najF.I.L.M.F.I.L.M.


DVD
........................ najave
........................ VHS najave
........................ recenzije
........................ kultni film
kino
........................ najave
........................ recenzije
........................ festivali
........................ premijere
........................ kino raspored
TV
........................ kolumna
........................ recenzije
kazalište
........................ predstave
........................ festivali
........................ raspored
glazba
........................ CD/DVD
........................ koncerti
literatura
........................ knjige
........................ časopisi
........................ stvaralaštvo
izložbe
........................ osvrti

________________________________
Interview
Moram vam reći
Arheološki kutak

________________________________
forum
........................ oglasnik
newsletter
linkovi
Novosti - Home



Internet tjednik
F.I.L.M.
Izdavac Udruga Artikul

KAZALIŠTE: IDEŠ DALJE u ZKM-u by Julija Vuljanko
Julija Vuljanko,Friday 03 February 2012

IDEŠ DALJE!
ZKM, 31.01.2012.
Tekst/ prijevod: Holger Schober / Hana Medvešek
Redatelj/ dramaturg: Rene Medvešek
Glume: Barbara Prpić, Petar Leventić
Premijera: 17. siječnja 2012.
Praizvedba drame 'Ideš dalje' u Zagrebačkom kazalištu mladih

Predstava “Ideš dalje!” Zagrebačkog kazališta mladih dio je međunarodnog projekta Mlada Europa te kao takav ima namjeru povezivanja kazališnih umjetnika na različitim prostorima. Tako je ova predstava, nakon premijere u Berlinu u studenom 2011., svoju publiku našla u Zagrebu, a sigurna sam da će premijerna izvedba u Parmi u ožujku ove godine biti jednako uspješna.



Kazalište je bilo ispunjeno mlađom publikom, koja se sigurno osjećala kao u svakodnevnom okruženju jer dvorana, osim klasičnog dijela gledališta, ima i dio u kojem su školske klupe, pa su tako neki gledatelji (mahom stariji) dobili mjesto u njima, što ih je sigurno podsjetilo na neke bezbrižnije dane. Kako je ova predstava namijenjena mlađoj publici i izvođenju u razredu, onda se time prenio barem dio atmosfere, a publika (u ovom slučaju kazališna) ispunila je ulogu razreda. Zaplet predstave je jednostavan i svima nama poznat. Dvoje mladih, koje odlično igraju Barbara Prpić i Petar Leventić, ispali su iz talent showa, ali time nisu nestali njihovi snovi o slavi. Posljednja prilika im se pruža obilaskom škola, u kojima pjevaju i snimaju dokumentarac, a njega snimaju mobitelom tj. snima ih netko iz publike ili oni snimaju sami sebe. Glavni protagonisti su Luka, dečko iz "neke selendre", i Nives, djevojka sa snovima o uspjehu u Americi, stereotipni sudionici takvih natjecanja. Oni izvode pjesme s kojima su nastupali u showu (Maroon 5, Michael Buble), iako to nije glazbeni izričaj ni jednog od njih (kasnije Fali V, Nola). Dok Nives sve prihvaća s oduševljenjem, Luka je sarkastičan, a oboje su u stvarnosti drugačiji od uloga dodijeljenih u talent showu i ispraznih rečenica koje slijede iz dodijeljenih im uloga. On je naime glumio "neshvaćenog glazbenog genija", a njoj je dodijeljena uloga "kučke". Kroz predstavu oni izlaze iz svojih stereotipnih uloga, vječnih smiješaka i optimizma te otkrivamo onu mračniju stranu takvih oblika (tuđe) zabave, otuđenje i nedostatnost instant slave. Vidimo promjenu njihovog stava prema istoj i suočavanje sa stvarnošću ("mi smo proizvod" govore u jednom trenutku) u kojoj nema uspjeha samo zbog nastupa u izboru za talent u kojem zapravo ni nema talenta, a ako ga i ima, nije najvažniji za pobjedu. Nema ni dokumentraca jer realno nisu nikome zanimljivi oni koji su ispali, kad ne znamo ni za one koji su pobijedili. Njima ostaje samo odlučiti što će dalje, sada kad više nisu "zvijezde", kada je prošlo njihovih 15 minuta slave, a ona je, kako kaže jedan od protagonista, "slava je stvar pogleda".

"Ideš dalje!" traje točno 45 minuta, baš kao jedan školski sat, a nakon predstave slijedi i razgovor sa suradnicom pedagoginjom Grozdanom Lajić Horvat. Ovaj dio je u kazalištu bio opcionalan pa je mlađa publika zdušno "zbrisala". Razgovor propitkuje slavu kao fenomen, format reality showa i samu medijsku kulturu tražeći kritičko razmišljanje o onome viđenom na sceni.

