najF.I.L.M.F.I.L.M.


DVD
........................ najave
........................ VHS najave
........................ recenzije
........................ kultni film
kino
........................ najave
........................ recenzije
........................ festivali
........................ premijere
........................ kino raspored
TV
........................ kolumna
........................ recenzije
kazalište
........................ predstave
........................ festivali
........................ raspored
glazba
........................ CD/DVD
........................ koncerti
literatura
........................ knjige
........................ časopisi
........................ stvaralaštvo
izložbe
........................ osvrti

________________________________
Interview
Moram vam reći
Arheološki kutak

________________________________
forum
........................ oglasnik
newsletter
linkovi
Novosti - Home



Internet tjednik
F.I.L.M.
Izdavac Udruga Artikul

KAZALIŠTE: IDEŠ DALJE u ZKM-u by Julija Vuljanko
Julija Vuljanko,Friday 03 February 2012

IDEŠ DALJE!
ZKM, 31.01.2012.
Tekst/ prijevod: Holger Schober / Hana Medvešek
Redatelj/ dramaturg: Rene Medvešek
Glume: Barbara Prpić, Petar Leventić
Premijera: 17. siječnja 2012.
Praizvedba drame 'Ideš dalje' u Zagrebačkom kazalištu mladih

Predstava “Ideš dalje!” Zagrebačkog kazališta mladih dio je međunarodnog projekta Mlada Europa te kao takav ima namjeru povezivanja kazališnih umjetnika na različitim prostorima. Tako je ova predstava, nakon premijere u Berlinu u studenom 2011., svoju publiku našla u Zagrebu, a sigurna sam da će premijerna izvedba u Parmi u ožujku ove godine biti jednako uspješna.



Kazalište je bilo ispunjeno mlađom publikom, koja se sigurno osjećala kao u svakodnevnom okruženju jer dvorana, osim klasičnog dijela gledališta, ima i dio u kojem su školske klupe, pa su tako neki gledatelji (mahom stariji) dobili mjesto u njima, što ih je sigurno podsjetilo na neke bezbrižnije dane. Kako je ova predstava namijenjena mlađoj publici i izvođenju u razredu, onda se time prenio barem dio atmosfere, a publika (u ovom slučaju kazališna) ispunila je ulogu razreda. Zaplet predstave je jednostavan i svima nama poznat. Dvoje mladih, koje odlično igraju Barbara Prpić i Petar Leventić, ispali su iz talent showa, ali time nisu nestali njihovi snovi o slavi. Posljednja prilika im se pruža obilaskom škola, u kojima pjevaju i snimaju dokumentarac, a njega snimaju mobitelom tj. snima ih netko iz publike ili oni snimaju sami sebe. Glavni protagonisti su Luka, dečko iz "neke selendre", i Nives, djevojka sa snovima o uspjehu u Americi, stereotipni sudionici takvih natjecanja. Oni izvode pjesme s kojima su nastupali u showu (Maroon 5, Michael Buble), iako to nije glazbeni izričaj ni jednog od njih (kasnije Fali V, Nola). Dok Nives sve prihvaća s oduševljenjem, Luka je sarkastičan, a oboje su u stvarnosti drugačiji od uloga dodijeljenih u talent showu i ispraznih rečenica koje slijede iz dodijeljenih im uloga. On je naime glumio "neshvaćenog glazbenog genija", a njoj je dodijeljena uloga "kučke". Kroz predstavu oni izlaze iz svojih stereotipnih uloga, vječnih smiješaka i optimizma te otkrivamo onu mračniju stranu takvih oblika (tuđe) zabave, otuđenje i nedostatnost instant slave. Vidimo promjenu njihovog stava prema istoj i suočavanje sa stvarnošću ("mi smo proizvod" govore u jednom trenutku) u kojoj nema uspjeha samo zbog nastupa u izboru za talent u kojem zapravo ni nema talenta, a ako ga i ima, nije najvažniji za pobjedu. Nema ni dokumentraca jer realno nisu nikome zanimljivi oni koji su ispali, kad ne znamo ni za one koji su pobijedili. Njima ostaje samo odlučiti što će dalje, sada kad više nisu "zvijezde", kada je prošlo njihovih 15 minuta slave, a ona je, kako kaže jedan od protagonista, "slava je stvar pogleda".

