najF.I.L.M.F.I.L.M.


DVD
........................ najave
........................ VHS najave
........................ recenzije
........................ kultni film
kino
........................ najave
........................ recenzije
........................ festivali
........................ premijere
........................ kino raspored
TV
........................ kolumna
........................ recenzije
kazalište
........................ predstave
........................ festivali
........................ raspored
glazba
........................ CD/DVD
........................ koncerti
literatura
........................ knjige
........................ časopisi
........................ stvaralaštvo
izložbe
........................ osvrti

________________________________
Interview
Moram vam reći
Arheološki kutak

________________________________
forum
........................ oglasnik
newsletter
linkovi
Novosti - Home



Internet tjednik
F.I.L.M.
Izdavac Udruga Artikul

3. festival o pravima djece u Rijeci, 21. – 24. 11. 2011. (p)
press / HFS,Thursday 20 October 2011

Hrvatski filmski savez

TREĆE IZDANJE FESTIVALA O PRAVIMA DJECE U RIJECI
21-24. STUDENOGA 2011.
PRVI INKLUZIVNI FESTIVAL U HRVATSKOJ: KINO DOSTUPNO SVIMA


Rijeka, 19. listopada 2011. - jučer na press konferenciji uz temu "Jednake mogućnosti za svu djecu" predstavljeno je treće izdanje Festivala o pravima djece koje ove godine donosi više od 30 filmova djece i odraslih iz Hrvatske i svijeta. Festival organiziraju Ured UNICEF-a za Hrvatsku, Grad Rijeka, Ured pravobranitelja za djecu i Hrvatski filmski savez u suradnji s Blitz Cinestarom, Hrvatskim Telekomom i Art kinom Croatia te brojnim drugim partnerima okupljenima u promicanju stvaralaštva djece i inkluzije. Radi se o prvom inkluzivnom festivalu u Hrvatskoj jer će cjelokupni program biti prilagođen za djecu s teškoćama u razvoju te osobe s invaliditetom. Prilagodbi za slijepe i slabovidne osobe priključili su se i naši poznati glumci: Goran Grgić, Ankica Dobrić, Damir Markovina i Kristina Krepela.

Festival će u trajanju od četiri dana, od 21. do 24. studenoga, u prostorima Art kina Croatia u Rijeci te kino dvoranama Blitz Cinestar u Osijeku, Rijeci, Splitu, Šibeniku, Zadru i Zagrebu predstaviti jedinstveni izbor od 30 filmova djece, mladih te odraslih autora. Filmski program je obilježen raznolikošću filmskih vrsta, žanrova i stilova među kojima će se naći animirani, dokumentarni i igrani filmovi iz Kine, Sjedinjenih Američkih Država, Velike Britanije, Moldavije, Njemačke, Danske Slovenije, Finske, Srbije, Irske, Nizozemske, Poljske, Gruzije i Grčke. Festival će predstaviti filmove djece i mladih te 5 hrvatskih premijera odraslih autora iz inozemstva koji progovaraju o različitim dječjim pravima - od sudjelovanja i stvaralaštva do prava na igru i uvažavanje različitosti.

Festival se vezuje uz 20. studenoga kada se širom svijeta obilježava usvajanje Konvencije o pravima djeteta, koja ove godine slavi svoj 20. rođendan u Hrvatskoj, baš kao i UNICEF koji ove godine obilježava 20 godina od osnivanja Ureda za kriznu pomoć Hrvatskoj.



Grad Rijeka će tijekom Festivala ugostiti 15 filmskih družina djece i mladih iz cijele Hrvatske. Uz filmske projekcije, Festival donosi brojne radionice i predavanja na temu prava djece s teškoćama u razvoju koje će se održavati u Art kinu Croatia te školama i vrtićima u Rijeci. "Grad Rijeka, kao grad prijatelj djece, s velikim je zadovoljstvom prihvatio biti domaćin Festivalu o pravima djece. Vjerujem da će se kroz filmske i druge sadržaje ovoga festivala zaista otvoriti rasprava o poticanju razvoja društva jednakih mogućnosti za svu djecu. To je pristup kakav Rijeka razvija već godinama kroz niz programa koje smo inicirali i koje podupiremo kao grad naglašene društvene osjetljivosti prema građanima i njihovim potrebama, a osobito djeci čija prava, radi njihove različitosti, mogu biti dovedena u pitanje.

