najF.I.L.M.F.I.L.M.


DVD
........................ najave
........................ VHS najave
........................ recenzije
........................ kultni film
kino
........................ najave
........................ recenzije
........................ festivali
........................ premijere
........................ kino raspored
TV
........................ kolumna
........................ recenzije
kazalište
........................ predstave
........................ festivali
........................ raspored
glazba
........................ CD/DVD
........................ koncerti
literatura
........................ knjige
........................ časopisi
........................ stvaralaštvo
izložbe
........................ osvrti

________________________________
Interview
Moram vam reći
Arheološki kutak

________________________________
forum
........................ oglasnik
newsletter
linkovi
Novosti - Home



Internet tjednik
F.I.L.M.
Izdavac Udruga Artikul

Poziv na promociju autobiografije Boška Petrovića i koncert Lele Kaplowitz (p)
press / Menart,Saturday 11 February 2012



PROMOCIJA KNJIGE
“ŽIVOT KAO JAM SESSION”, AUTOBIOGRAFIJA – BOŠKO PETROVIĆ
I KONCERTNA PROMOCIJA CD-A:
“LELA KAPLOWITZ &FRIENDS – MUSIC OF BOŠKO PETROVIĆ”

PETAK, 17. VELJAČE, 20:00 SATI, STUDIO ZVONIMIR BAJSIĆ, HRT, PRISAVLJE 3, ZAGREB




Pozivamo sve ljubitelje jazza i predstavnike medija na promociju autobiografije Boška Petrovića “Život kao jam session”, Boško Petrović s Davorom Hrvojem. Osim predstavljanja knjige, Lela Kaplowitz i prijatelji će na promociji izvoditi i pjesme s CD-a

Lela Kaplowitz & Friends “Little boy with a big heart – The Music of Boško Petrović”.

Promocija će se održati u
PETAK, 17. VELJAČE
20:00 SATI, STUDIO ZVONIMIR BAJSIĆ, HRT, PRISAVLJE 3, ZAGREB

Ulaz je slobodan i besplatan za javnost, ali je dolazak potrebno i obavezno potvrditi Radio Sljemenu na broj telefona:
060506606
(Cijena poziva je 3,43 kn)

Izravan prijenos promocije pratite u emisiji “Radiopozornica”, na HRT Radio Sljeme, 17. veljače s početkom u 20.13 sati.

Emisiju uređuje Boris Ciglenečki.

O knjizi će govoriti:
DAVOR HRVOJ
BRANKO KOMLJENOVIĆ
IVICA ŽUPAN

U koncertnom dijelu promocije gostovat će:
LELA KAPLOWITZ
ZDENKA KOVAČIČEK
MATIJA DEDIĆ
SAŠA NESTOROVIĆ
DAVOR KRIŽIĆ
KRUNO LEVAČIĆ
DADO MARINKOVIĆ
UGLJEŠA NOVAKOVIĆ
ZVONIMIR ŠESTAK
ŽARKO HAJDARHODŽIĆ
JOE KAPLOWITZ


Da je živ, Boško Petrović bi u subotu, 18. veljače proslavio svoj 77. rođendan. Nažalost, ovaj veliki umjetnik više nije s nama, a uoči njegovog rođendana Menart objavljuje njegovu autobiografiju čiji je veći dio pripremljen još za njegova života. Autor Davor Hrvoj i Boško Petrović godinama su dogovarali i planirali izdavannje ovog vrijednog književnog izdanja. Konačni je dogovor postignut u ljeto 2010 godine.

Prema želji Boška Petrovića, radi se samo o njegovm životu vezanom uz glazbu:

- Snimao sam ga od tada pa sve dok nije umro, 10. 1. 2011. Budući da mi nije uspio izdiktirati sve što smo planirali, neke sam dijelove dopunio intervjuima koje sam prije radio s njim. Fotografije su Damira Kalogjere, moje i iz arhive Boška Petrovića koje mi ustupio njegov sin Kolja. Naše prijateljstvo počelo je još sedamdesetih godina kada sam odlazio na njegove koncerte što je, između ostalog, utjecalo moju zaluđenost jazzom, kad me upućivao u tajne jazza, posuđivao mi ploče... - kaže autor knjige Davor Hrvoj, iskusan poznavatelj jazza glazbeni novinar i pisac.


Izravan prijenos promocije pratite u emisiji “Radiopozornica”, na HRT Radio Sljeme, 17. veljače s početkom u 20.13 sati.
Emisiju uređuje Boris Ciglenečki.


