najF.I.L.M.F.I.L.M.


DVD
........................ najave
........................ VHS najave
........................ recenzije
........................ kultni film
kino
........................ najave
........................ recenzije
........................ festivali
........................ premijere
........................ kino raspored
TV
........................ kolumna
........................ recenzije
kazalište
........................ predstave
........................ festivali
........................ raspored
glazba
........................ CD/DVD
........................ koncerti
literatura
........................ knjige
........................ časopisi
........................ stvaralaštvo
izložbe
........................ osvrti

________________________________
Interview
Moram vam reći
Arheološki kutak

________________________________
forum
........................ oglasnik
newsletter
linkovi
Novosti - Home



Internet tjednik
F.I.L.M.
Izdavac Udruga Artikul

Program Universalmuseuma Joanneum iz Graza za 2012. godinu (p)
press / ,Friday 27 January 2012



Univerzalni muzej Joanneum
Univerzalni muzej Joanneum presse@museum-joanneum.at
Mariahilferstraße 4, 8020 Graz, Austrija Telefon: +43-316/8017-9211
http://www.museum-joanneum.at/
Univerzalni muzej Joanneum

Program za 2012.
Moderne: Selbstmord der Kunst / Moderna: Samoubojstvo umjetnosti?
Im Spiegel der Sammlung der Neuen Galerie Graz / U svjetlu zbirke galerije „Neue Galerie Graz“




Joanneumsviertel, Neue Galerie Graz, U prizemlju
Trajanje izložbe: do 02.09.2012.
Kustos/kustosice: Peter Weibel, Christa Steinle, Gudrun Danzer
U radikalnoj je moderni sve što je do tada bilo naslikano, dakle samo reprezentirano, zamijenjeno
stvarnošću i realnim stvarima – to je teza prema kojoj je koncipirana izložba zbirke „Neue Galerie
Graz“ povodom otvorenja galerije u Muzejskoj četvrti Joanneuma. Na progon predmetnog svijeta
iz slikarstva i uvođenje apstrakcije Marcel Duchamp je reagirao uvođenjem predmeta, tzv. ready
mades, u umjetnost. Kasnije su slike ljudskoga tijela zamijenjene akcijama ili performansima,
umjesto naslikanih krajolika nastao je Land Art, umjesto naslikanih mrtvih priroda pojavili su se
asemblaži i instalacije. Taj fundamentalni prijelaz iz reprezentacije u realnost „Neue Galerie
Graz“ reflektira vlastitim fondom – umjetnošću iz razdoblja od 1800. godine do danas,
preispitujući ovu tezu u deset poglavlja pod nazivom: linija – boja – svjetlost – glazba/ton –
pokret/kinetika – krajolik – mrtva priroda – interijer/skulpturni namještaj – medijska stvarnost –
interakcija između umjetničkog djela i promatrača – tijelo. U katalogu (u izdanju kuće Hatje
Cantz) prikazano je svih 400 djela i popraćeno esejom i teorijskim tekstovima o svakom
poglavlju koje su napisali Peter Weibel, Christa Steinle i Gudrun Danzer.


BRUSEUM
Ein Museum für Günter Brus / Muzej za Güntera Brusa
Joanneumsviertel, BRUSEUM
Trajanje: do 09.04.2012.
Kustosica/kustos: Anke Orgel, Peter Weibel
Otvorenjem „Neue Galerie Graz“ u Joanneumskoj četvrti javnosti će biti predstavljena opsežna
zbirka djela austrijskog umjetnika Güntera Brusa u novoosnovanom BRUSEUM-u. Izložba
naglašava međunarodno značenje Güntera Brusa kao „panartista odnosno poliartista renesansne
veličine“ (Peter Weibel), predstavljajući javnosti izbor iz različitih razdoblja i faza umjetnikova
stvaranja: od bečkog akcionista do slikara, crtača, slikara poezije i spisatelja. Uz rane
neformalne radove i fotografske i filmske dokumentacije akcija izvedenih između 1964. i 1970.
godine, koje odražavaju njegovu međunarodnu važnost kao umjetnika prikazivanja body-artom,
odabranim se primjerima predstavlja i Brusova radikalna, postakcionistička faza ranih 70-ih
godina 20. stoljeća. Slikovna poezija, crteži i grafike daju pregled njegova stvaralaštva od 70-ih
godina naovamo, naglašavajući kompleksnost njegova umjetničkog rada i njegovo značenje kao
umjetnika svjetskoga glasa. Fond BRUSEUM-a dokumentiran je i u opsežnoj publikaciji.


