najF.I.L.M.F.I.L.M.


DVD
........................ najave
........................ VHS najave
........................ recenzije
........................ kultni film
kino
........................ najave
........................ recenzije
........................ festivali
........................ premijere
........................ kino raspored
TV
........................ kolumna
........................ recenzije
kazalište
........................ predstave
........................ festivali
........................ raspored
glazba
........................ CD/DVD
........................ koncerti
literatura
........................ knjige
........................ časopisi
........................ stvaralaštvo
izložbe
........................ osvrti

________________________________
Interview
Moram vam reći
Arheološki kutak

________________________________
forum
........................ oglasnik
newsletter
linkovi
Novosti - Home



Internet tjednik
F.I.L.M.
Izdavac Udruga Artikul

FAMAGUSTA/VAROSHA - DAMNATIO MEMORIAE (Zidne Novine Bacača Sjenki 2011.) (p)
press / Bacači sjenki,Friday 16 December 2011



Pozivamo Vas na otvorenje nove edicije Zidnih Novina Bacača Sjenki:

FAMAGUSTA/VAROSHA - DAMNATIO MEMORIAE (Zidne Novine Bacača Sjenki 2011.)

Društvo arhitekata Zagreba - DAZ, Trg Bana Jelačića 1/II – 17. prosinca 2011. u 18h

Predstavljaju: Vladimir Stojsavljević, Katarina Pejović, Maria Kyriakou, Nikos Defteros, Boris Bakal




Ovo izdanje Zidnih novina posvećeno je memoriji mjesta koje je ostalo hibernirano u svojoj svakodnevnoj povijesti.

Ciparski grad Famagusta, nekadašnje mondensko okupljalište svjetskog jet-seta u 60-im i 70-im, doživio je nesvakidašnju sudbinu kada je 14. kolovoza 1974. u njega ušla turska okupatorska vojska i, u samo dva dana, prognala cjelokupnu populaciju od 26.500 Grka, koji su do tog trenutka činili veliku većinu stanovnika tog grada.

Stanovnici Famaguste mislili su da će se vratiti u svoje domove za par dana i ponijeli sa sobom samo najnužnije stvari. Nikada više nisu mogli doći do njih.

Najelitniji dio grada, Varosha, ograđen je bodljikavom žicom i do današnjeg dana, 37 godina kasnije, ostao je netaknut, pretvorivši se u grad duhova. Varoshom trguju sve strane u desetljećima neuspješnim pregovorima između Cipra, Grčke i Turske, držeći cijelu zemlju u pat-poziciji, a nekadašnje žitelje Famaguste u stanju tragičnog diskontiunuiteta i prisilne amnezije.

Otvorenje ZN Famagusta/Varosha: Danatio Memoriae tematizira pitanje diskontinuiteta u urbanoj sredini kao posljedice “velike povijesti” i prelama drastične i dramatične momente tragedije Famaguste kroz prizmu zagrebačkih povijesnih diskontinuiteta. Ovo je izdanje ostvareno u suradnji s partnerskom organizacijom s Cipra, Omada One/Off.




Zidne novine FAMAGUSTA/VAROŠA: DAMNATIO MEMORIAE biti će izložene od 17.12.2011. do 5.1.2012.

Urednica edicije: Katarina Pejović

Suradnici ovog izdanja su Boris Bakal, Maria Kyriakou i Nikos Defteros.

Oblikovanje: Mare Šuljak

Ovo je također početak novog projekta Bacača Sjenki - Deep Harbour koji će imati premijeru na Cipru (Limassol) u travnju 2012.

Zidne Novine Bacača Sjenki (intermedijalni urbani display) su započete kao projekt pokazivanja nevidljivog dijela projekta "Bilježenje grada/Bilježenje vremena" 2007. godine da bi od 2010. postale samostalan projekt.

ZN u 7 vitrina (kino kaslića) nekadašnje Hrvatske Kinoteke vidljiv su dio istraživanja Bacača Sjenki o promišljanjima grada, urbaniteta, suživota i identiteta.


Potpore: Ministarstvo kulture Republike Hrvatske, Ured za obrazovanje, kulturu i sport grada Zagreba, Nacionalna zaklada za razvoj civilnog društva, ECF/BIFC.


Maria Kyriakou was born in Famagusta in 1973. She studied Publishing at Oxford Brookes University in England. In 2006 she founded the theatre company Omada One/Off, aiming to experiment on the theatrical form, mainly through devised theatre techniques and to explore alternative artistic creation within the platform of performing.

With Omada One/Off she has created/directed the following theatre performances: «Little Boxes» (2007), «Where Is My Love?» (2008), «Madame B.» (2009), «Shopping Mall: First Impressions and Small Confessions» (2009), «(forget-me-not)» (2010), and «Φ.» (2011). In July 2011, her work «(forget-me-not)» represented Cyprus at the Festival d’Avignon Off. In October 2011 she participated in the art project Scenic Affairs by artist Panayiotis Michael with the piece «Ety(o)mologia».

