najF.I.L.M.F.I.L.M.


DVD
........................ najave
........................ VHS najave
........................ recenzije
........................ kultni film
kino
........................ najave
........................ recenzije
........................ festivali
........................ premijere
........................ kino raspored
TV
........................ kolumna
........................ recenzije
kazalište
........................ predstave
........................ festivali
........................ raspored
glazba
........................ CD/DVD
........................ koncerti
literatura
........................ knjige
........................ časopisi
........................ stvaralaštvo
izložbe
........................ osvrti

________________________________
Interview
Moram vam reći
Arheološki kutak

________________________________
forum
........................ oglasnik
newsletter
linkovi
Novosti - Home



Internet tjednik
F.I.L.M.
Izdavac Udruga Artikul

UrbanFestival 2011: 11. UrbanFestival predstavlja program filmova o zgradama i ljudima (p)
press / UrbanFestival,Friday 30 September 2011



UrbanFestival
6.-9. listopada 2011.
//ZAGREB, KINO GRIČ, JAVNI GRADSKI PROSTORI


Jedanaesti UrbanFestival predstavlja program filmova o zgradama i ljudima

Zagreb, 28. rujna 2011. Jedanesti UrbanFestival (Zagreb, Kino Grič, 6. – 9. listopada 2011.) prikazati će tri vrijedna i zanimljiva filmska ostvarenja u sklopu programa Vizualni kolegij: O zgradama i ljudima. Gledati ćemo dva filma njemačke glumice, redateljice i scenaristice Angele Schanelec (Marseille i Orly) i Loos Ornamental, biser križanac između filma i arhitekture njemačkog autora Heinza Emigholza o životu i djelu čuvenog češko-austrijskog arhitekta Adolfa Loosa.

Jedanaesti će UrbanFestival na svom jesenskom izdanju (Zagreb, Kino Grič, 6. – 9. listopada 2011.) prikazati zanimljiv filmski program pod nazivom Vizualni kolegij: O zgradama i ljudima kojeg je sastavio Petar Milat, filozof i teoretičar, koordinator teorijskog, izdavačkog i glazbenog programa Multimedijalnog instituta. Filmovi će se prikazivati u Kinu Grič, svakodnevno od 7. do 9. listopada u 21.00 sati.

Marseille i Orly su dva filma parnjaka njemačke redateljice Angele Schanelec, što i sama autorica ističe kad govori o nastanku tih filmova. U Marseilleu se nalazimo u dva grada (Berlinu i Marseilleu), prateći nerealizirane i nesretne ljubavi jedne mlade fotografkinje, dok je Orly filmska studija jednog paradigmatskog (ne)mjesta – pariške zračne luke – i likova koji u njemu borave na trenutak u među-prostoru tranzita.
Rijetki su filmski autori čije se djelo tako intenzivno bavi arhitekturom, kao što je to slučaj s njemačkim redateljom Heinzom Emigholzom. Na UrbanFestivalu ćete imati priliku pogledati trinaesti nastavak iz njegova niza Fotografija i ono izvan koji je posvećen amblematskim arhitektima Moderne. Cilj je arhitekturu prikazati kao autobiografiju, i to Emigholz ostvaruje sredstvima eksperimentalnog, strukturalnog kina – gdje se redatelj čineći zgrade i interijere isključivim junacima svojih uradaka poigrava konvencijama filma i slikarstva. U filmu Loos Ornamental Emigholz u 28 zgrada ispisuje život i djelo Adolfa Loosa čija su praksa i promišljanja bitno utjecala na razvoj arhitekture u dvadesetom stoljeću.



Projekcije filmova iz programa Vizualni kolegij: O zgradama i ljudima besplatne su.

Pored filmskog dijela programa, jesenski dio jedanaestog izdanja UrbanFestivala sastavljen je i iz umjetničkog i konferencijskog dijela. Umjetnički program čine radovi domaće video umjetnice Nicole Hewitt (Pučka škola s pravom javnosti uz glazbenu pratnju), beogradske arhitektice Dubravke Sekulić (Nekoliko stvari koje znam o neboderima), kanadske umjetnice Michelle Teran (Ilica 1) i nizozemskog umjetnika Jonasa Staala (Kraj povijesti), odnosno njihova realizacija i predstavljanje. Konferencijski program grade teoretski i praktični elementi, odnosno svakom teoretskom predavanju, primjerice Srećka Horvata, Irfana Hošića ili Bojana Mucka, pretpostavljeno je po jedno praktično predstavljnje autora i njihovih radova/akcija s u lipnju odžanog UrbanFestivala, primjerice Urbanog povrtnjaka, Cefasa, Ane Zubak ili Rafaele Dražić.