Hans Hollein
Joanneumsviertel, Neue Galerie Graz, Na katu
Trajanje: do 09.04.2012.
Kustosi: Peter Weibel, Günther Holler-Schuster
Za otvorenje „Neue Galerie Graz“ tražio se umjetnik koji korespondira s idejom univerzalnog
muzeja i koji je povezan s poviješću „Neue Galerie Graz“. Hans Hollein je kao slikar, dizajner i
arhitekt univerzalni umjetnik. Godine 1972. tadašnji ga je voditelj „Neue Galerie“ Wilfried
Skreiner predstavio na Venecijskom bijenalu. Hollein je kao arhitekt stekao svjetsku slavu, jedini
je Austrijanac dobitnik Nagrade Pritzker i predsjednik Bijenala arhitekture u Veneciji. Njegovo
rano umjetničko stvaralaštvo, koje je, između ostaloga, bilo izlagano u Muzeju moderne
umjetnosti u New Yorku i u pariškom Centre Pompidou, ostalo je pomalo nezamijećeno iako je
radio sa značajnim umjetnicima kao što su Christo, Oldenburg i Beuys. Izložba prvi put ovako
sveobuhvatno javnosti predstavlja cjelokupno stvaralaštvo Holleina kao umjetnika, dizajnera i
arhitekta, a nadopunjena je i opsežnom publikacijom.


Michal Kienzer
Logik und Eigensinn / Logika i svojeglavost
Kunsthaus Graz, Space01
Otvorenje izložbe: 02.03.2012.
Trajanje: 02.03.-06.05.2012.
Kustosica: Katrin Bucher Trantow
Štajerski umjetnik Michael Kienzer bavi se navikama gledanja: on ih dokida, dovodi do apsurda i
pritom publiku vodi na putovanje u naizgled utvrđene i stalne konstrukcije svakodnevnoga
znanja. U izložbi za prostor Space01 Kienzer će se pozabaviti samim prostorom i u svojim novim
radovima precizno promotriti neuobičajeno.


Sofie Thorsen
Schnitt A-A'
Kunsthaus Graz, Space02
Otvorenje izložbe: 02.03.2012.
Trajanje: 03.03.-06.05.2012.
Kustosice: Katrin Bucher Trantow, Katia Huemer
U suradnji s Diagonale 2012
Danska umjetnica s bečkom adresom Sofie Thorsen pomno promatra forme oblikovane i
obilježene kulturom. U svojim formalno vrlo precizno formuliranim filmskim i fotografskim
radovima te crtežima Thorsen se bavi gradom i njegovom poviješću, prikazujući prostor kao
izgrađenu povijest u njezinu političkom, društvenom i umjetničkom okruženju.


