najF.I.L.M.F.I.L.M.


DVD
........................ najave
........................ VHS najave
........................ recenzije
........................ kultni film
kino
........................ najave
........................ recenzije
........................ festivali
........................ premijere
........................ kino raspored
TV
........................ kolumna
........................ recenzije
kazalište
........................ predstave
........................ festivali
........................ raspored
glazba
........................ CD/DVD
........................ koncerti
literatura
........................ knjige
........................ časopisi
........................ stvaralaštvo
izložbe
........................ osvrti

________________________________
Interview
Moram vam reći
Arheološki kutak

________________________________
forum
........................ oglasnik
newsletter
linkovi
Novosti - Home



Internet tjednik
F.I.L.M.
Izdavac Udruga Artikul

Predstavljen bogati jesenski program 11. UrbanFestival, 6.-9.10.2011. (p)
press / UrbanFestival,Wednesday 05 October 2011



Predstavljen bogati jesenski program 11. UrbanFestivala /6.-9.10. Kino Grič i javni gradski prostori/


UrbanFestival
6.-9. listopada 2011.
//ZAGREB, KINO GRIČ, JAVNI GRADSKI PROSTORI


Zagreb, 4. listopada 2011. Na jutrošnjoj je konferenciji za novinare, održanoj u zagrebačkom Kinu Grič, predstavljen program listopadskog dijela jedanaestog UrbanFestivala koji će se održati od četvrtka, 6. listopada, do nedjelje 9. listopada u spomenutom kinu i na raznim javnim gradskim prostorima. Festivalski program, podijeljen na umjetnički, konferencijski i filmski dio, predstavile su organizatorice i kustosice UrbanFestivala: Marijana Rimanić, Ana Kutleša i Ivana Hanaček te autori radova: Nicole Hewitt predstavila je 'Pučku školu s pravom javnosti', Dubravka Sekulić rad 'Nekoliko stvari koje znam o neboderima' te pozvala na turu istima (nedjelja, 9.10. u 15 sati), Tanja Vrvilo i Damir Bartol Indoš iskustvo igranja predstave CEFAS na raznim gradskim lokacijama, a ekipa projekta Urbani povrtnjak pozvala je zainteresirane u subotu 8.10. u 11 sati na terasu Studentskog centra na doručak s plodovima akcije ekološkog sađenja voća i povrća u javnim gradskim prostorima. Konferencijski dio programa najavio je Bojan Mucko koji će zadnjeg dana festivala analizirati eksperimentalnost i efemernost tekućeg izdanja UrbanFestivala.

Prostorna i vremenska raspršenost 11. UrbanFestivala pogoduje dugotrajnijoj prisutnosti festivalskih intervencija u javnom prostoru, a funkcionira i kao kritika sve većeg trenda festivalizacije kulture



Marijana Rimanić predstavila je sam festival i objasnila odluku da se 11. izdanje odvije u razbijenom formatu, podijeljeno na ljetni i jesenski dio: 'UrbanFestival je festival suvremene umjetnosti u javnim prostorima koji se ove godine održava 11. put u organizaciji udruge [BLOK] – Lokalne baze za osvježavanje kulture. U nastojanju da intervencije proizašle iz UrbanFestivala budu dugotrajnije prisutne u javnoj sferi, 11. festival razvijali smo u razbijenom formatu, a naša je prostorna i vremenska raspršenost ujedno i kritika sve većeg trenda festivalizacije kulture. Dio programa odvijao se tijekom svibnja, lipnja i kolovoza, bez fiksnog datuma, bez koncentracije na određenu četvrt i s nekoliko tematskih fokusa. Kroz umjetničke radove propitivali smo i istraživali doživljaje i promjene u korištenju grada, njegovu memoriju, arhitekturu kao socijalni prostor, hipertrofiju simboličkih aspekata zagrebačkih nebodera, njihov odnos s ideologijama u prošlosti i danas, transformativne procese na relaciji javno-privatno, uvijek neumorno istražujući moguće strategije otpora stalnom trendu nestajanja javnog prostora. Raznolikost istraživačkih tema i novoproduciranih radova proizašla je iz potrebe da kao kustosice ne zadajemo decidirane okvire umjetnicima i umjetnicama već osluškujemo njihove interese i senzibilitete, te da u razgranato istraživanje uključimo širi krug ljudi iz raznih disciplina i radimo na suradničkim projektima koji izmiču ustaljenim klasifikacijama.'