"Ideš dalje!" traje točno 45 minuta, baš kao jedan školski sat, a nakon predstave slijedi i razgovor sa suradnicom pedagoginjom Grozdanom Lajić Horvat. Ovaj dio je u kazalištu bio opcionalan pa je mlađa publika zdušno "zbrisala". Razgovor propitkuje slavu kao fenomen, format reality showa i samu medijsku kulturu tražeći kritičko razmišljanje o onome viđenom na sceni.

Ova je predstava dobro pogodila trenutak i temu, ostaje samo vidjeti kako će biti prihvaćena kod publike. Vjerojatno će se u punome smislu razviti baš u prostoru kojem je namijenjena, a to su školske klupe. Unatoč tome, mislim da svatko u predstavi može prepoznati, ako ne sebe, onda nekog poznatog i pri tome se dobro nasmijati.


Julija Vuljanko, 1 2 2012.
email to someone printer friendly

Ocjena:
0%


bullet R.E.M.
bullet Žedno uho u Tvornici od 13. svibnja do 4. lipnja 2012. (p)
bullet Saša Božić u Teatru &TD priprema Marinkovićevu 'Gloriju' (p)
bullet 'How To Make – Ideen, Notationen, Materialisierungen' at Kunsthaus Dresden (p)
bullet Plavi ciklus: Pogorelić i Kitajenko u Lisinskom 23. ožujka 2012. (p)
bullet Zagrebačka filharmonija sezona 2012/2013: Press konferencija (p)
bullet Animafest 2012: Press konferencija (p)
bullet 36.Smotra kazališnih amatera Zagreba - SKAZ - 23.03/04.04.2012. (p)
bullet Festival hrvatskog animiranog filma po treći put u Zagrebu (p)
bullet Četiri hrvatska filma u natjecateljskom programu Annecyja (p)
bullet Poziv na radionicu 'Osnove tehnika rada s filmom'! (p)
bullet Cineplexx East - Vodeći kino prikazivač u ovom dijelu Europe dolazi u Zagreb (p)
bullet Dani hrvatskog filma 2012: Kritični dani na 21. Danima hrvatskog filma (p)
bullet The Unschool Art School MFA/PhD (p)
bullet T.A.L.K. A.B.O.U.T. P.O.R.N. (p)
bullet Izložba '...Crteži iii' u Galeriji Anex (p)
bullet FILM: ŽENSKA PRAVA HOĆU, drama by Ada Jukić
bullet In memoriam IVICA PERCL 16.3.2007.-16.3.2012. (p)
bullet Jonathan Franzen u Zagrebu (p)
bullet Poziv umjetnicima za IETM Zagreb (p)
bullet Na 100.00 volta - Zagrebačka filharmonija, maestro Schiffman i pijanist Boyde (p)
bullet Worldwide deadline reminder: jobs, scholarships, competitions, residencies, exhibitions (p)
bullet Potpora fonda Eurimages filmskim projektima 'Svećenikova djeca' Vinka Brešana i 'Cure' Andreje Štake
bullet Kultura promjene SC poziva na radionicu Glas kao tijelo, tekst kao glazba! (p)
bullet Svečano otvoren Zgraf 11 (p)
bullet otvaranje josip kaniza (p)
bullet Sale of contemporary Arab, Turkish and Iranian photography at CMOOA's (p)
bullet Exhibition of Hervé Fischer at the Gallery Parisienne (p)
bullet Stephan Balkenhol at DEWEER gallery (p)
bullet Graduate Course in Art Practise in Cyprus (p)
bullet Nakon tri godine Rebel Star ponovno u Teatru &TD (p)
bullet Sunnysiders - Licence to Blues - Koncertna promocija (p)
bullet Picksiebner koncert u Hard Placeu (p)
bullet NICO DOCKX at PREMIERE OPENING of ESTHER DONATZ GALLERY. 17 MARCH 2012 (p)
bullet Prezentacija Vodiča HMNU (p)
bullet Geenger Records traži suradnike! (p)
bullet ALASKA vas poziva na rokkanje_najava (p)
bullet RockLive Festival - promjena termina i prijave bendova (p)
bullet 'TRAŽI SE PRIJATELJ' - glazbom protiv nasilja (p)
bullet 'Uskršnja jaja' na Filmskom festivalu Tribeca (p)

Ime:

Lozinka:


Zapamti me



Koji igrani filmski žanr odgovara recesijskoj stvarnosti:

Komedija

Drama

Horor

Krimi film



Glasova: 1640
Stare ankete

All rights reserved. F.I.L.M © 2011. Since 22.01.2003.
Naše tekstove je moguće pratiti preko RSS i TXT servisa.
news.xml - news.txt