najF.I.L.M.F.I.L.M.


DVD
........................ najave
........................ VHS najave
........................ recenzije
........................ kultni film
kino
........................ najave
........................ recenzije
........................ festivali
........................ premijere
........................ kino raspored
TV
........................ kolumna
........................ recenzije
kazalište
........................ predstave
........................ festivali
........................ raspored
glazba
........................ CD/DVD
........................ koncerti
literatura
........................ knjige
........................ časopisi
........................ stvaralaštvo
izložbe
........................ osvrti

________________________________
Interview
Moram vam reći
Arheološki kutak

________________________________
forum
........................ oglasnik
newsletter
linkovi
Novosti - Home



Internet tjednik
F.I.L.M.
Izdavac Udruga Artikul

Ex-Pozicija ponovo u Zagrebu 22 i 23. listopada 2011. (p)
press / Bacači sjenki,Wednesday 12 October 2011



EX-POZICIJA NAKON DVIJE GODINE PONOVNO U ZAGREBU!!!

Nakon Zagreba, Chemnitza, Subotice, Cluja, Križevaca, Beograda, Sezgeda, Podgorice, Pule i Bjelovara, nakon više od 600 izvedbi u 6 godina i nakon 3 međunarodne nagrade (Bitef, Mess i PUF) te posve neočekivane nominacije za Nagradu Hrvatskog glumišta: EX-POZICIJA, u novom ruhu i u all stars postavi na starom mjestu (jednom od dva jedina mjesta igranja u Zagrebu!) u osnovnoj školi dr. Ivan Merz, igra u okviru 7. Hrvatskog kazališnog showcase-a 22. i 23. listopada u Zagrebu – nakon skoro dvije godine.

Ovo kazališno putovanje za sva osjetila, kao drugi, središnji dio trilogije Proces_Grad, nastaje na osnovi jednog djela Kafkinog romana Proces, parabole Legenda o Zakonu, kao jedinstveno putovanje kroz vlastita sjećanja, osjećaje i podsvijest.

Ex-pozicija je potajno zaljubljena u film Amélie Poulain, prisjeća se Shakespeareovog Kralja Leara, citira Shadow Casterse i Felixa Rückerta, s pažnjom isčitava g. Franza Kafku, sig. Giorgia Agambena i g. Danijela Dragojevića, a sve to dok misli na projekt B.E.N.E. (S.A.D.E.?).



Osnovna školi Dr. Ivan Merz, Račkoga br. 4. Zagreb
subota 22. listopada 2011, od 10.30 do 16:00 (ulaz svakih 20 minuta po 6 osoba)
nedjelja 23. listopada 2011, od 10.30 do 16:00 (ulaz svakih 20 minuta po 6 osoba)

Informacije i rezervacije na: bacaci.sjenki@gmail.com i +3851464 02 62 (0981658186)

Redatelj i autor koncepta: Boris Bakal
Ko-autori i dramaturgija: Katarina Pejović, Stanko Juzbašić
Autori i izvođači: Jelena Lopatić, Nina Violić, Emil Matešić, Tanja Vrvilo, Bojan Navojec, Helena Kalinić, Zrinka Kušević, Stanko Juzbašić, Mladen Hrvoje Ilić, Boris Bestak, Katarina Pejović, Boris Bakal (Ena Schulz, Petra Zanki, Antonija Stanišić)
Glazbeni dramaturg: Stanko Juzbašić
Kostimi: Martina Franić
Scenografija: Boris Bakal (Dragan Mileusnić)
Tehnicki direktor: Siniša Jakovčević
Suradnici: Milan Žerjav, Tomislav Pavlić

Nagrade i priznanja:
2009 - nagrada OBLAK međunarodnog žirija na 15. PUF festivalu u Puli;
2008 - nagrada kritike «Avazov zmaj» na 48. međunarodnom festivalu kazališta MESS u Sarajevu, za cijelu trilogiju “Proces_Grad”;
2007 - Specijalna nagrada međunarodnog žirija na 41 festivalu BITEF u Beogradu
2006 - Nominacija za Nagradu Hrvatskog glumišta - u kategoriji režija

