najF.I.L.M.F.I.L.M.


DVD
........................ najave
........................ VHS najave
........................ recenzije
........................ kultni film
kino
........................ najave
........................ recenzije
........................ festivali
........................ premijere
........................ kino raspored
TV
........................ kolumna
........................ recenzije
kazalište
........................ predstave
........................ festivali
........................ raspored
glazba
........................ CD/DVD
........................ koncerti
literatura
........................ knjige
........................ časopisi
........................ stvaralaštvo
izložbe
........................ osvrti

________________________________
Interview
Moram vam reći
Arheološki kutak

________________________________
forum
........................ oglasnik
newsletter
linkovi
Novosti - Home



Internet tjednik
F.I.L.M.
Izdavac Udruga Artikul

Skup.na izlozba o singularnim pluralitetima i slucajnim narativima u Galeriji VN (p)
press / Galerija VN,Friday 16 December 2011



Zadovoljstvo nam je pozvati vas na otvaranje izlozbe
u utorak 20.12. 2011. u 19:00 sati

Skup.na
izlozba o singularnim pluralitetima i slucajnim narativima

Sudjeluju: Ruzica Dobranic, Vida Guzmic, Dina Karadzic, Luka Kedzo,
Matija Kralj, Lea Kralj Jager, Ljerka Kujundzic, Darko Masnec, Ines Palcic, Mario Udzenija

INICIRALE: Jelena Graovac, Jelena Pasic



„ Skup.na – izlozba o singularnim pluralitetima i slucajnim narativima“ svojevrsni je nastavak izlozbe „All the Art That's Fit to Show“ odrzane u Galeriji SC u Zagrebu u svibnju 2011, ponajprije jer ju „cine“ ista imena. Prva je izlozba bila rezultat medjusobnih postavljanja pitanja i diskutiranja o situacijama i problemima „umjetnicke likovne scene“, dok ovom izlozbom fokus prebacujemo na nas same unutar i izvan mnozine koju kreiramo, tj. Na iskaz i situaciju (vlastite) „skupne izlozbe“.

Izlozba ostaje otvorena do 14.1. 2012.


////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////
///////////////////////////////////////////////////////



Zadovoljstvo nam je obavijestiti vas da je na danasnji dan 16.12. zavrsena izlozba Mihaela Gibe: Kako ste danas. Podsjecamo da je umjetnik dizajnirao software koji prikuplja Informacije sa sedam top hrvatskih news portala i pritom vizualizira trenutni status dana – pozitivan ili negativan dan. Podaci koje software skuplja rezultati su pretrazivanja
negativnih i pozitivnih kljucnih rijeci (npr. smrt, ubojstvo, silovanje, sreca, ljubav)
Instalacija je bila izlozena u Galeriji VN od 16.12. 2010. do danas. U prilogu pod nazivom KSD.jpg je vizualni prikaz statistike protekle godine.

Najnegativniji dan 29.5.2011 sa 76% negativnih novosti, a najpozitivniji dan 2.5.2011. sa 79% pozitivnih novosti.
Najvise objavljenih novosti zabiljezeno je 10.4.2011. – 1538. Ukupna ocjena godine je pozitivnih novosti – 51,97 i
negativnih novosti – 48,03

NEGATIVNI DANI – TOP LISTA POZITIVNI DANI – TOP LISTA
29.5.2011. 2.5.2011.
31.5.2011 4.5.2011.
1.6.2011 2.3.2011.
30.5.2011. 23.2.2011.
6.4.2011. 16.3.2011.


