najF.I.L.M.F.I.L.M.


DVD
........................ najave
........................ VHS najave
........................ recenzije
........................ kultni film
kino
........................ najave
........................ recenzije
........................ festivali
........................ premijere
........................ kino raspored
TV
........................ kolumna
........................ recenzije
kazalište
........................ predstave
........................ festivali
........................ raspored
glazba
........................ CD/DVD
........................ koncerti
literatura
........................ knjige
........................ časopisi
........................ stvaralaštvo
izložbe
........................ osvrti

________________________________
Interview
Moram vam reći
Arheološki kutak

________________________________
forum
........................ oglasnik
newsletter
linkovi
Novosti - Home



Internet tjednik
F.I.L.M.
Izdavac Udruga Artikul

HALL OF FAME - vodič kroz povijest dokumentarnog filma u Dokukinu Croatia (p)
press / Restarted,Friday 11 November 2011

Dokukino Croatia

HALL OF FAME- VODIČ KROZ POVIJEST DOKUMENTARNOG FILMA




Restart i Dokukino pokreću novi program pod nazivom HALL OF FAME - izbor filmova autora koji su zauvijek promijenili formu dokumentarca, a većina njih biti će po prvi puta prikazana u Hrvatskoj.

HALL OF FAME novi je filmski ciklus pod vodstvom Nebojše Slijepčevića u kojem ce biti prikazani najvažniji filmovi iz moderne povijesti dokumentarizma. Od Amerike do Kazahstana, od 60-tih do danas, od braće Maysles do Kossakovskog - pratite kako je dokumentarac izrastao u najprogresivniju filmsku formu današnjice.

I dok je razvoj igranog filma dobro poznat i površnom filmofilu, a bitna autorska imena dio su opće kulture, značajni svjetski dokumentaristi još uvijek čame u mraku relativne anonimnosti. Ovim programom DOKUKINO i RESTART dati će svoj mali doprinos ispravljanju te kulturne nepravde. Kroz seriju od osam predavanja pokušat ćemo vam predstaviti opus nekih od najznačajnijih imena suvremenog dokumentarizma, te povezati njihov rad sa današnjicom dokumentarca.

Svako od predavanja početi će kratkim uvodom, svojevrsnom “uputom za gledanje”. Predstavit ćemo autora u povijesnom kontekstu, dati vam kratki pregled njegove karijere, i skrenuti pažnju na specifičnosti njegovog rada. Nakon toga gledamo zajedno film na velikom platnu, u većini slučajeva premijerno za Hrvatsku, s desetljećima zakašnjenja. Nakon filma slijedi razgovor s gostom večeri – nekim od uvaženih hrvatskih dokumentarista koji nam daje dodatno razumijevanje važnosti predstavljenog autora.

Gledajte filmove, slušajte mišljenja stručnjaka i autora, sudjelujte u raspravi!


11. 11. 2011.
GREY GARDENS, SAD, 1976, boja, 94 min
http://www.mayslesfilms.com/
http://www.imdb.com/video/screenplay/vi1623589657/
Režija: David Maysles, Albert Maysles
Iza zidina nekad velebnog zdanja u predgrađu New Yorka susrećemo Edith Bouvier Beale i njenu kćer „Malu Edie“ – otpadnike iz visokog društva i dalje rođake Jackie Kennedy – kako bezbrižno uživaju u svom raspadajućem domu, potpuno odvojene od stvarnog svijeta. Fascinantan intimni portret odnosa majke i kćeri donio je filmu Grey Gardens kultni status, a Malu Edie promovirao u modnu queer ikonu.
Gošća Dana Budisavljević predstaviti će nam trailer svojeg novog filma „Obiteljski ručkovi“ i objasniti utjecaj Grey Gardensa na svoj rad.