Festivali:
 7. Showcase Hrvatskog kazališta ITI-UNESCO, Zagreb, 2011
 INTERFERENCES Međunarodni kazališni festival, Cluj, Rumunjska, 2010.
 CHEMNITZ-Schonste Blume des Ostens! Međunarodni kazališni festival, Chemniz, Njemačka, 2010.
 DESIRE - CENTRAL STATION WEST, Međunarodni kazališni festival, Subotica, Srbija, 2009.
 5. Hrvatski kazališni showcase ITI-UNESCO, Zagreb, 2009.
 15. Međunarodni kazališni festival PUF, Pula, 2009.
 PSI#15, Zagreb, 2009.
 48. Međunarodni kazališni festival MESS, Sarajevo, BiH, 2008.
 18. Međunarodni kazališni festival THEALTER, Szeged, Mađarska, 2008.
 3. Hrvatski kazališni showcase ITI-UNESCO, Zagreb, 2007.
 41. BITEF Međunarodni kazališni festival, Beograd, 2007
 FIAT Međunarodni kazališni festival, Podgorica, C. Gora, 2007.
 Nepokoreni grad, Križevci, 2007.
 BOK (Bjelovar, 2007.),
 Eurokaz (Zagreb, 2006.),
 Urban Festival (Zagreb, 2005.)


IME PREDSTAVE: «EX-POZICIJA»
(II dio trilogije «Proces_grad» po romanu Franca Kafke «Proces»)

AUTOR I REDATELJ: Boris Bakal (Katarina Pejović i Stanko Juzbašić)

NASTUPAJU: Nina Violić, Bojan Navojec, Jelena Lopatić, Emil Matešić, Antonija Stanišić, Tanja Vrvilo, Petra Zanki, Ena Schulz, Damir Klemenić, Stanko Juzbašić, Boris Beštak, Katarina Pejović i Boris Bakal (Alle Valle)

BROJ SURADNIKA NA IZVEDBI: Siniša Jakovčević/Milan Žerjav – tehnički voditelji

TRAJANJE PREDSTAVE: 5.5 h ulaz svakih pola sata po 7-8 ljudi
PROSTOR SCENE: Zgrada, najbolje sa dva ulaza/izlaza. Dvorište. Škola idealna. Tvornica ili upravna zgrada. Može i hotel. Sve osim hotela bilo bi dobro da u dane igranja predstave – ne rade. 7-9 soba za igranje, 1 soba za odlaganje opreme i garderobu, 1 kontrolna soba.

PREDSTAVA IZVEDENA NA (izbor): Urban Festival (Zagreb, 2005.), Eurokaz (Zagreb, 2006.), BOK (Bjelovar, 2007.), Nepokoreni grad (Križevci, 2007.), FIAT (Podgorica, 2007.), Bitef (Beograd, 2007.), 3. Hrvatski kazališni showcase ITI-UNESCO (Zagreb, 2007.), THEALTER (Szeged, 2008), MESS (Sarajevo, 2008), PSI#15 (Zagreb, 2009.), PUF (Pula, 2009.) i DESIRE, Subotica, 2009.

NAGRADE I PRIZNANJA: Specijalna nagrada međunarodnog žirija na 41. festivalu BITEF u Beogradu, 2007.; nagrada kritike «Avazov zmaj» na 48. međunarodnom festivalu kazališta MESS u Sarajevu 2008., te nagrada OBLAK međunarodnog žirija na 15. PUF festivalu u Puli, 2009.; nominacija za nagradu Hrvatskog glumišta (2006.); proglašena od kritike za jednu od najboljih predstava u Hrvatskoj 2006. (u Srbiji 2007., a 2008. u BiH).


