najF.I.L.M.F.I.L.M.


DVD
........................ najave
........................ VHS najave
........................ recenzije
........................ kultni film
kino
........................ najave
........................ recenzije
........................ festivali
........................ premijere
........................ kino raspored
TV
........................ kolumna
........................ recenzije
kazalište
........................ predstave
........................ festivali
........................ raspored
glazba
........................ CD/DVD
........................ koncerti
literatura
........................ knjige
........................ časopisi
........................ stvaralaštvo
izložbe
........................ osvrti

________________________________
Interview
Moram vam reći
Arheološki kutak

________________________________
forum
........................ oglasnik
newsletter
linkovi
Novosti - Home



Internet tjednik
F.I.L.M.
Izdavac Udruga Artikul

3. festival o pravima djece u Rijeci od 21.do 24.11.2011. (p)
apress / Art Kino Croatia,Friday 18 November 2011



Festival o pravima djece (21. – 24.11.2011.)


Grad Rijeka je ove godine domaćin prvog inkluzivnog Festivala o pravima djece pod motom «Svi (bi) u kino», stoga su sve projekcije u Art-kinu Croatia prilagođene osobama s oštećenjem vida i sluha.

Svečano otvorenje Festivala o pravima djece održat će se 21. studenog u 12 sati otvorenjem izložbe dječjih radova i projekcijom kratkog dokumentarnog filma Hrc. Program će voditi srednjoškolac Adrian Osmani i Marko Tolja, domaćin 3. Festivala o pravima djece.

Hrc, dokumentarni je film o Hrvoju, zvanom Hrc, učeniku osmog razreda Osnovne škole Ivana Perkovca iz Šenkovca. Film je posebno izdvojen za samo otvorenje Festivala pozivajući se na Konvenciju o pravima djeteta, članak 23. koji naglašava „da dijete s teškoćama u duševnom ili tjelesnom razvoju treba uživati potpun i dostojan život u uvjetima koji potvrđuju njegovo dostojanstvo, promiču samopouzdanje i olakšavaju aktivno sudjelovanje u zajednici.“



Filmski program obilježen je raznolikošću filmskih vrsta, žanrova i stilova među kojima će se naći animirani, dokumentarni i igrani filmovi iz Hrvatske, ali i Gruzije, Grčke, Velike Britanije, Nizozemske i Poljske. Festival traje četiri dana, od kojih su prva i posljednja večer namijenjeni svim uzrastima, dok je za drugu i treću večer preporučena minimalna dob od petnaest godina.

Festival će predstaviti filmove djece i mladih te pet hrvatskih premijera odraslih autora iz inozemstva koji progovaraju o različitim dječjim pravima – od prava na sudjelovanje i stvaralaštvo do prava na igru i uvažavanje različitosti. Filmovi djece o djeci većinom se bave školskim problemima, zabavom poput nogometa, problemima nasilja među vršnjacima i vršnjakinjama… Većina dječjih filmova proizvedena su unutar filmskih družina pojedinih osnovnih škola, dok je jedan srednjoškolski.

Kratki dokumentarni film D kao Dominik bavi se jedinim prvašićem u područnoj školi Crno, dok Škola na kotačima prati život i školovanje djece iz putujućeg lunaparka Breto. Voljeti nogomet u Podgajcima, dokument je slavlja osamdesete godišnjice nogometnog kluba Posavac, osvojio je Grand Prix 4. Malog DOKUarta. Nekoliko je i kratkih animiranih filmova poput My body is a cage i Oglasna ploča. Kratki igrani film Pitagorin poučak problematizira sukob dvojice osnovnoškolskih dječaka – koji završava ozljedom jednog.

