najF.I.L.M.F.I.L.M.


DVD
........................ najave
........................ VHS najave
........................ recenzije
........................ kultni film
kino
........................ najave
........................ recenzije
........................ festivali
........................ premijere
........................ kino raspored
TV
........................ kolumna
........................ recenzije
kazalište
........................ predstave
........................ festivali
........................ raspored
glazba
........................ CD/DVD
........................ koncerti
literatura
........................ knjige
........................ časopisi
........................ stvaralaštvo
izložbe
........................ osvrti

________________________________
Interview
Moram vam reći
Arheološki kutak

________________________________
forum
........................ oglasnik
newsletter
linkovi
Novosti - Home



Internet tjednik
F.I.L.M.
Izdavac Udruga Artikul

UrbanFestival 2011: 11. UrbanFestival predstavlja program filmova o zgradama i ljudima (p)
press / UrbanFestival,Friday 30 September 2011



UrbanFestival
6.-9. listopada 2011.
//ZAGREB, KINO GRIČ, JAVNI GRADSKI PROSTORI


Jedanaesti UrbanFestival predstavlja program filmova o zgradama i ljudima

Zagreb, 28. rujna 2011. Jedanesti UrbanFestival (Zagreb, Kino Grič, 6. – 9. listopada 2011.) prikazati će tri vrijedna i zanimljiva filmska ostvarenja u sklopu programa Vizualni kolegij: O zgradama i ljudima. Gledati ćemo dva filma njemačke glumice, redateljice i scenaristice Angele Schanelec (Marseille i Orly) i Loos Ornamental, biser križanac između filma i arhitekture njemačkog autora Heinza Emigholza o životu i djelu čuvenog češko-austrijskog arhitekta Adolfa Loosa.

Jedanaesti će UrbanFestival na svom jesenskom izdanju (Zagreb, Kino Grič, 6. – 9. listopada 2011.) prikazati zanimljiv filmski program pod nazivom Vizualni kolegij: O zgradama i ljudima kojeg je sastavio Petar Milat, filozof i teoretičar, koordinator teorijskog, izdavačkog i glazbenog programa Multimedijalnog instituta. Filmovi će se prikazivati u Kinu Grič, svakodnevno od 7. do 9. listopada u 21.00 sati.

Marseille i Orly su dva filma parnjaka njemačke redateljice Angele Schanelec, što i sama autorica ističe kad govori o nastanku tih filmova. U Marseilleu se nalazimo u dva grada (Berlinu i Marseilleu), prateći nerealizirane i nesretne ljubavi jedne mlade fotografkinje, dok je Orly filmska studija jednog paradigmatskog (ne)mjesta – pariške zračne luke – i likova koji u njemu borave na trenutak u među-prostoru tranzita.
Rijetki su filmski autori čije se djelo tako intenzivno bavi arhitekturom, kao što je to slučaj s njemačkim redateljom Heinzom Emigholzom. Na UrbanFestivalu ćete imati priliku pogledati trinaesti nastavak iz njegova niza Fotografija i ono izvan koji je posvećen amblematskim arhitektima Moderne. Cilj je arhitekturu prikazati kao autobiografiju, i to Emigholz ostvaruje sredstvima eksperimentalnog, strukturalnog kina – gdje se redatelj čineći zgrade i interijere isključivim junacima svojih uradaka poigrava konvencijama filma i slikarstva. U filmu Loos Ornamental Emigholz u 28 zgrada ispisuje život i djelo Adolfa Loosa čija su praksa i promišljanja bitno utjecala na razvoj arhitekture u dvadesetom stoljeću.



Projekcije filmova iz programa Vizualni kolegij: O zgradama i ljudima besplatne su.

Pored filmskog dijela programa, jesenski dio jedanaestog izdanja UrbanFestivala sastavljen je i iz umjetničkog i konferencijskog dijela. Umjetnički program čine radovi domaće video umjetnice Nicole Hewitt (Pučka škola s pravom javnosti uz glazbenu pratnju), beogradske arhitektice Dubravke Sekulić (Nekoliko stvari koje znam o neboderima), kanadske umjetnice Michelle Teran (Ilica 1) i nizozemskog umjetnika Jonasa Staala (Kraj povijesti), odnosno njihova realizacija i predstavljanje. Konferencijski program grade teoretski i praktični elementi, odnosno svakom teoretskom predavanju, primjerice Srećka Horvata, Irfana Hošića ili Bojana Mucka, pretpostavljeno je po jedno praktično predstavljnje autora i njihovih radova/akcija s u lipnju odžanog UrbanFestivala, primjerice Urbanog povrtnjaka, Cefasa, Ane Zubak ili Rafaele Dražić.