“ŽIVOT KAO JAM SESSION”
BOŠKO PETROVIĆ - AUTOBIOGRAFIJA
BOŠKO PETROVIĆ S DAVOROM HRVOJEM

• Područje: autobiografija
• ISBN: ISBN 978-953-7830-02-1
• Izdavač. Menart
• Godina: 2012.
• Broj stranica: 240
• Format: 154x234 mm
• Uvez: meki
• Autor: Boško Petrović s Davorom Hrvojem
• Uredio i pripremio izdanje: Davor Hrvoj
• Cijena: 99 kn
Da je živ, Boško Petrović bi 18. veljače proslavio svoj 77. rođendan. Nažalost, ovaj veliki umjetnik više nije s nama, a uoči njegovog rođendana Menart objavljuje njegovu autobiografiju čiji je veći dio pripremljen još za njegova života. Autor Davor Hrvoj i Boško Petrović godinama su dogovarali i planirali izdavannje ovog vrijednog književnog izdanja. Konačni je dogovor postignut u ljeto 2010 godine.
Prema želji Boška Petrovića, radi se samo o njegovm životu vezanom uz glazbu:

- Snimao sam ga od tada pa sve dok nije umro, 10. 1. 2011. Budući da mi nije uspio izdiktirati sve što smo planirali, neke sam dijelove dopunio intervjuima koje sam prije radio s njim. Fotografije su Damira Kalogjere, moje i iz arhive Boška Petrovića koje mi ustupio njegov sin Kolja. Naše prijateljstvo počelo je još sedamdesetih godina kada sam odlazio na njegove koncerte što je, između ostalog, utjecalo moju zaluđenost jazzom, kad me upućivao u tajne jazza, posuđivao mi ploče... - kaže autor knjige Davor Hrvoj, iskusan poznavatelj jazza glazbeni novinar i pisac.
Boško Petrović je najvažniji glazbenik u povijesti hrvatskog jazza, uspješan vibrafonist, skladatelj, producent, promotor, glazbeni pedagog, diskograf, vlasnik jazz kluba... Ujedno je bio najpoznatiji hrvatski jazz glazbenik u svijetu. Svirao je i prijateljevao s legendama svjetskoga jazza.
Osim podataka iz Boškova glazbenog života, knjiga donosi i sjećanja na njegove susrete s velikanima jazza, mnogo duhovitih priča iz tog miljea te djelomičnu kroniku zagrebačkog jazza od sredine pedesetih do današnjih dana.


LELA KAPLOWITZ
BIOGRAFIJA


LELA KAPLOWITZ cijenjena je hrvatska jazz vokalistica sa svjetskim glazbenim iskustvom. Nastupala je u Madison Square Gardenu, Birdlandu, i Blue Note-u u New York-u, na mnogim prestižnim jazz festivalima te s vrhunskim jazz glazbenicima diljem svijeta (Arturo “Chico” O’Farrill Afro Cuban Jazz Orchestra, Doug Carn, Miles Griffith, Bill Saxton, Harry Whittaker, Mark Rapp, Dick Griffin, Charles Tolliver, Craig Handy, Gary Fritz, Bob Alberti, Ben Tucker).
Sa suprugom, pijanistom Joe-om Kaplowitz osvaja treće mjesto na natjecanju za najbolji jazz band u Buchurestu (Rumunjska) 2008.g. Na međunarodnom natjecanju jazz vokalistica u Finskoj 2009 osvaja prvu nagradu stručnog žirija i publike te dobija titulu Lady Summertime. 31. lipnja 2010. godine Primorsko-goranska županija dodjeljuje joj prestižnu nagradu za unapređivanje kulturnog stvaralaštva.
Sa svojim bandom Lekap Quartet snima album prvijenac pod nazivom Love me or leave me kojeg izdaje Dancing Bear, a koji je proglašen jednim od 10 najboljih hrvatskih jazz albuma u 2010.g. Izniman uspjeh postiže koncertom autorskih skladbi s big bandom HRT-a 24. studenog 2010. Od prosinca 2010. uspješno uređuje i vodi specijaliziranu tjednu emisiju o jazz glazbi nadjeljom na Hrvatskom Radiju, Radio Rijeka, pod nazivom Jazzalela.
Utjelovljuje Ethel McCormack u prvoj hrvtskoj Broadwayskoj produkciji mjuzikla Footloose. Bavi se pedagoškim radom te sinkronizacijom crtića i serija. Voditeljica je Udruge ATOM s kojom putuje po cijeloj Hrvatskoj i održava radionice „Jazz na kotačima“. Podučava tehniku pjevanja i jazz improvizaciju te održava seminare jazz pjevanja po Hrvatskoj i Sloveniji (Arsana - Poletni festival Ptuj).
www.lelakaplowitz.com


