najF.I.L.M.F.I.L.M.


DVD
........................ najave
........................ VHS najave
........................ recenzije
........................ kultni film
kino
........................ najave
........................ recenzije
........................ festivali
........................ premijere
........................ kino raspored
TV
........................ kolumna
........................ recenzije
kazalište
........................ predstave
........................ festivali
........................ raspored
glazba
........................ CD/DVD
........................ koncerti
literatura
........................ knjige
........................ časopisi
........................ stvaralaštvo
izložbe
........................ osvrti

________________________________
Interview
Moram vam reći
Arheološki kutak

________________________________
forum
........................ oglasnik
newsletter
linkovi
Novosti - Home



Internet tjednik
F.I.L.M.
Izdavac Udruga Artikul

Eurokaz Saloon - studeni 2011 (p)
press / Eurokaz,Sunday 06 November 2011



EUROKAZ SALOON
Predizborne sesije


U novu sezonu s novim ritmom! Eurokaz Saloon mjesečni ritam iz prve polovice 2011. u novoj sezoni zamjenjuje, tijekom predizbornog mjeseca studenog, tjednim.

Izbori su i Eurokaz Saloonu meta koju ne može i ne želi promašiti. Pogotovo zato što se, bez imalo patetike, može reći da o ovim izborima ovisi hrvatska kultura i svi njezini eksponenti, ovoga puta i institucionalni koliko i izvaninstitucionalni. Tri predizborne sesije Eurokaz Saloona u studenom 2011. bavit će se, ponovno s razumljivim fokusom na izvedbene umjetnosti, strukturnim problemima domaće kulturne politike. I izostankom jasne artikulacije iste u programima glavnih aspiranata na političku vlast u Hrvatskoj, koji će u sljedeće četiri godine najvjerojatnije ostvariti 'san' o ulasku u Europu.

Opća mjesta koja ništa ne govore dok loše zvuče u jednom predizbornom programu, posljednje mjesto koje kultura ima u drugom ili pak njezin potpuni izostanak u trećem, daje Eurokaz Saloonu i pravo i obavezu da se pitanja razvoja i/li opstanka nezavisnog, zavisnog, institucionalnog i izvaninstitucionalnog kulturnog sektora u ovoj zemlji postave barem pred one koji ih sustavno zanemaruju. Ili ne žele otkriti sve karte. Kako u predizbornom pokeru nema nevinih, tri Eurokaz Saloona u studenom pozvat će za govornike, sugovornike, uvodničare i publiku sve one koji o kulturi u Hrvatskoj mogu i moraju nešto reći. Ne uvijek tim redom.

Serija Eurokaz Saloona u studenom stoga nije politička tribina niti predizborni skup, ali ne želi biti ni karmine. Nezavisna hrvatska kultura, pogotovo njezin izvedbeni segment, to ne zaslužuje. Ali zato oni koji će vladati nakon 4. prosinca 2011. zaslužuju reći kako će taj specifični krajolik izgledati. Jer kultura je danas ne samo estetsko, ako je ikada i bilo samo estetsko, već i ključno političko pitanje.

Igor Ružić
voditelj Eurokaz Saloona

Eurokaz Saloon održava se u prostorijama Eurokaza, Dežmanov prolaz 3


9. studenog 2011. u 19 sati
KULTUR(NE!)INDUSTRIJE
Budućnost kulture u neoliberalnoj paradigmi
Velika očekivanja koja pred kulturnu politiku postavlja sadašnje stanje, kad se neravnomjerno i nepošteno smanjuju sredstva u institucionalnom i izvaninstitucionalnom sektoru, s malo razloga za vjeru u bolje sutra, naizgled daju za pravo glasovima koji zagovaraju jačanje kulturnih industrija. No, hoće li naglašavanje isplativosti kulture biti dio igre koja će, finim i usklađenim radom mehanizama neoliberalne doktrine i domaće poslovične inercije tijela državne uprave, dovesti do sušenja neproizvodnih, netržišnih i neisplativih stvaralačkih grana? Izvedbene umjetnosti izvan institucionalnog kišobrana pritom su posebno ugrožene, u produkcijskom i estetskom smislu. Kako kulturu ne svesti samo na zakone ponude i potražnje, kako igrati tako da se od igre može živjeti, a da je ona ipak poštena?


16. studenoga 2011. u 19 sati
ČIJA JE ZADNJA?
Problemi odlučivanja u postavljanju i provedbi kulturne politike
Jedan od najvećih problema, i mjesto oko kojeg se u predizbornim programima spore najjači igrači na domaćoj političkoj sceni, pitanje je odlučivanja u kulturi. Sustav kulturnih vijeća ili ministarska samovolja, delegirana struka ili etatizam – naizgled je binarna i načelna dilema, ali u njezinim sjenčanjima lako je pronaći podtekst koji decidiranom i očekivanom odgovoru daje i zrno sumnje. Osim toga, odlučivanje u kulturi nije samo puko zaokruživanje ovog ili onog projekta, te ovog ili onog novčanog iznosa, nego i cijela struktura evaluacije kako tek prijavljenih tako i realiziranih programa. Loše i lošije strane oba sustava i/li mogućnosti zamišljanja pa i implementiranja nekog trećega nije samo strukturno pitanje, nego i političko i estetsko. Baš kao što je to ponekad i vlast sama.