U Art-kinu Croatia biti će prikazano i pet inozemnih naslova. Mala nevjesta obrađuje temu ugovorenog braka trinaestogodišnjakinje i njezinog bijega od nasilnog supruga. Drona i ja je kratki dokumentarni film iz Nizozemske o autističnom dječaku Dronu kojeg promatramo kroz oči njegovog starijeg brata Arjuna. Igra se mora nastaviti prati priču zajednice koja se pokušava nositi s gubitkom vođe – trenera Eda Thomasa. Ujedinjeni ulični klinici bavi se grupom djece bez doma koji jedinu nadu u bolju budućnost vide u sudjelovanju u prvom Svjetskom kupu djece s ulice (Street Child World Cup) gjde predstavljaju Južnu Afriku. Nizozemski igrani film, Katjina sestra, problematizira svijet emigracije, prostitucije, identiteta, ali i obiteljskih odnosa te bezuvjetne sestrinske ljubavi.
Gosti festivala su Leslaw Dobrucki, redatelj filma Mala nevjesta te Argyris Tsepelikas, autor filma Igra se mora nastaviti s kojima će se održati razgovor nakon filmskih projekcija.

Ulaz je slobodan za program u cijelosti.

Više o programu na http://www.art-kino.org/


Festival o pravima djece 21. – 24.11.

21.11. u 20 sati
D kao Dominik
(Filmska družina OŠ Stanovi, Hrvatska, 2010./2011., 7’58’’)
Svatko obrađuje svoj vrt
(X. gimnazija Ivan Supek, Hrvatska, 2011., 9’47’’)
Oglasna ploča
(FKVK Zaprešić, Hrvatska, 2009, 3’46’’)
Voljeti nogomet u Podgajcima
(OŠ Davorin Trstenjak, MC Studio kreativnih ideja, Hrvatska, 2010./2011., 9’18’’)
Pitagorin poučak
(OŠ Ivanke Trohar, Filmska družina Kreše Golika, Hrvatska, 2011., 10’50’’)
Drona i ja
(Drona & Me, režija: Catharine van Campen, Nizozemska, 2010., 19’)
Mala nevjesta
(Little Bride, režija i scenarij: Leslaw Dobrucki, Poljska, 2010., 14')
gost Leslaw Dobrucki
(trajanje programa cca 75’)

22.11. u 20 sati
Surogad
(Filmsko-kreativni studio VANIMA, Hrvatska 2011., 2’20’’)
Katjina sestra
(Katia's Sister, režija i scenarij: Mijke de Jong, uloge: Ian Bok, Maryous Gabrielse, Fred Goessens; Nizozemska, 2008., 85')
* preporučena dob 15+
(trajanje programa cca 88’)

23.11. u 20 sati
Toxic Tomatoes
(Filmsko kreativni studio VANIMA, Hrvatska, 2010., 1’40’’)
Ujedinjeni ulični klinci
(Street Kids United, režija: Tim Pritchard; 2010., 75')
* preporučena dob 15+
(trajanje programa cca 77’)

24.11. u 18 sati
Susa
(režija: Rusudan Pirveli, uloge: Avtandil Tetradze; Gruzija, 2010., 80')

24.11. u 20 sati
Učenik učenicima
(Kino klub Vukovar, Hrvatska, 2010., 10’40’’)
Voo d.o.o.
(Blank filmski inkubator, Hrvatska, 2010., 5'45'')
Škola na kotačima
(OŠ Marije Jurić Zagorke FD ZAG, Hrvatska 2011., 8'20'')
Priča o bibliobusu
(Kinoklub Karlovac, Hrvatska, 3'53'')
My Body is a Cage
(Škola likovnih umjetnosti Split, Hrvatska, 2010., 3'39'')
Imati a nemati
(Filmska družina OŠ Katarina Zrinska, Hrvatska 2011., 9')
Igra se mora nastaviti
(režija: Angeli Andrikopoulou, Argyris Tsepelikas; Grčka, 2010., 22’)
gost Argyris Tsepelikas
(trajanje programa cca 62’)
email to someone printer friendly