KRATKI OPIS PREDSTAVE:
Kao drugi, središnji dio trilogije Proces_Grad, Ex-pozicija nastaje na osnovi jednog djela Kafkinog romana Proces, parabole Legenda o Zakonu, kao jedinstveno putovanje kroz vlastita sjećanja, osjećaje i podsvijest.
Ex-pozicija je potajno zaljubljena u film Amélie Poulain, prisjeća se Shakespeareovog Kralja Leara, citira Shadow Casterse i Felixa Rückerta, s pažnjom iščitava g. Franza Kafku, sig. Giorgia Agambena i g. Danijela Dragojevića, a sve to dok misli na projekt B.E.N.E. (S.A.D.E.?).


ODLOMCI IZ POJEDINIH KRITIKA O EXPOZICIJI:

„Predstava svoje gledatelje-sudionike daruje iskrenosću, toplinom, probuđenim uspomenama i sjećanjima, novim iskustvima i dubokim promišljanjima o svojoj poziciji danas i uopće, suzama ganuća, blaženim osmijehom koji sa lica ne silazi i satima nakon šetajuće vođene izvedbe“
Bojana Ćustić Juraga, Sjajan umjetnički i duboko intimni doživljaj, Glas Istre, 5.05. 2009.

„Gledaoci više nisu svjedoci nego stoje u centru performativnog čina. Publika čeka da bude pozvana na sudjelovanje, čeka sa redateljem koji konstantno ispovjeda svoju životnu intimnu historiju. Nakon što se upoznamo sa vodičem, on nam na oči stavlja povez/masku i vodi kroz priču...Cilj je da spoznamo svoje sljepilo i da osjetimo svu veličinu našeg potencijala ignoriranja. Redatelj Boris Bakal uvlači nas u ovu sistematsku interpretaciju priča, koju nudi na jedino dovoljno individualno iskren način – iskustveno.“
Aida Pilav, Iskušavanje historije, Dnevni Avaz, 24. 10. 2008.

„U predstavi "Ex-pozicija" pogledu se ne izlažu samo glumci već i publika. Publiku glumci procenjuju onako kako u konvencionalnom pozorištu ona isključivo procenjuje njih, a ove uloge se tokom svih segmenata predstave menjaju i istražuju. Autori, takođe, na otvoren i precizno promišljen način, eksplicitno ili implicitno, postavljaju pitanja o vremenu i prostoru umetničkog izvođenja, kao i o odnosu realnog i imaginarnog, relaciji između izvođača i publike itd. Zbog svega ovoga, "Ex-pozicija" je beskrajno inspirativna i zabavna predstava koja uvodi gledaoca u zaista specifični svet, intelektualno, senzualno i emotivno vrlo provokativan.”
Ana Tasić, Beskrajno Inspirativano, Politika, 02.10.2007.

“Individualiziranost performera i njihovih »navigacija« prostorom svakako je ogromna vrlina ove predstave, no još se važnijim čini otvaranje različitih političkih polja, poput građanske sukrivnje zbog hrvatskog nacionalizma, zatim problema gradskog zapuštanja kompletnog tvorničkog prostora (»nestajanja« čitavih sustava zapošljavanja i načina rada), kao i umjetničke kritike samog obrasca tvorničkog »rada«, svedenog na bespomoćno, ponižavajuće rintanje za sitan novac. Boris Bakal s grupom autonomnih suradnika stoga je ostvario jedan od najzanimljivijih kazališnih projekata sezone, čija prostorna marginaliziranost izvedbi nipošto ne oduzima moć umjetničke istinitosti. Dapače: čini se da prljavština i prašina napuštene tvornice više govore o zrelom kapitalizmu negoli su to u stanju konvencionalno »dotjerana« kazališna zdanja.”
Nataša Govedić, Putovanje kolektivnom krivnjom, Novi list, 29.10.2006.

"U odnosu na ovogodišnji slogan o intimi, najrafiniranija predstava Eurokaza, nešto kao nježnost koja hoda, bila je predstava "Ex-pozicija" Borisa Bakala i grupe Bacači sjenki, u kojoj su glumci držeći za ruke – jednog po jednog – vodili gledaoce zavezanih očiju i toplinom koja ništa ne košta pričali im priče koje su ovi davno zaboravili."
Bojan Munjin, Shakespeare na kokainu, Feral Tribune, 6. 07. 2006.