Jedanaesti UrbanFestival predstavlja 10 novih produkcija, među kojima se nalazi čak 5 radova međunarodnih umjetnika, te konferencijski i filmski program

Ana Kutleša i Ivana Hanaček predstavile su festivalski program po danima. Ovogodišnji Urbanfestival predstavlja deset novih produkcija, među kojima se nalazi pet radova međunarodnih umjetnika koji su boravili u Zagrebu na istraživačkim boravcima od proljeća. Uz predavanja teoretičara i filmski program, do sada realizrani projekti predstaviti će se na nadolazećoj konferenciji.

Program započinje u četvrtak, 6. listopada, u 17.00 sati u Kinu Grič predavanjem Srećka Horvata Walk Like an Egyptian koje će govoriti o prosvjedima koji su obilježili 2011. godinu, prosvjedima u europskim metropolama, od Londona preko Madrida pa do Zagreba, i u sjevernoafričkim zemljama. Umjetnica Ana Zubak predstaviti će rad The Big Picture koji je realizirala u sklopu UF-a krajem lipnja. Zubak je došla na inače nedostupne vrhove nebodera-simbola Zagreba, Iličkog nebodera i Cibone, i fotografirala pogled. Panoramske fotografije razvila je u velikom formatu i postavila ih javni prostor, u podnožje tih nebodera. U dvodnevnom performansu pozvala je građane da se fotografiraju ispred panorama, a fotke su odmah mogli dobiti i otisnute u formi razglednice. Rafaela Dražić, nagrađivana splitska dizajnerica, predstaviti će gerila akciju Gospodaru želim te obogatiti koju je izvela u lipnju. Dražić je, uz pomoć osoba iz hrvatskog javnog života, osmislila kritičke poruke koje je jakim projektorima projicirala u tijeku noći na pročelje Ciboninog tornja. Tako su se na Ciboni zavrijorile poruke Korumpir salata i zastava Republike Agrokor. Osim predstavljanja rada, Dražić će se osvrnuti i na odjek akcije u medijima.

Petak na UrbanFestivalu donosi predstavljanje pazinskog festivala Sedam dana stvaranja s kojim je ovo ljeto UF surađivao putem gostovanja francuske umjetnice Clemence Agnez koja je u oružarnici pazinskog muzeja dva tjedna radila site-specific skulpturu od ljudske kose. Predstavljanje festivala i samog rada od strane umjetnice je u 18 sati. O iskustvu adaptacije i igranja kazališne predstave CEFAS u javnim gradskim prostorima govoriti će autori predstave Tanja Vrvilo i Damir Bartol Indoš na predavanju u 19 sati. Tanja Vrvilo osobno je najavila temu predavanja: 'Pri adaptaciji predstave CEFAS, koja priča o stvarnom povijesnom događaju, neuspjelom atentatu i pobuni Augusta Cesarca i drugova, zanimao nas je povratak dokumentarnog, arhivskog materijala u prostor grada – vraćanje autentičnim lokacijama, po lokacijama na kojima su se ti Valaši, kako su sami sebe zvali, šetali i smišljali revoluciju. U ovom site-specific radu okrenuli smo kronologiju, krenuvši od zadnjeg dana u zatvoru prema samom početku akcije'.

Vikend program započinje u subotu doručkom plodova uzgojenih u sklopu akcije Urbani povrtnjak, a završava s dvije iznimno intrigantne gradske ture u vodstvu umjetnice Michelle Teran i arhitektice Dubravke Sekulić


Subotnji festivalski program počinje u 11 sati doručkom na terasi zagrebačkog Studentskog centra, kada će okupljeni imati priliku kušati plodove u lipnju zasađenog povrća i voća u sklopu akcije Urbani povrtnjak. Nakon jutranjeg objeda, u večernjem terminu u 19 sati raspravljati ćemo o mogućnostima širenja prakse proizvodnje hrane u urbanom okolišu u društvu zagrebačkih i ljubljanskih vrtlara. Ranije istoga dana, u 17 sati, imati ćemo priliku iz prve ruke čuti izvještaj o radu Pučke škole s pravom javnosti uz glazbenu pratnju, projekta hrvatske video umjetnice Nicole Hewitt koji zagovara i promiče principe samoobrazovanja, kolektivne i otvorene obrazovne strukture kao jasnu alternativu hijerhijskom modelu obrazovanja. Na to će se dalje nadovezati nizozemski umjetnik Jonas Staal koji će održati predavanje o umjetnosti i politici bazirano na primjeru tajne akcije koju ovih dana izvodi u Zagrebu.