Još uvijek traju upisi u Pučku školu Nicole Hewitt, video umjetnice koja tim radom, eksperimentalnom školom, problematizira školstvo u nas. Posjetite stranice www.puckaskola.wordpress.com ili kontaktirajte prodekanicu na e-mail prodekanica@gmail.com te se upišite u već postojeće grupe poput onih za učenje izrade lutki za animaciju, joge ili grafiterstva ili pak predložite vlastite obrazovne grupe. Traju i prijave za gradsku turu zagrebačkim neboderima arhitektice Dubravke Sekulić. Polazak je 9. listopada u 15 sati ispred Vitićevog nebodera, u zagrebačkoj Laginjinoj ulici. Za sudjelovanje u turi prijaviti se može na e-mail ana@urbanfestival.hr.


O filmovima iz programa Vizualni kolegij: O zgradama i ljudima:

ORLY, r. Angela Schanelec /Njemačka, Francuska, 2010, 84', 35 mm
Kraj je zime. Dva sata provodimo u zračnoj luci Orly u Parizu. Čekaona za odlazak puna je ljudi. Mlada se žena, na povratku kući svome suprugu, zaljubljuje u potpunog stranca. Majka i njen gotovo odrasli sin putuju na pokop njenog bivšeg supruga, dječakovog oca. Mladi par, on i ona, na svom prvom velikom zajedničkom putovanju potpuno su se udaljili jedno od drugoga. Žena se konačno, u anonimnosti javnog prostora, usuđuje pročitati suprugovo pismo kojim je napušta. Svi oni čekaju svoje zrakoplove. Potpuno uronjeni u svoje brige, polagano se kreću po besprijekorno projektiranoj i funkcionalnoj zgradi, nesvjesni izvana nadiruće prijetnje koja će izazvati evakuaciju cijele zračne luke.



MARSEILLE, r. Angela Schanelec /Njemačka, 2004, 94', 35 mm
Sophie, mlada fotografkinja, zamijenila se za stanove sa studentom iz Marseillea. Veljača je i Marseille se pričinja surovim i zatvorenim, bez obzira na jako sunce. Sophie uranja u grad, sama je, okida fotografije. Nailazi na automehaničarsku radionu gdje se kod mladog zaposlenika Pierrea raspituje o nabavci auta. Dva dana kasnije, ponovo se sretnu i provode večer u baru, potpuno očarani činjenicom da jedno o drugome ništa ne znaju. Sophie je sretna. Po povratku u Berlin vrlo brzo se predaje dobro poznatoj rutini – zaljubljena je u Ivana, supruga svoje najbolje prijateljice Hanne, no kako bračna veza ne jenjava, Sophie, u želji za napuštanjem berlinskog ljubavnog status quoa, odlazi u Marseille po drugi put.



LOOS ORNAMENTAL, r. Heinz Emigholz /Austrija, 2010, 72', 35 mm
Arhitektura kao autobiografija. Film predstavlja 28 konstrukcija i prostora koje je radio austrijski arhitekt češkog podrijetla Adolf Loos (1870 - 1933) i to kronološkim redom kojim su nastajali. Gledatelj gleda i uči o Loosovim idejama o prostoru, materijalima i nastanku gotovo pa modularnog načina konstukcije. Film prikazuje sve zgrade u stanjima u kojima su danas i time postaje dokument kojim se bilježi sudbina moderne arhitekture.




UrbanFestival organizira [BLOK] - neprofitna nevladina organizacija koja producira i organizira inovativna umjetnička događanja, radi na širenju i promjeni javnog prostora kroz poticanje participacije gradana, hibridne umjetničko-istraživačke projekte usmjerene na promišljanje društvenih fenomena i urbane strukture. [BLOK] radi na stvaranju i održavanju kontinuiteta umjetničkog djelovanja u javnom prostoru. Projekti ostvareni unutar programa izmiču tradicionalnim formalnim i disciplinarnim klasifikacijama; njeguju se multimedijalnost, multidisciplinarnost i interdisciplinarnost, preklapanje vizualnih, glazbenih i scenskih umjetnosti kao i umjetnosti i urbanizma, arhitekture, dizajna, sociologije i drugih društveno-humanističkih disciplina. Cilj je holistički, inovativni i višeslojni pristup problematici.

