najF.I.L.M.F.I.L.M.


DVD
........................ najave
........................ VHS najave
........................ recenzije
........................ kultni film
kino
........................ najave
........................ recenzije
........................ festivali
........................ premijere
........................ kino raspored
TV
........................ kolumna
........................ recenzije
kazalište
........................ predstave
........................ festivali
........................ raspored
glazba
........................ CD/DVD
........................ koncerti
literatura
........................ knjige
........................ časopisi
........................ stvaralaštvo
izložbe
........................ osvrti

________________________________
Interview
Moram vam reći
Arheološki kutak

________________________________
forum
........................ oglasnik
newsletter
linkovi
Novosti - Home



Internet tjednik
F.I.L.M.
Izdavac Udruga Artikul

7. VIP ZAGREB JAZZ FESTIVAL od 10. do 13. studenog 2011. (p)
press / ,Tuesday 18 October 2011



7. VIP ZAGREB JAZZ FESTIVAL


• Četiri večeri uživanja u vrhunskom jazzu - od 10. do 13. studenog u Kinu SC-a
• Nastupaju svjetske glazbene zvijezde - McCoy Tyner, Pat Metheny, Lucky Peterson i Pharoah Sanders
• Ulaznice u prodaji od 17. listopada u Aquarius CD shopu Klasika & Jazz

Zagreb, 14. listopada 2011.- Sedmo izdanje Vip Zagreb Jazz Festivala održat će se od 10. do 13. studenog 2011. u zagrebačkom Kinu SC-a, a na programu će se i ove godine naći impresivna glazbena imena i velikani jazza: McCoy Tyner Trio featuring Jose James & Chris Potter, Pat Metheny Trio w/ Larry Grenadier & Bill Stewart, blues glazbenik Lucky Peterson te Pharoah Sanders Quartet. Ulaznice za koncerte u sklopu Vip Zagreb Jazz Festivala moći će se kupiti u Aquarius CD shopu Klasika & Jazz od ponedjeljka, 17. listopada.



Program 7. Vip Zagreb Jazz Festivala predstavljen je na današnjoj konferenciji za novinare u Best Western Premier Hotelu Astoria, na kojoj su govorili Dražen Kokanović, direktor Vip Zagreb Jazz Festivala, Dubravka Jusić, rukovoditeljica Korporativnih komunikacija Vipneta i Davor Hrvoj, jazz kritičar.

– Jako nas veseli što već četvrtu godinu zaredom sudjelujemo u stvaranju ovog jedinstvenog glazbenog doživljaja te što ćemo ponovno imati priliku zajedno uživati u sjajnim izvedbama svjetski poznatih umjetnika. Sigurni smo da će Vip Zagreb Jazz Festival još jednom okupiti brojne zaljubljenike u jazz i glazbu općenito, a Zagreb učiniti još poželjnijim kulturnim odredištem – izjavila je Dubravka Jusić, rukovoditeljica Korporativnih komunikacija Vipneta.

Ovogodišnji Vip Zagreb Jazz Festival će, u četvrtak, 10. studenog, otvoriti McCoy Tyner Trio featuring Jose James & Chris Potter, izvodeći djela Johna Coltranea i Johnnyja Hartmana. McCoy Tyner jedan je od najutjecajnijih klavirista čija je glazba oblikovala suvremeni jazz, a njegovu dosadašnju karijeru obilježile su mnoge značajne suradnje, kao i veliki uspjesi i priznanja. Izdao je čak 80 albuma, dobio četiri Grammyja i prestižnu nagradu Jazz Master, a uz to je uvršten i u DownBeatov Hall Of Fame. Najpoznatiju suradnju je ostvario s Johnom Coltraneom s kojim je svirao u The John Coltrane Quartetu i na kultnim izdanjima “My Favourite Things”, “Live at Village Vanguard”, “Impressions”, “A Love Supreme”.

Na Vip Zagreb Jazz Festivalu će, uz McCoya Tynera i njegov Trio, nastupiti i posebni gosti - saksofonist i klarinetist Chris Potter, poznat kao dugogodišnji član Dave Holland Quinteta, te nova zvijezda vokalnog jazza Jose James kojeg su kritičari časopisa DownBeat ove godine proglasili najboljim u kategoriji zvijezda u usponu karijere.