Ivana Hanaček pozvala je na nedjeljni program UrbanFestivala: 'U nedjelju klizimo u procjep te se bavimo socijalnim prostorima koji su zapeli između privatnog i javnog. U 11 ujutro kratko će predavanje u kinu Grič održati kanadska umjetnica Michelle Teran te nas autobusom odvesti u domove i radne prostore građana koji neprestano snimaju filmove o Zagrebu i obajvljuju ih na internetskom video kanalu YouTube. Nakon te dokumentarno-fiktivne ture, u 15 sati moguće je sudjelovati u autobusnoj turi arhitektice Dubravke Sekulić na kojoj će nam autorica reći Par stvari koje zna o neboderima. Ona sama predstavila je plan nedjeljnog obilaska: 'Na dvanaest izabranih nebodera prikačiti će se table, neka vrsta osobnih iskaznica tih nebodera s osnovnim podacima: investitor, vrijeme izgradnje, graditelji... No, mimo svih ovih podataka ideja je popričati sa stanarima i širom publikom o zajedničkom stanovanju u takvim specifičnim zajednicama.' U večernjim satima se vraćamo u Kino Grič gdje razgovaramo o performansu Procjep beogradske umjetnice Dušice Dražić koja je dva tjedna živjela u jednom zagrebačkom stanu bez ulaznih vrata čime je stvorila vrlo osjetljiv, ranjivi prostor u kojem je povjerenje nadvaladalo strah.

Konferenciju zatvaramo izlaganjem antropoga i teoretičara Bojana Mucka, koji će analizirati eksperimentalnost i efemernost tekućeg izdanja UrbanFestivala, a samo jedanaesto izdanje UF-a zatvara se projekcijom filma autora Heinza Emigholza Loos Ornamental . Film je dokumentarni portret čuvenog češko-austrijskog arhitekta Adolfa Loosa, a osim tog naslova, u sklopu filmskog programa Vizualni kolegij: O zgradama i ljudima gledamo Orly i Marseille, dva filma njemačke redateljice Angele Schanelec.

Cjelokupni program listopadskog UrbanFestivala je besplatan.

Za učestvovanje na turama Michelle Teran i Dubravke Sekulić možete se prijaviti SMS-om na broj 091 2565 656 ili na e-mail ana@urbanfestival.hr.


UrbanFestival organizira [BLOK] - neprofitna nevladina organizacija koja producira i organizira inovativna umjetnička događanja, radi na širenju i promjeni javnog prostora kroz poticanje participacije gradana, hibridne umjetničko-istraživačke projekte usmjerene na promišljanje društvenih fenomena i urbane strukture. [BLOK] radi na stvaranju i održavanju kontinuiteta umjetničkog djelovanja u javnom prostoru.
Projekti ostvareni unutar programa izmiču tradicionalnim formalnim i disciplinarnim klasifikacijama; njeguju se multimedijalnost, multidisciplinarnost i interdisciplinarnost, preklapanje vizualnih, glazbenih i scenskih umjetnosti kao i umjetnosti i urbanizma, arhitekture, dizajna, sociologije i drugih društveno-humanističkih disciplina. Cilj je holistički, inovativni i višeslojni pristup problematici.
U jedanest godina djelovanja nanizao se zavidan broj akcija, među kojima izdvajamo nekolicinu najzanimljivijih:
Tom Gotovac, 2001 - Čišćenje površina koje su zagadili odašiljatelji poruka
Za trajanja festivala 2001. Tom Gotovac je (o)čistio gradske fasade od 'ideološki provokativne grafiti bolesti'.
Lina Kovačević, 2003 - Edit this Banner
Edit this Banner je interaktivna web-instalacija koja se bavila odnosima oglašavanja na internetu, javnog naspram privatnog sadržaja te pitanjem kontrole okoliša koji je novčano određen oglašivačem. Instalacija je omogućavala kreiranje sadržaja bannera koji je tom intervencijom postao nepredvidljiv i ovisan o slučajnim oglašivačima.
Ligna, 2006 - Radio Mamutica
Njemački radio kolektiv Ligna zajedno sa stanarima zagrebačke Mamutice uspostavio je piratsku radio stanicu za vrijeme trajanja festivala. Radio stanica je služila i kao platforma za aktivističku borbu stanovnika Mamutice protiv izgradnje crkve na velikoj livadi ispred.
Igor Marković i Barbara Blasin, 2006 - Ženski vodič kroz Zagreb
Istraživački projekt koji je rezultirao knjigom/vodičem propituje pisanje povijesti i vidljivost žena u stvaranju grada.

