najF.I.L.M.F.I.L.M.


DVD
........................ najave
........................ VHS najave
........................ recenzije
........................ kultni film
kino
........................ najave
........................ recenzije
........................ festivali
........................ premijere
........................ kino raspored
TV
........................ kolumna
........................ recenzije
kazalište
........................ predstave
........................ festivali
........................ raspored
glazba
........................ CD/DVD
........................ koncerti
literatura
........................ knjige
........................ časopisi
........................ stvaralaštvo
izložbe
........................ osvrti

________________________________
Interview
Moram vam reći
Arheološki kutak

________________________________
forum
........................ oglasnik
newsletter
linkovi
Novosti - Home



Internet tjednik
F.I.L.M.
Izdavac Udruga Artikul

Revija srpskog filma od 24. do 30. listopada 2011. u Rijeci (p)
press / Art-Kino Croatia,Thursday 20 October 2011

Art-Kino Croatia

REVIJA SRPSKOG FILMA od 24. do 31. listopada 2011.


U programu REVIJE SRPSKOG FILMA u Rijeci bit će prikazano sedam filmova proizvedenih u Srbiji tijekom posljednje tri godine:
Šišanje (2010.) Stevana Filipovića;
Tilva Roš (2010.) Nikole Ležaića;
Doviđenja, kako ste? (2009.) Borisa Mitića;
Čekaj me, ja sigurno neću doći (2009.) Miroslava Momčilovića,
Cinema Komunisto (2010.) Mile Turajlić,
Beli, beli svet (2010.) Olega Novkovića i
Medeni mesec (2009.) Gorana Paskaljevića.

Ovih sedam filmova iz Srbije predstavljaju sedam autora i autorica različitih stilova i filmskog creda: priznati redatelji Goran Paskaljević i Oleg Novković potpisuju autentične filmove, koje je teško oponašati, dok filmove Šišanje, Tilva Roš, Doviđenja, kako ste?, Čekaj me, ja sigurno neću doći, Cinema Komunisto potpisuju mladi autori i autorice, koji donose duh promjena i svjež pogled na uzburkanu svakodnevicu. Nositelji mladosti srpskog filma, bez obzira na godinu rođenja, uvode značajne sadržaje, unapređuju izraz, stvaraju u neočekivanim, neobičnim sredinama.



Ovih sedam filmova predstavljaju reprezentativni uzorak, model razvoja kinematografije sredine u tranziciji, izlog društvenih promjena, potencijale industrije, element nacionalnog ponosa, globalne zabave proizvedene u lokalnim radionicama, preispitivanje savjesti, suočavanje sa stvarnošću... Iznad svega, program od sedam filmova – spotlight na novi film made in Serbia - predstavlja uvjerljiv prilog tvrdnji da promjenu izraza neophodno prati i promjena recepcije, da se na iste stvari u različita vremena reagira različito. Ono što se vidi na ekranu jedino se može iznova gledati u kontekstu koji čine konkretne oklonosti – stanje morala sredine, rasprostranjenih sloboda ili zabrana, izmjena energije i iskustava među različitim društvenim sredinama (i slojevima).

Sedam filmova iz Srbije donosi sedam pogleda na svakodnevicu. Sedam redateljskih pristupa omogućuje publici u Rijeci suočavanje s njihovim pogledom, s njihovim dokumentima o stvarnosti u kojoj žive.

Una Domazetoski,
Filmski centar Srbije, Odjel za međunarodnu suradnju



Raspored projekcija REVIJE SRPSKOG FILMA
24. – 31.10.2011.


24.10. u 20 h & 25.10. u 18 h
Šišanje
(igani, režija: Stevan Filipović, uloge: Nikola Rakočević, Viktor Savić, Nataša Šolak, Nikola Kojo; 2010., 98’)

25.10. u 20 h & 26.10. u 18 h
Tilva Roš
(igrani, režija: Nikola Ležaić, uloge: Marko Todorović, Stefan Đorđević, Dunja Kovačević; 2010., 98’)

26.10. u 20 h & 27.10. u 18 h
Doviđenja, kako ste?
(dokumentarni, redatelj: Boris Mitić, 2008., 58’)

27. 10. u 20 h & 29.10. u 18 h
Čekaj me, ja sigurno neću doći
(igrani, redatelj: Miroslav Momčilović, uloge: Miloš Samolov, Mirjana Karanović, Sergej Trifunović; 2009., 90’)

28.10. u 20 h
Cinema Komunisto
(dokumentarni, režija: Mila Turajlić; 2010., 100’)

29.10. u 20 h & 30.10. u 20 h
Beli, beli svet
(igrani, režija: Oleg Novković, uloge: Jasna Đuričić, Uliks Fehmiu, Hana Selimović; 2010., 121’)

30.10. u 18 h & 31.10. u 20 h
ponedjeljak, 31.10. u 20 sati
Medeni mesec
(igrani, režija: Goran Paskaljević, uloge: Nebojša Milovanović, Jelena Trkulja, Lazar Ristovski; 2009., 95’, Srbija / Albanija)


Ulaz je slobodan.


