najF.I.L.M.F.I.L.M.


DVD
........................ najave
........................ VHS najave
........................ recenzije
........................ kultni film
kino
........................ najave
........................ recenzije
........................ festivali
........................ premijere
........................ kino raspored
TV
........................ kolumna
........................ recenzije
kazalište
........................ predstave
........................ festivali
........................ raspored
glazba
........................ CD/DVD
........................ koncerti
literatura
........................ knjige
........................ časopisi
........................ stvaralaštvo
izložbe
........................ osvrti

________________________________
Interview
Moram vam reći
Arheološki kutak

________________________________
forum
........................ oglasnik
newsletter
linkovi
Novosti - HomeInternet tjednik
F.I.L.M.
Izdavac Udruga Artikul

Ciklus egipatskih filmova u kinu Tuškanac od 27. veljače do 10. ožujka 2012. (p)
press / Filmski programi,Friday 24 February 2012

Filmski programi

U suradnji s Egipatskim veleposlanstvom kino Tuškanac predstavlja atraktivan odabir od sedam igranih i pet kratkometražnih filmova iz suvremene egipatske kinematografije.

Prvu je večer na programu Hassan i Morcus u kome se, igrajući naslovne uloge, po prvi put u istom filmu pojavljuju najpopularniji egipatski glumci Adel Imam, nacionalna glumačka zvijezda, te glumac sa zavidnom svjetskom karijerom Omar Sharif.

Po bestseleru egipatskog pisca Alaa el Aswanija snimljena je epski dugačka Jakubinska zgrada od 166 minuta. I knjiga i film zahvaljuju uspjeh tome što se bave temama, tabuima egipatske kulture i društva: politika, seks i religija. Film je popraćen epitetima: najveći egipatski film svih vremena, De Niro je rekao: ovo je remek djelom... a zasigurno, to je najskuplji egipatski film ikada napravljen.

Redatelj Atef Al-Tayeb filmom Ljubav iznad platoa piramide kroz besperspektivnu ljubavnu priču uspješno dočarava tragediju življenja u Egiptu sedamdesetih i osamdesetih godina prošloga stoljeća kada je teška ekonomska situacija uništavala snove i želje, onemogućavala ostvarenje i najskromnijih planova.

Noćne ptice Sherif Arafa nagrađene su na venecijanskom festivalu 1995., a humorna drama Neprospavane noći izazvala je svojevrsne kontroverze zbog otvorenog prikaza seksualnosti. Volim film, Cinema Paradiso na egipatski način, 2004. bio je egipatski kandidat za Oscara. Igrani filmovi završavaju međunarodno priznatim i uspješnim 1:0 redateljice Kamle Abu Zekry.

Tema svih pet kratkometražnih filmova je prošlogodišnja revolucija koja je završila rušenjem tridesetogodišnjeg režima. O revoluciji filmovi govore ozbiljno s različitih strana i stajališta pokušavajući ocrtati objektivnu i realnu sliku.

Igrani filmovi:

Ponedjeljak, 27. veljače u 19:00
Utorak, 28 veljače u 19:00
Hassan i Morcus (Hassan wa Morcus, Hassan & Morcus, 2008.); r: Rami Imam; sc: Youssef Maaty; k: Islam Abdel Samie, Mohamed Ezz El Arab
igrani, digitalno, boja, 110 min
Uloge:
Adel Imam (Polles / Hassan Elattar)
Omar Sharif (Hassan / Morcus)
Lebleba (Matilda / Zenat)
Mohamed Imam (Gergis / Emad)
Hanaa Al Shorbagi (Khaireya)
Sadržaj:
Adel Imam i Omar Sharif, dva najpoznatija egipatska glumca u prvoj suradnji tumače pripadnike različitih religija. Zbog prijetnji upućenih obojici od religijskih ekstremista, vlada ih stavlja u program zaštite svjedoka gdje ih smještaju u potpuno suprotne sredine. Omar Sharif tumači muslimana Hassana koji odjednom postaje Morcus, pripadnik koptske kršćanske manjine u Egiptu. Adel Imam je Kopt Polles koji postaje musliman Hassan. Uselivši se u istu zgradu polako se sprijateljuju, no pitanje je hoće li uspjeti premostiti razlike koje se skrivaju iza njihove vanjštine.

Utorak 28. veljače u 21 h
Srijeda 29. veljače u 19 h
Ljubav iznad platoa piramide (Al hob fawk habadet al haram, Love above the Pyramid Plateau, 1986.); r: Atef Eltayeb; sc: Naguib Mahfouz; k: Said el-Shimi
igrani, boja, 127 min
Uloge:
Ahmed Zaki (Ali)
Athar El-Hakim (Ragaa)
Ahmed Rateb
Nagah al-Mougui
Hanan Soleimane
Sadržaj:
Ali se zaljubljuje u Ragau, novu kolegicu na poslu. Ona mu uzvraća osjećaje te se odlučuju na vjenčanje. Iako su oboje sigurni u ljubav, problemi će nastati u okolini. Nemajući novca za samostalan život i suočivši se s protivljenjem obje obitelji, vjenčavaju se potajno. Iako u braku, ne uspijevaju naći čak ni dovoljno privatnosti da bi konzumirali vezu.