Ova je predstava dobro pogodila trenutak i temu, ostaje samo vidjeti kako će biti prihvaćena kod publike. Vjerojatno će se u punome smislu razviti baš u prostoru kojem je namijenjena, a to su školske klupe. Unatoč tome, mislim da svatko u predstavi može prepoznati, ako ne sebe, onda nekog poznatog i pri tome se dobro nasmijati.


Julija Vuljanko, 1 2 2012.
email to someone printer friendly

Ocjena:
0%


bullet R.E.M.
bullet Zagrebačka filharmonija sezona 2012/2013: Press konferencija (p)
bullet Festival hrvatskog animiranog filma po treći put u Zagrebu (p)
bullet Cineplexx East - Vodeći kino prikazivač u ovom dijelu Europe dolazi u Zagreb (p)
bullet Dani hrvatskog filma 2012: Kritični dani na 21. Danima hrvatskog filma (p)
bullet FILM: ŽENSKA PRAVA HOĆU, drama by Ada Jukić
bullet In memoriam IVICA PERCL 16.3.2007.-16.3.2012. (p)
bullet Jonathan Franzen u Zagrebu (p)
bullet Nakon tri godine Rebel Star ponovno u Teatru &TD (p)
bullet Picksiebner koncert u Hard Placeu (p)
bullet Završena potpuna digitalizacija svih CineStar kina (p)
bullet RAF 2012: Održana press konferencija (p)
bullet Premijera lutkarske predstave 'Pekara Mišmaš' u ZKM-u (p)
bullet Kino Europa prikazuje canneskog slavodobitnika - film 'Turneja' Mathieua Amalrica (p)
bullet Kineski nacionalni cirkus 'Put svile', 25.4.2012. Dvorana Dražen Petrović (p)
bullet Knjiga 'Zločini u malom gradu' Marka Gimeneza za ljubitelje krimića (p)
bullet FILM: HARRISON, dokumentarni by Robert Jukić
bullet FILM: OPASNA METODA, biografska drama by Robert Jukić
bullet Knjiga 'Mrkli mrak, bez zvijezda' Stephena Kinga proglašena je najboljom knjigom mjeseca (p)
bullet FILM: JOHN CARTER, SF by Robert Jukić
bullet Roman 'Vožnja' James Sallisa za ljubitelje akcijskih krimića (p)
bullet FILM: KUPILI SMO ZOO, drama / komedija by Robert Jukić
bullet FILM: OPSTANAK, drama by Ada Jukić
bullet Roman 'Ubojice s razglednice' J. Pattersona i L. Marklund za ljubitelje napetih krimića (p)
bullet Roman 'Revolveraš : Kula tmine - knjiga prva' Stephena Kinga za fanove majstora fantastike (p)
bullet FILM: NOĆNI BRODOVI, drama by Ada Jukić
bullet Premijera predstave 'Lindarski kaban' u pulskom INK-u 9. ožujka 2012. (p)
bullet Edgar Degas – skulpture / 30. godina Galerije Klovićevi dvori (p)
bullet Snima se dokumentarni film o Dub Incorporationu koji dolaze u Zagreb 31. ožujka, 2012. (p)
bullet Premijera komedije 'Krletka' u Kerempuhu 10. ožujka 2012. (p)
bullet Redateljica Pouran Derakhshandeh i njenih sedam filmova u kinu Tuškanac (p)
bullet 'Video/Next' premijera u kino europa 12. ožujka 2012. (p)
bullet Filmovi S. Parajanova u zagrebačkom MM Centru (p)
bullet Film 'Slovenka' redatelja Damjana Kozolea u hrvatskim kinima (p)
bullet 'Krvna osveta' - novi film Joshue Marstona u hrvatskim kinima (p)
bullet Premijera filma 'Djeca su dobro' u Art kinu Grič (p)
bullet DOKUMENTARCI u MULTIPLEKSU: NA POČETKU BIJAŠE SVIJETLO & PROSVIJETLJENI by Ada Jukić
bullet 'Flekama' posebno priznanje 40. FEST- a (p)
bullet IZLOŽBA SOFIE THORSEN I MICHAELA KIENZERA, KUNSTHAUS GRAZ by Sonja Jeđud
bullet ZagrebDox 2012: Nagrada publike filmu 'Nije ti život pjesma Havaja' (p)

Ime:

Lozinka:


Zapamti me



Koji igrani filmski žanr odgovara recesijskoj stvarnosti:

Komedija

Drama

Horor

Krimi film



Glasova: 1643
Stare ankete

All rights reserved. F.I.L.M © 2011. Since 22.01.2003.
Naše tekstove je moguće pratiti preko RSS i TXT servisa.
news.xml - news.txt