“Mnoge se predstave i projekti Borisa Bakala referiraju na prostor kao vidljivu površinu unutarnje devastacije (tipično geslo skupine Bacači sjenki glasi: Čovjek je prostor), odnosno na prostor kao “arhiv” različitih političkih osporavanja ljudske slobode, kao i ljudskog trajanja (…)
Umjetnost je postigla ono što izmiče golom aktivizmu: stvorila je osobitu zonu kreativne i kritičke vidljivosti, poklonila je izdržljivost lokaciji kojoj je prije Eks-pozicije prijetio skori nestanak, pokazala je da grad živi u čovjeku koji čuva njegova zdanja, a ne samo u nedokučivom urbanističkom planiranju, kao i da umjetnost može stvoriti osobitu vrstu azila za arhitektonske “gubitnike” i “bezemljaše”. Legitimiranje prostora izvedbenim fikcijama veoma je vrijedno i iz užekazališnog aspekta: u Bakalovim projektima čitav grad poprima obrise kazališta, širi se izvan ravnateljskih politika, pozornica više ne potpada pod pasku državnih institucija, razglobljene su granice privatnog vlasništva i općeg dobra, dramske priče i scenskog objekta, performera i gledatelja.”
Nataša Govedić, Polit-lokalizacija žive riječi, Zarez br. 192, 16.11.2006.

"Tako svaki posjetitelj, kao u pojednostavnjenim mitološkim koncepcijama, od Ex-pozicije dobiva onoliko koliko sam u nju donese, jer čak i kad je u zaista čvrsto strukturiranoj priči, njegova je pasivnost zapravo privid ispod kojega je itekako aktivno suzbijanje nevjerice i, na kraju krajeva, pristajanje na šetnju."
Igor Ružić, Duhovi iz kuće priča, Vijenac, 06. 06. 2006.

""Ex-pozicija" se na metafizičkom planu tiče Kafke i bazira na svijesti o zarobljenosti čovjeka u vlastito tijelo, povijest i grubu stvarnost koja mu govori da snove izbaci iz glave i da pazi tko mu je iza leđa, ali praktično gledano fascinantan je bio naknadni doživljaj publike koja je na tom virtualnom putovanju eksplodirala izbacivši iz sebe lavu ružnih događaja koji joj se neprestano vraćaju kao i onih lijepih koje je bila prisiljena zaboraviti.

Među publikom koja je "potpuno odlijepila", jedni su plakali, drugi su izlazili egzaltirano, a treći skidali povez jer nisu mogli izdržati do kraja, no karakteristično je mišljenje Aleksandre Jovičević, profesorice na Fakultetu dramskih umjetnosti u Beogradu: "Ova predstava pomera granice pozorišta jer prisiljava publiku da izađe iz zaštićene zone gledališta i da sudeluje. 'Ex-pozicija' je brehtijanska predstava na način Stanislavskog jer potpunim uživljavanjem u imaginarno briše svaku pozorišnu iluziju i traži od gledaoca da se bez foliranja suoči sam sa sobom." "Ex-pozicija" je na BITEF-u dobila tek specijalnu nagradu od međunarodnog žirija koji je zasjedao do dva ujutro svađajući se da li da nagrade podijeli zaista novim kazališnim tendencijama (što jest zaštitni znak festivala sve ove godine) ili – starom dobrom vinu."
Bojan Munin, Počasni krug kredom, Feral Tribune, 4.listopada, 2007.

„… Najneobičnija predstava dolazi iz Zagreba; grupa Bacači Sjenki zauzima praznu robnu kuću „Kluz“ s „Ex- Pozicijom“ u kojoj su gledatelji slike koje nitko ne vidi. Svaki ide pojedinačno kroz crnu zavjesu, stupa u jednu sobu i mora se prepustiti onome što se događa. Svatko postaje žrtvom, već u čekaonici, gdje se ne zna koliko će dugo trajati dok ne dođe na red - ako uopće: neki se neobavljenih stvari opet odašilju na put, no tek onda kada se opet nađu na drugoj strani zavjese. Ljubazno se pozdravi, dobije povez na oči i započinje putovanje u bespomoćnost.