Četvrtak 1. ožujka u 21 h
Petak 2. ožujka u 19 h
Noćne ptice (Toyour elzalam, Birds of darkness, 1995.); r: Sherif Arafa; sc: Wahid Hamid; k: Mohamed Bakr
igrani, digitalno, boja, 112 min
Uloge:
Adel Imam (Fathy Nawfal)
Youssra (Sameera)
Ryad El Khouly (Ali El-Zanaty)
Ahmed Rateb (Mohsen)
Ezzat Abou Aouf
Sadržaj:
Fathy Nawfal odvjetnik je sklon piću i ženama, a bavi se obranom ljudi slabijeg imovinskog statusa. Zadnji mu je slučaj obrana Sameere, optužene za prostituciju. Protivnik u sudnici mu je Ali, njegova čista suprotnost. On je islamski fundamentalist s političkim pretenzijama. Dok Fathy vješto vodi sudski slučaj, Ali paralelno gradi karijeru i u politici. Kako se sam zakonski ne smije kandidirati, izabire čovjeka koga podupire i na kojeg utječe.

Petak, 2. ožujka u 21 h
Subota 3. ožujka u 19 h
Neprospavane noći (Sahar el layaly, Sleepless Nights, 2003.); r: Hani Khalifa; sc: Tamer Habib; k: Ahmed Abdel Aziz
igrani, digitalno, boja, 130 min
Uloge:
Khaled Abol Naga (Ali)
Sherif Mounir (Sameh)
Mona Zaki (Perry)
Hanan Turk (Farah)
Ahmed Helmy (Amr)
Sadržaj:
Glavni likovi filma su mladi dobrostojeći parovi i supružnici, suočeni s bračnim problemima, preljubima i seksualnom frustracijom. Grupa starih prijatelja nalazi se na proslavi rođendana kćerke Haleda i Perry. Mušira udana je za Alija, Amr je oženjen s Farah, a Sameh ima aferu s Inas. Nakon zabave, problemi svih izlaze na vidjelo: Mušira otkrije da je Ali ne zadovoljava u postelji, Perry Amru daje do znanja da zna za njegove „izlete“, a on je ljubomoran na Alija koji je s Farah imao ljubavnu aferu u prošlosti...

Ponedjeljak, 5. ožujka u 20 h
Utorak 6. ožujka u 19 h
Volim kino (Baheb el cima, I Love Cinema, 2004.); r: Osama Fawzy; sc: Hani Fawzi; k: Tarek El-Telmessani
igrani, digitalno, boja, 125 min
Uloge:
Youssef Osman (Na'eem)
Laila Eloui (Ne'mat)
Mahmoud Hemida (Adly)
Aida Abdel Aziz (Ne'matina majka)
Menna Shalabi
Sadržaj:
Na'eem je sedmogodišnji dječak koji obožava filmove i sanja o tome da jednoga dana postane redatelj. Živi u Kairu šezdesetih godina prošloga stoljeća, u kršćanskoj obitelji. Njegov otac Adly konzervativan je i bogobojazan učitelj koji vidi grijeh u svemu, pa tako i u filmovima. Njegova supruga Ne'mat nezadovoljna je seksualnim životom i brakom. Radi kao ravnateljica škole, no u prošlosti je bila umjetnica i podupire sina u ljubavi prema filmu.

Srijeda, 7. ožujka u 19 h
Subota, 10. ožujka u 19 h
Jakubinska zgrada (Omaret yakobean, The Yacoubian Building, 2006.); r: Marwan Hamed; sc: Wahid Hamid (prema romanu Alae' Al-Aswanya); k: Sameh Selim
igrani, digitalno, boja, 166 min
Uloge:
Adel Imam (Zaki El Dessouki)
Nour El-Sherif (Mohammad Azzam)
Hend Sabri (Bothayna)
Khaled El Sawy (Hatem Rachid)
Mohamed Imam (Taha El Shazly)
Sadržaj:
Ekranizacija egipatskog istoimenog bestselera iz 2002. godine koji portretira tamniju stranu egipatskog društva. Poveznica likova je zgrada u kojoj svi žive ili rade, nekad simbol luksuza i dobre arhitekture, a danas potamnjela sjaja i izmijenjene strukture stanara. Zaki El Dessouki primjer je pripadnika vladajuće klase prije egipatske revolucije, bogat, obrazovan inženjer koji se ne obazire previše na religiju. Taha El Shazly pripadnik je mlađe generacije koji se okreće islamističkoj organizaciji nakon što ga u policijskoj akademiji odbiju zbog očeva skromna vratarskog posla.