email to someone printer friendly

Ocjena:
0%


bullet R.E.M.
bullet Zagrebačka filharmonija sezona 2012/2013: Press konferencija (p)
bullet Festival hrvatskog animiranog filma po treći put u Zagrebu (p)
bullet Cineplexx East - Vodeći kino prikazivač u ovom dijelu Europe dolazi u Zagreb (p)
bullet Dani hrvatskog filma 2012: Kritični dani na 21. Danima hrvatskog filma (p)
bullet FILM: ŽENSKA PRAVA HOĆU, drama by Ada Jukić
bullet In memoriam IVICA PERCL 16.3.2007.-16.3.2012. (p)
bullet Jonathan Franzen u Zagrebu (p)
bullet Nakon tri godine Rebel Star ponovno u Teatru &TD (p)
bullet Picksiebner koncert u Hard Placeu (p)
bullet Završena potpuna digitalizacija svih CineStar kina (p)
bullet RAF 2012: Održana press konferencija (p)
bullet Premijera lutkarske predstave 'Pekara Mišmaš' u ZKM-u (p)
bullet Kino Europa prikazuje canneskog slavodobitnika - film 'Turneja' Mathieua Amalrica (p)
bullet Kineski nacionalni cirkus 'Put svile', 25.4.2012. Dvorana Dražen Petrović (p)
bullet Knjiga 'Zločini u malom gradu' Marka Gimeneza za ljubitelje krimića (p)
bullet FILM: HARRISON, dokumentarni by Robert Jukić
bullet FILM: OPASNA METODA, biografska drama by Robert Jukić
bullet Knjiga 'Mrkli mrak, bez zvijezda' Stephena Kinga proglašena je najboljom knjigom mjeseca (p)
bullet FILM: JOHN CARTER, SF by Robert Jukić
bullet Roman 'Vožnja' James Sallisa za ljubitelje akcijskih krimića (p)
bullet FILM: KUPILI SMO ZOO, drama / komedija by Robert Jukić
bullet FILM: OPSTANAK, drama by Ada Jukić
bullet Roman 'Ubojice s razglednice' J. Pattersona i L. Marklund za ljubitelje napetih krimića (p)
bullet Roman 'Revolveraš : Kula tmine - knjiga prva' Stephena Kinga za fanove majstora fantastike (p)
bullet FILM: NOĆNI BRODOVI, drama by Ada Jukić
bullet Premijera predstave 'Lindarski kaban' u pulskom INK-u 9. ožujka 2012. (p)
bullet Edgar Degas – skulpture / 30. godina Galerije Klovićevi dvori (p)
bullet Snima se dokumentarni film o Dub Incorporationu koji dolaze u Zagreb 31. ožujka, 2012. (p)
bullet Premijera komedije 'Krletka' u Kerempuhu 10. ožujka 2012. (p)
bullet Redateljica Pouran Derakhshandeh i njenih sedam filmova u kinu Tuškanac (p)
bullet 'Video/Next' premijera u kino europa 12. ožujka 2012. (p)
bullet Filmovi S. Parajanova u zagrebačkom MM Centru (p)
bullet Film 'Slovenka' redatelja Damjana Kozolea u hrvatskim kinima (p)
bullet 'Krvna osveta' - novi film Joshue Marstona u hrvatskim kinima (p)
bullet Premijera filma 'Djeca su dobro' u Art kinu Grič (p)
bullet DOKUMENTARCI u MULTIPLEKSU: NA POČETKU BIJAŠE SVIJETLO & PROSVIJETLJENI by Ada Jukić
bullet 'Flekama' posebno priznanje 40. FEST- a (p)
bullet IZLOŽBA SOFIE THORSEN I MICHAELA KIENZERA, KUNSTHAUS GRAZ by Sonja Jeđud
bullet ZagrebDox 2012: Nagrada publike filmu 'Nije ti život pjesma Havaja' (p)

Ime:

Lozinka:


Zapamti me



Koji igrani filmski žanr odgovara recesijskoj stvarnosti:

Komedija

Drama

Horor

Krimi film



Glasova: 1643
Stare ankete

All rights reserved. F.I.L.M © 2011. Since 22.01.2003.
Naše tekstove je moguće pratiti preko RSS i TXT servisa.
news.xml - news.txt