Lela Kaplowitz & Friends: “Little Boy With A Big Heart - The Music of Boško Petrović”

“Green Lobster Dream” najavni je singl s albuma Lela Kaplowitz & Friends: “Little Boy With A Big Heart - The Music of Boško Petrović” (Menart) koji izlazi 17. veljače. Lela Kaplowitz na albumu potpisuje tekst za skladbe Boška Petrovića, a pjesmu izvode
Lela Kaplowitz i Zdenka Kovačiček u pratnji:
Saša Nestorović – tenor Sax
Joe Kaplowitz – hammond organ
Marko Lazarić – bubnjevi

Najvećim dijelom inspiraciju za tekstove Lela je dobila od preslušavanja Boškovih skladbi, i to raznih verzija i aranžmana. Pokušala je osjetiti energiju kompozicije i od tuda je kretala. Znala je da je Boško imao priču iza svake svoje kompozicije. S nekima je bila i upoznata, s mnogima ne, pa je tako ponudila svoje vlastito viđenje Boškovih skladbi:
- Moram spomenuti skladbu Be-bop special. To je jedna bop skladba koju je Boško tako precizno i pametno skladao upotrebljavajući dijelove i fraze poznatih jazz skladbi koje su na jedan mudar način poslagane u novu kompoziciju Be-bop special. Tekstom sam pokušala otkriti o kojim se to skladbama radi upravo na mijestima gdje se pojavljuju i zaista se nadam da bi se BP-u svidjelo to što sam napravila. Sa skladbom Green Lobster Dream sam se malo zabavljala dok sam pisala tekst, jer sam se stavila u poziciju zelenog jastoga koji je usnio strašan san o tome kako su ga uhvatili i servirali. Zdenka se sjajno uklopila u taj duet i mislim da smo uspjele dočarati energiju skladbe.
Prvobitna ideja s kojom je ova glazbenica krenula prije godinu i pol, bila je odabrati jazz skladbe hrvatskih skladatelja i napraviti jednu kompilaciju tzv. hrvatskih jazz standarda.
- Nakon iznenadne Boškove smrti, koja nas je sve šokirala, a i uz činjenicu da je, i uz pomoć vrhunskih hrvatskih jazz glazbenika i poznavatelja jazz-a, bilo dosta teško pronaći dovoljan broj izvorne hrvatske jazz skladbe, dolazi prijedlog od Davora Hrvoja da se jednostavno baziram na Boškovom repertoaru. I to nije mogao biti bolji prijedlog. Kad sam krenula u istraživanje skladbi koje je Boško komponirao (preko svih albuma koje je snimio, knjiga nota koje je izdao, i svih mogućih video snimki do kojih sam mogla doći), ostala sam zapanjena bogatim opusom, raznolikošću i kvalitetom tih kompozicija. Također mije jako drago što su glazbenici koji su sudjelovali u projektu imali prilike upoznati neke Boškove kompozicije koje nisu nikad prije čuli – kaže Lela Kaplowitz koja je radila 10 mjeseci na ovom projektu.
Naziv “Little boy with a big heart” joj je nekako najviše odgovarao cijelom projektu:
- Vidim Boška kao dječarca s velikim srcem i ogromnom željom da podijeli svoju ljubav prema glazbi s cijelim svijetom. On je to i uspio. Na žalost više ga fizički nema među nama, ali on će vječno živjeti s nama kroz generacije i generacije upravo kroz skladbe koje je napisao. Ovaj album je moj maleni dar Bošku i svim ljubiteljima jazz glazbe koji će nadam se nastaviti uživati u velikom daru s neba, u daru pod nazivom BP. -
S Boškom se susrela nekolicinu puta, no nije ga zapravo poznavala. Počela ga je, kaže, upoznavati tek kroz studiranje njegove glazbe, kroz brojne intervjue koje sam pročitala te kroz mnogobrojne razgovore s njegovim bliskim prijateljima i glazbenicima s kojima je surađivao te ljude koji su ga poznavali:
- Sjećam se kad sam prvi put nastupila u BP klubu s Elvis Stanić Group davne 1999, imala sam ogromnu tremu jer sam čula iz priča drugih glazbenika kako je BP kritičan, a posebno prema vokalisticama, a uz to je sjedio na svom mjestu u klubu i budno promatrao i slušao koncert. Nakon koncerta prišla sam mu i pitala da li je sve bilo u redu. On se nasmijao i rekao "Da nije bilo u redu, ja bih ti to rekao." Dala sam mu pusu u obraz i ostatak večeri bila najsretnija jazz pjevačica na svijetu!

