najF.I.L.M.F.I.L.M.


DVD
........................ najave
........................ VHS najave
........................ recenzije
........................ kultni film
kino
........................ najave
........................ recenzije
........................ festivali
........................ premijere
........................ kino raspored
TV
........................ kolumna
........................ recenzije
kazalište
........................ predstave
........................ festivali
........................ raspored
glazba
........................ CD/DVD
........................ koncerti
literatura
........................ knjige
........................ časopisi
........................ stvaralaštvo
izložbe
........................ osvrti

________________________________
Interview
Moram vam reći
Arheološki kutak

________________________________
forum
........................ oglasnik
newsletter
linkovi
Novosti - Home



Internet tjednik
F.I.L.M.
Izdavac Udruga Artikul

Jazz.hr / jesen 2011: Objava za medije (p)
press / HDS,Tuesday 18 October 2011



Jazz.hr / jesen
11.-14. 10. 2011.

Objava za medije 17.listopad 2011.

*Jazz.hr / jesen, nekadašnji Međunarodni dani jazza, Hrvatskog društva skladatelja, održan je od 11. do 14. listopada 2011. u Koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog.
*Festival otvorili domaći jazzisti na koncertu povodom 500.emisije „Vrijeme je za jazz“.
*Zvijezda festivala, Michel Camilo nastupio je na dva koncerta – solistički, i uz Zagrebačku filharmoniju.
*Kurt Rosenwinkel's Time Machine pokazali su nove tendencije u jazzu.



Po 21. put u Zagrebu su održani nekadašnji Međunarodni dani jazza, u novom ruhu pod imenom Jazz.hr / jesen, od 11. do 14. listopada 2011. U četiri dana festivala, na programu su se pored domaćih, ponovo našla impresivna imena svjetskih jazz glazbenika.

Festival je u utorak, 11. listopada otvoren 500. emisijom Vrijeme je za Jazz, Žarka Černjula. Vrijeme je za jazz već je 17 godina redovito u programu HRTa. Sve izvedbe uživo je svih ovih godina oslikavao Tomislav Hrabar, umjetnik koji je svoje glazbene doživljaje prenosio na slikarska platna, stvarajući sada već prepoznatljivu scenografiju koja je postala vizualni identitet jazza na HRT-u. Izložba tako stovrenih likovnih djela bila je postavljena u predvorju male dvorane V. Lisinskog za vrijeme trajanja festivala.

Svoj novi program na prvom ovogodišnjem koncertu Jazz.hr / jesen predstavili su Jasna Bilušić & New Deal, Finger Snap Trio, Trio Matija Dedić, Tihomir Hojsak i Borna Šercar, kao i Lela Kaplowitz & Transcontinental Jazz Collective, upriličivši dvosatni užitak okupljenoj publici.



U srijedu 12. listopada u maloj dvorani, u intimnoj atmosferi, publika je bila počašćena svim nijansama glazbenog izričaja Michel Camila. Na svom prvom koncertu u Zagrebu – prije desetak godina je nastupio u Dubrovniku – Camilo se predstavio kao vrstan pijanist, ali i skladatelj. U svoj nastup, osim vlastitih skladbi, uvrstio je jazz standard Frim-Fram Sauce (Joe Ricardel), kao i Adios Nonino Astora Piazolle. Dojmljiva je bila izvedba njegove skladbe Why Not! koja mu je omogućila ulazak u elitno jazz društvo, a vokalnoj skupini Manhattan Transfer, koja ju je snimila, priskrbila nagradu Grammy. U dodatku je oduševio i vlastitom skladbom Caribe koju su svirale zvijezde klasične i jazz glazbe, primjerice sestre Labeque i Dizzy Gillespie.

Kurt Rosenwinkel's Time Machine imali smo prilike čuti u četvrtak, 13. listopada. Uz bas klarinetista Andrewa D'Angela, kontrabasista Bena Streeta i bubnjara Nasheeta Waitsa, Rosenwinkel je predstavio suvremeni koncept koji uključuje tradiciju jazza i nove glazbene trendove. Osim vlastitih, izvodio je djela slavnih jazz pijanista Buda Powella i Theloniousa Monka, te manje poznatog, ali u glazbeničkim krugovima cijenjenog Elma Hopea, istaknuvši svoje divljenje prema bebopu. No, nije se zadržao samo na mainstreamu. Naprotiv, jasno je dao do znanja da u kreiranju osebujnog zvuka i pristupa jazzu voli eksperimetirati s elektronikom, a posebice su dojmljive bile kolektivne improvizacije u maniri free-jazza. Za razliku od glazbe koju je do sada prezentirao na koncertima i nosačima zvuka, na ovom je koncertu bas klarinet bio zastupljeniji od alt saksofona, a Rosenwinkel je više svirao klavir nego svoje primarno glazbalo, gitaru. Upravo su izvedbe u kojima su se pretapali zvuk bas klarineta i klavira bile oslikane posebnim, većini nepoznatim, bojama.

Zatvaranje festivala svečano je održano 14. listopada, u punoj velikoj dvorani Vatroslava Lisinskog, pred oko 1800 pari ušiju ponovo željnih stvaralačke energije i strasti Michel Camila. U vrtlogu emocija koje su vidno i čujno kolale između samih članova Zagrebačke filharmonije, a zatim i između izvođača i publike, Camilu se pridružio Ernest Martinez Izquierdo, od 2006. član Katalonske kraljevske akademije lijepih umjetnosti, nagrađivani dirigent s kojim je, uz Barcelona Simphony Orchestra, Camilo snimio album »Rhapsody in Blue« za koji su dobili nagradu Latin Grammy u kategoriji najboljeg albuma klasične glazbe. Dva umjetnika i prijatelja ostavili su dubok i trajan dojam na sve prisutne, koji su nakon ovacija i Camilovih solističkih glazbenih dodataka, iz dvorane izlazili sa smiješkom na licu i sjajem u očima.