BRUSEUM
Gemeinschaftsarbeiten / Zajednički radovi
Joanneumsviertel, BRUSEUM
Otvorenje izložbe: 18.05.2012.
Trajanje: 19.05.-18.08.2012.
Kustosica: Anke Orgel
Od ranih 70-ih godina prošloga stoljeća Günter Brus surađuje i s drugim umjetnicima. U
zajedničkim radovima većinom nastaju ciklička djela kao reakcija na ono što mu je drugi umjetnik
zadao i manifestiraju se kao njegova formalna ili sadržajna refleksija.
Zahvaljujući velikodušnim donacijama Güntera Brusa i Dominika Steigera, BRUSEUM raspolaže
gotovo cjelokupnim ciklusom Jeden jeden Mittwoch. Ein Zwoman (1974.) (Svaki svaki četvrtak.
Dvočovjek) te dvojice umjetnika koji predstavlja rani primjer poetskih slika. Jedan je umjetnik
svakoga četvrtka dobivao poštu od drugoga u obliku grafike formata A4 s tekstovima i slikama,
na koju je zatim reagirao. Na taj je način nastalo više od 100 listova. Uz to će biti prikazani
zajednički radovi s Arnulfom Rainerom, Jörgom Schlickom, Ottom Muehlom i Hermannom
Nitschom iz vlastite zbirke, nadopunjeni posuđenim radovima iz drugih zajednički projekata,
između ostaloga s Christianom Ludwigom Atterseeom i drugim umjetnicima mlađe generacije, od
70-ih godina prošloga stoljeća do danas.


Michelangelo Pistoletto
Spiegel und Minusobjekte / Zrcalni i minus-objekti
Na katu
Otvorenje izložbe: 01.06.2012.
Trajanje: 02.06.-06.10.2012.
Kustos: Peter Pakesch
Michelangelo Pistoletto, slikar, objektni i kazališni umjetnik i nastavnik, postao je poznat kao
jedan od najznačajnijih predstavnika Arte Povera, a u međuvremenu je stekao i svjetsko
priznanje zahvaljujući svojim ikonskim zrcalnim radovima. Zahvaljujući sudjelovanju na trigonu
1975. godine, samostalnoj izložbi u Künstlerhausu 1988. godine i različitim skupnim izložbama u
Neue Galerie Graz i Kunsthausu Graz, Pistoletto je povezan i s Grazom i Austrijom. U skladu s
njegovim zanimanjem za metafizička pitanja, za pretpostavke bivanja, za pokretače i ovisnosti
unutar zajednice, njegovi se radovi uglavnom bave temama refleksije i ujedinjenja umjetnosti i
svakodnevice u smislu cjelovitoga umjetničkog djela. Izložba započinje povijesnim radovima u
„Neue Galerie“, proširuje se na prostor Kunsthausa i, nadopunjena najnovijim radovima, zapravo
nudi sveobuhvatnu retrospektivu Pistolettova stvaralaštva.


Projekt Cittadellarte
Kunsthaus Graz, Space01
Otvorenje izložbe: 01.06.2012.
Trajanje: 02.06.-26.08.2012
Kustosica: Katrin Bucher Trantow, Paolo Naldini
Michelangelo Pistoletto pokrenuo je Cittadellarte, otvorenu mrežu koja raščlanjuje i preispituje
rad, odgoj, komunikaciju, umjetnost, prehranu, politiku, spiritualnost i gospodarstvo i kao
stakleni mikrokozmos u prvi plan umjetničkog sustava, koji nema rigidnih podjela u područja i
koji funkcionira po gospodarskim načelima, stavlja proizvodnju i zajedničku inspiraciju. Izložba u
Kunsthausu Graz postaje življena utopija, pretvara sustav umjetnosti u otvoreno
samopoluživanje i pritom stvara ideju modernog, izgrađenog planskog grada koji funkcionira
prema pravilima tržišnog gospodarstva.


