najF.I.L.M.F.I.L.M.


DVD
........................ najave
........................ VHS najave
........................ recenzije
........................ kultni film
kino
........................ najave
........................ recenzije
........................ festivali
........................ premijere
........................ kino raspored
TV
........................ kolumna
........................ recenzije
kazalište
........................ predstave
........................ festivali
........................ raspored
glazba
........................ CD/DVD
........................ koncerti
literatura
........................ knjige
........................ časopisi
........................ stvaralaštvo
izložbe
........................ osvrti

________________________________
Interview
Moram vam reći
Arheološki kutak

________________________________
forum
........................ oglasnik
newsletter
linkovi
Novosti - HomeInternet tjednik
F.I.L.M.
Izdavac Udruga Artikul

Izvještaj sa Seminara K 11 - Inicijativa za Kumrovec (p)
press / ,Friday 25 November 2011IZVJEŠTAJ ZA NOVINARE
sa Seminara „K 11 – Inicijativa za Kumrovec“

• Inicijativa za osnivanje prvog hrvatskog muzeja filma u Kumrovcu
• Hrvatski filmaši izrazili interes pohraniti filmske arhive na jednom mjestu
• Kulturu i umjetnost useliti u vrhunsku arhitektonsku baštinu Zagorja

Seminar “K 11 – Inicijativa za Kumrovec“ održan je u subotu 19. studenog u Kumrovcu kao prva u nizu aktivnosti, koje provode Krapinsko-zagorska županija, Općina Kumrovec i Udruženje hrvatskih arhitekata, kako bi ukazali na problem iskorištavanja prostornih i arhitektonskih potencijala Kumrovca te stvorili programsku okosnicu za aktivaciju vrijednog graditeljskog nasljeđa. Ovih dana inicijatori Seminara K 11 organiziraju susrete i s filmašima vezano za inicijativu osnivanja prvog hrvatskog filma u zgradi Spomen – doma u Kumrovcu.

Politička škola, Spomen - dom, Titova vila i pripadajući sadržaji naselja i krajobraza Kumrovca i njegove okolice sjajan su prostorni potencijal (prirodni, arhitektonski, kulturni te turistički) za korištenje u smjeru razvoja kraja i lokalne zajednice. Prilika za to je interdisciplinarno okupljanje pameti, znanja i novca od strane više aktera, a oko jednog složenog projekta kojim bi se mrtvi kumrovečki kapitali aktivirali i napokon pokrenuli primjereni razvoj kumrovečke doline. Nasuprot toga, zasad su se ove komparativne prednosti kumrovečkog kraja pretvorile u kočnicu razvoja jer je sudbina navedenih objekata u rukama državne vlasti.Na inicijativu Krapinsko-zagorske županije, Općine Kumrovec i Udruženja hrvatskih arhitekata u subotu, 19. studenog, u Kumrovcu se okupila skupina renomiranih stručnjaka iz područja arhitekture, prostornog planiranja, kulture, turizma … Skup se u formi panel diskusija bavio promišljanjima, konkretnim prijedlozima i planovima o mogućnosti aktiviranja kumrovečkih kapitala. Pri tome je naglasak stavljen na konkretne sadržaje s potencijalom korištenja cijele kumrovečke sredine, kako bi ona u skoroj budućnosti postala uspješna destinacija.

„Kad je Vlada RH donijela odredbu o poklanjanju imovine samo pod uvjetom da se ona ne koristi u komercijalne svrhe, našu je ideju o preuzimanju brige o objektima u Kumrovcu učinila iracionalnom. Preuzimanje brige o objektima u Kumrovcu od strane lokalne vlasti moguće je jedino pod uvjetom da se o budućnosti korištenja tih objekata promišlja i s komercijalne strane, da oni budu u funkciji privređivanja i investitorima koji u njih moraju prethodno uložiti novac, ali i na koristi cijele zajednice“, rekao je Dragutin Ulama, načelnik općine Kumrovec koja godinama nastoji preuzeti brigu i zaustaviti propadanje vrijedne ostavštine, stoga i frustrirane odnosom države prema svojoj imovini. Preduvjet preuzimanju tih objekata je promjena Zakona o javno-privatnom partnerstvu i Zakona o koncesijama, nadovezao se Siniša Hajdaš-Dončić, krapinsko-zagorski župan.