Još uvijek traju upisi u Pučku školu Nicole Hewitt, video umjetnice koja tim radom, eksperimentalnom školom, problematizira školstvo u nas. Posjetite stranice www.puckaskola.wordpress.com ili kontaktirajte prodekanicu na e-mail prodekanica@gmail.com te se upišite u već postojeće grupe poput onih za učenje izrade lutki za animaciju, joge ili grafiterstva ili pak predložite vlastite obrazovne grupe. Traju i prijave za gradsku turu zagrebačkim neboderima arhitektice Dubravke Sekulić. Polazak je 9. listopada u 15 sati ispred Vitićevog nebodera, u zagrebačkoj Laginjinoj ulici. Za sudjelovanje u turi prijaviti se može na e-mail ana@urbanfestival.hr.


O filmovima iz programa Vizualni kolegij: O zgradama i ljudima:

ORLY, r. Angela Schanelec /Njemačka, Francuska, 2010, 84', 35 mm
Kraj je zime. Dva sata provodimo u zračnoj luci Orly u Parizu. Čekaona za odlazak puna je ljudi. Mlada se žena, na povratku kući svome suprugu, zaljubljuje u potpunog stranca. Majka i njen gotovo odrasli sin putuju na pokop njenog bivšeg supruga, dječakovog oca. Mladi par, on i ona, na svom prvom velikom zajedničkom putovanju potpuno su se udaljili jedno od drugoga. Žena se konačno, u anonimnosti javnog prostora, usuđuje pročitati suprugovo pismo kojim je napušta. Svi oni čekaju svoje zrakoplove. Potpuno uronjeni u svoje brige, polagano se kreću po besprijekorno projektiranoj i funkcionalnoj zgradi, nesvjesni izvana nadiruće prijetnje koja će izazvati evakuaciju cijele zračne luke.



MARSEILLE, r. Angela Schanelec /Njemačka, 2004, 94', 35 mm
Sophie, mlada fotografkinja, zamijenila se za stanove sa studentom iz Marseillea. Veljača je i Marseille se pričinja surovim i zatvorenim, bez obzira na jako sunce. Sophie uranja u grad, sama je, okida fotografije. Nailazi na automehaničarsku radionu gdje se kod mladog zaposlenika Pierrea raspituje o nabavci auta. Dva dana kasnije, ponovo se sretnu i provode večer u baru, potpuno očarani činjenicom da jedno o drugome ništa ne znaju. Sophie je sretna. Po povratku u Berlin vrlo brzo se predaje dobro poznatoj rutini – zaljubljena je u Ivana, supruga svoje najbolje prijateljice Hanne, no kako bračna veza ne jenjava, Sophie, u želji za napuštanjem berlinskog ljubavnog status quoa, odlazi u Marseille po drugi put.



LOOS ORNAMENTAL, r. Heinz Emigholz /Austrija, 2010, 72', 35 mm
Arhitektura kao autobiografija. Film predstavlja 28 konstrukcija i prostora koje je radio austrijski arhitekt češkog podrijetla Adolf Loos (1870 - 1933) i to kronološkim redom kojim su nastajali. Gledatelj gleda i uči o Loosovim idejama o prostoru, materijalima i nastanku gotovo pa modularnog načina konstukcije. Film prikazuje sve zgrade u stanjima u kojima su danas i time postaje dokument kojim se bilježi sudbina moderne arhitekture.




UrbanFestival organizira [BLOK] - neprofitna nevladina organizacija koja producira i organizira inovativna umjetnička događanja, radi na širenju i promjeni javnog prostora kroz poticanje participacije gradana, hibridne umjetničko-istraživačke projekte usmjerene na promišljanje društvenih fenomena i urbane strukture. [BLOK] radi na stvaranju i održavanju kontinuiteta umjetničkog djelovanja u javnom prostoru. Projekti ostvareni unutar programa izmiču tradicionalnim formalnim i disciplinarnim klasifikacijama; njeguju se multimedijalnost, multidisciplinarnost i interdisciplinarnost, preklapanje vizualnih, glazbenih i scenskih umjetnosti kao i umjetnosti i urbanizma, arhitekture, dizajna, sociologije i drugih društveno-humanističkih disciplina. Cilj je holistički, inovativni i višeslojni pristup problematici.