POPIS PJESAMA
“Little Boy With A Big Heart - The Music of Boško Petrović”
1. WITH PAIN I WAS BORN 5:34
2. LITTLE BOY WITH A BIG HEART 6:47
3. BE-BOP SPECIAL 6:52
4. DAVOR'S MOON 5:29
5. GREEN LOBSTER DREAM 6:47
6. SWEET SONG 8:15
7. MUSIC FOR SUMMER NIGHTS 6:28
8. SIGURD'S GARDEN 4:36
9. CHATTIN' WITH CHET 3:51

Glazba: Boško Petrović
Tekst: Lela Kaplowitz
email to someone printer friendly

Ocjena:
0%


bullet R.E.M.
bullet Žedno uho u Tvornici od 13. svibnja do 4. lipnja 2012. (p)
bullet Saša Božić u Teatru &TD priprema Marinkovićevu 'Gloriju' (p)
bullet 'How To Make – Ideen, Notationen, Materialisierungen' at Kunsthaus Dresden (p)
bullet Plavi ciklus: Pogorelić i Kitajenko u Lisinskom 23. ožujka 2012. (p)
bullet Zagrebačka filharmonija sezona 2012/2013: Press konferencija (p)
bullet Animafest 2012: Press konferencija (p)
bullet 36.Smotra kazališnih amatera Zagreba - SKAZ - 23.03/04.04.2012. (p)
bullet Festival hrvatskog animiranog filma po treći put u Zagrebu (p)
bullet Četiri hrvatska filma u natjecateljskom programu Annecyja (p)
bullet Poziv na radionicu 'Osnove tehnika rada s filmom'! (p)
bullet Cineplexx East - Vodeći kino prikazivač u ovom dijelu Europe dolazi u Zagreb (p)
bullet Dani hrvatskog filma 2012: Kritični dani na 21. Danima hrvatskog filma (p)
bullet The Unschool Art School MFA/PhD (p)
bullet T.A.L.K. A.B.O.U.T. P.O.R.N. (p)
bullet Izložba '...Crteži iii' u Galeriji Anex (p)
bullet FILM: ŽENSKA PRAVA HOĆU, drama by Ada Jukić
bullet In memoriam IVICA PERCL 16.3.2007.-16.3.2012. (p)
bullet Jonathan Franzen u Zagrebu (p)
bullet Poziv umjetnicima za IETM Zagreb (p)
bullet Na 100.00 volta - Zagrebačka filharmonija, maestro Schiffman i pijanist Boyde (p)
bullet Worldwide deadline reminder: jobs, scholarships, competitions, residencies, exhibitions (p)
bullet Potpora fonda Eurimages filmskim projektima 'Svećenikova djeca' Vinka Brešana i 'Cure' Andreje Štake
bullet Kultura promjene SC poziva na radionicu Glas kao tijelo, tekst kao glazba! (p)
bullet Svečano otvoren Zgraf 11 (p)
bullet otvaranje josip kaniza (p)
bullet Sale of contemporary Arab, Turkish and Iranian photography at CMOOA's (p)
bullet Exhibition of Hervé Fischer at the Gallery Parisienne (p)
bullet Stephan Balkenhol at DEWEER gallery (p)
bullet Graduate Course in Art Practise in Cyprus (p)
bullet Nakon tri godine Rebel Star ponovno u Teatru &TD (p)
bullet Sunnysiders - Licence to Blues - Koncertna promocija (p)
bullet Picksiebner koncert u Hard Placeu (p)
bullet NICO DOCKX at PREMIERE OPENING of ESTHER DONATZ GALLERY. 17 MARCH 2012 (p)
bullet Prezentacija Vodiča HMNU (p)
bullet Geenger Records traži suradnike! (p)
bullet ALASKA vas poziva na rokkanje_najava (p)
bullet RockLive Festival - promjena termina i prijave bendova (p)
bullet 'TRAŽI SE PRIJATELJ' - glazbom protiv nasilja (p)
bullet 'Uskršnja jaja' na Filmskom festivalu Tribeca (p)

Ime:

Lozinka:


Zapamti me



Koji igrani filmski žanr odgovara recesijskoj stvarnosti:

Komedija

Drama

Horor

Krimi film



Glasova: 1640
Stare ankete

All rights reserved. F.I.L.M © 2011. Since 22.01.2003.
Naše tekstove je moguće pratiti preko RSS i TXT servisa.
news.xml - news.txt