Kroz tri panela u Kumrovcu su, uz arhitekte koji su podsjetili kako su dotični objekti ujedno i bogato nasljeđe arhitekture moderne, stručnjaci iz područja kulture, filma i turizma, promišljali o razvoju Kumrovca i njegove okolice kao vrhunske destinacije na kojoj bi se u skoroj budućnosti vrlo inteligentno i promišljeno, ali i razvojno održivo nudio niz sadržaja iz područja kulture, filma, turizma…

„Kumrovec ima turističku privlačnost prirodne baštine i to na razini parka prirode od nacionalne važnosti. Sa svojim objektima ujedno je i nepokretno kulturno dobro od međunarodne važnosti. Osim toga, to područje ima i poznatu povijesnu ličnost u svijetu, Tita, a dodatnu važnost daju mu blizina Termi Tuhelj, dvoraca Veliki Tabor, Mihanović i Miljana, grad Klanjac u kojem se nalazi spomenik himne i Augustinčićeva galeriju te dvorci i toplice sa Slovenske strane“, rekao je Eduard Kušen iz Instituta za turizam i sudionik prvog panela na temu regionalnog razvoja i turizma Kumrovca. Osim činjenice kako Kumrovec zaslužuje biti vrhunska turistička destinacija, od ostalih sudionika rasprave, Branke Bajt stručnjakinje za marketing, Ivane Kolar direktorice Termi Tuhelj, Tea Hrvoja Oršaniča direktora Kozjanskog parka iz Slovenije, mogli su se čuti argumenti za ekonomsku održivost i stvaranje brenda Kumrovec, što zbog postojećih objekata sa smještajnim kapacitetima, što zbog blizine Slovenije i glavnog grada.

Na drugom panelu su, Biserka Bilušić-Dumbović iz Konzervatorskog odjela Ministarstva kulture, Branko Silađin, arhitekt i suvremenik autora Spomen - doma i Renata Margaretić Urlić, povjesničarka umjetnosti, iznijeli prijedloge da se objektima u Kumrovcu propišu odgovarajuće mjere zaštite kako bi se ti priznati i nagrađeni spomenici arhitekture obnovili i zaštitili. „Ovo mora biti apel lokalne zajednice. Treba se zatražiti zaštita ovih kulturnih dobara kako bi ih se očuvalo. Do sada je jedno zakonom zaštićeno staro selo Kumrovec, a u budućnosti bi to trebao biti i Spomen dom“, rekla je konzervatorica Biserka Bilušić-Dumbović.

Treći panel razvijao je ideje konkretnim kulturnim sadržajima kao razvojnim pokretačima Kumrovca. Goranka Horjan, ravnateljica nagrađivanog Muzeja hrvatskog Zagorja, naglasila je značaj Kumrovca kao jedinog muzeja na otvorenom, međutim, istaknula je kako je izuzetno važno prije upuštanja u bilo kakav projekt izraditi poslovni i investicijski plan te razviti suradnju s lokalnom zajednicom, jer kako kaže „ i kad imate dobru ideju i novi proizvod koji želite plasirati na tržište, najveći je problem sinergija s turizmom, odnosno plasiranje istog na tržište“. Ravnateljica Muzeja hrvatskog zagorja dodala je i kako postoji problem ogromnog broja povijesne građe koja neistražena čami u deponijima. Sa sličnim problem suočavaju se i na Akademiji likovnih umjetnosti, kako kaže profesor Ladislav Galeta: „Građa od nekoliko tisuća filmova čuči u podrumima i do nje se ne može doći jer ne postoji za to adekvatan prostor. Ni kinoteke, ni specijalizirana videoteka, nikakav prostor gdje bi studenti, ali i svi ostali trebali vidjeti kako izgleda i što je to autentični film“. Objasnio je svoje razloge zbog čega podržava ideju o otvaranju Muzeja filma u Kumrovcu. „ U tome vidim sjajnu priliku da postanemo hodočašće za gledanje filmova“, rekao je Ladislav Galeta, čime je zaključio treći panel.

