najF.I.L.M.F.I.L.M.


DVD
........................ najave
........................ VHS najave
........................ recenzije
........................ kultni film
kino
........................ najave
........................ recenzije
........................ festivali
........................ premijere
........................ kino raspored
TV
........................ kolumna
........................ recenzije
kazalište
........................ predstave
........................ festivali
........................ raspored
glazba
........................ CD/DVD
........................ koncerti
literatura
........................ knjige
........................ časopisi
........................ stvaralaštvo
izložbe
........................ osvrti

________________________________
Interview
Moram vam reći
Arheološki kutak

________________________________
forum
........................ oglasnik
newsletter
linkovi
Novosti - Home



Internet tjednik
F.I.L.M.
Izdavac Udruga Artikul

Projekt Centra za kulturu Trešnjevka 'Film Noir - Žudnja, strast, pohlepa, ideologija' (p)
press / CK Trešnjevka,Tuesday 01 November 2011



FILM NOIR
Žudnja, strast, pohlepa, ideologija

Mračne ulice, fatalne žene, spletke dovedene do paroksizma, gubitak pamćenja i identiteta; požuda, zločin, gradski labirint, prevare, prljave laži - sve te teme koje se neprestano obnavljaju i vraćaju, označavaju žanr poznat pod nazivom 'film noir'. Film noir veoma je teško definirati kao žanr, iako se on neprestano obnavlja i pojavljuje u različitim varijantama od 1940-tih prošlog stoljeća pa sve do naših dana.

U ovom projektu upoznat ćemo se s multidisciplinarnim pristupom film noiru: kako povijesnom pregledu osnovnih momenata i tranzicija samog žanra, tako i predstavljanju raznih teorija koje bujaju u svezi s njime. Osvrnut ćemo se na literarne utjecaje, 'hard-boiled’ detektive, poslijeratnu depresiju, europske filmske utjecaje kao što je njemački ekspresionizam i sl. Kako se taj žanr, toliko neodređen, neprestano obnavlja, tako čitanje i tumačenje istog neprestano mijenjaju težište pa se uz analize filmskog stila, narativnosti i složenosti priče javljaju feminističke kritike lika femme fatale, postegzistencijalne analize tjeskobe ili, usloženosti ljudskih odnosa, sama ideologija itd. Kroz radionice i tribine ćemo potaknut kreativne uporabe nekih elementa noir žanra (zanimljivo bi moglo biti traženje motiva noir žanra u suvremenoj hrvatskoj zbilji).



Autor i voditelj projekta je dr. sc. Mario Vrbančić. Voditelji/ice pojedinih radionica i tribina te gostujući predavači/ice bit će znanstvenici/e i umjetnici/e kojima je ova tema dio umjetničko-znanstvenog interesa.


Teme predavanja i radionica:

08.11.2011. Literarni izvori film noira, 'pulp fiction', osnovne teme, sadržaji i naracija u romanima koji su utjecali na film noir.

15.11.2011. Analiza vizualnog stila punog ugođaja, snažnih kontrasta svjetla i sjene, zamračenih prostora i gradova (osjećaj nelagode i tjeskobe)

22.11.2011. Što je 'famme fatale'? Prikaz ženskosti u noir filmu i njezina uloga u naraciji; feministička interpretacija noir filma.

29.11.2011. Parodijska i ironijska upotreba filmskog jezika; prijašnji film noir stilovi parodijski prevedeni u postmodernu estetiku (npr. Pulp fiction, Bladerunner ili filmovi braće Coen).

6.12.2011. Koliko su najdublji osjećaji, nedoumice i dileme likova povezane sa širim društvenim kretanjima, tj. u kolikoj mjeri su laži, prevare i složeni odnosi među likovima u svezi sa širom društvenom stvarnošću.