Od ove sezone, Jazz Klub Zagreb Hrvatskog društva skladatelja organizira druženja nakon službenog koncertnog programa, kako bi okupio publiku, profesionalce i zaljubljenike u jazz. Druženja su održana u predvorju male dvorane Lisinski, uz live nastupe mladih domaćih jazzista: Oridano Gypsy Band, Borna Šercar trio i Pavle Golubić kvartet, a uz gastronomsku podršku Kavane Lisinski.


Festival Jazz.hr / jesen Hrvatskog društva skladatelja održan je u suradnji s Koncertnom Dvoranom Vatroslava Lisinskog, Hrvatskom Radiotelevizijom, Zagrebačkom filharmonijom, GAD produkcijom, Universal Music Croatia, Allianz Zagreb, Ministarstvom Kulture Republike Hrvatske, Gradskim uredom za kulturu grada Zagreba i Turističkom zajednicom grada Zagreba.
email to someone printer friendly

Ocjena:
0%


bullet R.E.M.
bullet Zagrebačka filharmonija sezona 2012/2013: Press konferencija (p)
bullet Festival hrvatskog animiranog filma po treći put u Zagrebu (p)
bullet Cineplexx East - Vodeći kino prikazivač u ovom dijelu Europe dolazi u Zagreb (p)
bullet Dani hrvatskog filma 2012: Kritični dani na 21. Danima hrvatskog filma (p)
bullet FILM: ŽENSKA PRAVA HOĆU, drama by Ada Jukić
bullet In memoriam IVICA PERCL 16.3.2007.-16.3.2012. (p)
bullet Jonathan Franzen u Zagrebu (p)
bullet Nakon tri godine Rebel Star ponovno u Teatru &TD (p)
bullet Picksiebner koncert u Hard Placeu (p)
bullet Završena potpuna digitalizacija svih CineStar kina (p)
bullet RAF 2012: Održana press konferencija (p)
bullet Premijera lutkarske predstave 'Pekara Mišmaš' u ZKM-u (p)
bullet Kino Europa prikazuje canneskog slavodobitnika - film 'Turneja' Mathieua Amalrica (p)
bullet Kineski nacionalni cirkus 'Put svile', 25.4.2012. Dvorana Dražen Petrović (p)
bullet Knjiga 'Zločini u malom gradu' Marka Gimeneza za ljubitelje krimića (p)
bullet FILM: HARRISON, dokumentarni by Robert Jukić
bullet FILM: OPASNA METODA, biografska drama by Robert Jukić
bullet Knjiga 'Mrkli mrak, bez zvijezda' Stephena Kinga proglašena je najboljom knjigom mjeseca (p)
bullet FILM: JOHN CARTER, SF by Robert Jukić
bullet Roman 'Vožnja' James Sallisa za ljubitelje akcijskih krimića (p)
bullet FILM: KUPILI SMO ZOO, drama / komedija by Robert Jukić
bullet FILM: OPSTANAK, drama by Ada Jukić
bullet Roman 'Ubojice s razglednice' J. Pattersona i L. Marklund za ljubitelje napetih krimića (p)
bullet Roman 'Revolveraš : Kula tmine - knjiga prva' Stephena Kinga za fanove majstora fantastike (p)
bullet FILM: NOĆNI BRODOVI, drama by Ada Jukić
bullet Premijera predstave 'Lindarski kaban' u pulskom INK-u 9. ožujka 2012. (p)
bullet Edgar Degas – skulpture / 30. godina Galerije Klovićevi dvori (p)
bullet Snima se dokumentarni film o Dub Incorporationu koji dolaze u Zagreb 31. ožujka, 2012. (p)
bullet Premijera komedije 'Krletka' u Kerempuhu 10. ožujka 2012. (p)
bullet Redateljica Pouran Derakhshandeh i njenih sedam filmova u kinu Tuškanac (p)
bullet 'Video/Next' premijera u kino europa 12. ožujka 2012. (p)
bullet Filmovi S. Parajanova u zagrebačkom MM Centru (p)
bullet Film 'Slovenka' redatelja Damjana Kozolea u hrvatskim kinima (p)
bullet 'Krvna osveta' - novi film Joshue Marstona u hrvatskim kinima (p)
bullet Premijera filma 'Djeca su dobro' u Art kinu Grič (p)
bullet DOKUMENTARCI u MULTIPLEKSU: NA POČETKU BIJAŠE SVIJETLO & PROSVIJETLJENI by Ada Jukić
bullet 'Flekama' posebno priznanje 40. FEST- a (p)
bullet IZLOŽBA SOFIE THORSEN I MICHAELA KIENZERA, KUNSTHAUS GRAZ by Sonja Jeđud
bullet ZagrebDox 2012: Nagrada publike filmu 'Nije ti život pjesma Havaja' (p)

Ime:

Lozinka:


Zapamti me



Koji igrani filmski žanr odgovara recesijskoj stvarnosti:

Komedija

Drama

Horor

Krimi film



Glasova: 1642
Stare ankete

All rights reserved. F.I.L.M © 2011. Since 22.01.2003.
Naše tekstove je moguće pratiti preko RSS i TXT servisa.
news.xml - news.txt