Drugu večer Vip Zagreb Jazz Festivala, u petak, 11. studenog, sa svojim trijom će nastupiti slavni jazz gitarist Pat Metheny. Metheny je poznat kao svestrani glazbenik, skladatelj i gitarist vrhunske tehnike, maštovite improvizacije i originalnog zvuka. U svojoj dugogodišnjoj karijeri postigao je zavidnu popularnost i osvojio brojne nagrade i priznanja, uključujući 18 Grammyja u različitim kategorijama i tri zlatne ploče. Stekao je svjetsku slavu 1970-ih prvenstveno kroz suradnju s vibrafonistom Garyjem Burtonom. Najpoznatiji je po svojem sastavu Pat Metheny Group, višestruko proglašavanim najboljim električnim sastavom na svijetu, iako je često surađivao i s ostalim glasovitim jazzistima. Uz Methenyja će u Zagrebu nastupiti Larry Grenadier (kontrabas) i Bill Stewart (bubnjevi).

U subotu, 12. studenog, koncert će održati jedan od najcjenjenijih blues glazbenika mlađeg naraštaja, gitarist i klavijaturist Lucky Peterson. Peterson je prvenstveno blues glazbenik, ali širokog glazbenog interesa pa njegove izvedbe često uključuju i druge stilove, od popa, soula, gospela, preko R&B-ja i rocka pa sve do countryja. Peterson predstavlja spoj bogatog iskustva zasnovanog na tradiciji i suradnji s velikanima te suvremenih elemenata, svježine, energije i osobnosti. Zanimljivo je da je svoj prvi album snimio sa samo 5 godina.

Posljednju večer festivala, 13. studenog, na pozornicu Kina SC-a stat će tenor saksofonist Pharoah Sanders i njegov kvartet. Uz Archiea Sheppa i Alberta Aylera, Sanders je najznačajniji predstavnik drugog vala avangardnih jazz saksofonista. Poznat je po prepoznatljivom prodornom zvuku i emotivnom glazbenom pristupu, a osim free jazza i postbopa, stil mu je obojan bluesom, a nerijetko i elementima afričke i indijske glazbe. Svjetsku slavu je stekao svirajući ekspresionistički, gotovo anarhični jazz u Coltraneovim sastavima iz sredine 1960-ih te snimivši s Coltraneom neke od značajnijh albuma free jazza, primjerice “Meditation”, “Ascension”, “Live in Seattle” i “Live in Japan”.

Ulaznice za 7. Vip Zagreb Jazz Festival moći će se kupiti od ponedjeljka, 17. listopada, u Aquarius CD shopu Klasika & Jazz, Varšavska 11, po cijenama od 100 kn (Lucky Peterson), 150 kn (McCoy Tyner Trio featuring Jose James & Chris Potter / Pharoah Sanders Quartet) te 250 kn (Pat Metheny Trio w/ Larry Grenadier & Bill Stewart).


Program 7. Vip Zagreb Jazz Festivala

10.11. McCoy Tyner Trio featuring Jose James & Chris Potter / Kino SC / 20h
A Contemporary Exploration of John Coltrane & Johnny Hartman
11.11. Pat Metheny Trio 00>11 / Kino SC / 20h
w/ Larry Grenadier & Bill Stewart
12.11. Lucky Peterson / Kino SC / 20h
13.11. Pharoah Sanders Quartet / Kino SC / 20h


http://www.vipzagrebjazzfestival.com/index.html
http://www.mccoytyner.com/
http://www.myspace.com/alfredmccoytyner
http://www.patmetheny.com/
http://www.myspace.com/luckypetersonmusic
http://www.pharoahsanders.net/
http://www.myspace.com/pharoahjazz