„ Ex- Pozicija“ se sastoji od šest gradskih epizoda koje vrijeme i prostor guraju jedno u drugo, jednu o tih epizoda se proživi, dobije se ispričana priča i osjeća ju se na koži. Hoda se kroz nepoznate prostorije, stepenicama gore –dolje, odjednom se stoji na kiši na ulici, sjeda u auto, voze te a ne znaš gdje. Svijet nastaje kroz osjete, čuje ga se, osjeća, dodiruje, miriše ga se, prepušten si mu i zapadaš u nj. Jedna priča govori o pilotu Kluzu, po kojem je nazvana robna kuća, i pretvara ne-gledatelja u njegovu mladenačku ljubav koja čeka na njega. Jedna druga govori o Hiroshimi i atomskoj bombi i završi se na klupi na otvorenom gdje se pokušava sastaviti spomen- ždral od papira. U najgoroj i najprodornijoj odjednom si premješten u rat u Jugoslaviji i tad te stvarno može početi biti strah, toliko blizu i stješnjeno doći glumcu i nemoći izloženosti.

„Iz-Metanje“ za slijepe budi osjećaje i sjećanja koji nisu uvijek ugodni (ratnu epizodu mnoge žtrve prekinu). Od gledatelja se postaje sućutnik, degradiran ili unaprijeđen - već prema tome kako se tko osjeća.

U vremenu zgrčenog osjećajnog egzibicionizma možda je točno to prava terapija.
Renate Klett, „Onaj tko ne može vidjeti, mora osjećati“,Neue Zürcher Zeitung, 04.10.07.


Ostale kritike na: http://processcitypress.blogspot.com/


BACAČI SJENKI je umjetnička organizacija iz Zagreba koju su 2002. osnovali Boris Bakal, Katarina Pejović i Željko Serdarević koji, zajedno sa Stankom Juzbašićem, čine njezino kreativno i produkcijsko jezgro. (http://shadowcasters.blogspot.com). Registrirana je kod Ministarstva kulture Republike Hrvatske pod rednim br. 117., a od 2006. djeluje i kao udruga.

U osam godina stvaralačkog djelovanja BS su ostvarili više kazališnih i multimedijalnih izvedbenih projekata (predstava, performansa, itd). Većina tih projekata propituje odnos čovjeka i prostora kroz posve različite pristupe: kao specifična studija svjetskih gradova, koja poprima oblike poetsko-detektivskih urbanih putovanja (Shadow Casters 2001-2003: Zagreb, Bologna, Graz, Ljubljana, Beograd, New York); kao prožimanje i sučeljavanje materijalnog prostora predstave i realnog vremena glumca s virtualnim prostorom i odloženim vremenom filma (Process_in_Progress: proces_grad, III dio); kao ulazak u mikrokozmos jednog nebodera i višedimenzionalno otkrivanje njegove prošlosti, sadašnjosti i budućnosti (Čovjek je Prostor: Vitić_pleše); kao senzorno-performativna putovanja u kojima se, kroz igru namjernih slučajnosti, prepliću povijesti jednog zdanja i povjesti performera s osobnim povijestima samih posjetitelja (Ex-pozicija: proces_grad, II dio); kao metafizičko putovanje po rubu kolektivne i individualne svesti, kroz predjele sna i smrti kao jedinih sigurnih utočišta od povijesti (Odmor od povijesti: proces_grad, I dio); ili kao istraživanje i arhiviranje umjetničkih i političkih javnih događaja u jednome gradu, koje i samo poprima oblik umjetničkog projekta (Bilježenje grada, bilježenje vremena).