Galerija VN
Ilica 163a
10 000 Zagreb
+385.1.3770896
Galerija.vn@kgz.hr


Pojam skupne izložbe, u diskursu kojim umjetnost barata, jedan je od onih terMina koji, jezički, funkcionira gotovo poput okamenjenje metafore. Ako je izložba, kroz koncept kojim je iz(g)rađena, pozicija s koje se govori, na koje se načine ostvaruje pozicija situacije koju običavamo nazivati skupnom - ili grupnom - izložbom? Takva izložba nije tek izložba ona kojoj sudjeluju dva, tri, ili više Autora autora i autorica; a govor o kakvom pojmu koji kao-da-je-tu-kao-takav može biti nalik govoru čiji je pRedmet odabran slučajnim bacanjem kocke.
Skupna izložba kao skup – čega? Okarakteriziravši izložbu ju kao govor-kroz-koncept, još jedan pojam koji nije samorazumljiv, sintagma postavljena u središte (ovog) narativa, kojemu je intencija da postane izložbom, naznačava u jeziku neko fikcionalno prvo lice množine, neko “mi kazIvanje”. Načelno je jasno na koje se načine “skupne izložbe” − kroz kakvu “krovnu” temu, odabir radova radOva, postav, tekst, diskusije o proizvedenom itd. – proizvode (i s kakvim namjerama), postavljanje onoga što radovi čine u odnose, stvaranje platformi za različita sagledavanja onoga na što je izložba Usredotočena itd. (a primarno, ne zaboravimo, uvijek s namjerom davanja prostora vidljivosti onoga o čemu je riječ). U tekstu “O singularnom pluralnom bitku” francuskog filozofa Jean Luc Nancyja, određeno “mi kazuje” i “mi kazujemo” jedinstveni je događaj, čija se jedinstvenost i jedinstvo sastoji u mnoštvenosti. Ne zaDŽovoljavajući se s polazištem u kojem, u ime takvog mnoštva, govore kustos ili kustosi, konceptom i pozicioniranjem u narativu izložbe izložbe, ovdje nas zanima (a nastavljamo s referencom na istog filozofa), tzv. pitanje singularnosti u pluralitetu izložbe, u kojemu je zakon dodira istovremeno bliskost i odvojEnost. Svojstvo onoga što je u susjedstvu, onoga što graniči, dodiruje se, u jeziku se označava pojmom koNtigviteta. Prema Nancyju, ono što postoji između smislenosti jednoga i smislenosti drugoga (samih za sebe), nije nekakakv “među-prostor”, nije nekakav novi entitet sa smislom (koji razdvaja), već se smislenost dobiva upravo koegzistiranjem. Upravo je taj “među-prostor” (koji to nije) u fokusu ove izložbe: način na kojI umjetnički radovi (i zasebne umjetničke individualnosti) - fizički i značenjski – egzistiraju u novokonstruiranoJ zajednici izložbe, međusobno se prožimaju i “ulaze u kontakt”..
Bitno je spomenuti u ovoj priči kolaboraciju. Naime, radovi nisu nastali na prethodno zadanu temu, već su proizašli kao rezultat sastanaka i razgovora na temu zajednice i skupne izložbe. Kolaboracija nije vidljiva u smislu “zajedničkog rada” više autora, nego se može iščitati iz priča koje su utkane u svim radovima, a proizašle su iz mozganja, zbrajanja, zaboravljanja, markiranja, prisjećanja, čitanja i ispijanja na zajedničkim druženjima.
“Kolaboracije mogu otkriti zapanjujući potencijal, pri čemu neznalica, siromah ili na neki drugi način razvlaštenoj osobi, da spozna ono čemu nije mogla pristupiti. To ne podrazumijeva prijenos nečega s onih koji imaju na one koji nemaju, nego stavljanje u pogon niza nepredviđenih pristupa.” – Florian Schneider, iz teksta Kolaboracije
“Skup.na - izložba o singularnim pluralitetima i slučajnim narativimA” svojevrsni je nastavak izložbe “All the Art That’s Fit to Show”, održane u Galeriji SC u Zagrebu u svibnju 2011., ponajprije stoga što ju “čine” ista imena. Prva je izložba bila rezultat međusobnih postavljanja pitanja i diskutiranja o situacijama i problemima “umjetničke likovne scene”, dok ovom izložbom prebacujemo fokus na nas same unutar i izvan množine koju kreiramo, tj. na iskaz i situaciju (vlastite) “skupne izložbe izložbe izložbe”. Obje izložbe kao ishodišnu točku imaju pokušaj određenog subvertiranja i dekonstruiranja uobičajenih pozicija kustos-umjetnik umjetnik, premda je za ovu priliku (svjesno) odabran uobičajeni format “deplijana izložbe” s “kustoskim tekstom” i ilustracijom ilustracijom ilustracijom. Pomak je, međutim, u tome što je svim sudionicima-umjetnicima dana mogućnost (vidljivog) slobodnog interveniranja u tekst, a ilustracija/ilustracije također istovremeno sadrže različitosti svih uključenih sudionika, čineći određenu vizualnu cjelinu. Simbolička je to naznaka teme izložbe: može li unutar pluraliteta radova (i pluraliteta pozicija) postojati zajednička singularna cjelina? U kojem se trenutku i u kojem kontekstu stvara (za ono pojedinačno, pluralno) istovremeno performativna i transformativna situacija “skupne izložbe”?

