najF.I.L.M.F.I.L.M.


DVD
........................ najave
........................ VHS najave
........................ recenzije
........................ kultni film
kino
........................ najave
........................ recenzije
........................ festivali
........................ premijere
........................ kino raspored
TV
........................ kolumna
........................ recenzije
kazalište
........................ predstave
........................ festivali
........................ raspored
glazba
........................ CD/DVD
........................ koncerti
literatura
........................ knjige
........................ časopisi
........................ stvaralaštvo
izložbe
........................ osvrti

________________________________
Interview
Moram vam reći
Arheološki kutak

________________________________
forum
........................ oglasnik
newsletter
linkovi
Novosti - Home



Internet tjednik
F.I.L.M.
Izdavac Udruga Artikul

Vikend hrvatske kinoteke 25. i 26.12.2011 u kinu Tuškanac: Od Hrvatskog proljeća do naših dana (p)
press / HFS,Wednesday 23 November 2011

Hrvatski filmski savez

VIKEND HRVATSKE KINOTEKE 25. I 26. PROSINCA 2011. U KINU TUŠKANAC
Od Hrvatskog proljeća do naših dana

Koliko je atmosfera u Hrvatskoj 1971. i razdoblja neposredno prije hrvatskog proljeća, kada se u zraku osjećala veća sloboda riječi i veća želja za (nacionalnim) buntom i preispitivanjem načela socijalističkog sustava, djelovala na hrvatski igrani film? Znamo, njegova društveno-kritička oštrica bila je tuplja od oštrice srpskog crnog vala. Ali, ako promotrimo razdoblje hrvatske kinematografije negdje između 1968. i 1972., pronaći ćemo solidan broj filmova koji nisu išli uz dlaku režimu, a neki su čak i vrlo hrabro dizali svoj kritički glas.

Pozivamo vas da pogledate dva filma nastala 1971. U gori raste zelen bor i Mirisi zlato i tamjan te Zlatne godine snimljene dvadesetak godina kasnije, filmove koji potvrđuju rečenice filmologa Juraja Kukoča.

Poseban je kuriozitet premijera dokumentarnog filma Domoljubni vremeplov redatelja Petra Krelje koji je utemeljen na televizijskom arhivskom materijalu i na nekoliko redateljevih dokumentaraca. Kreljin Domoljubni vremeplov polemički rekapitulira noviju hrvatsku povijest od Hrvatskoga proljeća pa sve do naših dana.

Vikend Hrvatske kinoteke od Hrvatskog proljeća do naših dana 25. i 26. studenoga 2011.

Petak, 25. studenoga
18:00 Ugori raste zelen bor (1971.); r: Antun Vrdoljak
19:30 Svečana premijera:
Domoljubni vremeplov (2011.); r: Petar Krelja
Nakon projekcije razgovor s autorom

Subota, 26. studenoga
19:00 Mirisi, zlato i tamjan (1971.); r: Ante Babaja
21:00 Zlatne godine (1992.); r: Davor Žmegač


Vikend hrvatskog filma: Filmovi u razdoblju hrvatskoga proljeća i prije

Koliko je atmosfera u Hrvatskoj 1971. i razdoblja neposredno prije hrvatskog proljeća, kada se u zraku osjećala veća sloboda riječi i veća želja za (nacionalnim) buntom i preispitivanjem načela socijalističkog sustava, djelovala na hrvatski igrani film? Znamo, njegova društveno-kritička oštrica bila je tuplja od oštrice srpskog crnog vala. Ali, ako promotrimo razdoblje hrvatske kinematografije negdje između 1968. i 1972., pronaći ćemo solidan broj filmova koji nisu išli uz dlaku režimu, pa neki čak i vrlo hrabro dizali svoj kritički glas.

