najF.I.L.M.F.I.L.M.


DVD
........................ najave
........................ VHS najave
........................ recenzije
........................ kultni film
kino
........................ najave
........................ recenzije
........................ festivali
........................ premijere
........................ kino raspored
TV
........................ kolumna
........................ recenzije
kazalište
........................ predstave
........................ festivali
........................ raspored
glazba
........................ CD/DVD
........................ koncerti
literatura
........................ knjige
........................ časopisi
........................ stvaralaštvo
izložbe
........................ osvrti

________________________________
Interview
Moram vam reći
Arheološki kutak

________________________________
forum
........................ oglasnik
newsletter
linkovi
Novosti - Home



Internet tjednik
F.I.L.M.
Izdavac Udruga Artikul

Zaustavimo HEP u devastaciji Omble! (p)
press / Pravo na grad,Wednesday 29 February 2012



SRĐ JE NAŠ
ZELENA AKCIJA
PRAVO NA GRAD
ZELENO SUNCE
EKO OMBLIĆI

28.02.2012.

Građani i udruge poručili iz Dubrovnika - Zaustavimo HEP u devastaciji Omble!

DUBROVNIK, 28.02.2012., u Komolcu na izvoru Omble, inicijativa Srđ je naš, Zelena akcija, Pravo na grad, Eko Omblići i Zeleno sunce podržali su građane naselja uz rijeku Omblu u borbi protiv izgradnje ovog štetnog projekta.

Poučeni primjerom izgradnje HE LEŠĆE na rijeci Dobri, koja je izgrađena temeljem stare i loše studije utjecaja na okoliš, a sad nakon probnog rada, i višemilijunskog troška, građani i lokalne vlasti preispituju nije li investicija donijela više štete nego koristi, ne želimo još goru devastaciju na rijeci Ombli. Tražimo Vladu RH da poništi Studiju utjecaja na okoliš, jer nije napravljena prema važećim standardima i zakonima, te da odustane od gradnje visokorizične i štetne HE Ombla, poručili su predstavnici incijativa, udruga i građana.

“U dokumentima projekta HE Ombla piše i da se hidroelektrana ne nalazi u trusnom području, te da brana i podzemna akumulacija ne povećavaju opasnost od potresa, a područje Dubrovnika je u potresu najugroženijem području u Hrvatskoj.” Izjavio je Marin Pavlović.

“Povrh toga, HEP uopće ne informira kvalitetno i pravodobno građane o ovom projektu i njegovim rizicima, već pošto-poto, iako još nemaju sve dozvole, želi izvlastiti vlasnike poljoprivrednog zemljišta uz rijeku i povrh izvora kako bi mogli graditi pristupne ceste”. – rekla je Ljubica Matović iz Rožata.

“Izgradnja HE Ombla košta 152 milijuna eura te se temelji na staroj i lošoj studiji. O štetnosti po okoliš i prirodu, te neisplativosti ove podzemne hidroelektrane diglo je glas čak 35 ekoloških organizacija diljem Europe, a Europska komisija je izrazila zabrinutost zbog projekta - izjavio je Enes Ćerimagić iz Zelene akcije. “Neprimjereno je da jedna državna institucija kao što je HEP zloupotrebljava mehanizam izvlaštenja, radeći netransparento i vršeći pritiske na vlasnike zemljišta.”

HE Ombla je nelegalna jer je Studija utjecaja na okoliš za ovaj projekt stara više od 10 godina, a po važećem Zakonu o zaštiti okoliša se ne mogu koristiti studije starije od dvije godine. Povrh toga, prilikom usvajanja te stare Studije zanemareno je mišljenje jednog od članova povjerenstva koji se je oštro suprotstavio projektu zbog čega je isključen iz daljnjeg rada povjerenstva.

Đuro Capor iz inicijative Srđ je naš je dodao: Kukuriku koalicija je pred izbore na svojoj web stranici, a na upit građana izjavila:
"o sudbini projekta HE Ombla, studija ekonomske isplativosti, kao i studija utjecaja na okoliš nedavno pokazale da projekt nije ni ekonomski racionalan, a ni ekološki prihvatljiv. Nedavne najave HDZ-ovih dužnosnika o prodaji tzv. tehničke vode iz HE Ombla arapskim zemljama tumačimo kao želju vladajućih stranaka da projekt HE Omble pokažu ekonomski isplativim. Stranke Kukuriku koalicije ne podržavaju projekte koji su upitni iz ekonomskih i ekoloških stajališta.”

HE Ombla je tehnički rizičan i ekonomski neisplativ projekt, što je zaključeno u Studiji o ekonomskoj isplativosti koju su, u rujnu 2011, radili neovisni konzultanti za EBRD. Projekt može biti ekonomski isplativ samo ukoliko se znatno sufinancira iz državnog proračuna ili ukoliko se cijena električne energije poveća nekoliko puta. HE Ombla se ekonomski isplati samo uz izvoz vode na međunarodno tržište i za golf igralište na Srđu.