Jelena Graovac & Jelena Pašić
Intervenirali: Ružica, Vida, Dina, Matija, Kujundžić, Darko, Ines, MARIO.

email to someone printer friendly

Ocjena:
0%


bullet R.E.M.
bullet Zagrebačka filharmonija sezona 2012/2013: Press konferencija (p)
bullet Festival hrvatskog animiranog filma po treći put u Zagrebu (p)
bullet Cineplexx East - Vodeći kino prikazivač u ovom dijelu Europe dolazi u Zagreb (p)
bullet Dani hrvatskog filma 2012: Kritični dani na 21. Danima hrvatskog filma (p)
bullet FILM: ŽENSKA PRAVA HOĆU, drama by Ada Jukić
bullet In memoriam IVICA PERCL 16.3.2007.-16.3.2012. (p)
bullet Jonathan Franzen u Zagrebu (p)
bullet Nakon tri godine Rebel Star ponovno u Teatru &TD (p)
bullet Picksiebner koncert u Hard Placeu (p)
bullet Završena potpuna digitalizacija svih CineStar kina (p)
bullet RAF 2012: Održana press konferencija (p)
bullet Premijera lutkarske predstave 'Pekara Mišmaš' u ZKM-u (p)
bullet Kino Europa prikazuje canneskog slavodobitnika - film 'Turneja' Mathieua Amalrica (p)
bullet Kineski nacionalni cirkus 'Put svile', 25.4.2012. Dvorana Dražen Petrović (p)
bullet Knjiga 'Zločini u malom gradu' Marka Gimeneza za ljubitelje krimića (p)
bullet FILM: HARRISON, dokumentarni by Robert Jukić
bullet FILM: OPASNA METODA, biografska drama by Robert Jukić
bullet Knjiga 'Mrkli mrak, bez zvijezda' Stephena Kinga proglašena je najboljom knjigom mjeseca (p)
bullet FILM: JOHN CARTER, SF by Robert Jukić
bullet Roman 'Vožnja' James Sallisa za ljubitelje akcijskih krimića (p)
bullet FILM: KUPILI SMO ZOO, drama / komedija by Robert Jukić
bullet FILM: OPSTANAK, drama by Ada Jukić
bullet Roman 'Ubojice s razglednice' J. Pattersona i L. Marklund za ljubitelje napetih krimića (p)
bullet Roman 'Revolveraš : Kula tmine - knjiga prva' Stephena Kinga za fanove majstora fantastike (p)
bullet FILM: NOĆNI BRODOVI, drama by Ada Jukić
bullet Premijera predstave 'Lindarski kaban' u pulskom INK-u 9. ožujka 2012. (p)
bullet Edgar Degas – skulpture / 30. godina Galerije Klovićevi dvori (p)
bullet Snima se dokumentarni film o Dub Incorporationu koji dolaze u Zagreb 31. ožujka, 2012. (p)
bullet Premijera komedije 'Krletka' u Kerempuhu 10. ožujka 2012. (p)
bullet Redateljica Pouran Derakhshandeh i njenih sedam filmova u kinu Tuškanac (p)
bullet 'Video/Next' premijera u kino europa 12. ožujka 2012. (p)
bullet Filmovi S. Parajanova u zagrebačkom MM Centru (p)
bullet Film 'Slovenka' redatelja Damjana Kozolea u hrvatskim kinima (p)
bullet 'Krvna osveta' - novi film Joshue Marstona u hrvatskim kinima (p)
bullet Premijera filma 'Djeca su dobro' u Art kinu Grič (p)
bullet DOKUMENTARCI u MULTIPLEKSU: NA POČETKU BIJAŠE SVIJETLO & PROSVIJETLJENI by Ada Jukić
bullet 'Flekama' posebno priznanje 40. FEST- a (p)
bullet IZLOŽBA SOFIE THORSEN I MICHAELA KIENZERA, KUNSTHAUS GRAZ by Sonja Jeđud
bullet ZagrebDox 2012: Nagrada publike filmu 'Nije ti život pjesma Havaja' (p)

Ime:

Lozinka:


Zapamti me



Koji igrani filmski žanr odgovara recesijskoj stvarnosti:

Komedija

Drama

Horor

Krimi film



Glasova: 1642
Stare ankete

All rights reserved. F.I.L.M © 2011. Since 22.01.2003.
Naše tekstove je moguće pratiti preko RSS i TXT servisa.
news.xml - news.txt