Posebno mi je drago što će upravo Rijeka biti grad u kojem će se "dogoditi" prvi inkluzivni festival u Hrvatskoj s kinom dostupnim svima. Zahvaljujem UNICEF-u i svim organizatorima, sponzorima i partnerima ovoga Festivala na inicijativi i suradnji. Vjerujem da će ovaj riječki Festival o pravima djece biti kvalitetan, originalan i uspješan s puno poticaja za unaprijeđivanje jednakih mogućnosti za sve građane" istaknuo je na najavnoj konferenciji za novinare riječki gradonačelnik Vojko Obersnel.

"Jako nam je drago da se program festivala širi, ne samo svojim programom, nego i mjestima na kojima se odvija kao i svojom dostupnošću. Naročito onima kojima filmovi i kulturni programi uobičajeno nisu pristupačni. Zahvaljujući podršci Grada Rijeke i udruga s kojima surađujemo, Festival ove godine ulazi i u vrtiće i u škole, u obliku inkluzivnih radionica. Posebno me veseli što u našem Festivalu kina postaju dostupna svima, i ne samo to, sve će čujuće osobe imati priliku pratiti filmove s titlom standardiziranim za gluhe osobe" izjavila je Tatjana Aćimović, umjetnička direktorica Festivala najavljujući ovogodišnji program.

Festival i sve aktivnosti oko njega su na današnjoj konferenciji za novinare predstavili: gradonačelnik Grada Rijeke Vojko Obersnel, pravobraniteljica za djecu Mila Jelavić, predstojnica Ureda UNICEF-a za Hrvatsku Lora Vidović, tajnica Hrvatskog filmskog saveza Vera Robić Škarica, predsjednik Hrvatskog društva dramskih umjetnika Goran Grgić te umjetnička direktorica Festivala Tatjana Aćimović.

Partneri Festivala su Blitz Cinestar, prvi partner UNICEF-a u Hrvatskoj Hrvatski Telekom i Art kino Croatia te udruge Zamisli i Dlan koje pomažu u prilagodbi filmova za slijepe i slabovidne te gluhe i nagluhe osobe.


3. festival o pravima djece u Rijeci
21. – 24. 11. 2011.


Popis filmova

D kao Dominik, dokumentarni, 7´58˝, 2010/2011
OŠ Stanovi, Zadar Filmska družina OŠ Stanovi

Svatko obranuje svoj vrt, igrani, 9´47˝, 2011
X. gimnazija ''Ivan Supek'', Zagreb

Oglasna ploča, animirani, 3´46˝, 2009
FKVK Zaprešić

Voljeti nogomet u Podgajcima, dokumentarni, 9´18˝, 2010/2011
OŠ Davorin Trstenjak, Posavski Podgajci
Multimedijalni Centar Studio Kreativnih Ideja Gunja – MMC SKIG

Pitagornin poučak, igrani, 10´50˝, 2011.
OŠ Ivanke Trohar, Fužine Filmska družina Kreše Golika

Drona & Me, dokumentarni, 19´, 2010
Catherine van Campen, Nizozemska

Little Bride, dokumentarni, 14´, 2010
Leslaw Dobrucki, Poljska

Surogad, animirani, 2´20˝, 2011
Filmsko-kreativni studio VANIMA, Varaždin

Katia's Sister, dokumentarni, 85´, 2008
Mijke de Jong, Nizozemska

Toxic Tomatoes, animirani, 1´40˝
Filmsko-kreativni studio VANIMA, Varaždin

Susa, dokumentarni, 80´, 2010
Rusudan Pirveli, Gruzija

Učenik učenicima, dokumentarni, 10´44˝, 2010
Kino klub Vukovar

Voo d.o.o., igrani, 5´45˝, 2010
Blank filmski inkubator, Zagreb

Škola na kotačima, dokumentarni, 8´20˝
OŠ Marije Jurić Zagorke FD ZAG, Zagreb

Priča o Bibliobusu, dokumentarni, 3´53˝, 2011
Kinoklub Karlovac

My Body is a Cage, animirani, 3´39˝, 2010
Škola likovnih umjetnosti Split

Imati a nemati, dokumentarni, 9´, 2011
OŠ Katarina Zrinska, Filmska družina OŠ Katarina Zrinska, Donji Kukuruzari