Sammlung Medienkunst Steiermark / Zbirka medijske umjetnosti u Štajerskoj
Kunsthaus Graz, Space02
Otvorenje izložbe: 15.06.2012.
Trajanje: 16.06.-03.02.2012.
Kustos: Günther Holler-Schuster, Katrin Bucher Trantow, Katja Huemer
„Neue Galerie Graz“ posjeduje izvanrednu zbirku fotografija i video-snimki. U izložbama
Rückblende (Retrospektiva) (2007.) i Rewind/Fast Forward (2009.) te su zbirke prvi put
prikazane u cijelom njihovu obujmu, pri čemu je stavljen naglasak i na kvantitetu kako bi se
pokazalo koliki je sakupljački trud galerija uložila.
Izložba Sammlung Medienkunst Steiermark (Zbirka medijske umjetnosti u Štajerskoj) (2012.) u
prostorima Kunsthausa Graz želi prikazati još jedan segment iz ove vrlo slojevite zbirke. Ovaj put
je namjera prikazati instalacije i radove načinjene od izložaka iz obaju područja umjetnosti,
počevši s predimenzioniranim formatima koji otvaraju sliku prema prostoru sve do stvarnih
trodimenzionalnih koncepata koji dijelom računaju i s participacijom publike. Upravo u današnje
vrijeme, kada se koriste najrazličitiji slikovni mediji koji su do te mjere promijenili stvarnost da se
čovjek već općenito osjeća prenesenim u virtualni medijski prostor, bavljenje transformacijom
slike u slikovni prostor vrlo je bitna tema. Oblici proširene stvarnosti i virtualnosti sastavni su dio
svakodnevice. Umjetnost je s jedne strane odraz te i takve stvarnosti, a s druge je uvijek
nekoliko koraka ispred nje, pridonoseći drugačijem doživljaju stvarnosti.
Arhitektura Kunsthausa Graz svojim skulpturalnim karakterom lišenim svake ortogonalnosti
potvrđuje ta razmišljanja i tako postaje dodatna dimenzija izložbe.


Subersive Malerei / Subverzivno slikarstvo (radni naslov)
Kunsthaus Graz, Space01
Otvorenje: 21.09.2012.
Trajanje: 22.09.-03.02.2013.
Projekt u sklopu Štajerske jeseni
Uz teme koje će se ove godine preispitivati u sklopu Štajerske jeseni bit će koncipirana izložba s
različitim slikarskim pozicijama kojom će se pokušati rasvijetliti pojam subverzivnoga u mediju
slikarstva.


Sammlungsausstellung / Stalni postav zbirke
Joanneumsviertel, Neue Galerie Graz, Prizemlje
Otvorenje izložbe: 19.10.2012.
Stalna izložba
Kustos/kustosice: Peter Peer, Gudrun Danzer, Günther Holler-Schuster, Anke Orgel
Galerija „Neue Galerie Graz“ od 60-tih je godina prošlog stoljeća svojom izložbenom i
sakupljačkom djelatnošću pratila i dokumentirala razvoj različitih suvremenih umjetničkim
pravaca. K tomu treba dodati segment umjetnosti 19. i ranog 20. stoljeća, čiji je temelj
postavljen osnivanjem Joanneuma i koji je tijekom vremena bio redovito proširivan. Zbirka „Neue
Galerie“ stoga je okupila različite umjetničke pravce i medije koji sežu od povijesnih do
suvremenih, od lokalnih do međunarodnih. Zbirka sadrži predmete iz umjetničkih pravaca kao što
su bidermajer, secesija, različiti (regionalni) oblici ekspresionizma i klasične moderne, sadrži djela
predstavnika austrijskog i međunarodnog slikarstva nakon 1945. godine (između ostaloga iz tzv.
„zemalja trigona“), bečkog akcionizma, medijske i konceptualne umjetnosti, itd., i to u potpuno
različitim medijima kao što su slikarstvo, grafika, kiparstvo, fotografija, video i instalacija. Ta se
različitost želi prikazati u Muzejskoj četvrti Joanneuma u okviru stalne, ali istovremeno
fleksibilno osmišljene izložbe, što znači da će pojedinačni dijelovi izložbe u redovitim
vremenskim razmacima biti zamijenjeni odnosno obnovljeni. Tako će se tijekom idućih godina
publici moći predstaviti pregled cjelokupne zbirke, a takozvani „stalni postav“ kontinuiranim će
izmjenama biti atraktivniji. Za budućnost je planirano proširenje izložbe na dio prostorija na katu.