Bacači Sjenki također vode kazališne i interdisciplinarne tematske radionice namjenjene mladima i profesionalcima raznih umjetničkih disciplina i opredijeljenja, kao i kompleksne edukativne procese i predavanja u suradnji sa školskim i visokoškolskim ustanovama u Hrvatskoj i inozemstvu (Akademija dramskih umjetnosti, Akademija likovnih umjetnosti u Zagrebu, UMAS u Splitu, Columbia sveučilište u NY, sveučilište u Leidenu, itd.).
email to someone printer friendly

Ocjena:
0%


bullet R.E.M.
bullet Žedno uho u Tvornici od 13. svibnja do 4. lipnja 2012. (p)
bullet Saša Božić u Teatru &TD priprema Marinkovićevu 'Gloriju' (p)
bullet 'How To Make – Ideen, Notationen, Materialisierungen' at Kunsthaus Dresden (p)
bullet Plavi ciklus: Pogorelić i Kitajenko u Lisinskom 23. ožujka 2012. (p)
bullet Zagrebačka filharmonija sezona 2012/2013: Press konferencija (p)
bullet Animafest 2012: Press konferencija (p)
bullet 36.Smotra kazališnih amatera Zagreba - SKAZ - 23.03/04.04.2012. (p)
bullet Festival hrvatskog animiranog filma po treći put u Zagrebu (p)
bullet Četiri hrvatska filma u natjecateljskom programu Annecyja (p)
bullet Poziv na radionicu 'Osnove tehnika rada s filmom'! (p)
bullet Cineplexx East - Vodeći kino prikazivač u ovom dijelu Europe dolazi u Zagreb (p)
bullet Dani hrvatskog filma 2012: Kritični dani na 21. Danima hrvatskog filma (p)
bullet The Unschool Art School MFA/PhD (p)
bullet T.A.L.K. A.B.O.U.T. P.O.R.N. (p)
bullet Izložba '...Crteži iii' u Galeriji Anex (p)
bullet FILM: ŽENSKA PRAVA HOĆU, drama by Ada Jukić
bullet In memoriam IVICA PERCL 16.3.2007.-16.3.2012. (p)
bullet Jonathan Franzen u Zagrebu (p)
bullet Poziv umjetnicima za IETM Zagreb (p)
bullet Na 100.00 volta - Zagrebačka filharmonija, maestro Schiffman i pijanist Boyde (p)
bullet Worldwide deadline reminder: jobs, scholarships, competitions, residencies, exhibitions (p)
bullet Potpora fonda Eurimages filmskim projektima 'Svećenikova djeca' Vinka Brešana i 'Cure' Andreje Štake
bullet Kultura promjene SC poziva na radionicu Glas kao tijelo, tekst kao glazba! (p)
bullet Svečano otvoren Zgraf 11 (p)
bullet otvaranje josip kaniza (p)
bullet Sale of contemporary Arab, Turkish and Iranian photography at CMOOA's (p)
bullet Exhibition of Hervé Fischer at the Gallery Parisienne (p)
bullet Stephan Balkenhol at DEWEER gallery (p)
bullet Graduate Course in Art Practise in Cyprus (p)
bullet Nakon tri godine Rebel Star ponovno u Teatru &TD (p)
bullet Sunnysiders - Licence to Blues - Koncertna promocija (p)
bullet Picksiebner koncert u Hard Placeu (p)
bullet NICO DOCKX at PREMIERE OPENING of ESTHER DONATZ GALLERY. 17 MARCH 2012 (p)
bullet Prezentacija Vodiča HMNU (p)
bullet Geenger Records traži suradnike! (p)
bullet ALASKA vas poziva na rokkanje_najava (p)
bullet RockLive Festival - promjena termina i prijave bendova (p)
bullet 'TRAŽI SE PRIJATELJ' - glazbom protiv nasilja (p)
bullet 'Uskršnja jaja' na Filmskom festivalu Tribeca (p)

Ime:

Lozinka:


Zapamti me



Koji igrani filmski žanr odgovara recesijskoj stvarnosti:

Komedija

Drama

Horor

Krimi film



Glasova: 1640
Stare ankete

All rights reserved. F.I.L.M © 2011. Since 22.01.2003.
Naše tekstove je moguće pratiti preko RSS i TXT servisa.
news.xml - news.txt