23. studenoga 2011. u 19 sati
ZA EUROPU SPREMNI!?
Izazovi kulturnih politika EU i domaći odgovori
Politička garnitura koja osvoji vlast 4. prosinca 2011. najvjerojatnije će Hrvatsku uvesti u Europu i tako ostvariti navodni višestoljetni san ili pak razoriti i posljednje nade onih koji vjeruju da je puni suverenitet nacionalnih država još moguć. Međutim, koliko je hrvatska kultura, s postojećim strukturama, nadstrukturama i nazovistrukturama, zaista na razini koja uopće može parirati, u partnerskom ili tek suradničkom odnosu, kulturnim sustavima Europe ili pojedinih njezinih članica? Od infrastrukture, preko načina kako se 'stvari rade', broja zaposlenih do prosječnih produkcijskih uvjeta... Hoće li se hrvatska kultura u europskom kontekstu iznenaditi, ili će iznenađenje biti – obostrano?


http://www.eurokaz.hr/
email to someone printer friendly

Ocjena:
0%


bullet R.E.M.
bullet Žedno uho u Tvornici od 13. svibnja do 4. lipnja 2012. (p)
bullet Saša Božić u Teatru &TD priprema Marinkovićevu 'Gloriju' (p)
bullet 'How To Make – Ideen, Notationen, Materialisierungen' at Kunsthaus Dresden (p)
bullet Plavi ciklus: Pogorelić i Kitajenko u Lisinskom 23. ožujka 2012. (p)
bullet Zagrebačka filharmonija sezona 2012/2013: Press konferencija (p)
bullet Animafest 2012: Press konferencija (p)
bullet 36.Smotra kazališnih amatera Zagreba - SKAZ - 23.03/04.04.2012. (p)
bullet Festival hrvatskog animiranog filma po treći put u Zagrebu (p)
bullet Četiri hrvatska filma u natjecateljskom programu Annecyja (p)
bullet Poziv na radionicu 'Osnove tehnika rada s filmom'! (p)
bullet Cineplexx East - Vodeći kino prikazivač u ovom dijelu Europe dolazi u Zagreb (p)
bullet Dani hrvatskog filma 2012: Kritični dani na 21. Danima hrvatskog filma (p)
bullet The Unschool Art School MFA/PhD (p)
bullet T.A.L.K. A.B.O.U.T. P.O.R.N. (p)
bullet Izložba '...Crteži iii' u Galeriji Anex (p)
bullet FILM: ŽENSKA PRAVA HOĆU, drama by Ada Jukić
bullet In memoriam IVICA PERCL 16.3.2007.-16.3.2012. (p)
bullet Jonathan Franzen u Zagrebu (p)
bullet Poziv umjetnicima za IETM Zagreb (p)
bullet Na 100.00 volta - Zagrebačka filharmonija, maestro Schiffman i pijanist Boyde (p)
bullet Worldwide deadline reminder: jobs, scholarships, competitions, residencies, exhibitions (p)
bullet Potpora fonda Eurimages filmskim projektima 'Svećenikova djeca' Vinka Brešana i 'Cure' Andreje Štake
bullet Kultura promjene SC poziva na radionicu Glas kao tijelo, tekst kao glazba! (p)
bullet Svečano otvoren Zgraf 11 (p)
bullet otvaranje josip kaniza (p)
bullet Sale of contemporary Arab, Turkish and Iranian photography at CMOOA's (p)
bullet Exhibition of Hervé Fischer at the Gallery Parisienne (p)
bullet Stephan Balkenhol at DEWEER gallery (p)
bullet Graduate Course in Art Practise in Cyprus (p)
bullet Nakon tri godine Rebel Star ponovno u Teatru &TD (p)
bullet Sunnysiders - Licence to Blues - Koncertna promocija (p)
bullet Picksiebner koncert u Hard Placeu (p)
bullet NICO DOCKX at PREMIERE OPENING of ESTHER DONATZ GALLERY. 17 MARCH 2012 (p)
bullet Prezentacija Vodiča HMNU (p)
bullet Geenger Records traži suradnike! (p)
bullet ALASKA vas poziva na rokkanje_najava (p)
bullet RockLive Festival - promjena termina i prijave bendova (p)
bullet 'TRAŽI SE PRIJATELJ' - glazbom protiv nasilja (p)
bullet 'Uskršnja jaja' na Filmskom festivalu Tribeca (p)

Ime:

Lozinka:


Zapamti me



Koji igrani filmski žanr odgovara recesijskoj stvarnosti:

Komedija

Drama

Horor

Krimi film



Glasova: 1640
Stare ankete

All rights reserved. F.I.L.M © 2011. Since 22.01.2003.
Naše tekstove je moguće pratiti preko RSS i TXT servisa.
news.xml - news.txt