18. 11. 2011.
CHRONIQUE D'UN ETE, Francuska, 1961, c/b, 85 min
http://en.unifrance.org/directories/company/80286/argos-films
Režija: Edgar Morin, Jean Rouch
Dva etnografa-filmaša pokušavaju otkriti što „egzotično pleme“ Parižana misli i osjeća ljeta 1960. Potraga za „filmskom istinom“ (cinema verite) počinje jednostavnim pitanjem slučajnim prolaznicima: „Jeste li sretni?“, a onda se razvija u sasvim neočekivanim smjerovima.
Gost: Goran Dević


25.11.2011.
A MARRIED COUPLE, Kanada, 1969, boja, 96 min
http://www.allankingfilms.com/
http://www.criterion.com/films/27515-a-married-couple
Režija: Allan King
Billy i Antionette Edwards u ovoj fascinantoj studiji raspadajućeg braka ništa ne skrivaju pred filmskom ekipom. Zabavan i zastrašujuć, A MARRIED COUPLE film je o o vječnom odmjeravanju snaga u ljubavnoj vezi, kao i dokument povijesnog trenutka kad su se počele brisati granice uobičajenih rodnih uloga.
S gostom Vladom Gojunom razgovaramo o dramaturgiji i montaži u dokumentarnom filmu.


2.12.2011.
7 UP – 49 UP, Velika Britanija, 1964. – 2005., c/b – boja
http://www.imdb.com/name/nm0000776/
http://www.imdb.com/video/screenplay/vi1068761369/
Režija: Paul Almond, Michael Apted
Počelo je 1964.: ekipa britanske Granada TV odabrala je grupicu sedmogodišnjaka iz najrazličitijih društvenih staleža, i upitala ih što žele, čemu se nadaju, što će biti kad odrastu. A onda su ih nastavili pratiti sve do danas, snimajući svakih sedam godina novu epizodu. Da li su im se snovi ostvarili? Da li su im se karakteri promijenili? Serija UP najdulja je i najtemeljitija dokumentarna studija starenja pojedinca.
Gost Silvestar Kolbas otkrit će nam kako je to raditi na jednom filmu godinama.


9.12.2011.
FIRST PERSON, SAD, 2000., boja, 2x25 min
http://errolmorris.com/
http://errolmorris.com/television/index.html
Režija: Errol Morris
TV serija najpoznatijeg američkog dokumentarista predstavlja nam likove koje ne možete ni zamisliti: ženu koja se zaljubljuje isključivo u serijske ubojice, znanstvenika koji je pokušao zamrznuti glavu svoje majke, dizajnericu klaonica koja inspiraciju crpi iz razgovora sa kravama, zoologa koji je preživio susret sa divovskom lignjom… Morris jedinstveni režijski stil gradi na vlastitom izumu „Interrotronu“, stroju za intervjuiranje.
Gost Hrvoje Mabić dat će nam dublji uvid u vještinu razgovora pred kamerom.


16.12.2011.
PARADISE, Kazahstan, 1996., c/b, 25 min
BREAD DAY, Rusija, 1998., boja, 55 min
http://www.imdb.com/name/nm0245361/
Režija: Sergej Dvortsevoy
Prvi Dvortsevoyev film PARADISE (RAJ) portret je pastirske obitelji negdje u planinama Kazahstana. BREAD DAY (DAN KRUHA) predstavlja život u izoliranom selu u Rusiji u koje kruh stiže jednom tjedno. Specifičnost Dvortsevoyevog stila su precizni, dugi kadrovi koje priprema mjesecima.
Gošća: Ana Hušman


23.12.2011.
WORKINGMAN'S DEATH, Austrija, 2005., boja, 122 min
http://www.cinemagia.ro/trailer/workingmans-death-moartea-muncitorului-2941/
Režija: Michael Glawogger
Glawogger nam podastire prizore najtežih radnih mjesta na svijetu - od Ukrajinskih ilegalnih rudnika ugljena do improvizirane klaonice u Nigeriji – i prepušta nam da sami donesemo sud.
Gost Boris Mitić podijelit će s nama svoja razmišljanja o društvenoj ulozi dokumentarca danas.


