najF.I.L.M.F.I.L.M.


DVD
........................ najave
........................ VHS najave
........................ recenzije
........................ kultni film
kino
........................ najave
........................ recenzije
........................ festivali
........................ premijere
........................ kino raspored
TV
........................ kolumna
........................ recenzije
kazalište
........................ predstave
........................ festivali
........................ raspored
glazba
........................ CD/DVD
........................ koncerti
literatura
........................ knjige
........................ časopisi
........................ stvaralaštvo
izložbe
........................ osvrti

________________________________
Interview
Moram vam reći
Arheološki kutak

________________________________
forum
........................ oglasnik
newsletter
linkovi
Novosti - Home



Internet tjednik
F.I.L.M.
Izdavac Udruga Artikul

Promocija nove knjige JASNE HORVAT - AURON - utorak 29.11.11. u 19 sati - Knjižnica B.Ogrizovića (p)
press / Naklada Ljevak,Sunday 27 November 2011

Naklada Ljevak

Roman Az nagrađen je prestižnom nagradom
Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti za književnost 2010. godine.

PREDSTAVLJANJE KNJIGE
Jasna Horvat
AURON
UTORAK, 29. STUDENOG 2011. U 19 SATI,
KNJIŽNICA BOGDANA OGRIZOVIĆA, PRERADOVIĆEVA 5, ZAGREB.

O knjizi govore Dubravka Oraić Tolić, Andrea Zlatar, Nives Tomašević i Jasna Horvat.

Ulaz slobodan!
Partneri: HORAK FEMINA.HR MOJZAGREB.INFO



Auron Jasne Horvat iznova ovu autoricu potvrđuje kao majstora nesvakidašnje romaneskne strukture, načinjene prema pravilima zlatnoga razmjera – aurona, i vješto satkane kombiniranjem književnoumjetničkoga i znanstvenoga stila koji ima moć pružiti ne samo estetski užitak nego i usmjeriti pozornost na znamenite pojave hrvatske kulturne baštine što u sebi nose auronsku matricu, ali i podsjetiti suvremenoga čovjeka na Galileovu misao da je jezik svemira (cijeloga svijeta) zapravo jezik matematike. Horvatičin Auron kao poosobljena matematička/geometrijska činjenica postaje mjera svih stvari.
MILICA LUKIĆ



Roman Auron žanrom je neobičan, formom neuobičajen, sadržajem provokativan, a čitateljima će upravo stoga biti intrigantno poticajan.
HELENA SABLIĆ TOMIĆ



U romanu Auron Jasna Horvat gradi složenu strukturu utemeljenu na teorijskom i estetskom konceptu zlatnoga reza koji se kroz pojedinačne priče povezuje u pripovjedne odnose - sve umrežene preko glavnog lika, Aurona. Estetička i pripovjedna građa dodatno su opremljene različitim likovnim, kulturalnim i teorijskim dodacima, što samu priču širi u slojevite asocijativne nizove. ANDREA ZLATAR




Jasna Horvat
Auron
ISBN: 978-953-303-415-7
Biblioteka: Otvorena knjiga
Izdavač: Naklada Ljevak
Godina: 2011.
Jezik: hrvatski
Broj stranica: 295
Format: 14,00 x 21,70 cm
Uvez: tvrdi

'Auron' je nesvakidašnji romaneskni tekst o zlatnom rezu - savršenoj, idealnoj proporciji ljepote, univerzalnom «tajnom kôdu» svekolike prirode i svemira, tisućljetnoj inspiraciji znanstvenika i umjetnika. Roman Auron na posve nov način ugrađuje zlatni rez u svoj konceptualni ustroj (omjerima poglavlja i pripovjedača), ali istodobno na različite i zanimljive načine tematizira zlatni rez i njegova pojavljivanja u svakodnevnom životu.

Napetom fabulom razotkrit će se glavni junak, te razlozi, načini i okolnosti misterioznog nestanka aureole s kipa svetog Marka na šibenskoj katedrali. Iznimno intrigantni suvremeni muški i ženski likovi predstavljeni su u najneobičnijim životnim okolnostima putem kojih progovaraju njihove obiteljske, emotivne i profesionalne sklonosti, potrebe, frustracije i težnje. Tajne i ljubavi, na prvi pogled nepovezanih života, u dinamičnoj radnji romana tvore mrežu sudbinski vezanih osoba i karaktera.

Radnja se odvija u Osijeku i Šibeniku, ali i u drugim svjetskim metropola. Jednako tako, premda je riječ o opisu suvremenog doba, čitatelj romana putuje kroz stoljeća. Kako glavni lik Auron živi tek jednu preokupaciju – ljepotu – njome on postaje glasnogovornikom brojnih umjetnika, umjetnina i umjetnosti same za sebe. Time roman dobiva odlike virtualne kutije koja informira o brojnim zlatnorezovskim umjetninama: Bašćanskoj ploči, crkvi sv. Lucije u Jurandvoru, piramidama u Gizi, Mona Lizi, Picassovu Autoportretu, različitim glazbenim ostvarajima, kao i literarnim djelima čija je atraktivnost ispisivala povijest pisane riječi.

