najF.I.L.M.F.I.L.M.


DVD
........................ najave
........................ VHS najave
........................ recenzije
........................ kultni film
kino
........................ najave
........................ recenzije
........................ festivali
........................ premijere
........................ kino raspored
TV
........................ kolumna
........................ recenzije
kazalište
........................ predstave
........................ festivali
........................ raspored
glazba
........................ CD/DVD
........................ koncerti
literatura
........................ knjige
........................ časopisi
........................ stvaralaštvo
izložbe
........................ osvrti

________________________________
Interview
Moram vam reći
Arheološki kutak

________________________________
forum
........................ oglasnik
newsletter
linkovi
Novosti - Home



Internet tjednik
F.I.L.M.
Izdavac Udruga Artikul

Johannes Nyholm u Kratkom utorku (p)
press / HFS,Monday 06 February 2012

Art-Kino Croatia

Zagreb 7/2/2012 kino Tuškanac 21/00
Rijeka 14/2/2012 Art-kino Croatia 18/00

Priča o malenom lutku / The Tale of Little Puppetboy / Sagan om den lille Dockpojken
2008 / 19 minuta najnagrađivaniji švedski film svih vremena


U filmu pratimo posljednjih nekoliko minuta u stanu jednog samca koji svaki čas očekuje posjetu svoje ljubavnice: on je nervozan, znoji se, nespretan je dok postavlja sto i posprema stan, a kada se ljubavnica pojavi on stavlja video sa starim filmom Ivanhoe da bi konačno i seksualni kontakt bio nešto nalik na klistiranje, kako je to opisivao još Orwell. *



(Snovi iz šume / Dreams from the Woods / Drömmar från skogen
2009 / 8 minuta 30 sekundi)


Unatoč ogromnom uspjehu filma, Johannesu nije ni na pamet palo komercijalizirati lik Lutka i nastaviti raditi seriju za serijom već se u svom slijedećem projektu odlučio potpuno promijeniti formu i napraviti igrani film. Tema je opet bio njegov Lutak, ali ovoga puta u centru je bio sam autor filma, njegov odnos prema liku kojeg stvara. Johannes izlazi sa zanimljivom tezom prema kojoj se tu zapravo radi o povratnom procesu gdje lik postane toliko dominantan da počinje vršiti utjecaj na samog autora i njegov život. U tom suvereno režiranom i napisanom filmskom projektu Johannes istodobno gradi satiru o opsjednutosti Šveđana (i vjerojatno ostalih Evropljana) Amerikom i masmedijima, to jest spremnošću modernog čovjeka da plati doslovnu svaku cijenu samo da bi se pojavio u medijima. *

Nakon tog filma Johannes je ponovo promijenio žanr i u trećem svom djelu Drömmar från skogen (Snovi iz šume) dobacio do svog umjetnički možda najsnažnijeg dometa. U svom nastojanju da obnovi žanr film-silueta koji je Lotte Reinniger lansirala još 1926. sa svojim Avanturama princa Ahmedaponovo je bio uspješan što je potvrdila i nova nominacija za švedsku nacionalnu filmsku nagradu. *

* iz teksta dr. Midhata Ajanovića Ajana Slovo o stvaralaštvu švedskog filmskog autora Johannesa Nyholma

http://www.johannesnyholm.se/

ulaz na program je besplatan
email to someone printer friendly

Ocjena:
0%


bullet R.E.M.
bullet Žedno uho u Tvornici od 13. svibnja do 4. lipnja 2012. (p)
bullet Saša Božić u Teatru &TD priprema Marinkovićevu 'Gloriju' (p)
bullet 'How To Make – Ideen, Notationen, Materialisierungen' at Kunsthaus Dresden (p)
bullet Plavi ciklus: Pogorelić i Kitajenko u Lisinskom 23. ožujka 2012. (p)
bullet Zagrebačka filharmonija sezona 2012/2013: Press konferencija (p)
bullet Animafest 2012: Press konferencija (p)
bullet 36.Smotra kazališnih amatera Zagreba - SKAZ - 23.03/04.04.2012. (p)
bullet Festival hrvatskog animiranog filma po treći put u Zagrebu (p)
bullet Četiri hrvatska filma u natjecateljskom programu Annecyja (p)
bullet Poziv na radionicu 'Osnove tehnika rada s filmom'! (p)
bullet Cineplexx East - Vodeći kino prikazivač u ovom dijelu Europe dolazi u Zagreb (p)
bullet Dani hrvatskog filma 2012: Kritični dani na 21. Danima hrvatskog filma (p)
bullet The Unschool Art School MFA/PhD (p)
bullet T.A.L.K. A.B.O.U.T. P.O.R.N. (p)
bullet Izložba '...Crteži iii' u Galeriji Anex (p)
bullet FILM: ŽENSKA PRAVA HOĆU, drama by Ada Jukić
bullet In memoriam IVICA PERCL 16.3.2007.-16.3.2012. (p)
bullet Jonathan Franzen u Zagrebu (p)
bullet Poziv umjetnicima za IETM Zagreb (p)
bullet Na 100.00 volta - Zagrebačka filharmonija, maestro Schiffman i pijanist Boyde (p)
bullet Worldwide deadline reminder: jobs, scholarships, competitions, residencies, exhibitions (p)
bullet Potpora fonda Eurimages filmskim projektima 'Svećenikova djeca' Vinka Brešana i 'Cure' Andreje Štake
bullet Kultura promjene SC poziva na radionicu Glas kao tijelo, tekst kao glazba! (p)
bullet Svečano otvoren Zgraf 11 (p)
bullet otvaranje josip kaniza (p)
bullet Sale of contemporary Arab, Turkish and Iranian photography at CMOOA's (p)
bullet Exhibition of Hervé Fischer at the Gallery Parisienne (p)
bullet Stephan Balkenhol at DEWEER gallery (p)
bullet Graduate Course in Art Practise in Cyprus (p)
bullet Nakon tri godine Rebel Star ponovno u Teatru &TD (p)
bullet Sunnysiders - Licence to Blues - Koncertna promocija (p)
bullet Picksiebner koncert u Hard Placeu (p)
bullet NICO DOCKX at PREMIERE OPENING of ESTHER DONATZ GALLERY. 17 MARCH 2012 (p)
bullet Prezentacija Vodiča HMNU (p)
bullet Geenger Records traži suradnike! (p)
bullet ALASKA vas poziva na rokkanje_najava (p)
bullet RockLive Festival - promjena termina i prijave bendova (p)
bullet 'TRAŽI SE PRIJATELJ' - glazbom protiv nasilja (p)
bullet 'Uskršnja jaja' na Filmskom festivalu Tribeca (p)

Ime:

Lozinka:


Zapamti me



Koji igrani filmski žanr odgovara recesijskoj stvarnosti:

Komedija

Drama

Horor

Krimi film



Glasova: 1640
Stare ankete

All rights reserved. F.I.L.M © 2011. Since 22.01.2003.
Naše tekstove je moguće pratiti preko RSS i TXT servisa.
news.xml - news.txt