Jadranka Šimunović, predstavnica EKO OMBLIĆA i ZELENOG SUNCA je podsjetila kako bi izgradnja HE Omble potopila špiljski sustav Vilina jama – Ombla, koji ima vrlo visoku bioraznolikost te je u planu zaštite kao dio europske mreže zaštićenih područja - Natura 2000. U sustavu Ombla- Vilinska jama nađeno je više zaštićenih vrsta šišmiša i čovječja ribica (Proteus anguinus), špiljska kozica (Troglocaris anophthalmus), i jedini špiljski slatkovodni školjkaš koji je jedinstven u svijetu (Congeria kusceri). Osim drugih špiljskih vrsta, četiri su roda u svijetu nađena jedino u sustavu Vilina špilja – izvor Omble: Horatia knorri, Lanzaia kusceri, Plagigeria nitida angelovi (slatkovodni špiljski puževi) te Eukonenia pretneri.


http://pravonagrad.org/
http://zelena-akcija.hr/
http://www.eco-omblici.hr/
email to someone printer friendly

Ocjena:
0%


bullet R.E.M.
bullet Žedno uho u Tvornici od 13. svibnja do 4. lipnja 2012. (p)
bullet Saša Božić u Teatru &TD priprema Marinkovićevu 'Gloriju' (p)
bullet 'How To Make – Ideen, Notationen, Materialisierungen' at Kunsthaus Dresden (p)
bullet Plavi ciklus: Pogorelić i Kitajenko u Lisinskom 23. ožujka 2012. (p)
bullet Zagrebačka filharmonija sezona 2012/2013: Press konferencija (p)
bullet Animafest 2012: Press konferencija (p)
bullet 36.Smotra kazališnih amatera Zagreba - SKAZ - 23.03/04.04.2012. (p)
bullet Festival hrvatskog animiranog filma po treći put u Zagrebu (p)
bullet Četiri hrvatska filma u natjecateljskom programu Annecyja (p)
bullet Poziv na radionicu 'Osnove tehnika rada s filmom'! (p)
bullet Cineplexx East - Vodeći kino prikazivač u ovom dijelu Europe dolazi u Zagreb (p)
bullet Dani hrvatskog filma 2012: Kritični dani na 21. Danima hrvatskog filma (p)
bullet The Unschool Art School MFA/PhD (p)
bullet T.A.L.K. A.B.O.U.T. P.O.R.N. (p)
bullet Izložba '...Crteži iii' u Galeriji Anex (p)
bullet FILM: ŽENSKA PRAVA HOĆU, drama by Ada Jukić
bullet In memoriam IVICA PERCL 16.3.2007.-16.3.2012. (p)
bullet Jonathan Franzen u Zagrebu (p)
bullet Poziv umjetnicima za IETM Zagreb (p)
bullet Na 100.00 volta - Zagrebačka filharmonija, maestro Schiffman i pijanist Boyde (p)
bullet Worldwide deadline reminder: jobs, scholarships, competitions, residencies, exhibitions (p)
bullet Potpora fonda Eurimages filmskim projektima 'Svećenikova djeca' Vinka Brešana i 'Cure' Andreje Štake
bullet Kultura promjene SC poziva na radionicu Glas kao tijelo, tekst kao glazba! (p)
bullet Svečano otvoren Zgraf 11 (p)
bullet otvaranje josip kaniza (p)
bullet Sale of contemporary Arab, Turkish and Iranian photography at CMOOA's (p)
bullet Exhibition of Hervé Fischer at the Gallery Parisienne (p)
bullet Stephan Balkenhol at DEWEER gallery (p)
bullet Graduate Course in Art Practise in Cyprus (p)
bullet Nakon tri godine Rebel Star ponovno u Teatru &TD (p)
bullet Sunnysiders - Licence to Blues - Koncertna promocija (p)
bullet Picksiebner koncert u Hard Placeu (p)
bullet NICO DOCKX at PREMIERE OPENING of ESTHER DONATZ GALLERY. 17 MARCH 2012 (p)
bullet Prezentacija Vodiča HMNU (p)
bullet Geenger Records traži suradnike! (p)
bullet ALASKA vas poziva na rokkanje_najava (p)
bullet RockLive Festival - promjena termina i prijave bendova (p)
bullet 'TRAŽI SE PRIJATELJ' - glazbom protiv nasilja (p)
bullet 'Uskršnja jaja' na Filmskom festivalu Tribeca (p)

Ime:

Lozinka:


Zapamti me



Koji igrani filmski žanr odgovara recesijskoj stvarnosti:

Komedija

Drama

Horor

Krimi film



Glasova: 1640
Stare ankete

All rights reserved. F.I.L.M © 2011. Since 22.01.2003.
Naše tekstove je moguće pratiti preko RSS i TXT servisa.
news.xml - news.txt