U prvim redovima je svakako bio redatelj Krsto Papić koji je modernističko kontempliranje o univerzalnim pitanjima otuđenja i izgubljenosti mlade generacije (epizoda Čekati iz omnibusa Ključ te film Iluzija) zamijenio naturalističkim tretmanom i direktnim ubodima u komunistički režim. U filmu Lisice (1969.) prikazao je strah, a ne oduševljenje socijalističkim idealima, kao glavni motiv koji pokreće radni narod, a u jednom od rijetko hrabrijih filmova napravljenih u razdoblju hrvatske šutnje netom nakon 1971. Predstava Hamleta u Mrduši Donjoj (1973.) film je koji je progovorio o političkoj korupciji i lokalnu vlast prikazao kao hrpu grotesknih likova. Za Papićevim filmovima ne zaostaje film Ante Babaje Mirisi, zlato i tamjan (1971.), koji također direktno progovara o apsurdnostima i nepravdama procesa nacionalizacije te duboke razočaranosti likova u komunistički sustav. Blaža varijanta Papićevih i Babajinih političkih uboda jest Lov na jelene Fadila Hadžića. Hadžić, svojstveno sebi, ne ubada duboko, ali ipak dovoljno da bi i njegov film mogli svrstati u filmove koji kroz prikaz grijeha lokalnih vlastodržaca kritički progovara i o sustavu općenito. Hadžićev scenarij Lova na jelene dobio je zeleno svijetlo 1971., ali je snimljen nakon sloma hrvatskog proljeća. Rezultat je rečenica lika inspektora o „revolucionarnom moralu“, izrečena na kraju filma, koju smatraju dodanom kao ustupak vlasti, ali iz današnje perspektive ona izgleda više kao ironična opaska, još jedan čavao u lijesu revolucionarnog morala.

U tom razdoblju snimljen je i niz filmova koji se, doduše, nisu bavili političkim pitanjima, ali su ugođajem pridonijeli crnom pogledu hrvatskog filma na društvenu stvarnost. Iluzija Krste Papića (1967.), Gravitacija ili fantastična mladost Borisa Horvata (1968.) Branka Ivande, Slučajni život (1969.) Ante Peterlića i Živa istina (1972.) Tomislava Radića opisivali su deziluzionirane mlade ljude koji kradu Bogu dane i rezignirano gledaju na život umjesto da oduševljeno i predano grade socijalističko društvo. Među njima se ističe Živa istina koja dosljednim cinéma vérité postupkom snažno razgolićuje još ono malo iluzija što je preostalo.

Dok spomenuti filmovi revidiraju prvenstveno sadašnjost i (svijetlu) budućnost, Antun Vrdoljak odlučio je dodirnuti u svetu kravu režima – partizansku borbu. S obzirom da je riječ o tako osjetljivu pitanju, Vrdoljak je to napravio s maksimalnim oprezom. Uzeo je autentična svjedočanstva provjerenoga kadra Ivana Šibla Ratni dnevnik i u dva filma Kad čuješ zvona (1969.) i U gori raste zelen bor (1971.) stvorio ono čega do tad nije bilo u hrvatskom ratnom filmu – naturalistički prikaz partizanske borbe u kojem nema mjesta za revolucionarne moralke već samo za svakodnevicu partizanske borbe, u kojem nema ni jednog idealiziranog partizana i u kojem se uz ideju jugoslavenskoga bratstva i jedinstva stalno ističe nacionalnost likova kao nešto što likove određuje i usmjeruje njihove postupke i međusobne odnose.

Naravno, o samim događajima 1971. hrvatski film u doba komunizma nije smio govoriti. To je u igranome filmu najopsežnije učinio Davor Žmegač u Zlatnim godinama (1993.). Kao i mnogi drugi redatelji tog razdoblja (Krsto Papić, Zrinko Ogresta), Žmegač nije napravio kroniku političkih događanja, već kroz osobnu priču pokušao progovoriti o okrutnostima i nepravdama komunističkog sustava. Time ubiješ dvije muhe: privučeš gledatelje emocionalnom intimnom pričom te izbjegneš rizik i težinu direktna progovaranja o društveno-političkim događajima.

