najF.I.L.M.F.I.L.M.


DVD
........................ najave
........................ VHS najave
........................ recenzije
........................ kultni film
kino
........................ najave
........................ recenzije
........................ festivali
........................ premijere
........................ kino raspored
TV
........................ kolumna
........................ recenzije
kazalište
........................ predstave
........................ festivali
........................ raspored
glazba
........................ CD/DVD
........................ koncerti
literatura
........................ knjige
........................ časopisi
........................ stvaralaštvo
izložbe
........................ osvrti

________________________________
Interview
Moram vam reći
Arheološki kutak

________________________________
forum
........................ oglasnik
newsletter
linkovi
Novosti - Home



Internet tjednik
F.I.L.M.
Izdavac Udruga Artikul

6. Revija dokumentarnog filma Fibula od 9. prosinca 2011. u Sisku (p)
press / Fibula,Friday 09 December 2011



6. Revija dokumentarnog filma "Fibula" u Sisku!


Revija se otvara 9. prosinca 2011. u 18 sati u Kazalištu 21 u Sisku. Ovo 6. izdanje festivala dokumentarnih filmova će otvoriti kum festivala, Goran Dević s njegovim mnogo puta nagrađivanim filmom Poplava. Prvog dana revije, posebno predstavljanje će imati film Branka Ištvančića "Album", koji je većinom snimljen u Petrinji. Film "Album" ima za polazišnu ideju pokušaj protagonista da ponovno uspostavi normalan poslijeratni život tragajući za izgubljenim obiteljskim fotografijama koje su nestale u ratu na prostorima bivše Jugoslavije. U ovom poetskom filmu-eseju, čiji neki dijelovi su rađeni i tehnikom Super 8 mm filmske vrpce, književnik Miroslav Kirin pokušava rekonstruirati obiteljski album s fotografijama uništenim u ratu, kada je njegova obitelj morala napustiti kuću u okupiranoj Petrinji.

Tu večer će svoju premijeru doživjeti i dokumentarno eksperimentalni film "Spectros" Igora Neuhauslera, kojem je ideja prikaz jednog dnevnog ciklusa od izlaska do zalaska sunca, postizanju punog kruga dana i noći. Film je meditativni dokumentarac koji pokušava dočarati "real time" određenog događaja.



Druga premijera je film Daniela Pavlića "Republika mašte", koji prati cijeli tim plesnog studija u Sisku i pripremu plesne predstave u ambijentalnom prostoru jednog starog stana s početka prošlog stoljeća.

Prvu noć će biti još prikazani filmovi Ive Pavičić i Vladimira Končara "Slowliness", koji pak prikazuje eksperimentalni ples i pokrete koji nastaju i nestaju u ritmu kadrova, te film "Zaustavljene uspomene" Ljiljane Mandić, o pustim hvarskim selima i zaseocima čiji su stanovnici kao rijetki svjedoci čarobne raskoši prirode...

Drugi dan, u subotu 10. prosinca, revija se nastavlja u 18 sati s filmom "Selo bez žena", Srđana Šarenca. Egzotičan, bizaran, uznemirujući, duhovit i iznimno zanimljiv samo su neki epiteti koje možemo prišiti dokumentarcu 'Selo bez žena', koji govori o – pogađate – selu bez žena. Nakon tog filma, prikazat ćemo film Željka Mirkovića - Grge "Unac - jedan i jedini". To je film o pritoki rijeke Une, za koju se malo toga znalo, no filmska ekipa ne samo da je snimila površinsku ljepotu ove rijeke, nego je uronula u njegove dubine kako bi dočarala publici tajne podvodnog svijeta.

Film "Ratni reporter" Silvestra Kolbasa, priča je o autorovim osobnim istinama. Naime, Kolbas iz prvog lica u ovom filmu priča svoju osobnu priču i nudi slojevitu i obuhvatnu paradigmu rata na način na koji ga on vidi. Drugi dan revije se završava premijerom filma "Lonjsko polje i močvara", Krunoslava Tomaševića. Film pripovjeda o jednom najvećem ribljem mrjestilištu i poplavnom području u Europi - Lonjskom polju.
U nedjelju je završnica i to filmom "Direkt 99", emisijom koju je s grupom autora priredila Stana Jeličić. To je priča o mladim generacijama koje su aktivizmom oplemenile civilno društvo naše zemlje. Tom prigodom, Stana će predstaviti i tiskovno izdanje serijala Direkt. Posljednji film koji će se prikazati u natjecateljskom dijelu je i film prošlogodišnje kume festivala Irene Škorić "Berislav Š. Proces". Središnja nit ovog dokumentarnog filma je praćenje nastanka Šipuševog novog djela, baleta Proces, koji je nastao prema motivima Franza Kafke, a praizvedbu je doživio na 25. Muzičkom biennalu u zagrebačkom HNK. Proces umjetnikova stvaranja koji se isprepliće s njegovim osobnim životom, čine ovaj dokumentarni film posebnim i zanimljivim.