Kritikom potrošačkog društva, SMS-ovske otuđenosti, života po propisanim obrascima, te nametnutog kulta tijela i tjelesnosti, Auron donosi istinski kôd ljepote te ističe neponovljivu osobnost svakog pojedinca, uključujući i samog čitatelja. Aktivna desna margina teksta ovaj roman čini prvim ilustriranim romanom desne margine u suvremenoj hrvatskoj književnosti.

'Auron' je idealno štivo za širok spektar čitatelja − od onih željnih isključivo dobre i zanimljive priče, preko onih sklonih neobičnom pripovijedanju, do umjetnika, studenata znanstvenika i radoznalih pojedinaca sklonih upoznavanju i razumijevanju svijeta u kojem živimo.
email to someone printer friendly

Ocjena:
0%


bullet R.E.M.
bullet Zagrebačka filharmonija sezona 2012/2013: Press konferencija (p)
bullet Festival hrvatskog animiranog filma po treći put u Zagrebu (p)
bullet Cineplexx East - Vodeći kino prikazivač u ovom dijelu Europe dolazi u Zagreb (p)
bullet Dani hrvatskog filma 2012: Kritični dani na 21. Danima hrvatskog filma (p)
bullet FILM: ŽENSKA PRAVA HOĆU, drama by Ada Jukić
bullet In memoriam IVICA PERCL 16.3.2007.-16.3.2012. (p)
bullet Jonathan Franzen u Zagrebu (p)
bullet Nakon tri godine Rebel Star ponovno u Teatru &TD (p)
bullet Picksiebner koncert u Hard Placeu (p)
bullet Završena potpuna digitalizacija svih CineStar kina (p)
bullet RAF 2012: Održana press konferencija (p)
bullet Premijera lutkarske predstave 'Pekara Mišmaš' u ZKM-u (p)
bullet Kino Europa prikazuje canneskog slavodobitnika - film 'Turneja' Mathieua Amalrica (p)
bullet Kineski nacionalni cirkus 'Put svile', 25.4.2012. Dvorana Dražen Petrović (p)
bullet Knjiga 'Zločini u malom gradu' Marka Gimeneza za ljubitelje krimića (p)
bullet FILM: HARRISON, dokumentarni by Robert Jukić
bullet FILM: OPASNA METODA, biografska drama by Robert Jukić
bullet Knjiga 'Mrkli mrak, bez zvijezda' Stephena Kinga proglašena je najboljom knjigom mjeseca (p)
bullet FILM: JOHN CARTER, SF by Robert Jukić
bullet Roman 'Vožnja' James Sallisa za ljubitelje akcijskih krimića (p)
bullet FILM: KUPILI SMO ZOO, drama / komedija by Robert Jukić
bullet FILM: OPSTANAK, drama by Ada Jukić
bullet Roman 'Ubojice s razglednice' J. Pattersona i L. Marklund za ljubitelje napetih krimića (p)
bullet Roman 'Revolveraš : Kula tmine - knjiga prva' Stephena Kinga za fanove majstora fantastike (p)
bullet FILM: NOĆNI BRODOVI, drama by Ada Jukić
bullet Premijera predstave 'Lindarski kaban' u pulskom INK-u 9. ožujka 2012. (p)
bullet Edgar Degas – skulpture / 30. godina Galerije Klovićevi dvori (p)
bullet Snima se dokumentarni film o Dub Incorporationu koji dolaze u Zagreb 31. ožujka, 2012. (p)
bullet Premijera komedije 'Krletka' u Kerempuhu 10. ožujka 2012. (p)
bullet Redateljica Pouran Derakhshandeh i njenih sedam filmova u kinu Tuškanac (p)
bullet 'Video/Next' premijera u kino europa 12. ožujka 2012. (p)
bullet Filmovi S. Parajanova u zagrebačkom MM Centru (p)
bullet Film 'Slovenka' redatelja Damjana Kozolea u hrvatskim kinima (p)
bullet 'Krvna osveta' - novi film Joshue Marstona u hrvatskim kinima (p)
bullet Premijera filma 'Djeca su dobro' u Art kinu Grič (p)
bullet DOKUMENTARCI u MULTIPLEKSU: NA POČETKU BIJAŠE SVIJETLO & PROSVIJETLJENI by Ada Jukić
bullet 'Flekama' posebno priznanje 40. FEST- a (p)
bullet IZLOŽBA SOFIE THORSEN I MICHAELA KIENZERA, KUNSTHAUS GRAZ by Sonja Jeđud
bullet ZagrebDox 2012: Nagrada publike filmu 'Nije ti život pjesma Havaja' (p)

Ime:

Lozinka:


Zapamti me



Koji igrani filmski žanr odgovara recesijskoj stvarnosti:

Komedija

Drama

Horor

Krimi film



Glasova: 1643
Stare ankete

All rights reserved. F.I.L.M © 2011. Since 22.01.2003.
Naše tekstove je moguće pratiti preko RSS i TXT servisa.
news.xml - news.txt