Četvrtak, 8. ožujka u 20 h
Petak, 9. ožujka u 20 h
1:0 (Wahed-Sefr, One-Zero, 2009.); r: Kamla Abu Zekry; sc: Mariam Naoom; k: Nancy Abdel-Fattah
igrani, digitalno, boja, 105 min
Uloge:
Khaled Abol Naga (Sherif)
Ilham Shaheen (Niveen)
Nelly Karim (Rihan)
Ahmed El Feshawy (Adel)
Zeina (Nina)
Sadržaj:
Film prati živote osam različitih likova tijekom jednoga dana, uoči važne nogometne utakmice. Mlada religiozna medicinska sestra Rihan odrađuje kućne posjete slabo zarađujući za život, dok njezina sestra Nina sanja o karijeri pop pjevačice. Na jednoj televizijskoj emisiji bezosjećajno je ponizi alkoholičarski voditelj Sherif. On je u vezi sa starijom bogatom kršćankom Niveen, no ostavlja je kada sazna da je trudna. Nina pak prekida s frizerom Adelom da bi postala Selimova ljubavnica. Iako naizgled potpuno različitih karaktera i podrijetla, navečer će biti ujedinjeni proslavom rezultata utakmice.


Krtatkometražni filmovi:

Srijeda 29. veljače u 21,15 h
Četvrtak 1. ožujka u 19 h
Tahrir 2011 (Tahrir 2011: The Good, the Bad, and the Politician, 2011.); r/sc: Tamer Ezzat, Ayten Amin, Amr Salama; k: Hussein Asser, Ahmad Yaaqoob, Salah Yaaqoob, Mohamed Abd El Raouf, Ahmad Gabr
dokumentarni, digitalno, boja, 97 min
Sadržaj:
Kada su se Egipćani probudili na državni praznik, 25. siječnja 2011. godine, nisu očekivali da će demonstracije zakazane za taj dan prerasti u revoluciju sa ciljem zbacivanja tridesetogodišnjeg režima.
Podijeljen u tri dijela, ovaj dokumentarni film opisuje egipatsku revoluciju s tri različita aspekta. Prvi dio posvećen je samim prosvjednicima, drugi dio govori o događajima sa strane policijskih snaga, a treći je posvećen Hosniju Mubaraku čiji je profil ocrtavaju nekolicina političara koji pokušavaju odgovoriti na pitanje kako se tako dugo zadržao na vlasti.

Četvrtak, 8. ožujka u 19 h
Petak 9. ožujka u 19 h
Petak odlaska (Friday of Departure, 2011.); r/sc/k: Mona Iraqi
dokumentarni, digitalno, boja, 18 min
Sadržaj:
Dokumentarni film o egipatskoj revoluciji koji se prvenstveno bavi medijskim praćenjem državne televizije samih događaja. Vješto kontrastirajući žive prikaze samoga prosvjeda s emitiranim televizijskim snimkama i komentarima redateljica bilježi očito televizijsko ignoriranje stvarnosti. Tijekom prvog petka prosvjeda mnogi su Egipćani bili razočarani medijskim praćenjem. Idućeg petka smjer revolucije radikalno se promijenio.

Subota 3. ožujka u 21,15 h
Ponedjeljak 5. ožujka u 19 h
Dnevni red i ja (The Agenda and Me, 2001.); r/sc/k: Neveen Shalaby
dokumentarni, digitalno,boja, 47 min
Sadržaj:
Dokumentarni film o egipatskoj revoluciji sniman iz perspektive redateljice koja je i sama bila aktivni sudionik od početka zbivanja. Budući da se u medijima pojavila ideja da iza prosvjeda stoje strane namjere i ideje, autorica se upustila u istraživanje intervjuirajući razne ljude: od obrazovane srednje klase koja se nada boljoj budućnosti, siromašne starije generacije koja tijekom prosvjeda iskazuje svoju patnju i nemoć do Mubarakovih pristaša i članova vladajuće stranke koji nisu vjerovali da će do revolucije uopće doći.

Četvrtak, 8. ožujka u 19,20 h
Petak 9. ožujka u 19,20 h
Siječanjska hladnoća (Bard Yanair, The Cold of January, 2011.); r/sc: Romany Saad; k: Fady Samir
igrano-dokumentarni, digitalno, boja, 12 min
Uloge:
Emy
Mohamed Ramadan
Kamal Soliman
Sadržaj:
Bahia je siromašna majka koja s djecom živi u veoma skromnim uvjetima. Bliži se siječanj, a prostorija u kojoj žive nema ni vrata koja bi ih sačuvala od hladnoće. Tijekom egipatske revolucije Bahia prodaje zastave kako bi zaradila za vrata. Dok se oko nje odvijaju povijesne promjene, ona ih gotovo ne zamjećuje, nju brinu hladnoća i gola egzistencija.