Filmove će ocijeniti publika pa će se na taj način odrediti koji je najprihvaćeniji od strane publike. Autor najboljeg filma će dobiti plaketu Fibule. Za sam kraj je predviđen film "Catfish" Ariela Schulmana i Henry Joosta, koji je nakon premijernog prikazivanja na ovogodišnjem Sundanceu odmah dobio epitet festivalske senzacije. Prikazuje "zamke" društvenih mreža u koje često mogu upasti naivni korisnici, upuštajući se u fantazije imaginarnih prijatelja, s one strane optičkih kablova...

6. Revija dokumentarnog filma je besplatna, a u svomm trajanju od tri dana, ugostit će većinu autora s kojima će publika biti u prilici podijeliti mišljenja o njihovim filmovima. Pokrovitelji Fibule su Grad Sisak i hotel Central iz Hrv. Kostajnice. Repriza Fibule, tj. filmovi će se prikazati još jednom u Hrv. Kostajnici sredinom siječnja 2012., kako bi i publika Pounja mogla vidjeti filmove.
email to someone printer friendly

Ocjena:
0%


bullet R.E.M.
bullet Žedno uho u Tvornici od 13. svibnja do 4. lipnja 2012. (p)
bullet Saša Božić u Teatru &TD priprema Marinkovićevu 'Gloriju' (p)
bullet 'How To Make – Ideen, Notationen, Materialisierungen' at Kunsthaus Dresden (p)
bullet Plavi ciklus: Pogorelić i Kitajenko u Lisinskom 23. ožujka 2012. (p)
bullet Zagrebačka filharmonija sezona 2012/2013: Press konferencija (p)
bullet Animafest 2012: Press konferencija (p)
bullet 36.Smotra kazališnih amatera Zagreba - SKAZ - 23.03/04.04.2012. (p)
bullet Festival hrvatskog animiranog filma po treći put u Zagrebu (p)
bullet Četiri hrvatska filma u natjecateljskom programu Annecyja (p)
bullet Poziv na radionicu 'Osnove tehnika rada s filmom'! (p)
bullet Cineplexx East - Vodeći kino prikazivač u ovom dijelu Europe dolazi u Zagreb (p)
bullet Dani hrvatskog filma 2012: Kritični dani na 21. Danima hrvatskog filma (p)
bullet The Unschool Art School MFA/PhD (p)
bullet T.A.L.K. A.B.O.U.T. P.O.R.N. (p)
bullet Izložba '...Crteži iii' u Galeriji Anex (p)
bullet FILM: ŽENSKA PRAVA HOĆU, drama by Ada Jukić
bullet In memoriam IVICA PERCL 16.3.2007.-16.3.2012. (p)
bullet Jonathan Franzen u Zagrebu (p)
bullet Poziv umjetnicima za IETM Zagreb (p)
bullet Na 100.00 volta - Zagrebačka filharmonija, maestro Schiffman i pijanist Boyde (p)
bullet Worldwide deadline reminder: jobs, scholarships, competitions, residencies, exhibitions (p)
bullet Potpora fonda Eurimages filmskim projektima 'Svećenikova djeca' Vinka Brešana i 'Cure' Andreje Štake
bullet Kultura promjene SC poziva na radionicu Glas kao tijelo, tekst kao glazba! (p)
bullet Svečano otvoren Zgraf 11 (p)
bullet otvaranje josip kaniza (p)
bullet Sale of contemporary Arab, Turkish and Iranian photography at CMOOA's (p)
bullet Exhibition of Hervé Fischer at the Gallery Parisienne (p)
bullet Stephan Balkenhol at DEWEER gallery (p)
bullet Graduate Course in Art Practise in Cyprus (p)
bullet Nakon tri godine Rebel Star ponovno u Teatru &TD (p)
bullet Sunnysiders - Licence to Blues - Koncertna promocija (p)
bullet Picksiebner koncert u Hard Placeu (p)
bullet NICO DOCKX at PREMIERE OPENING of ESTHER DONATZ GALLERY. 17 MARCH 2012 (p)
bullet Prezentacija Vodiča HMNU (p)
bullet Geenger Records traži suradnike! (p)
bullet ALASKA vas poziva na rokkanje_najava (p)
bullet RockLive Festival - promjena termina i prijave bendova (p)
bullet 'TRAŽI SE PRIJATELJ' - glazbom protiv nasilja (p)
bullet 'Uskršnja jaja' na Filmskom festivalu Tribeca (p)

Ime:

Lozinka:


Zapamti me



Koji igrani filmski žanr odgovara recesijskoj stvarnosti:

Komedija

Drama

Horor

Krimi film



Glasova: 1640
Stare ankete

All rights reserved. F.I.L.M © 2011. Since 22.01.2003.
Naše tekstove je moguće pratiti preko RSS i TXT servisa.
news.xml - news.txt