Šišanje
(režija: Stevan Filipović, uloge: Nikola Rakočević, Viktor Savić, Nataša Šolak, Nikola Kojo, Bojana Novaković; 2010., 98')
Šišanje donosi priču o beogradskom srednjoškolcu Novici (Nikola Rakočević), prvaku u matematici. Novica je uvučen u svijet skinheda, opčinjen je njihovim karizmatičnim vođom Reljom (Viktor Savić). Pridruživanjem bandi skinheda Novici prije svega znači uklapanje u školsko društvo, budući da ga većina prijatelja smatra knjiškim moljcem i štreberom. Uskoro će biti zatrovan rasističkim stavovima te grupe i nasiljem. Budući da je dobar u gotovo svakom poslu kojega se prihvati, Novica se ubrzo počinje penjati na ljestvici važnosti među skinhedima. Postaje jedan od najvatrenijih navijača nogometnog kluba "Radnik". Šolakova i Kojo igraju policijske inspektore koji pokušavaju da obuzdaju tu grupu neonacista.
Nagrade:
35. festival filmskog scenarija u Vrnjačkoj Banji, Srbija – Nagrada za najbolji scenarij
Internacionalni filmski festival Liffe Leskovac - glavna nagrada


Tilva Roš
(režija: Nikola Ležaić, uloge: Marko Todorović, Stefan Đorđević, Dunja Kovačević, Marko Milenković, Nenad Stanisavljević, 2010., 99')
Bor, nekada najveći rudnik bakra, danas propada. Održava se mali sindikalni protest protiv privatizacije rudnika. Radnja filma vrti se oko najboljih prijatelja Tode i Stefana, dva skejtera i njihovog prvog ljeta nakon završetka srednje škole. Dok Stefan najesen odlazi na fakultet u Beograd, Toda kaže kako se ne bi prijavio na fakultet čak ni da ima novaca. Njih dvojica provode vrijeme snimajući kratke filmove inspirirane MTV-im Jackassom koje oni nazivaju '[beep]' i družeći se s prijateljima među kojima je i Dunja, prijateljica koja je stigla na praznike iz Francuske. Toda i Stefan ulaze u tihu borbu za Dunjinu naklonost i pažnju tijekom koje dolazi do polaganog odumiranja njihova prijateljstva i sve jačeg animoziteta. Ali kad beznačajan sindikalni prosvjed preraste u velike nemire, njihova destruktivnost ponovno će ih povezati.
Nagrade:
Sarejevo Film Festival 2010. - Najbolji glumac I Najbolji igrani film

2 in 1 Festival, Moskva - Najbolji film i Najbolja priča



Doviđenja, kako ste?
(režija: Boris Mitić, naracija: Nebojša Glogovac; 2008., 58')
Ovaj se dokumentarni film predstavlja kao satirično-vizualna putešestvija kroz izbor najboljih srpskih aforizama u posljednjih 40 godina. Popraćena je nekonvencionalnim i paradoksalnim dokumentarnim snimkama s 50.000 km dugog putovanja po balkanskim zabitima te snimkama prikupljenim u TV-arhivima udaljenih gradića. Vizualni 'mišung' filma popraćen je pažljivo odabranim aforizmima koje deklamira poznati glumac Nebojša Glogovac.
Nagrade:
DOCSDF, Festival Internacional de Cine Documental de la Ciudad de México - Najbolji srednjemetražni dokumentarac
Mediawave Film Festival Hungary - Grand Prix


Čekaj me, ja sigurno neću doći
(režija: Miroslav Momčilović, uloge: Miloš Samolov, Mirjana Karanović, Gordan Kičić, Milica Mihajlović, Branislav Trifunović, Vanja Ejdus, Sergej Trifunović, 2009., 90')
Alek je očajan jer ga je Teodora napustila nakon trogodišnje veze. Ne želeći prihvatiti činjenicu da je veza gotova, zapada u apatiju i očaj neprestano spominjući samoubojstvo, a tome ne pomažu ni njegove svakodnevne žalopojke prijatelju Banetu. Unatoč Banetovom savjetu, Alek i dalje uporno zivka Teodoru koja se, u međuvremenu, zaljubila u Nemanju. Ipak, koliko god odlučna i čvrsta kada je s Alekom, istovremeno je Teodora popustljiva i bespomoćna u Nemanjinom društvu. Problem je što Nemanja nije zaljubljen u nju, već u Marinu, nekoliko godina mlađu djevojku koja je, pak, veoma privučena Alekovom 'slavenskom depresijom'. No,ono što Marina ne zna jest da je razlog Alekovog 'šarma očajnika' njegov prekid s Teodorom, a ne njegov urođeni šarm.
Nagrade:
Sofia International Film Festival 2010. – Nagrada za najbolji redatelj