Medijski pokrovitelji:
Kulturpunkt.hr, Zarez, H-Alter, Net.hr, Pogledaj.to

http://www.urbanfestival.hr/11/hr/
email to someone printer friendly

Ocjena:
0%


bullet R.E.M.
bullet Zagrebačka filharmonija sezona 2012/2013: Press konferencija (p)
bullet Festival hrvatskog animiranog filma po treći put u Zagrebu (p)
bullet Cineplexx East - Vodeći kino prikazivač u ovom dijelu Europe dolazi u Zagreb (p)
bullet Dani hrvatskog filma 2012: Kritični dani na 21. Danima hrvatskog filma (p)
bullet FILM: ŽENSKA PRAVA HOĆU, drama by Ada Jukić
bullet In memoriam IVICA PERCL 16.3.2007.-16.3.2012. (p)
bullet Jonathan Franzen u Zagrebu (p)
bullet Nakon tri godine Rebel Star ponovno u Teatru &TD (p)
bullet Picksiebner koncert u Hard Placeu (p)
bullet Završena potpuna digitalizacija svih CineStar kina (p)
bullet RAF 2012: Održana press konferencija (p)
bullet Premijera lutkarske predstave 'Pekara Mišmaš' u ZKM-u (p)
bullet Kino Europa prikazuje canneskog slavodobitnika - film 'Turneja' Mathieua Amalrica (p)
bullet Kineski nacionalni cirkus 'Put svile', 25.4.2012. Dvorana Dražen Petrović (p)
bullet Knjiga 'Zločini u malom gradu' Marka Gimeneza za ljubitelje krimića (p)
bullet FILM: HARRISON, dokumentarni by Robert Jukić
bullet FILM: OPASNA METODA, biografska drama by Robert Jukić
bullet Knjiga 'Mrkli mrak, bez zvijezda' Stephena Kinga proglašena je najboljom knjigom mjeseca (p)
bullet FILM: JOHN CARTER, SF by Robert Jukić
bullet Roman 'Vožnja' James Sallisa za ljubitelje akcijskih krimića (p)
bullet FILM: KUPILI SMO ZOO, drama / komedija by Robert Jukić
bullet FILM: OPSTANAK, drama by Ada Jukić
bullet Roman 'Ubojice s razglednice' J. Pattersona i L. Marklund za ljubitelje napetih krimića (p)
bullet Roman 'Revolveraš : Kula tmine - knjiga prva' Stephena Kinga za fanove majstora fantastike (p)
bullet FILM: NOĆNI BRODOVI, drama by Ada Jukić
bullet Premijera predstave 'Lindarski kaban' u pulskom INK-u 9. ožujka 2012. (p)
bullet Edgar Degas – skulpture / 30. godina Galerije Klovićevi dvori (p)
bullet Snima se dokumentarni film o Dub Incorporationu koji dolaze u Zagreb 31. ožujka, 2012. (p)
bullet Premijera komedije 'Krletka' u Kerempuhu 10. ožujka 2012. (p)
bullet Redateljica Pouran Derakhshandeh i njenih sedam filmova u kinu Tuškanac (p)
bullet 'Video/Next' premijera u kino europa 12. ožujka 2012. (p)
bullet Filmovi S. Parajanova u zagrebačkom MM Centru (p)
bullet Film 'Slovenka' redatelja Damjana Kozolea u hrvatskim kinima (p)
bullet 'Krvna osveta' - novi film Joshue Marstona u hrvatskim kinima (p)
bullet Premijera filma 'Djeca su dobro' u Art kinu Grič (p)
bullet DOKUMENTARCI u MULTIPLEKSU: NA POČETKU BIJAŠE SVIJETLO & PROSVIJETLJENI by Ada Jukić
bullet 'Flekama' posebno priznanje 40. FEST- a (p)
bullet IZLOŽBA SOFIE THORSEN I MICHAELA KIENZERA, KUNSTHAUS GRAZ by Sonja Jeđud
bullet ZagrebDox 2012: Nagrada publike filmu 'Nije ti život pjesma Havaja' (p)

Ime:

Lozinka:


Zapamti me



Koji igrani filmski žanr odgovara recesijskoj stvarnosti:

Komedija

Drama

Horor

Krimi film



Glasova: 1643
Stare ankete

All rights reserved. F.I.L.M © 2011. Since 22.01.2003.
Naše tekstove je moguće pratiti preko RSS i TXT servisa.
news.xml - news.txt