najF.I.L.M.F.I.L.M.


DVD
........................ najave
........................ VHS najave
........................ recenzije
........................ kultni film
kino
........................ najave
........................ recenzije
........................ festivali
........................ premijere
........................ kino raspored
TV
........................ kolumna
........................ recenzije
kazalište
........................ predstave
........................ festivali
........................ raspored
glazba
........................ CD/DVD
........................ koncerti
literatura
........................ knjige
........................ časopisi
........................ stvaralaštvo
izložbe
........................ osvrti

________________________________
Interview
Moram vam reći
Arheološki kutak

________________________________
forum
........................ oglasnik
newsletter
linkovi
Novosti - Home



Internet tjednik
F.I.L.M.
Izdavac Udruga Artikul

inicijativa STOP ACTA! :: Izjava za javnost povodom prosvjeda 25.02.2012. (p)
press / ,Saturday 25 February 2012



građanska inicijativa
STOP ACTA!

IZJAVA ZA JAVNOST (25. veljače 2012.):

Nakon ACTA-e ACTA – Borba za slobodan internet neće stati

Današnji prosvjedi protiv međunarodnog trgovinskog sporazuma ACTA ponovo su okupili globalnu javnost. Stotine i tisuće ljudi izašlo je na ulice u stotinjak europskih gradova kako bi ponovili da necenzurirana komunikacija, sloboda javnog govora, pravo privatnosti, dostupnost lijekova, znanja i kulture stoje iznad prava korporacija. U glas te globalne javnosti svoj obol ugradili smo i mi građani Osijeka, Rijeke, Slavonskog Broda, Splita i Zagreba.

Podsjetimo, sporazum ACTA sporan je zbog tajnog procesa donošenja među malim brojem najrazvijenih zemalja, zbog početne intencije uspostave nadzora nad internetskom komunikacijom i zbog opasnih pravnih nejasnoća u završnoj verziji dokumenta koju države u ovom času mogu samo prihvatiti ili odbiti. ACTA potencijalno otvara vrata narušavanju slobode govora i prava privatnosti na internetu, podrivanju temeljnih pravnih standarda kao što su pretpostavka nevinosti, pravičan sudski postupak i proporcionalnost kazne, otežavanju dostupnosti generičkih lijekova, znanosti i kulture.

Današnji prosvjedi mogu se učiniti od simboličkog značaja. ACTA se sada mnogima čini mrtvorođenom. Raniji protesti stručne javnosti i masovni prosvjedi održani 11. veljače diljem Europe očigledno donijeli su rezultate. Pritisak milijunske javnosti prisilio je premijere, vlade i parlamente više zemalja Europske unije da pažljivo pročitaju taj dokument, ozbiljno shvate opasnosti koje donosi i odgode njegovo potpisivanje. Europska komisija odložila je njegovo potpisivanje prije no što Europski sud pravde da svoje mišljenje narušava li sporazum temeljna prava. A Hrvatska vlada odlučila je sačekati konačni razvoj situacije u Europskoj uniji.

Međutim, kao prvo, trebamo biti svjesni da mišljenje Europskog suda pravde o pravnoj supstanci sporazuma ACTA – bilo ono na kraju pozitivno ili negativno – neće polaziti od temeljne ekonomske nepravde koju nosi ovaj sporazum i slični pokušaji međunarodne regulacije intelektualnog vlasništva. Kao jednostran čin najrazvijenijih zemalja svijeta, ACTA jačanjem zaštita intelektualnog vlasništva podiže ekonomske barijere razvitku manje razvijenih nacija. Ne čudi stoga da su ACTA-u odlučile bojkotirati najmnogoljudnije manje razvijene zemlje poput Kine, Indije i Brazila. Niti da su je na led stavile siromašnije zemlje Europske unije poput Češke, Slovačke, Poljske i Rumunjske koje nisu dovoljno bogate da bi njihovo stanovništvo moglo plaćati skupe lijekove, znanstvene časopise, patentna prava ili kulturna dobra poput razvijenijih zemalja Unije. Jasno je gdje u tim razmjerima spada Hrvatska.

Kao drugo, ACTA je samo jedno u trenutnoj poplavi nastojanja da se intervenira u otvoreni tehnološki i pravni ustroj interneta – onog Interneta koji je donio globalnu demokratizaciju javnog govora – i da ga se potčini ekonomskim interesima korporacija i regulatornim interesima vlada. Nisu nego odgođeni američki zakonski prijedlozi SOPA i PIPA, a na dnevni red je stigla ACTA. ACTA još nije riješena, a već se nad slobode internetske komunikacije nadvijaju prijetnja jedne vrlo slične direktive Europske unije o zaštiti intelektualnog vlasništva pod kodnim imenom IPRED2 i prijetnja inicijative da se centralizira regulacija Interneta u rukama Svjetske telekomunikacijske unije.