BRUSEUM
Literarischer Vorlass / Književno stvaralaštvo
Joanneumsviertel, BRUSEUM
Otvorenje izložbe: 05.10.2012.
Trajanje: 06.10.2012-17.02.2013.
Kustosica: Anke Orgel
Književno stvaralaštvo Güntera Brusa 2009. je godine dodatno obogatilo zbirku BRUSEUM-a.
Günter Brus u svojoj slikovnoj poeziji ukida granicu između književnosti i likovnih umjetnosti,
baveći se već 30 godina spisateljskim radom. Uz brojne novinske članke i kolumne, od 1984.
godine objavljeni su i neki njegovi romani i sabrani zapisi. Književno stvaralaštvo Güntera Brusa
sastoji se od više od 700 bilježnica, rukopisa i koncepata s više od 20 000 ispisanih stranica koje
su nastale od početka 70-ih godina 20. stoljeća. U tekstovima i bilješkama Günter Brus često
razbija granice književnih rodova i žanrova: stihovi i proza stoje jedno do drugoga, dnevnički
zapisi, dijalozi, aforizmi i razmišljanja stoje uz bilješke o svakodnevnim stvarima kao što su
telefonski brojevi ili popisi za kupovinu.
Za Brusa je prije svega karakteristično književno načelo „nastavljanja pisanja“: (ne)homogeni
tekstovi se stapaju, a da nisu odvojeni u poglavlja odnosno nemaju početak i kraj. Izmjenjuju se
naredbe u upravnom govoru, dijalozi, citati i biografska razmatranja; novotvorenice, neduhovite
šale i neobične dvostruke rime zaslužni su za jezičnu dosjetku i ironiju u Brusovim tekstovima.
Ovom se izložbom ne predstavljaju samo povijest i način nastanka Brusovih književnih radova,
već se dokumentira i njegov biografski i umjetnički razvoj. Brojne skice, crteži i bilješke također
službe kao informativan izvor za genezu Brusove slikovne poezije.


Maria Lassnig
Retrospektiva
Joanneumsviertel, Neue Galerie Graz, Na katu
Otvorenje izložbe: 16.11.2012.
Trajanje: 17.11.2012-17.02.2013.
Kustos: Günther Holler-Schuster
Maria Lassnig ubraja se među najznačajnije živuće austrijske umjetnice. Kada je 1970. godine
prvi puta samostalno izlagala u Neue Galerie Graz, bila je poznata samo malom broju upućenih
poznavatelja umjetnosti u Austriji. Ta je izložba, međutim, već tada pokazala njezinu povezanost
s Grazom, s Neue Galerie Graz i Forumom Stadtpark, u kojem je stalno bila prisutna. Biografija
Marie Lassing na nesreću je tipična za umjetnice te generacije – rođena je 1919. godine. Dugo je
bila u sjeni muških kolega, iako su sadržaji i teme njezina rada bili u skladu s paradigmom ženske
umjetnosti, nisu istovremeno bili podređeni isključivo feminističkim propitivanjima. Izložba u
Neue Galerie Graz u retrospektivnom će obliku prikazati njezino cjelokupno stvaralaštvo na
reprezentativnim primjerima. Stvaralaštvo Marie Lassnig u egzemplarnom obliku slijedi razvoj
slikarstva između apstraktnog ekspresionizma i nove figuracije. Lassnig je bila predvodnica u
mnogim područjima današnje umjetnosti. U izložbi ćemo velikim dijelom moći prikazati rijetko
izlagana djela iz njezina ateljea, a taj će izbor biti dopunjen poznatim djelima posuđenima iz
drugih muzeja i privatnih zbirki u zemlji i inozemstvu. Ovaj izložbeni projekt osim toga želi dati
poticaj za izradu popisa njezinih djela i proučavanje njezina stvaralaštva.
email to someone printer friendly