Iako dokumentarci teže direktnom progovaranju (takav je npr. Poezija i revolucija koji se sastoji od snimaka samih događaja hrvatskog proljeća iz ruku snimatelja Filmskog autorskog studija) i oni mogu pobjeći u intimno. Petar Krelja napravio je sasvim osoban pogled na hrvatsko proljeće u novom dokumentarcu Domoljubni vremeplov.

Juraj Kukoč
email to someone printer friendly

Ocjena:
0%


bullet R.E.M.
bullet Žedno uho u Tvornici od 13. svibnja do 4. lipnja 2012. (p)
bullet Saša Božić u Teatru &TD priprema Marinkovićevu 'Gloriju' (p)
bullet 'How To Make – Ideen, Notationen, Materialisierungen' at Kunsthaus Dresden (p)
bullet Plavi ciklus: Pogorelić i Kitajenko u Lisinskom 23. ožujka 2012. (p)
bullet Zagrebačka filharmonija sezona 2012/2013: Press konferencija (p)
bullet Animafest 2012: Press konferencija (p)
bullet 36.Smotra kazališnih amatera Zagreba - SKAZ - 23.03/04.04.2012. (p)
bullet Festival hrvatskog animiranog filma po treći put u Zagrebu (p)
bullet Četiri hrvatska filma u natjecateljskom programu Annecyja (p)
bullet Poziv na radionicu 'Osnove tehnika rada s filmom'! (p)
bullet Cineplexx East - Vodeći kino prikazivač u ovom dijelu Europe dolazi u Zagreb (p)
bullet Dani hrvatskog filma 2012: Kritični dani na 21. Danima hrvatskog filma (p)
bullet The Unschool Art School MFA/PhD (p)
bullet T.A.L.K. A.B.O.U.T. P.O.R.N. (p)
bullet Izložba '...Crteži iii' u Galeriji Anex (p)
bullet FILM: ŽENSKA PRAVA HOĆU, drama by Ada Jukić
bullet In memoriam IVICA PERCL 16.3.2007.-16.3.2012. (p)
bullet Jonathan Franzen u Zagrebu (p)
bullet Poziv umjetnicima za IETM Zagreb (p)
bullet Na 100.00 volta - Zagrebačka filharmonija, maestro Schiffman i pijanist Boyde (p)
bullet Worldwide deadline reminder: jobs, scholarships, competitions, residencies, exhibitions (p)
bullet Potpora fonda Eurimages filmskim projektima 'Svećenikova djeca' Vinka Brešana i 'Cure' Andreje Štake
bullet Kultura promjene SC poziva na radionicu Glas kao tijelo, tekst kao glazba! (p)
bullet Svečano otvoren Zgraf 11 (p)
bullet otvaranje josip kaniza (p)
bullet Sale of contemporary Arab, Turkish and Iranian photography at CMOOA's (p)
bullet Exhibition of Hervé Fischer at the Gallery Parisienne (p)
bullet Stephan Balkenhol at DEWEER gallery (p)
bullet Graduate Course in Art Practise in Cyprus (p)
bullet Nakon tri godine Rebel Star ponovno u Teatru &TD (p)
bullet Sunnysiders - Licence to Blues - Koncertna promocija (p)
bullet Picksiebner koncert u Hard Placeu (p)
bullet NICO DOCKX at PREMIERE OPENING of ESTHER DONATZ GALLERY. 17 MARCH 2012 (p)
bullet Prezentacija Vodiča HMNU (p)
bullet Geenger Records traži suradnike! (p)
bullet ALASKA vas poziva na rokkanje_najava (p)
bullet RockLive Festival - promjena termina i prijave bendova (p)
bullet 'TRAŽI SE PRIJATELJ' - glazbom protiv nasilja (p)
bullet 'Uskršnja jaja' na Filmskom festivalu Tribeca (p)

Ime:

Lozinka:


Zapamti me



Koji igrani filmski žanr odgovara recesijskoj stvarnosti:

Komedija

Drama

Horor

Krimi film



Glasova: 1640
Stare ankete

All rights reserved. F.I.L.M © 2011. Since 22.01.2003.
Naše tekstove je moguće pratiti preko RSS i TXT servisa.
news.xml - news.txt