najF.I.L.M.F.I.L.M.


DVD
........................ najave
........................ VHS najave
........................ recenzije
........................ kultni film
kino
........................ najave
........................ recenzije
........................ festivali
........................ premijere
........................ kino raspored
TV
........................ kolumna
........................ recenzije
kazalište
........................ predstave
........................ festivali
........................ raspored
glazba
........................ CD/DVD
........................ koncerti
literatura
........................ knjige
........................ časopisi
........................ stvaralaštvo
izložbe
........................ osvrti

________________________________
Interview
Moram vam reći
Arheološki kutak

________________________________
forum
........................ oglasnik
newsletter
linkovi
Novosti - Home



Internet tjednik
F.I.L.M.
Izdavac Udruga Artikul

Dokumentarac 'Doktrina šoka' u hrvatskim kinima od 10. studenog 2011. (p)
press / Discovery Film,Friday 04 November 2011



Originalni naziv. The Shock Doctrine
Hrvatski naziv: Doktrina šoka
Režija: Michael Winterbottom, Matt Whitecross
Snimljeno prema knjizi Naomi Klein
Trajanje: 79 min
Zemlja: VB
IMDb: 7.2/10 (565 votes)
Službena stranica: http://www.imdb.com/title/tt1355640/

Brutalno osvješćujući dokumentarac snimljen po kultnoj knjizi Naomi Klein razotkriva kako današnji razarajući kapitalizam djeluje na cijele nacije i njihovo osiromašivanje. Film koji pogađa u sridu i otkriva ono što mnogi ne žele čuti!




KRATKI SINOPSIS

Kako su se saznanja iz eksperimenata sa ponašanjem i shvaćanjima ljudi pod nasiljem izazvanim stresom (šokom) iz 50ih brutalno prenosila na državne razine? Naomi Klain nas vodi kroz povijesna događanja od južnoameričkih vojnih hunti, preko slamanja radništva u Engleskoj (M. Thatcher), do današnjeg Iraka. Film jasno raskrinkava osnovnu nit poveznicu tih događaja – neoliberalnu ideju slobodnog tržišta i privatizacije te iste posljedice uvođenja tih koncepata u svim državama – propast ekonomije i javnog vlasništva, osiromašenje većine građana te sramotno bogaćenje pojedinaca uz nestanak socijalne svijesti.


O FILMU

Prije gledanja ovog filma, teško bi se moglo povezivati neoliberalna ideja slobodnog tržišta i privatizacije sa nasiljem i svim posljedicama (stres-šok) koje to nasilje izaziva kako kod pojedinaca tako i kod cijelih naroda. No upravo to autorica čini, počevši od eksperimenata na pojedincima koje su naručile američke obavještajne službe u 50-im godinama prošlog stoljeća pa sve do sadašnjeg Iraka.
Naime, uočivši da stanje šoka kod ljudi podvrgnutih nasilju ostavlja prostor za manipulaciju pa čak i podložnost ili promjenu uvjerenja istih, te službe su krenule primjenjivati iste metode prvo na narode Čilea i Argentine, a onda i dalje, sve u službi neoliberalnih ideja (sic). A u centru paukove mreže tih ideja (ili bar njen najistaknutiji ideolog) pojavljuje se lik Miltona Friedmana sa nizom svojih vjernih sljedbenika (pardon, studenata) koje autorica naziva „čikaški dečki“.
Nastojeći provesti ideje-učenja svojeg mentora dotični „dečki“ se ne ustručavaju potaknuti rat i vojni puč, uz sveprisutni državni terorizam koji se najgrotesknije ukazuje kod otimanja tek rođene djece od majki u svrhu ne znamo kakvog socijalnog eksperimenta. I sve to kako bi se jedan do tada fer socijalni poredak promijenio i nacija prisilila na novu ekonomsku i državnu politiku. A ta nova ekonomija u obliku slobodnog tržišta i privatizacije donosi porazne rezultate za stanovništvo (drastičan pad životnog standarda do osiromašenja) te besramno bogaćenje pojedinaca uz prijenos nacionalnog vlasništva na korporacije.