Medijski pokrovitelji:
Kulturpunkt.hr, Zarez, H-Alter, Net.hr, Pogledaj.to

http://www.urbanfestival.hr/11/hr/
email to someone printer friendly

Ocjena:
0%


bullet R.E.M.
bullet Žedno uho u Tvornici od 13. svibnja do 4. lipnja 2012. (p)
bullet Saša Božić u Teatru &TD priprema Marinkovićevu 'Gloriju' (p)
bullet 'How To Make – Ideen, Notationen, Materialisierungen' at Kunsthaus Dresden (p)
bullet Plavi ciklus: Pogorelić i Kitajenko u Lisinskom 23. ožujka 2012. (p)
bullet Zagrebačka filharmonija sezona 2012/2013: Press konferencija (p)
bullet Animafest 2012: Press konferencija (p)
bullet 36.Smotra kazališnih amatera Zagreba - SKAZ - 23.03/04.04.2012. (p)
bullet Festival hrvatskog animiranog filma po treći put u Zagrebu (p)
bullet Četiri hrvatska filma u natjecateljskom programu Annecyja (p)
bullet Poziv na radionicu 'Osnove tehnika rada s filmom'! (p)
bullet Cineplexx East - Vodeći kino prikazivač u ovom dijelu Europe dolazi u Zagreb (p)
bullet Dani hrvatskog filma 2012: Kritični dani na 21. Danima hrvatskog filma (p)
bullet The Unschool Art School MFA/PhD (p)
bullet T.A.L.K. A.B.O.U.T. P.O.R.N. (p)
bullet Izložba '...Crteži iii' u Galeriji Anex (p)
bullet FILM: ŽENSKA PRAVA HOĆU, drama by Ada Jukić
bullet In memoriam IVICA PERCL 16.3.2007.-16.3.2012. (p)
bullet Jonathan Franzen u Zagrebu (p)
bullet Poziv umjetnicima za IETM Zagreb (p)
bullet Na 100.00 volta - Zagrebačka filharmonija, maestro Schiffman i pijanist Boyde (p)
bullet Worldwide deadline reminder: jobs, scholarships, competitions, residencies, exhibitions (p)
bullet Potpora fonda Eurimages filmskim projektima 'Svećenikova djeca' Vinka Brešana i 'Cure' Andreje Štake
bullet Kultura promjene SC poziva na radionicu Glas kao tijelo, tekst kao glazba! (p)
bullet Svečano otvoren Zgraf 11 (p)
bullet otvaranje josip kaniza (p)
bullet Sale of contemporary Arab, Turkish and Iranian photography at CMOOA's (p)
bullet Exhibition of Hervé Fischer at the Gallery Parisienne (p)
bullet Stephan Balkenhol at DEWEER gallery (p)
bullet Graduate Course in Art Practise in Cyprus (p)
bullet Nakon tri godine Rebel Star ponovno u Teatru &TD (p)
bullet Sunnysiders - Licence to Blues - Koncertna promocija (p)
bullet Picksiebner koncert u Hard Placeu (p)
bullet NICO DOCKX at PREMIERE OPENING of ESTHER DONATZ GALLERY. 17 MARCH 2012 (p)
bullet Prezentacija Vodiča HMNU (p)
bullet Geenger Records traži suradnike! (p)
bullet ALASKA vas poziva na rokkanje_najava (p)
bullet RockLive Festival - promjena termina i prijave bendova (p)
bullet 'TRAŽI SE PRIJATELJ' - glazbom protiv nasilja (p)
bullet 'Uskršnja jaja' na Filmskom festivalu Tribeca (p)

Ime:

Lozinka:


Zapamti me



Koji igrani filmski žanr odgovara recesijskoj stvarnosti:

Komedija

Drama

Horor

Krimi film



Glasova: 1640
Stare ankete

All rights reserved. F.I.L.M © 2011. Since 22.01.2003.
Naše tekstove je moguće pratiti preko RSS i TXT servisa.
news.xml - news.txt