Četvrtak, 8. ožujka u 19,35 h
Petak 9. ožujka u 19,35 h
Karikature revolucije (Caricature of the revolution, 2011.); r/sc: El-Agamy El-Sayed; k: Badawi Turki
dokumentarni, digitalno, boja, 12 min
Glasovi:
Sobhy Khalil
Maher Selim
Abdullah Hefni
Kareem El Husseiny
Abeer Makawy
Sadržaj:
Dokumentarni film koji je producirao Egipatski filmski centar prikazuje nedavnu revoluciju kroz karikature.


Svi filmovi imaju engleske i hrvatske titlove!
Organizacija i realizacija HFS u suradnji s Egipatskim veleposlanstvom
Obavijesti o programima na http://www.filmski-programi.hr/
email to someone printer friendly

Ocjena:
0%


bullet R.E.M.
bullet Žedno uho u Tvornici od 13. svibnja do 4. lipnja 2012. (p)
bullet Saša Božić u Teatru &TD priprema Marinkovićevu 'Gloriju' (p)
bullet 'How To Make – Ideen, Notationen, Materialisierungen' at Kunsthaus Dresden (p)
bullet Plavi ciklus: Pogorelić i Kitajenko u Lisinskom 23. ožujka 2012. (p)
bullet Zagrebačka filharmonija sezona 2012/2013: Press konferencija (p)
bullet Animafest 2012: Press konferencija (p)
bullet 36.Smotra kazališnih amatera Zagreba - SKAZ - 23.03/04.04.2012. (p)
bullet Festival hrvatskog animiranog filma po treći put u Zagrebu (p)
bullet Četiri hrvatska filma u natjecateljskom programu Annecyja (p)
bullet Poziv na radionicu 'Osnove tehnika rada s filmom'! (p)
bullet Cineplexx East - Vodeći kino prikazivač u ovom dijelu Europe dolazi u Zagreb (p)
bullet Dani hrvatskog filma 2012: Kritični dani na 21. Danima hrvatskog filma (p)
bullet The Unschool Art School MFA/PhD (p)
bullet T.A.L.K. A.B.O.U.T. P.O.R.N. (p)
bullet Izložba '...Crteži iii' u Galeriji Anex (p)
bullet FILM: ŽENSKA PRAVA HOĆU, drama by Ada Jukić
bullet In memoriam IVICA PERCL 16.3.2007.-16.3.2012. (p)
bullet Jonathan Franzen u Zagrebu (p)
bullet Poziv umjetnicima za IETM Zagreb (p)
bullet Na 100.00 volta - Zagrebačka filharmonija, maestro Schiffman i pijanist Boyde (p)
bullet Worldwide deadline reminder: jobs, scholarships, competitions, residencies, exhibitions (p)
bullet Potpora fonda Eurimages filmskim projektima 'Svećenikova djeca' Vinka Brešana i 'Cure' Andreje Štake
bullet Kultura promjene SC poziva na radionicu Glas kao tijelo, tekst kao glazba! (p)
bullet Svečano otvoren Zgraf 11 (p)
bullet otvaranje josip kaniza (p)
bullet Sale of contemporary Arab, Turkish and Iranian photography at CMOOA's (p)
bullet Exhibition of Hervé Fischer at the Gallery Parisienne (p)
bullet Stephan Balkenhol at DEWEER gallery (p)
bullet Graduate Course in Art Practise in Cyprus (p)
bullet Nakon tri godine Rebel Star ponovno u Teatru &TD (p)
bullet Sunnysiders - Licence to Blues - Koncertna promocija (p)
bullet Picksiebner koncert u Hard Placeu (p)
bullet NICO DOCKX at PREMIERE OPENING of ESTHER DONATZ GALLERY. 17 MARCH 2012 (p)
bullet Prezentacija Vodiča HMNU (p)
bullet Geenger Records traži suradnike! (p)
bullet ALASKA vas poziva na rokkanje_najava (p)
bullet RockLive Festival - promjena termina i prijave bendova (p)
bullet 'TRAŽI SE PRIJATELJ' - glazbom protiv nasilja (p)
bullet 'Uskršnja jaja' na Filmskom festivalu Tribeca (p)

Ime:

Lozinka:


Zapamti meKoji igrani filmski žanr odgovara recesijskoj stvarnosti:

Komedija

Drama

Horor

Krimi filmGlasova: 1640
Stare ankete

All rights reserved. F.I.L.M © 2011. Since 22.01.2003.
Naše tekstove je moguće pratiti preko RSS i TXT servisa.
news.xml - news.txt