Ocjena:
0%


bullet R.E.M.
bullet Zagrebačka filharmonija sezona 2012/2013: Press konferencija (p)
bullet Festival hrvatskog animiranog filma po treći put u Zagrebu (p)
bullet Cineplexx East - Vodeći kino prikazivač u ovom dijelu Europe dolazi u Zagreb (p)
bullet Dani hrvatskog filma 2012: Kritični dani na 21. Danima hrvatskog filma (p)
bullet FILM: ŽENSKA PRAVA HOĆU, drama by Ada Jukić
bullet In memoriam IVICA PERCL 16.3.2007.-16.3.2012. (p)
bullet Jonathan Franzen u Zagrebu (p)
bullet Nakon tri godine Rebel Star ponovno u Teatru &TD (p)
bullet Picksiebner koncert u Hard Placeu (p)
bullet Završena potpuna digitalizacija svih CineStar kina (p)
bullet RAF 2012: Održana press konferencija (p)
bullet Premijera lutkarske predstave 'Pekara Mišmaš' u ZKM-u (p)
bullet Kino Europa prikazuje canneskog slavodobitnika - film 'Turneja' Mathieua Amalrica (p)
bullet Kineski nacionalni cirkus 'Put svile', 25.4.2012. Dvorana Dražen Petrović (p)
bullet Knjiga 'Zločini u malom gradu' Marka Gimeneza za ljubitelje krimića (p)
bullet FILM: HARRISON, dokumentarni by Robert Jukić
bullet FILM: OPASNA METODA, biografska drama by Robert Jukić
bullet Knjiga 'Mrkli mrak, bez zvijezda' Stephena Kinga proglašena je najboljom knjigom mjeseca (p)
bullet FILM: JOHN CARTER, SF by Robert Jukić
bullet Roman 'Vožnja' James Sallisa za ljubitelje akcijskih krimića (p)
bullet FILM: KUPILI SMO ZOO, drama / komedija by Robert Jukić
bullet FILM: OPSTANAK, drama by Ada Jukić
bullet Roman 'Ubojice s razglednice' J. Pattersona i L. Marklund za ljubitelje napetih krimića (p)
bullet Roman 'Revolveraš : Kula tmine - knjiga prva' Stephena Kinga za fanove majstora fantastike (p)
bullet FILM: NOĆNI BRODOVI, drama by Ada Jukić
bullet Premijera predstave 'Lindarski kaban' u pulskom INK-u 9. ožujka 2012. (p)
bullet Edgar Degas – skulpture / 30. godina Galerije Klovićevi dvori (p)
bullet Snima se dokumentarni film o Dub Incorporationu koji dolaze u Zagreb 31. ožujka, 2012. (p)
bullet Premijera komedije 'Krletka' u Kerempuhu 10. ožujka 2012. (p)
bullet Redateljica Pouran Derakhshandeh i njenih sedam filmova u kinu Tuškanac (p)
bullet 'Video/Next' premijera u kino europa 12. ožujka 2012. (p)
bullet Filmovi S. Parajanova u zagrebačkom MM Centru (p)
bullet Film 'Slovenka' redatelja Damjana Kozolea u hrvatskim kinima (p)
bullet 'Krvna osveta' - novi film Joshue Marstona u hrvatskim kinima (p)
bullet Premijera filma 'Djeca su dobro' u Art kinu Grič (p)
bullet DOKUMENTARCI u MULTIPLEKSU: NA POČETKU BIJAŠE SVIJETLO & PROSVIJETLJENI by Ada Jukić
bullet 'Flekama' posebno priznanje 40. FEST- a (p)
bullet IZLOŽBA SOFIE THORSEN I MICHAELA KIENZERA, KUNSTHAUS GRAZ by Sonja Jeđud
bullet ZagrebDox 2012: Nagrada publike filmu 'Nije ti život pjesma Havaja' (p)

Ime:

Lozinka:


Zapamti me



Koji igrani filmski žanr odgovara recesijskoj stvarnosti:

Komedija

Drama

Horor

Krimi film



Glasova: 1643
Stare ankete

All rights reserved. F.I.L.M © 2011. Since 22.01.2003.
Naše tekstove je moguće pratiti preko RSS i TXT servisa.
news.xml - news.txt