The Game must go on, dokumentarni, 22´, 2010
Angelis Andrikopoulou, Grčka
email to someone printer friendly

Ocjena:
0%


bullet R.E.M.
bullet Žedno uho u Tvornici od 13. svibnja do 4. lipnja 2012. (p)
bullet Saša Božić u Teatru &TD priprema Marinkovićevu 'Gloriju' (p)
bullet 'How To Make – Ideen, Notationen, Materialisierungen' at Kunsthaus Dresden (p)
bullet Plavi ciklus: Pogorelić i Kitajenko u Lisinskom 23. ožujka 2012. (p)
bullet Zagrebačka filharmonija sezona 2012/2013: Press konferencija (p)
bullet Animafest 2012: Press konferencija (p)
bullet 36.Smotra kazališnih amatera Zagreba - SKAZ - 23.03/04.04.2012. (p)
bullet Festival hrvatskog animiranog filma po treći put u Zagrebu (p)
bullet Četiri hrvatska filma u natjecateljskom programu Annecyja (p)
bullet Poziv na radionicu 'Osnove tehnika rada s filmom'! (p)
bullet Cineplexx East - Vodeći kino prikazivač u ovom dijelu Europe dolazi u Zagreb (p)
bullet Dani hrvatskog filma 2012: Kritični dani na 21. Danima hrvatskog filma (p)
bullet The Unschool Art School MFA/PhD (p)
bullet T.A.L.K. A.B.O.U.T. P.O.R.N. (p)
bullet Izložba '...Crteži iii' u Galeriji Anex (p)
bullet FILM: ŽENSKA PRAVA HOĆU, drama by Ada Jukić
bullet In memoriam IVICA PERCL 16.3.2007.-16.3.2012. (p)
bullet Jonathan Franzen u Zagrebu (p)
bullet Poziv umjetnicima za IETM Zagreb (p)
bullet Na 100.00 volta - Zagrebačka filharmonija, maestro Schiffman i pijanist Boyde (p)
bullet Worldwide deadline reminder: jobs, scholarships, competitions, residencies, exhibitions (p)
bullet Potpora fonda Eurimages filmskim projektima 'Svećenikova djeca' Vinka Brešana i 'Cure' Andreje Štake
bullet Kultura promjene SC poziva na radionicu Glas kao tijelo, tekst kao glazba! (p)
bullet Svečano otvoren Zgraf 11 (p)
bullet otvaranje josip kaniza (p)
bullet Sale of contemporary Arab, Turkish and Iranian photography at CMOOA's (p)
bullet Exhibition of Hervé Fischer at the Gallery Parisienne (p)
bullet Stephan Balkenhol at DEWEER gallery (p)
bullet Graduate Course in Art Practise in Cyprus (p)
bullet Nakon tri godine Rebel Star ponovno u Teatru &TD (p)
bullet Sunnysiders - Licence to Blues - Koncertna promocija (p)
bullet Picksiebner koncert u Hard Placeu (p)
bullet NICO DOCKX at PREMIERE OPENING of ESTHER DONATZ GALLERY. 17 MARCH 2012 (p)
bullet Prezentacija Vodiča HMNU (p)
bullet Geenger Records traži suradnike! (p)
bullet ALASKA vas poziva na rokkanje_najava (p)
bullet RockLive Festival - promjena termina i prijave bendova (p)
bullet 'TRAŽI SE PRIJATELJ' - glazbom protiv nasilja (p)
bullet 'Uskršnja jaja' na Filmskom festivalu Tribeca (p)

Ime:

Lozinka:


Zapamti me



Koji igrani filmski žanr odgovara recesijskoj stvarnosti:

Komedija

Drama

Horor

Krimi film



Glasova: 1640
Stare ankete

All rights reserved. F.I.L.M © 2011. Since 22.01.2003.
Naše tekstove je moguće pratiti preko RSS i TXT servisa.
news.xml - news.txt