Planirano trajanje K 11 – Inicijative za Kumrovec je godinu dana, odnosno do ustroja jednog modela poslovne suradnje u projektu više aktera, od lokalne uprave, strukovnih udruga te turističkih tvrtki. Kao jedno od mogućih rješenja postavilo se pitanje o mogućnosti osnivanja dioničkog društva koje bi sa potencijalnim investitorima upustilo u realizaciju u subotu iznesenih prijedloga, ideja i inicijativa.
email to someone printer friendly

Ocjena:
0%


bullet R.E.M.
bullet Žedno uho u Tvornici od 13. svibnja do 4. lipnja 2012. (p)
bullet Saša Božić u Teatru &TD priprema Marinkovićevu 'Gloriju' (p)
bullet 'How To Make – Ideen, Notationen, Materialisierungen' at Kunsthaus Dresden (p)
bullet Plavi ciklus: Pogorelić i Kitajenko u Lisinskom 23. ožujka 2012. (p)
bullet Zagrebačka filharmonija sezona 2012/2013: Press konferencija (p)
bullet Animafest 2012: Press konferencija (p)
bullet 36.Smotra kazališnih amatera Zagreba - SKAZ - 23.03/04.04.2012. (p)
bullet Festival hrvatskog animiranog filma po treći put u Zagrebu (p)
bullet Četiri hrvatska filma u natjecateljskom programu Annecyja (p)
bullet Poziv na radionicu 'Osnove tehnika rada s filmom'! (p)
bullet Cineplexx East - Vodeći kino prikazivač u ovom dijelu Europe dolazi u Zagreb (p)
bullet Dani hrvatskog filma 2012: Kritični dani na 21. Danima hrvatskog filma (p)
bullet The Unschool Art School MFA/PhD (p)
bullet T.A.L.K. A.B.O.U.T. P.O.R.N. (p)
bullet Izložba '...Crteži iii' u Galeriji Anex (p)
bullet FILM: ŽENSKA PRAVA HOĆU, drama by Ada Jukić
bullet In memoriam IVICA PERCL 16.3.2007.-16.3.2012. (p)
bullet Jonathan Franzen u Zagrebu (p)
bullet Poziv umjetnicima za IETM Zagreb (p)
bullet Na 100.00 volta - Zagrebačka filharmonija, maestro Schiffman i pijanist Boyde (p)
bullet Worldwide deadline reminder: jobs, scholarships, competitions, residencies, exhibitions (p)
bullet Potpora fonda Eurimages filmskim projektima 'Svećenikova djeca' Vinka Brešana i 'Cure' Andreje Štake
bullet Kultura promjene SC poziva na radionicu Glas kao tijelo, tekst kao glazba! (p)
bullet Svečano otvoren Zgraf 11 (p)
bullet otvaranje josip kaniza (p)
bullet Sale of contemporary Arab, Turkish and Iranian photography at CMOOA's (p)
bullet Exhibition of Hervé Fischer at the Gallery Parisienne (p)
bullet Stephan Balkenhol at DEWEER gallery (p)
bullet Graduate Course in Art Practise in Cyprus (p)
bullet Nakon tri godine Rebel Star ponovno u Teatru &TD (p)
bullet Sunnysiders - Licence to Blues - Koncertna promocija (p)
bullet Picksiebner koncert u Hard Placeu (p)
bullet NICO DOCKX at PREMIERE OPENING of ESTHER DONATZ GALLERY. 17 MARCH 2012 (p)
bullet Prezentacija Vodiča HMNU (p)
bullet Geenger Records traži suradnike! (p)
bullet ALASKA vas poziva na rokkanje_najava (p)
bullet RockLive Festival - promjena termina i prijave bendova (p)
bullet 'TRAŽI SE PRIJATELJ' - glazbom protiv nasilja (p)
bullet 'Uskršnja jaja' na Filmskom festivalu Tribeca (p)

Ime:

Lozinka:


Zapamti meKoji igrani filmski žanr odgovara recesijskoj stvarnosti:

Komedija

Drama

Horor

Krimi filmGlasova: 1640
Stare ankete

All rights reserved. F.I.L.M © 2011. Since 22.01.2003.
Naše tekstove je moguće pratiti preko RSS i TXT servisa.
news.xml - news.txt