najF.I.L.M.F.I.L.M.


DVD
........................ najave
........................ VHS najave
........................ recenzije
........................ kultni film
kino
........................ najave
........................ recenzije
........................ festivali
........................ premijere
........................ kino raspored
TV
........................ kolumna
........................ recenzije
kazalište
........................ predstave
........................ festivali
........................ raspored
glazba
........................ CD/DVD
........................ koncerti
literatura
........................ knjige
........................ časopisi
........................ stvaralaštvo
izložbe
........................ osvrti

________________________________
Interview
Moram vam reći
Arheološki kutak

________________________________
forum
........................ oglasnik
newsletter
linkovi
Novosti - Home



Internet tjednik
F.I.L.M.
Izdavac Udruga Artikul

Od danas ne vrijedi Zakon o golfu (p)
press / Pravo na grad,Friday 25 November 2011



24.11.2011.

OD DANAS KONAČNO NE VRIJEDI SKANDALOZNI ZAKON O IGRALIŠTIMA ZA GOLF!


Danas, 24.11.2011. stupio je na snagu ZAKON O PRESTANKU VAŽENJA ZAKONA O IGRALIŠTIMA ZA GOLF, čime je konačno stavljeni izvan snage Zakon o igralištima za golf.

Nakon tri godine kampanje Zakon je konačno ukinut, ponajprije zaslugama organizacija civilnog društva, jer su upravo naši argumenti navedeni kao razlog za ukidanje Zakona.

Tako se u pojašnjenju ukidanja navodi: "Naprijed navedeni podnositelji ukazivali su da su igrališta i prateće građevine za golf objekti velikih površina koji značajno I trajno mijenjaju okoliš i krajolik, a važeći Zakon o igralištima za golf ne daje jamstva za sprečavanje zlouporaba, niti jamstva za razmatranje ekološkog aspekta gradnje golf igrališta. Ocjenjuju da je puno veći interes Republike Hrvatske u očuvanju poljoprivrednog zemljišta, šuma, okoliša kao i u zaštiti najviših ustavnih vrednota socijalne pravde, jednakosti ljudi, jednakog položaja poduzetnika na tržištu, jamstva prava vlasništva i vladavine prava, nego što je to interes države za izgradnju golf igrališta".

Podsjetimo se, kampanja je započela još 9.12.2008. godine, priopćenjem Zelenog foruma ., Prva akcija je napravljena na dan nakon izglasavanja Zakona 16.12.2008. ,

Iako smo (Zelena akcija, GONG i Transparency International Hrvatska) još 19.02.2009. podnijeli Zahtjev za ocjenu zakonitosti i ustavnosti Ustavnom sudu Republike Hrvatske , te nakon izmjena Zakona 07.10.2010. moramo istaknuti da se Ustavni sud Republike Hrvatske nije nikad očitovao na naš Zahtjev za ocjenu ustavnosti i zakonitosti Zakona o igralištima za golf. Ta šutnja je znakovita, pa se može postaviti pitanje – je li pravosuđe neovisno od politike?. Pri tom je zanimljiva izjava:“Vlada plus javnost, plus Ustavni sud, plus Europska komisija, više znaju nego Vlada sama”, sumirao je potpredsjednik Vlade Slobodan Uzelac koji predloženo ukidanje zakona doživljava kao svojevrsnu dobrodošlu samokritiku. Iz navedenog možemo zaključiti da je Ustavni sud imao komunikaciju s Vladom RH, ali nije sa podnositeljima Zahtjeva za ocjenu zakonitosti i ustavnosti. To je vjerojatno i razlog zašto je zakon ukinut po hitnom postupku na zadnjoj sjednici Sabora u roku od jednog dana nakon što ga je Vlada RH usvojila. Tako da smo dobili Zakon čije je trajanje bilo kraće od mandata Vlade i Sabora RH!

U borbi za ukidanje Zakona o igralištima za golf sudjelovale su mnogobrojne partnerske organizacije – Zelena Istra, GONG, Transparency International Hrvatska, inicijativa Srđ je naš, udruga Grad i ostali koji su se priključili borbi protiv igrališta za golf na lokalnom nivou (Eko Zadar, Šibenski građanski forum, Sunce, Eko Krka...), a u pripremi Zahtjeva za ocjenu ustavnosti i zakonitosti pomogli su nam pravni stručnjaci.