A naravno g. Friedman se slika uz Pinocheta te prima Nobelovu nagradu (da ne povjerujete).
No da ne bi pomislili kako se to događalo samo u nekoj tamo J. Americi autorica nas vodi do Engleske u doba M. Thatcher, koja se služi sličnim nasilnim metodama (doduše bez rata) u slamanju sindikata i radništva, pri uvođenju nove ekonomije „novog doba“. I jasno posljedice slob. tržišta i privatizacije su i u Engleskoj slične kao i u Čileu i Argentini.
A priča ide dalje uz bombardiranje prvog demokratskog parlamenta u Rusiji i tenkove na ulicama, sve kako bi Jeljcin mogao dovesti, ha, „čikaške dečke“ te primjeniti, možete samo jednom pogađati, koju doktrinu. U slučaju Rusije posljedice slobodnog tržišta i privatizacije su bile za narod još i najporaznije (doslovce glad na ulicama) no mi smo bili čuli samo za oligarhe.
Isti scenarij je primjenjen i u Iraku uz zanimljive podatke kuda odlazi međunarodna novčana pomoć, opet uz prisutnost jednog od „čikaških dečki“ te likove za sva vremena još od doba Nixona.

Svaka sličnost sa ratom i poratnim događanjima u Hrvatskoj MORA da je slučajna!
email to someone printer friendly

Ocjena:
0%


bullet R.E.M.
bullet Žedno uho u Tvornici od 13. svibnja do 4. lipnja 2012. (p)
bullet Saša Božić u Teatru &TD priprema Marinkovićevu 'Gloriju' (p)
bullet 'How To Make – Ideen, Notationen, Materialisierungen' at Kunsthaus Dresden (p)
bullet Plavi ciklus: Pogorelić i Kitajenko u Lisinskom 23. ožujka 2012. (p)
bullet Zagrebačka filharmonija sezona 2012/2013: Press konferencija (p)
bullet Animafest 2012: Press konferencija (p)
bullet 36.Smotra kazališnih amatera Zagreba - SKAZ - 23.03/04.04.2012. (p)
bullet Festival hrvatskog animiranog filma po treći put u Zagrebu (p)
bullet Četiri hrvatska filma u natjecateljskom programu Annecyja (p)
bullet Poziv na radionicu 'Osnove tehnika rada s filmom'! (p)
bullet Cineplexx East - Vodeći kino prikazivač u ovom dijelu Europe dolazi u Zagreb (p)
bullet Dani hrvatskog filma 2012: Kritični dani na 21. Danima hrvatskog filma (p)
bullet The Unschool Art School MFA/PhD (p)
bullet T.A.L.K. A.B.O.U.T. P.O.R.N. (p)
bullet Izložba '...Crteži iii' u Galeriji Anex (p)
bullet FILM: ŽENSKA PRAVA HOĆU, drama by Ada Jukić
bullet In memoriam IVICA PERCL 16.3.2007.-16.3.2012. (p)
bullet Jonathan Franzen u Zagrebu (p)
bullet Poziv umjetnicima za IETM Zagreb (p)
bullet Na 100.00 volta - Zagrebačka filharmonija, maestro Schiffman i pijanist Boyde (p)
bullet Worldwide deadline reminder: jobs, scholarships, competitions, residencies, exhibitions (p)
bullet Potpora fonda Eurimages filmskim projektima 'Svećenikova djeca' Vinka Brešana i 'Cure' Andreje Štake
bullet Kultura promjene SC poziva na radionicu Glas kao tijelo, tekst kao glazba! (p)
bullet Svečano otvoren Zgraf 11 (p)
bullet otvaranje josip kaniza (p)
bullet Sale of contemporary Arab, Turkish and Iranian photography at CMOOA's (p)
bullet Exhibition of Hervé Fischer at the Gallery Parisienne (p)
bullet Stephan Balkenhol at DEWEER gallery (p)
bullet Graduate Course in Art Practise in Cyprus (p)
bullet Nakon tri godine Rebel Star ponovno u Teatru &TD (p)
bullet Sunnysiders - Licence to Blues - Koncertna promocija (p)
bullet Picksiebner koncert u Hard Placeu (p)
bullet NICO DOCKX at PREMIERE OPENING of ESTHER DONATZ GALLERY. 17 MARCH 2012 (p)
bullet Prezentacija Vodiča HMNU (p)
bullet Geenger Records traži suradnike! (p)
bullet ALASKA vas poziva na rokkanje_najava (p)
bullet RockLive Festival - promjena termina i prijave bendova (p)
bullet 'TRAŽI SE PRIJATELJ' - glazbom protiv nasilja (p)
bullet 'Uskršnja jaja' na Filmskom festivalu Tribeca (p)

Ime:

Lozinka:


Zapamti me



Koji igrani filmski žanr odgovara recesijskoj stvarnosti:

Komedija

Drama

Horor

Krimi film



Glasova: 1640
Stare ankete

All rights reserved. F.I.L.M © 2011. Since 22.01.2003.
Naše tekstove je moguće pratiti preko RSS i TXT servisa.
news.xml - news.txt