabir tema obuhvaća raznovrsnu problematiku rada na arhitektonskoj baštini kojim se želi osnažiti stručna platforma i pristup projektiranju i planiranju u najvrijednijim gradskim prostorima. Predstavljaju se realizirani projekti i projekti u pripremi s naglaskom na specifičnost svakog pojedinog slučaja te se diskutira o polazištima koja se baziraju na stručnim konzervatorskim principima, istraživanju i kompleksnom sustavu vrednovanja. Pokazat će se principi rada na pojedinačnim zaštićenim kulturnim dobrima i u zaštićenim ambijentima.

Predavanja su popraćena pitanjima o zakonskim procedurama i važećoj legislativi u domeni glavnih zakona (Zakon o zaštiti i očuvanju kulturnih dobara i Zakona o gradnji i prostornom planiranju) te drugih zakona i propisa. Tribina problematizira raskorak između metodologija rada na arhitektonskoj baštini koja je definirana međunarodnim stručnim kodeksima i njihove primjene u našim zakonskim dokumentima i praksi. Diskusije poslije predavanja doprinose formiranju stavova i radu na zaštiti arhitektonskog naslijeđa. Uz predavanja će se organizirati obilasci uz stručno vodstvo.

Predavanja su uvrštena u Program stalnog stručnog usavršavanja Hrvatske komore arhitekata i boduju se s dva (2) boda.

Veselimo se susretima!


http://arhitekti-hka.hr/
email to someone printer friendly

Ocjena:
0%


bullet R.E.M.
bullet Zagrebačka filharmonija sezona 2012/2013: Press konferencija (p)
bullet Festival hrvatskog animiranog filma po treći put u Zagrebu (p)
bullet Cineplexx East - Vodeći kino prikazivač u ovom dijelu Europe dolazi u Zagreb (p)
bullet Dani hrvatskog filma 2012: Kritični dani na 21. Danima hrvatskog filma (p)
bullet FILM: ŽENSKA PRAVA HOĆU, drama by Ada Jukić
bullet In memoriam IVICA PERCL 16.3.2007.-16.3.2012. (p)
bullet Jonathan Franzen u Zagrebu (p)
bullet Nakon tri godine Rebel Star ponovno u Teatru &TD (p)
bullet Picksiebner koncert u Hard Placeu (p)
bullet Završena potpuna digitalizacija svih CineStar kina (p)
bullet RAF 2012: Održana press konferencija (p)
bullet Premijera lutkarske predstave 'Pekara Mišmaš' u ZKM-u (p)
bullet Kino Europa prikazuje canneskog slavodobitnika - film 'Turneja' Mathieua Amalrica (p)
bullet Kineski nacionalni cirkus 'Put svile', 25.4.2012. Dvorana Dražen Petrović (p)
bullet Knjiga 'Zločini u malom gradu' Marka Gimeneza za ljubitelje krimića (p)
bullet FILM: HARRISON, dokumentarni by Robert Jukić
bullet FILM: OPASNA METODA, biografska drama by Robert Jukić
bullet Knjiga 'Mrkli mrak, bez zvijezda' Stephena Kinga proglašena je najboljom knjigom mjeseca (p)
bullet FILM: JOHN CARTER, SF by Robert Jukić
bullet Roman 'Vožnja' James Sallisa za ljubitelje akcijskih krimića (p)
bullet FILM: KUPILI SMO ZOO, drama / komedija by Robert Jukić
bullet FILM: OPSTANAK, drama by Ada Jukić
bullet Roman 'Ubojice s razglednice' J. Pattersona i L. Marklund za ljubitelje napetih krimića (p)
bullet Roman 'Revolveraš : Kula tmine - knjiga prva' Stephena Kinga za fanove majstora fantastike (p)
bullet FILM: NOĆNI BRODOVI, drama by Ada Jukić
bullet Premijera predstave 'Lindarski kaban' u pulskom INK-u 9. ožujka 2012. (p)
bullet Edgar Degas – skulpture / 30. godina Galerije Klovićevi dvori (p)
bullet Snima se dokumentarni film o Dub Incorporationu koji dolaze u Zagreb 31. ožujka, 2012. (p)
bullet Premijera komedije 'Krletka' u Kerempuhu 10. ožujka 2012. (p)
bullet Redateljica Pouran Derakhshandeh i njenih sedam filmova u kinu Tuškanac (p)
bullet 'Video/Next' premijera u kino europa 12. ožujka 2012. (p)
bullet Filmovi S. Parajanova u zagrebačkom MM Centru (p)
bullet Film 'Slovenka' redatelja Damjana Kozolea u hrvatskim kinima (p)
bullet 'Krvna osveta' - novi film Joshue Marstona u hrvatskim kinima (p)
bullet Premijera filma 'Djeca su dobro' u Art kinu Grič (p)
bullet DOKUMENTARCI u MULTIPLEKSU: NA POČETKU BIJAŠE SVIJETLO & PROSVIJETLJENI by Ada Jukić
bullet 'Flekama' posebno priznanje 40. FEST- a (p)
bullet IZLOŽBA SOFIE THORSEN I MICHAELA KIENZERA, KUNSTHAUS GRAZ by Sonja Jeđud
bullet ZagrebDox 2012: Nagrada publike filmu 'Nije ti život pjesma Havaja' (p)

Ime:

Lozinka:


Zapamti me



Koji igrani filmski žanr odgovara recesijskoj stvarnosti:

Komedija

Drama

Horor

Krimi film



Glasova: 1643
Stare ankete

All rights reserved. F.I.L.M © 2011. Since 22.01.2003.
Naše tekstove je moguće pratiti preko RSS i TXT servisa.
news.xml - news.txt