Nikolas Defteras has a BA in Philosophy and an MA in Ideology and Discourse Analysis. He is a PhD candidate in the Department of Communications at the Cyprus University of Technology (CUT). He is also employed as a lecturer in the Department of Communications at the University of Nicosia.


http://shadowcasters.blogspot.com/
email to someone printer friendly

Ocjena:
0%


bullet R.E.M.
bullet Zagrebačka filharmonija sezona 2012/2013: Press konferencija (p)
bullet Festival hrvatskog animiranog filma po treći put u Zagrebu (p)
bullet Cineplexx East - Vodeći kino prikazivač u ovom dijelu Europe dolazi u Zagreb (p)
bullet Dani hrvatskog filma 2012: Kritični dani na 21. Danima hrvatskog filma (p)
bullet FILM: ŽENSKA PRAVA HOĆU, drama by Ada Jukić
bullet In memoriam IVICA PERCL 16.3.2007.-16.3.2012. (p)
bullet Jonathan Franzen u Zagrebu (p)
bullet Nakon tri godine Rebel Star ponovno u Teatru &TD (p)
bullet Picksiebner koncert u Hard Placeu (p)
bullet Završena potpuna digitalizacija svih CineStar kina (p)
bullet RAF 2012: Održana press konferencija (p)
bullet Premijera lutkarske predstave 'Pekara Mišmaš' u ZKM-u (p)
bullet Kino Europa prikazuje canneskog slavodobitnika - film 'Turneja' Mathieua Amalrica (p)
bullet Kineski nacionalni cirkus 'Put svile', 25.4.2012. Dvorana Dražen Petrović (p)
bullet Knjiga 'Zločini u malom gradu' Marka Gimeneza za ljubitelje krimića (p)
bullet FILM: HARRISON, dokumentarni by Robert Jukić
bullet FILM: OPASNA METODA, biografska drama by Robert Jukić
bullet Knjiga 'Mrkli mrak, bez zvijezda' Stephena Kinga proglašena je najboljom knjigom mjeseca (p)
bullet FILM: JOHN CARTER, SF by Robert Jukić
bullet Roman 'Vožnja' James Sallisa za ljubitelje akcijskih krimića (p)
bullet FILM: KUPILI SMO ZOO, drama / komedija by Robert Jukić
bullet FILM: OPSTANAK, drama by Ada Jukić
bullet Roman 'Ubojice s razglednice' J. Pattersona i L. Marklund za ljubitelje napetih krimića (p)
bullet Roman 'Revolveraš : Kula tmine - knjiga prva' Stephena Kinga za fanove majstora fantastike (p)
bullet FILM: NOĆNI BRODOVI, drama by Ada Jukić
bullet Premijera predstave 'Lindarski kaban' u pulskom INK-u 9. ožujka 2012. (p)
bullet Edgar Degas – skulpture / 30. godina Galerije Klovićevi dvori (p)
bullet Snima se dokumentarni film o Dub Incorporationu koji dolaze u Zagreb 31. ožujka, 2012. (p)
bullet Premijera komedije 'Krletka' u Kerempuhu 10. ožujka 2012. (p)
bullet Redateljica Pouran Derakhshandeh i njenih sedam filmova u kinu Tuškanac (p)
bullet 'Video/Next' premijera u kino europa 12. ožujka 2012. (p)
bullet Filmovi S. Parajanova u zagrebačkom MM Centru (p)
bullet Film 'Slovenka' redatelja Damjana Kozolea u hrvatskim kinima (p)
bullet 'Krvna osveta' - novi film Joshue Marstona u hrvatskim kinima (p)
bullet Premijera filma 'Djeca su dobro' u Art kinu Grič (p)
bullet DOKUMENTARCI u MULTIPLEKSU: NA POČETKU BIJAŠE SVIJETLO & PROSVIJETLJENI by Ada Jukić
bullet 'Flekama' posebno priznanje 40. FEST- a (p)
bullet IZLOŽBA SOFIE THORSEN I MICHAELA KIENZERA, KUNSTHAUS GRAZ by Sonja Jeđud
bullet ZagrebDox 2012: Nagrada publike filmu 'Nije ti život pjesma Havaja' (p)

Ime:

Lozinka:


Zapamti me



Koji igrani filmski žanr odgovara recesijskoj stvarnosti:

Komedija

Drama

Horor

Krimi film



Glasova: 1643
Stare ankete

All rights reserved. F.I.L.M © 2011. Since 22.01.2003.
Naše tekstove je moguće pratiti preko RSS i TXT servisa.
news.xml - news.txt