Stoga današnji prosvjedi nisu samo od simboličkog značaja. Nakon ACTA-e dolazi ACTA: stara ili nova. Dokle god je takvih nastojanja, borba globalne javnosti za internet građanskih sloboda neće stati.


Imajući, dakle, u vidu štetne učinke ACTA-e i sličnih nadolazećih regulativa, od Vlade i Hrvatskog sabora iznova zahtijevamo:

 da ne pristupaju sporazumu ACTA niti sličnim regulatornim nastojanjima koja donose opasnosti po prava građana i prosperitet našeg društva;
 da u međunarodnim odnosima zauzmu kritičan stav protiv neujednačenog razvoja nametanjem ovakvih jednostranih sporazuma;
 da se očituju odlučuje li Europska unija sada u procesu pristupanja Hrvatske po pitanju ACTA-e u naše ime, a bez našeg glasa;
 da krenu u reformu autorskog prava za digitalno doba.
email to someone printer friendly

Ocjena:
0%


bullet R.E.M.
bullet Žedno uho u Tvornici od 13. svibnja do 4. lipnja 2012. (p)
bullet Saša Božić u Teatru &TD priprema Marinkovićevu 'Gloriju' (p)
bullet 'How To Make – Ideen, Notationen, Materialisierungen' at Kunsthaus Dresden (p)
bullet Plavi ciklus: Pogorelić i Kitajenko u Lisinskom 23. ožujka 2012. (p)
bullet Zagrebačka filharmonija sezona 2012/2013: Press konferencija (p)
bullet Animafest 2012: Press konferencija (p)
bullet 36.Smotra kazališnih amatera Zagreba - SKAZ - 23.03/04.04.2012. (p)
bullet Festival hrvatskog animiranog filma po treći put u Zagrebu (p)
bullet Četiri hrvatska filma u natjecateljskom programu Annecyja (p)
bullet Poziv na radionicu 'Osnove tehnika rada s filmom'! (p)
bullet Cineplexx East - Vodeći kino prikazivač u ovom dijelu Europe dolazi u Zagreb (p)
bullet Dani hrvatskog filma 2012: Kritični dani na 21. Danima hrvatskog filma (p)
bullet The Unschool Art School MFA/PhD (p)
bullet T.A.L.K. A.B.O.U.T. P.O.R.N. (p)
bullet Izložba '...Crteži iii' u Galeriji Anex (p)
bullet FILM: ŽENSKA PRAVA HOĆU, drama by Ada Jukić
bullet In memoriam IVICA PERCL 16.3.2007.-16.3.2012. (p)
bullet Jonathan Franzen u Zagrebu (p)
bullet Poziv umjetnicima za IETM Zagreb (p)
bullet Na 100.00 volta - Zagrebačka filharmonija, maestro Schiffman i pijanist Boyde (p)
bullet Worldwide deadline reminder: jobs, scholarships, competitions, residencies, exhibitions (p)
bullet Potpora fonda Eurimages filmskim projektima 'Svećenikova djeca' Vinka Brešana i 'Cure' Andreje Štake
bullet Kultura promjene SC poziva na radionicu Glas kao tijelo, tekst kao glazba! (p)
bullet Svečano otvoren Zgraf 11 (p)
bullet otvaranje josip kaniza (p)
bullet Sale of contemporary Arab, Turkish and Iranian photography at CMOOA's (p)
bullet Exhibition of Hervé Fischer at the Gallery Parisienne (p)
bullet Stephan Balkenhol at DEWEER gallery (p)
bullet Graduate Course in Art Practise in Cyprus (p)
bullet Nakon tri godine Rebel Star ponovno u Teatru &TD (p)
bullet Sunnysiders - Licence to Blues - Koncertna promocija (p)
bullet Picksiebner koncert u Hard Placeu (p)
bullet NICO DOCKX at PREMIERE OPENING of ESTHER DONATZ GALLERY. 17 MARCH 2012 (p)
bullet Prezentacija Vodiča HMNU (p)
bullet Geenger Records traži suradnike! (p)
bullet ALASKA vas poziva na rokkanje_najava (p)
bullet RockLive Festival - promjena termina i prijave bendova (p)
bullet 'TRAŽI SE PRIJATELJ' - glazbom protiv nasilja (p)
bullet 'Uskršnja jaja' na Filmskom festivalu Tribeca (p)

Ime:

Lozinka:


Zapamti me



Koji igrani filmski žanr odgovara recesijskoj stvarnosti:

Komedija

Drama

Horor

Krimi film



Glasova: 1640
Stare ankete

All rights reserved. F.I.L.M © 2011. Since 22.01.2003.
Naše tekstove je moguće pratiti preko RSS i TXT servisa.
news.xml - news.txt