Ocjena:
0%


bullet R.E.M.
bullet Zagrebačka filharmonija sezona 2012/2013: Press konferencija (p)
bullet Festival hrvatskog animiranog filma po treći put u Zagrebu (p)
bullet Cineplexx East - Vodeći kino prikazivač u ovom dijelu Europe dolazi u Zagreb (p)
bullet Dani hrvatskog filma 2012: Kritični dani na 21. Danima hrvatskog filma (p)
bullet FILM: ŽENSKA PRAVA HOĆU, drama by Ada Jukić
bullet In memoriam IVICA PERCL 16.3.2007.-16.3.2012. (p)
bullet Jonathan Franzen u Zagrebu (p)
bullet Nakon tri godine Rebel Star ponovno u Teatru &TD (p)
bullet Picksiebner koncert u Hard Placeu (p)
bullet Završena potpuna digitalizacija svih CineStar kina (p)
bullet RAF 2012: Održana press konferencija (p)
bullet Premijera lutkarske predstave 'Pekara Mišmaš' u ZKM-u (p)
bullet Kino Europa prikazuje canneskog slavodobitnika - film 'Turneja' Mathieua Amalrica (p)
bullet Kineski nacionalni cirkus 'Put svile', 25.4.2012. Dvorana Dražen Petrović (p)
bullet Knjiga 'Zločini u malom gradu' Marka Gimeneza za ljubitelje krimića (p)
bullet FILM: HARRISON, dokumentarni by Robert Jukić
bullet FILM: OPASNA METODA, biografska drama by Robert Jukić
bullet Knjiga 'Mrkli mrak, bez zvijezda' Stephena Kinga proglašena je najboljom knjigom mjeseca (p)
bullet FILM: JOHN CARTER, SF by Robert Jukić
bullet Roman 'Vožnja' James Sallisa za ljubitelje akcijskih krimića (p)
bullet FILM: KUPILI SMO ZOO, drama / komedija by Robert Jukić
bullet FILM: OPSTANAK, drama by Ada Jukić
bullet Roman 'Ubojice s razglednice' J. Pattersona i L. Marklund za ljubitelje napetih krimića (p)
bullet Roman 'Revolveraš : Kula tmine - knjiga prva' Stephena Kinga za fanove majstora fantastike (p)
bullet FILM: NOĆNI BRODOVI, drama by Ada Jukić
bullet Premijera predstave 'Lindarski kaban' u pulskom INK-u 9. ožujka 2012. (p)
bullet Edgar Degas – skulpture / 30. godina Galerije Klovićevi dvori (p)
bullet Snima se dokumentarni film o Dub Incorporationu koji dolaze u Zagreb 31. ožujka, 2012. (p)
bullet Premijera komedije 'Krletka' u Kerempuhu 10. ožujka 2012. (p)
bullet Predstavljanje slikovnice-pjesmarice Božica Jelušić 'Slikopisanka mala' (p)
bullet Redateljica Pouran Derakhshandeh i njenih sedam filmova u kinu Tuškanac (p)
bullet 'Video/Next' premijera u kino europa 12. ožujka 2012. (p)
bullet Filmovi S. Parajanova u zagrebačkom MM Centru (p)
bullet Film 'Slovenka' redatelja Damjana Kozolea u hrvatskim kinima (p)
bullet 'Krvna osveta' - novi film Joshue Marstona u hrvatskim kinima (p)
bullet Premijera filma 'Djeca su dobro' u Art kinu Grič (p)
bullet DOKUMENTARCI u MULTIPLEKSU: NA POČETKU BIJAŠE SVIJETLO & PROSVIJETLJENI by Ada Jukić
bullet 'Flekama' posebno priznanje 40. FEST- a (p)
bullet U tinelu: Sandra Križić Roban i Ivana Meštrov, utorak 06.03. 2012. u 19 dati, DAZ (p)

Ime:

Lozinka:


Zapamti me



Koji igrani filmski žanr odgovara recesijskoj stvarnosti:

Komedija

Drama

Horor

Krimi film



Glasova: 1641
Stare ankete

All rights reserved. F.I.L.M © 2011. Since 22.01.2003.
Naše tekstove je moguće pratiti preko RSS i TXT servisa.
news.xml - news.txt