Pgoto by Robert Jukić
email to someone printer friendly

Ocjena:
0%


bullet R.E.M.
bullet Zagrebačka filharmonija sezona 2012/2013: Press konferencija (p)
bullet Festival hrvatskog animiranog filma po treći put u Zagrebu (p)
bullet Cineplexx East - Vodeći kino prikazivač u ovom dijelu Europe dolazi u Zagreb (p)
bullet Dani hrvatskog filma 2012: Kritični dani na 21. Danima hrvatskog filma (p)
bullet FILM: ŽENSKA PRAVA HOĆU, drama by Ada Jukić
bullet In memoriam IVICA PERCL 16.3.2007.-16.3.2012. (p)
bullet Jonathan Franzen u Zagrebu (p)
bullet Nakon tri godine Rebel Star ponovno u Teatru &TD (p)
bullet Picksiebner koncert u Hard Placeu (p)
bullet Završena potpuna digitalizacija svih CineStar kina (p)
bullet RAF 2012: Održana press konferencija (p)
bullet Premijera lutkarske predstave 'Pekara Mišmaš' u ZKM-u (p)
bullet Kino Europa prikazuje canneskog slavodobitnika - film 'Turneja' Mathieua Amalrica (p)
bullet Kineski nacionalni cirkus 'Put svile', 25.4.2012. Dvorana Dražen Petrović (p)
bullet Knjiga 'Zločini u malom gradu' Marka Gimeneza za ljubitelje krimića (p)
bullet FILM: HARRISON, dokumentarni by Robert Jukić
bullet FILM: OPASNA METODA, biografska drama by Robert Jukić
bullet Knjiga 'Mrkli mrak, bez zvijezda' Stephena Kinga proglašena je najboljom knjigom mjeseca (p)
bullet FILM: JOHN CARTER, SF by Robert Jukić
bullet Roman 'Vožnja' James Sallisa za ljubitelje akcijskih krimića (p)
bullet FILM: KUPILI SMO ZOO, drama / komedija by Robert Jukić
bullet FILM: OPSTANAK, drama by Ada Jukić
bullet Roman 'Ubojice s razglednice' J. Pattersona i L. Marklund za ljubitelje napetih krimića (p)
bullet Roman 'Revolveraš : Kula tmine - knjiga prva' Stephena Kinga za fanove majstora fantastike (p)
bullet FILM: NOĆNI BRODOVI, drama by Ada Jukić
bullet Premijera predstave 'Lindarski kaban' u pulskom INK-u 9. ožujka 2012. (p)
bullet Edgar Degas – skulpture / 30. godina Galerije Klovićevi dvori (p)
bullet Snima se dokumentarni film o Dub Incorporationu koji dolaze u Zagreb 31. ožujka, 2012. (p)
bullet Premijera komedije 'Krletka' u Kerempuhu 10. ožujka 2012. (p)
bullet Redateljica Pouran Derakhshandeh i njenih sedam filmova u kinu Tuškanac (p)
bullet 'Video/Next' premijera u kino europa 12. ožujka 2012. (p)
bullet Filmovi S. Parajanova u zagrebačkom MM Centru (p)
bullet Film 'Slovenka' redatelja Damjana Kozolea u hrvatskim kinima (p)
bullet 'Krvna osveta' - novi film Joshue Marstona u hrvatskim kinima (p)
bullet Premijera filma 'Djeca su dobro' u Art kinu Grič (p)
bullet DOKUMENTARCI u MULTIPLEKSU: NA POČETKU BIJAŠE SVIJETLO & PROSVIJETLJENI by Ada Jukić
bullet 'Flekama' posebno priznanje 40. FEST- a (p)
bullet IZLOŽBA SOFIE THORSEN I MICHAELA KIENZERA, KUNSTHAUS GRAZ by Sonja Jeđud
bullet ZagrebDox 2012: Nagrada publike filmu 'Nije ti život pjesma Havaja' (p)

Ime:

Lozinka:


Zapamti me



Koji igrani filmski žanr odgovara recesijskoj stvarnosti:

Komedija

Drama

Horor

Krimi film



Glasova: 1642
Stare ankete

All rights reserved. F.I.L.M © 2011. Since 22.01.2003.
Naše tekstove je moguće pratiti preko RSS i TXT servisa.
news.xml - news.txt