Cinema Komunisto
(režija: Mila Turajlić, uloge: Steva Petrović, Gile Djurić, Aleksandar Leka Konstatinović, Veljko Bulajić, Velimir Bata Živojinović; 2010., 100')
Cinema Komunisto nas vodi na putovanje kroz ostatke Titove filmske industrije ispitujući uspon i pad jugoslavenske filmske iluzije. Leka Konstantinović, Titov osobni kinooperater, tijekom svoje tridesetdvogodišnje službe Titu je prikazao mu ukupno 8801 film o čemu je vodio uredne zabilješke. Zajedno s redateljem Veljkom Bulajićem, Titovim omiljenim glumcem Batom Živojinovićem i direktorima i zaposlenicima Avala filma Leka govori o tome kako je Maršal Tito koristio filmsku industriju za stvaranje 'zvaničnog narativa' nove države - Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije. Cinema Komunisto je priča o Jugoslaviji na način na koji ona nikada nije ispričana na filmskom platnu. Otkrijte tajne pulskog festivala, rušenja mosta na Neretvi, Titove opsesije kinematografijom i opsesije stranih glumaca i redatelja Titom koji su redovito snimali u Jugoslaviji.
Nagrade:
Trieste Film Festival, Italija - AlpeAdria Cinema Award za najbolji dokumentarni film

It's All True, Brazil – posebno priznanje



Beli, beli svet
(režija: Oleg Novković, uloge: Jasna Đuričić, Uliks Fehmiu, Hana Selimović, Mira Banjac, Nebojša Glogovac, Boris Isaković; 2010., 121')
Novkovićev Beli, beli svet melankolična je balada o umirućem gradu zamišljena kao moderna grčka tragedija u kojoj likovi pjevaju, ali nikada ne plešu. Radnja filma odvija se u Boru, rudarskom gradu, na jugoistoku Srbije. Bor je grad čiji je glavi izvor prihodarudnik bakra čijim je djelomičnim zatvaranjem većina stanovništva ostala bez posla. U središtu priče je četrdesetogodišnji Kralj (Uliks Fehmiu), umirovljeni boksač i rudar koji sada vodi kvartovski lokal. Godinama ranije imao je aferu s nekadašnjom lokalnom ljepoticom Ružicom, ženom njegova boksačkog trenera Životinje koja je upravo zbog te afere ubila muža i završila iza rešetaka. Film započinje neposredno pred Ružičini izlazak na slobodu kada se nepopravljivi zavodnik Kralj upušta u sličnu, zlokobnu vezu s Rosom, Ružičinom buntovnom osamnaestogodišnjom kćeri.
Nagrade:
Mar de plata Film Festival 2010. - Nominacija za najbolji film, Posebna nagrada
Locarno International Film Festival 2010. - Srebrni Leopard za najbolju glumicu


Medeni mesec
(režija: Goran Paskaljević, uloge: Nebojša Milovanović, Jelena Trkulja, Jozef Shiroka, Mirela Naska, Lazar Ristovski, Bujar Lako, Ylllka Mujo, Srbija / Albanija, 2009., 95')
Priča Medenog meseca odigrava se u Albaniji i Srbiji, današnjih dana, ukazujući nam na problem granice između Zapadne i Istočne Europe koje nije samo pitanje broja kilometara. Film prati sudbinu dva mlada para koja odluče napustiti svoje domovine kako bi potražili bolji život u Zapadnoj Europi. Kada albanski par, nakon svakojakih zgoda stigne u južnotalijansku luku, njihovi problemi započinju. Ista sudbina čeka i srpski par kada na mađarskoj granici vlakom stupe na tlo Europske Unije. Unatoč činjenici da oni osobno nemaju ništa s incidentom na Kosovu u kojem su dvojica talijanskih vojnika izgubila svoje živote, bivaju uhićeni na granici zahvaljujući nesretnom spletu okolnosti našavši se zarobljeni između prošlosti njihovih zemalja i budućnosti njihovih zajedničkih života. Na taj način, barem privremeno, zaustavlje nisu na putu ostvarivanja svojih snova što je čest slučaj mladih ljudi na Balkanu koji nerijetko plaćaju grijehe svojih predaka.
Nagrade:
Cleveland International Film Festival - Najbolji film Centralne i Istočne Europe
54. International Film Festival Valladolid - Nagrada za najbolji film i Nagrada internacionalnog žirija filmskih kritičara
Les Arces European Film Festival - Nagrada žirija
50th Thessaloniki International Film Festival - Nagrada publike
email to someone printer friendly