Sve to ne bi bilo moguće niti bez volonterskog angažmana aktivista i aktivistica Zelene akcije i inicijative Pravo na grad, koji su spremno darovali svoje vrijeme i kreativnosti u mnogobrojne i inovativne akcije tijekom proteklih godina.

Dobro je znati da javni aktivistički angažman daje rezultate, no žalosno je što se u Hrvatskoj brzopleto donose zakoni sa koruptivnim elementima koji podilaze investororima i donatorima političkih stranaka, a protivni su javnom interesu i zaštiti okoliša.


http://pravonagrad.org/
email to someone printer friendly

Ocjena:
0%


bullet R.E.M.
bullet Žedno uho u Tvornici od 13. svibnja do 4. lipnja 2012. (p)
bullet Saša Božić u Teatru &TD priprema Marinkovićevu 'Gloriju' (p)
bullet 'How To Make – Ideen, Notationen, Materialisierungen' at Kunsthaus Dresden (p)
bullet Plavi ciklus: Pogorelić i Kitajenko u Lisinskom 23. ožujka 2012. (p)
bullet Zagrebačka filharmonija sezona 2012/2013: Press konferencija (p)
bullet Animafest 2012: Press konferencija (p)
bullet 36.Smotra kazališnih amatera Zagreba - SKAZ - 23.03/04.04.2012. (p)
bullet Festival hrvatskog animiranog filma po treći put u Zagrebu (p)
bullet Četiri hrvatska filma u natjecateljskom programu Annecyja (p)
bullet Poziv na radionicu 'Osnove tehnika rada s filmom'! (p)
bullet Cineplexx East - Vodeći kino prikazivač u ovom dijelu Europe dolazi u Zagreb (p)
bullet Dani hrvatskog filma 2012: Kritični dani na 21. Danima hrvatskog filma (p)
bullet The Unschool Art School MFA/PhD (p)
bullet T.A.L.K. A.B.O.U.T. P.O.R.N. (p)
bullet Izložba '...Crteži iii' u Galeriji Anex (p)
bullet FILM: ŽENSKA PRAVA HOĆU, drama by Ada Jukić
bullet In memoriam IVICA PERCL 16.3.2007.-16.3.2012. (p)
bullet Jonathan Franzen u Zagrebu (p)
bullet Poziv umjetnicima za IETM Zagreb (p)
bullet Na 100.00 volta - Zagrebačka filharmonija, maestro Schiffman i pijanist Boyde (p)
bullet Worldwide deadline reminder: jobs, scholarships, competitions, residencies, exhibitions (p)
bullet Potpora fonda Eurimages filmskim projektima 'Svećenikova djeca' Vinka Brešana i 'Cure' Andreje Štake
bullet Kultura promjene SC poziva na radionicu Glas kao tijelo, tekst kao glazba! (p)
bullet Svečano otvoren Zgraf 11 (p)
bullet otvaranje josip kaniza (p)
bullet Sale of contemporary Arab, Turkish and Iranian photography at CMOOA's (p)
bullet Exhibition of Hervé Fischer at the Gallery Parisienne (p)
bullet Stephan Balkenhol at DEWEER gallery (p)
bullet Graduate Course in Art Practise in Cyprus (p)
bullet Nakon tri godine Rebel Star ponovno u Teatru &TD (p)
bullet Sunnysiders - Licence to Blues - Koncertna promocija (p)
bullet Picksiebner koncert u Hard Placeu (p)
bullet NICO DOCKX at PREMIERE OPENING of ESTHER DONATZ GALLERY. 17 MARCH 2012 (p)
bullet Prezentacija Vodiča HMNU (p)
bullet Geenger Records traži suradnike! (p)
bullet ALASKA vas poziva na rokkanje_najava (p)
bullet RockLive Festival - promjena termina i prijave bendova (p)
bullet 'TRAŽI SE PRIJATELJ' - glazbom protiv nasilja (p)
bullet 'Uskršnja jaja' na Filmskom festivalu Tribeca (p)

Ime:

Lozinka:


Zapamti me



Koji igrani filmski žanr odgovara recesijskoj stvarnosti:

Komedija

Drama

Horor

Krimi film



Glasova: 1639
Stare ankete

All rights reserved. F.I.L.M © 2011. Since 22.01.2003.
Naše tekstove je moguće pratiti preko RSS i TXT servisa.
news.xml - news.txt