13.12.2011. Prezentacija radova i diskusija


Projekt se realizira u Centru za kulturu «Trešnjevka», Park Stara Trešnjevka 1
u vremenu od 20.00 – 21.30 sati. Sudjelovanje je besplatno.
Obavijesti i prijave za sudjelovanje:
01 3027 411, 01 3024 247, http://www.cekate.hr/ , leutar@cekate.hr
email to someone printer friendly

Ocjena:
0%


bullet R.E.M.
bullet Zagrebačka filharmonija sezona 2012/2013: Press konferencija (p)
bullet Festival hrvatskog animiranog filma po treći put u Zagrebu (p)
bullet Cineplexx East - Vodeći kino prikazivač u ovom dijelu Europe dolazi u Zagreb (p)
bullet Dani hrvatskog filma 2012: Kritični dani na 21. Danima hrvatskog filma (p)
bullet FILM: ŽENSKA PRAVA HOĆU, drama by Ada Jukić
bullet In memoriam IVICA PERCL 16.3.2007.-16.3.2012. (p)
bullet Jonathan Franzen u Zagrebu (p)
bullet Nakon tri godine Rebel Star ponovno u Teatru &TD (p)
bullet Picksiebner koncert u Hard Placeu (p)
bullet Završena potpuna digitalizacija svih CineStar kina (p)
bullet RAF 2012: Održana press konferencija (p)
bullet Premijera lutkarske predstave 'Pekara Mišmaš' u ZKM-u (p)
bullet Kino Europa prikazuje canneskog slavodobitnika - film 'Turneja' Mathieua Amalrica (p)
bullet Kineski nacionalni cirkus 'Put svile', 25.4.2012. Dvorana Dražen Petrović (p)
bullet Knjiga 'Zločini u malom gradu' Marka Gimeneza za ljubitelje krimića (p)
bullet FILM: HARRISON, dokumentarni by Robert Jukić
bullet FILM: OPASNA METODA, biografska drama by Robert Jukić
bullet Knjiga 'Mrkli mrak, bez zvijezda' Stephena Kinga proglašena je najboljom knjigom mjeseca (p)
bullet FILM: JOHN CARTER, SF by Robert Jukić
bullet Roman 'Vožnja' James Sallisa za ljubitelje akcijskih krimića (p)
bullet FILM: KUPILI SMO ZOO, drama / komedija by Robert Jukić
bullet FILM: OPSTANAK, drama by Ada Jukić
bullet Roman 'Ubojice s razglednice' J. Pattersona i L. Marklund za ljubitelje napetih krimića (p)
bullet Roman 'Revolveraš : Kula tmine - knjiga prva' Stephena Kinga za fanove majstora fantastike (p)
bullet FILM: NOĆNI BRODOVI, drama by Ada Jukić
bullet Premijera predstave 'Lindarski kaban' u pulskom INK-u 9. ožujka 2012. (p)
bullet Edgar Degas – skulpture / 30. godina Galerije Klovićevi dvori (p)
bullet Snima se dokumentarni film o Dub Incorporationu koji dolaze u Zagreb 31. ožujka, 2012. (p)
bullet Premijera komedije 'Krletka' u Kerempuhu 10. ožujka 2012. (p)
bullet Redateljica Pouran Derakhshandeh i njenih sedam filmova u kinu Tuškanac (p)
bullet 'Video/Next' premijera u kino europa 12. ožujka 2012. (p)
bullet Filmovi S. Parajanova u zagrebačkom MM Centru (p)
bullet Film 'Slovenka' redatelja Damjana Kozolea u hrvatskim kinima (p)
bullet 'Krvna osveta' - novi film Joshue Marstona u hrvatskim kinima (p)
bullet Premijera filma 'Djeca su dobro' u Art kinu Grič (p)
bullet DOKUMENTARCI u MULTIPLEKSU: NA POČETKU BIJAŠE SVIJETLO & PROSVIJETLJENI by Ada Jukić
bullet 'Flekama' posebno priznanje 40. FEST- a (p)
bullet IZLOŽBA SOFIE THORSEN I MICHAELA KIENZERA, KUNSTHAUS GRAZ by Sonja Jeđud
bullet ZagrebDox 2012: Nagrada publike filmu 'Nije ti život pjesma Havaja' (p)

Ime:

Lozinka:


Zapamti me



Koji igrani filmski žanr odgovara recesijskoj stvarnosti:

Komedija

Drama

Horor

Krimi film



Glasova: 1643
Stare ankete

All rights reserved. F.I.L.M © 2011. Since 22.01.2003.
Naše tekstove je moguće pratiti preko RSS i TXT servisa.
news.xml - news.txt