Ocjena:
0%


bullet R.E.M.
bullet Zagrebačka filharmonija sezona 2012/2013: Press konferencija (p)
bullet Festival hrvatskog animiranog filma po treći put u Zagrebu (p)
bullet Cineplexx East - Vodeći kino prikazivač u ovom dijelu Europe dolazi u Zagreb (p)
bullet Dani hrvatskog filma 2012: Kritični dani na 21. Danima hrvatskog filma (p)
bullet FILM: ŽENSKA PRAVA HOĆU, drama by Ada Jukić
bullet In memoriam IVICA PERCL 16.3.2007.-16.3.2012. (p)
bullet Jonathan Franzen u Zagrebu (p)
bullet Nakon tri godine Rebel Star ponovno u Teatru &TD (p)
bullet Picksiebner koncert u Hard Placeu (p)
bullet Završena potpuna digitalizacija svih CineStar kina (p)
bullet RAF 2012: Održana press konferencija (p)
bullet Premijera lutkarske predstave 'Pekara Mišmaš' u ZKM-u (p)
bullet Kino Europa prikazuje canneskog slavodobitnika - film 'Turneja' Mathieua Amalrica (p)
bullet Kineski nacionalni cirkus 'Put svile', 25.4.2012. Dvorana Dražen Petrović (p)
bullet Knjiga 'Zločini u malom gradu' Marka Gimeneza za ljubitelje krimića (p)
bullet FILM: HARRISON, dokumentarni by Robert Jukić
bullet FILM: OPASNA METODA, biografska drama by Robert Jukić
bullet Knjiga 'Mrkli mrak, bez zvijezda' Stephena Kinga proglašena je najboljom knjigom mjeseca (p)
bullet FILM: JOHN CARTER, SF by Robert Jukić
bullet Roman 'Vožnja' James Sallisa za ljubitelje akcijskih krimića (p)
bullet FILM: KUPILI SMO ZOO, drama / komedija by Robert Jukić
bullet FILM: OPSTANAK, drama by Ada Jukić
bullet Roman 'Ubojice s razglednice' J. Pattersona i L. Marklund za ljubitelje napetih krimića (p)
bullet Roman 'Revolveraš : Kula tmine - knjiga prva' Stephena Kinga za fanove majstora fantastike (p)
bullet FILM: NOĆNI BRODOVI, drama by Ada Jukić
bullet Premijera predstave 'Lindarski kaban' u pulskom INK-u 9. ožujka 2012. (p)
bullet Edgar Degas – skulpture / 30. godina Galerije Klovićevi dvori (p)
bullet Snima se dokumentarni film o Dub Incorporationu koji dolaze u Zagreb 31. ožujka, 2012. (p)
bullet Premijera komedije 'Krletka' u Kerempuhu 10. ožujka 2012. (p)
bullet Predstavljanje slikovnice-pjesmarice Božica Jelušić 'Slikopisanka mala' (p)
bullet Redateljica Pouran Derakhshandeh i njenih sedam filmova u kinu Tuškanac (p)
bullet 'Video/Next' premijera u kino europa 12. ožujka 2012. (p)
bullet Filmovi S. Parajanova u zagrebačkom MM Centru (p)
bullet Film 'Slovenka' redatelja Damjana Kozolea u hrvatskim kinima (p)
bullet 'Krvna osveta' - novi film Joshue Marstona u hrvatskim kinima (p)
bullet Premijera filma 'Djeca su dobro' u Art kinu Grič (p)
bullet DOKUMENTARCI u MULTIPLEKSU: NA POČETKU BIJAŠE SVIJETLO & PROSVIJETLJENI by Ada Jukić
bullet 'Flekama' posebno priznanje 40. FEST- a (p)
bullet U tinelu: Sandra Križić Roban i Ivana Meštrov, utorak 06.03. 2012. u 19 dati, DAZ (p)

Ime:

Lozinka:


Zapamti me



Koji igrani filmski žanr odgovara recesijskoj stvarnosti:

Komedija

Drama

Horor

Krimi film



Glasova: 1641
Stare ankete

All rights reserved. F.I.L.M © 2011. Since 22.01.2003.
Naše tekstove je moguće pratiti preko RSS i TXT servisa.
news.xml - news.txt