30.12.2011.
BELOVY, Rusija, 1994, c/b, 60 min
Režija: Viktor Kossakovsky
Anna Feodorovna Belova, dvostruka udovica, živi na idiličnom seoskom domaćinstvu sa svojim starijim bratom Mikhailom. I sve je u savršenom redu – dok Mikhail ne popije previše…
Gost Damir Čučić pričat će nam o svom prvom susretu sa Kossakovskim, na najvećem svjetskom festivalu dokumentarca IDFA-i.
email to someone printer friendly

Ocjena:
0%


bullet R.E.M.
bullet Žedno uho u Tvornici od 13. svibnja do 4. lipnja 2012. (p)
bullet Saša Božić u Teatru &TD priprema Marinkovićevu 'Gloriju' (p)
bullet 'How To Make – Ideen, Notationen, Materialisierungen' at Kunsthaus Dresden (p)
bullet Plavi ciklus: Pogorelić i Kitajenko u Lisinskom 23. ožujka 2012. (p)
bullet Zagrebačka filharmonija sezona 2012/2013: Press konferencija (p)
bullet Animafest 2012: Press konferencija (p)
bullet 36.Smotra kazališnih amatera Zagreba - SKAZ - 23.03/04.04.2012. (p)
bullet Festival hrvatskog animiranog filma po treći put u Zagrebu (p)
bullet Četiri hrvatska filma u natjecateljskom programu Annecyja (p)
bullet Poziv na radionicu 'Osnove tehnika rada s filmom'! (p)
bullet Cineplexx East - Vodeći kino prikazivač u ovom dijelu Europe dolazi u Zagreb (p)
bullet Dani hrvatskog filma 2012: Kritični dani na 21. Danima hrvatskog filma (p)
bullet The Unschool Art School MFA/PhD (p)
bullet T.A.L.K. A.B.O.U.T. P.O.R.N. (p)
bullet Izložba '...Crteži iii' u Galeriji Anex (p)
bullet FILM: ŽENSKA PRAVA HOĆU, drama by Ada Jukić
bullet In memoriam IVICA PERCL 16.3.2007.-16.3.2012. (p)
bullet Jonathan Franzen u Zagrebu (p)
bullet Poziv umjetnicima za IETM Zagreb (p)
bullet Na 100.00 volta - Zagrebačka filharmonija, maestro Schiffman i pijanist Boyde (p)
bullet Worldwide deadline reminder: jobs, scholarships, competitions, residencies, exhibitions (p)
bullet Potpora fonda Eurimages filmskim projektima 'Svećenikova djeca' Vinka Brešana i 'Cure' Andreje Štake
bullet Kultura promjene SC poziva na radionicu Glas kao tijelo, tekst kao glazba! (p)
bullet Svečano otvoren Zgraf 11 (p)
bullet otvaranje josip kaniza (p)
bullet Sale of contemporary Arab, Turkish and Iranian photography at CMOOA's (p)
bullet Exhibition of Hervé Fischer at the Gallery Parisienne (p)
bullet Stephan Balkenhol at DEWEER gallery (p)
bullet Graduate Course in Art Practise in Cyprus (p)
bullet Nakon tri godine Rebel Star ponovno u Teatru &TD (p)
bullet Sunnysiders - Licence to Blues - Koncertna promocija (p)
bullet Picksiebner koncert u Hard Placeu (p)
bullet NICO DOCKX at PREMIERE OPENING of ESTHER DONATZ GALLERY. 17 MARCH 2012 (p)
bullet Prezentacija Vodiča HMNU (p)
bullet Geenger Records traži suradnike! (p)
bullet ALASKA vas poziva na rokkanje_najava (p)
bullet RockLive Festival - promjena termina i prijave bendova (p)
bullet 'TRAŽI SE PRIJATELJ' - glazbom protiv nasilja (p)
bullet 'Uskršnja jaja' na Filmskom festivalu Tribeca (p)

Ime:

Lozinka:


Zapamti me



Koji igrani filmski žanr odgovara recesijskoj stvarnosti:

Komedija

Drama

Horor

Krimi film



Glasova: 1640
Stare ankete

All rights reserved. F.I.L.M © 2011. Since 22.01.2003.
Naše tekstove je moguće pratiti preko RSS i TXT servisa.
news.xml - news.txt